Saksanseisojalla metsästäminen talvella

lk sakemanni

Kertokaas kokeneet, mitä metsästystä voi saksanseisojalla harjoittaa talviseen vuodenaikaan, kun tuo lintumehtuukausi loppuu alkuunsa jo syksyllä. Fasaanitarhatkin ovat turhan kaukana ja hieman kalliitakin. Eli saako ja kannattaako saksanseisojaa valjastaa apuriksi esim. rusakkojahtiin ja miten siinä sitä olisi viisainta käyttää/kouluttaa ajavaksi vai luonteenomaisesti seisovaksi. Olen kuullut/lukenut, että Saksaasa käyttäisivät rotua monipuolisesti niin lintu kuin jänisjahdissa apurina. Itselläni olisi haaveissa lkss. Vai meneekö talvi metsällä vain harjoitessa ja lintuja kiepeistä herätellessä.

16

3955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kkss

      Metsästyskausi kanakoiralla on todella lyhyt.
      Jos haluat jatkaa metsästyskautta, niin jäniksen
      metsästys sopii saksanseisojalle oikein hyvin, mutta unohtaisin rusakon. Kaivele koiran kanssa
      jänis ylös ja koeta saada sille kaato, niin siitä se yleensä lähtee käyntiin jo luonnostaan.
      Harkitsisin mieluummin karkeakarvaista jos haluat
      metsästää talvellakin.

      • Emppu.

        Minä olen vähän eri mieltä... Minä valitsin lk-saksanseisojan,koska sillä on eniten käyttöä.
        Ja se niin moni käyttöinen koira.
        Esinmäisenä sillä käyttöä kyyhky ja sorsajahdissa. Sit alkaa metsälintukausi ja jos haluaa niin jänistä voi ampua sille. Omani ottaa todella hyvin ylös jänikset. Sit se "hoitelee " supikoirat ja valitettavasti myös kissat on menny.


      • kkss
        Emppu. kirjoitti:

        Minä olen vähän eri mieltä... Minä valitsin lk-saksanseisojan,koska sillä on eniten käyttöä.
        Ja se niin moni käyttöinen koira.
        Esinmäisenä sillä käyttöä kyyhky ja sorsajahdissa. Sit alkaa metsälintukausi ja jos haluaa niin jänistä voi ampua sille. Omani ottaa todella hyvin ylös jänikset. Sit se "hoitelee " supikoirat ja valitettavasti myös kissat on menny.

        Kerroppa mikä näistä ei onnistuisi karkeakarvaiselta. Kkss ei tarvitse takkia talvellakaan.


      • Sisqo
        Emppu. kirjoitti:

        Minä olen vähän eri mieltä... Minä valitsin lk-saksanseisojan,koska sillä on eniten käyttöä.
        Ja se niin moni käyttöinen koira.
        Esinmäisenä sillä käyttöä kyyhky ja sorsajahdissa. Sit alkaa metsälintukausi ja jos haluaa niin jänistä voi ampua sille. Omani ottaa todella hyvin ylös jänikset. Sit se "hoitelee " supikoirat ja valitettavasti myös kissat on menny.

        Miten niin lk:lla enemmän käyttoä kuin kk:lla!?
        Samanlaisia ovat metsästyksessä käyttää.Kk:lla vain on säänkestävämpi turkki,ei järvelläkään tule niin herkästi vilu.


    • gsp

      Luomu metsästystä, eli ilman asetta. Ps.Niinkuin se kanakoiratouhu useimmiten on syksylläkin.Eli koiran koulutuista.

    • PKSS

      ..jompi kumpi, jos aioit talvella metsästää.

      Ei sitä koiraa tarvi aina metsään viedä treenaukseen. Tottelevaisuutta, noutoa, jne.. voi treenata omassa pihassa tai muuten rauhallisessa paikassa. Etelä-Suomestakin löytyy koirakerhoja, joten eikun muiden sekaan....

      • gjmdtja

        joopasen joo ite aijjon lähtä ylä lappiin olemaan ihan jouten. Riekkoja kiusimaan ja tappamaan kk sakun kans. Ei muutako sinne reenaileen. Riekko on paras reeni tipu nuorelle seisojalle. Jos on rahaa. Mulla on ja aikaa. Onko sulla ähäkutti. Tappaminen on mukava harrastus. Ja maalla on mukavaa.


    • ihmetys

      Eiköhän nuo kaikki toimi jotennii, pk, kk ja lk. Talvella vaan on ehkä vähän parempi kk tai pk paremman turkin ansiosta, mutta käyttöominaisuuksiltaan eivät varmaan juurikaan eroa. Pk saattaa olla vähän rauhallisempi ja lyhythakuisempi. Ja metästysaikahan on koko kauden ajan. Riippuu siitä, mitä haluat sen kanssa touhuta. Kyyhky, sorsa, fasaani, mettäkanat, ja sitten mettäjänis, rusakko (seisovana taikka ylösajavana, kumpikin toimii) ja tietysti ehdottomasti supikoira, kettu ja mäyrä. Ja niitä voi jahistaa kuitenkin aika pitkään. Petohommiin suosittelisin karkkaria eniten, mutta varmasti nuo muutkin toimii, kun vaan käyttää sitä koiraa metällä!

    • pystykorvax

      Paljonko noita pitkäkarvaisia on Suomessa? Tekeekö niillä mitä metsästyskoirina ja miten eroavat kahdesta muusta?

      Itse olen sellaista harkinnut, kun ei silmä kestä katsella noita kahta muuta versiota.

      • keväällä pentueet

        Yleensä metsästyskoirien pentuja syntyy kevättalvella-loppukeväästä, eli metsästyskauden ulkopuolella.

        Tässä Saksanseisojakerhon rodunkuvauksia pitkäkarvaisesta saksanseisojasta http://www.saksanseisojakerho.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=67&Itemid=76 Kannattaa ottaa yhteyttä jalostustoimikunnan henkilöihin (sivun vasemmalla: Jalostustoimikunnan yhteystiedot) ja kysyä rotujen pentueista. Tai sitten suoraan kasvattajiin yhteyttä, jotka löytyy kohdasta Pentueet. Vasemmalla tuossa linkissä esitellään sitten muutkin Saksanseisojakerhon rodut.

        Pitkäkarvaisia saksanseisojia ei joo myydä Suomessa juurikaan muille kuin metsästäjille, ettei rodun maine muutu seurakoiramaisemmaksi ja tätä mukaa rotua aleta pilaamaan viettien heikentämisellä seurakoiraksi jalostamisen myötä. Toki pitkäkarvainen saksanseisoja sopii metsästyksen ohella myös monipuoliseksi harrastuskoiraksi aina tokoon, agilityyn, hakuun, vetoharrastuksiin, vepeen ym. asti. Ja tietystihän koiralle tulee tarjota toimintaa metsästyskausien ulkopuolellakin.

        Muuten samat ominaisuudet kuin lk:lla ja kk:lla, mutta karvan laatu on eri. Erittäin sopiva suomalaiseen ilmastoon ja maastoon. Kaiken riistan koira :-)


    • ihmetys

      http://www.imnetti.fi/taikasuon/ esim. tuollainen kennel löytyy pitkäkarvaisista versioista. Ja kannattaa ottaa suoraan yhteyttä kasvattajiin - ja kysyä vaikka useammaltakin kasvattajalta mielipiteitä ja neuvoja. Yleensä ovat todella auttavaisia ja ystävällisiä ja kertovat kyllä, kunhan vain itse olet rehellinen (eritoten itsellesi) ja kyseenalaistat kaiken. Seisojat on kuitenkin yleensä loppupelissä suht vaativia koiria vasta-alkajalle :)

      Ja pitkäkarvaisesta sen verran, että se on vähän suppeampi haultaan ja ehkä vähän rauhallisempi kuin lk ja kk. En pysty varmasti sanomaan, kun itsellä ei omakohtaista kokemusta ole, muutamalla tutulla on lyhkäreitä ja karkkareita, mutta itse ajattelin ehkä jossain vaiheessa pk:ta.

    • Sutkaus

      Minulla on nyt 1,5 vuotias pkssu. Jos haluat oikeaa tietoa niin lähesty vain suoraan Taikasuon Kennelin Saijaa ja Jussia. Pitkäkarvaisia ei Suomessa myydä muille kuin metsästäjille. Pkss:lla on voimakas riistavietti, ne on luontaisesti lintukoiria mutta "tajuavat" myös muun riistan jos niitä siihen johdattelee. Jänikset mm. nostavat ja ajavat ihan luvatta luontaisestikin! (ja linnun metsästäjää harmittaa) :D

      Luonne lienee aika samanlainen kuin muillakin seisojille, hirvittävän ihmisrakkaita ja laumakeskeisiä elukoita, rakkaus on rajatonta ja häntä heiluu jokaiselle. Pkss:n haku sopii minusta Suomalaisen metsästäjän tyypillisiin peitteisiin ja puskaisiin maastoihin, se ei käy kilometrin päässä kääntymässä.

      Koulutus saa olla ihan napakkaa, kestävät kirosanojakin ilman että alkaa jännittää ;)

    • pystykorvax

      Kiitos paljon vastauksista! Metsästyskoiraa olen hakemassakin ja on hienoa, että rotua ei myydä muille kuin metsästäjille.

    • Sutkaus

      Vielä liittyen talviominaisuuksiin. Pitkäkarvaisen (jos karva on rotumääritelmän mukainen) pohjavilla on erittäin hyvin eristävä. Esimerkkinä oma koirani kävi alkutalvesta uimassa joessa vaikka ulkona oli -12 astetta eikä näyttänyt kylmämisen merkkejä vaikka oltiin uinnin jälkeen ulkona vielä pari tuntia, liikkeessä tosin koko ajan. Ei palttootta kaipaa.

    • Moi Kaikille!

      ...meillä on kkssu jota käytän linnustuksen loputua jänön ja ketun metsästyksessä. Ketun perässä hiihdän ja koira näyttää suuntaa jotta pysytään oikeilla jäljillä hiihtämistä riittää.Lk, Kk, pk on tuttuja ja ainakin helposti koulutettavia ja hyvä muistisia tainpeita oppimaan on menneisyydessä kasvanutta Legendaa, että ne ovat niitä "kovaa koulua"-tarvitsevia...
      Legendaa, on myöskin, ettei myydä kuin metsästäjille, koirat ovat valtaosan elinjastaan "seurakoiria"... lk:ta ja pk:ta talutellaan taajamissa eniten...
      ...koiran valinnassa tarvitset muuten enempi tuuria jotta se on terve, rodunomainen ja toivottavasti luontainen Noutaja...
      ... on enempi mielipide asia tuo rotuvalinta "mistä ulkonäöstä tykkää eniten", kaikki kolme ovat "multipurpose" soveltuvat noutoon, kanailuun ja petokovuudessa ei ole eroja - asiaan vaikuttaa enemmän Valitun koiran omaluonne ja kouluttajan luotto koiraan (tekee ja oppii minkä annat oppia), kuin rodullinen ero... saksanseisojakerhon koestuksissa tilastolliset erot ovat "marginaalisia"....
      .... Haussa eli zik-zak juoksussa ja laajuudessa johtuvat erot ovat koulutuksellisia enempi kuin ominaisuus eroja meidän koira käypi kaukana, kaverini ovat likihakuisia...
      ...saksanseisojien Talviominaisuudet loppuu melkopian -20 C jälkeen Palliskot muuttuu luumunpunaisiksi tunnissa, vaikka Äijä ite käy hiihteleen vielä alle -35:n...
      ...Kevään komeat aurinkoiset päivät siellä nollan tienoilla on myrkkyä, koska hangelta tarttuu pitkiin vatsanaluskarvoihin lunta panssariksi, huomaattani meidän kk:n pallit paleltui... Turkin erot ovat yksilöllisiä toisen pk:n turkki kerää kaiken toisen turkkiin ei tartu mitään, ulkoilussa pk kk lk ovat samanveroisia, kookkaimmasta kk on hyötyä veneeseen paluussa (nouto) ja valjakkohiihdossa..
      ...ns vartiointivietti syttyy toisilla... voi olla ongelma muulle perheelle... jos kuvittelee olevansa pomo isännän poissa ollessa...

      nimin Mietitty toista kkssu'ta etsiessä..

    • aweq

      Öö, kai siellä taajamassakin metsästäjiä asuu vai miten kuvittelet niiden korien ulkoilevan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4653
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe