Jääkaira teräväksi

Onnistunut.

Tervehdys kaikki pilkkijät ja pilkkimisestä kiinnostuneet.Olen nähnyt ja lukenut paljon kirjoituksia jääkairan teroituksesta ja siitä, kuinka vaikeaa ja lähes mahdotonta se on kotikonstein.Ostin UR-kairan joskus 70-luvulla, kävin muistaakseni vain kerran pilkillä ja siihen se jäi.Nyt kun muutin hyvän kalaveden rannan tuntumaan poikani sai minut innostumaan uudelleen pilkkimisestä.Runsaan 30-vuoden tauon aikana lainailin muutaman kerran kairaani ja nyt kun kaivoin kairan esille,huomasin,että vähän ryysteitä oli tullut terään, muuten kaira oli kuin uusi edelleen.No teroituksesta sen enempää tietämättä ajattelin,että hivaisempa kovasimella ryysteet siliäksi.No varmaan tiedätte miten kävi eli oli turha yrittää sen jälkeen jäähän reikää kairata.En luullut,että teroitus voisi noin pienestä kiinni olla, mutta kyllä se vain on.No kokeneena metallimiehenä ja koneistuksen tuntevana rupesin miettiin asiaa.Tuli mieleen yksi konetyökalu,joka aika monella kotinikkarilla on kotonakin,kuten minullakin.Tein teroituskokeilun ja viimeistelin terän ensin karkealla
vesihiontapaperilla ja lopuksi hienolla.Terä tuli teräväksi kuin partaveitsi ja eikun kokeilemaan.No terä kyllä söi jäätä ja jotenkin reiän sai mutta painamaan joutui ja olkapäihin otti.Muutaman kymmenen reiän jälkeen kairaaminen alkoi olla liian tuskallista,joten oli uuden kokeilun aika.Muutin jonkin verran teroitusvaiheiden järjestystä,mutta loppuviimeistelyt tein samalla tavalla.Kairausominaisuudet eivä muuttuneet miksikään.Yks työkaveri sanoi,että viimeistele terä nahalla,tein sen ja yllätys oli melkoinen, kaira lakkas kokonaan viemästä.Käsittämätöntä, että nahka voi viedä syönnin.No en lannistunut tästä.Poika hermostui ja sanoi,että hän ostaa uuden UR-kairan ja ostikin.No minä jatkoin kokeilua.Tein teroituksen alkuvaiheen kuten ennenkin, mutta sen jälkeen en kajonnut millään välineellä terän alapuolelle,vain ryysteen poistin kevyesti terän yläpuolelta.Ja eikun kokeileen.Ja arvakkaas mitä.Jo heti ensimmäisistä kierroksista lähtien leikkuuäänistäkin pystyi päätteeleen jotain.Sopivan pureva rahina saatteli kairan läpi jääpeitteen.Kairasin innoissani ainakin 5 reikää ja kaira toimi loistavasti.Nämä kokeilut tein taloni vieressä olevalla pienellä lammikolla jossa jää on vähän veden peittämä ja pehmittämäkin ja siten erilainen kuin järvellä.Aika pian lähdin testaamaan kairaa läheiselle järvelle,jossa jää on teräsjäätä ja paksuuttakin n.40cm.Vähän arvelutti, että toimiikohan kaira siellä.Tulin jäälle ja aloitin kairauksen.Tyytyväisyys ja hyvänolon tunne alkoi tuntua kehossani,olin onnistunut kokeilussani,kaira pureutui terävästi rahisten jäähän ilman minkäänlaista painamisapua, pelkällä kiertämisellä.Yess, yess, kairasta tuli kuin uusi.Seuraavana päivänä poikani tuli pilkkimään uusi kaira kainalossa, joten tietysti halusin heti vertailla kairoja,joilla ikäeroa on ainakin 30-vuotta.Testauksen jälkeen en ainakaan minä huomannut mitään oleellista eroa kairan toimivuudessa.Ehkä näin pitkänä aikana kairan tärkeimpään osaan eli terään on kuitenkin jotain parannusta yritelty tehdä, mutta silmällä ja käytössä minä en ainakaan niitä huomaa.Nyt kun olen kairannut kymmeniä reikiä jäähän, kaira toimii edelleen yhtä hyvin ja joskus tuntuu,että jopa paremmin kuin heti teroituksen jälkeen.Terveisin tyytyväinen pilkkiharrastaja.

25

25567

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ammattilaisen hommaa tai ei.

      Mulla vanhin UR- kaira on 60-luvulta. Kaksi kertaa teroitettu, eka kerran sisävesiteroittajan käsialalla, hinta 10 mk, ja toinen kiertävältä teroittajalta. Nyt merivesissä kalastavana totean vain sen, että kannattaa huuhdella kaira makealla vedellä reissun jälkeen. Kaksi kertaa varsi hiekkapuhallettu, ja polttomaalattu. Terä parempi kuin uusissa terissä. 4". En ainakaan anna vaihtoteräksi!

      • Kairaaja

        Usein kairan teroituksessa ei ole vikaa vaan
        UR-kaira tulee kuntoon kun teräkulmat säätää (=vääntää) oikeaksi. Terät tahtoo nimittäin vääntyillä jos kairaillaan vanhoja avantoja auki. Teroitutin kerran oman kuusituumaiseni ammattilaisella,joka oli ollut parikymmentä vuotta UR:n tehtaalla valmistamassa kairoja.
        Hänellä oli puiset sapluunat joihin vertaamalla hän väänteli teräkulmat oikeiksi.Teroittajan mukaan vääntynyt terä on yleisin syy kun kaira ei pure.Terän säätöön meni suurin osa n. 10 minuutin teroitusajasta. Lopuksi vain kevyt sipaisu terän sisäpuolelta nauhahiomakoneella ja kaira oli huippukunnossa.


      • teroituksen oppinut
        Kairaaja kirjoitti:

        Usein kairan teroituksessa ei ole vikaa vaan
        UR-kaira tulee kuntoon kun teräkulmat säätää (=vääntää) oikeaksi. Terät tahtoo nimittäin vääntyillä jos kairaillaan vanhoja avantoja auki. Teroitutin kerran oman kuusituumaiseni ammattilaisella,joka oli ollut parikymmentä vuotta UR:n tehtaalla valmistamassa kairoja.
        Hänellä oli puiset sapluunat joihin vertaamalla hän väänteli teräkulmat oikeiksi.Teroittajan mukaan vääntynyt terä on yleisin syy kun kaira ei pure.Terän säätöön meni suurin osa n. 10 minuutin teroitusajasta. Lopuksi vain kevyt sipaisu terän sisäpuolelta nauhahiomakoneella ja kaira oli huippukunnossa.

        Oman kokemukseni mukaan kysymys on siitä, missä kulmassa teroituksen jälkeen ottaa jäysteet alapuolelta yläpuolen teroituksen jälkeen. Minulla on vanha Vanaja-jääkaira ja olen oppinut teroittamaan sen.

        Jäysteiden ottokulmariippuu vähän siitäkin, onko teräsjäätä vai keväistä sohjojäätä. Jos jäysteet (kierteen) ottaa pois terän pohjan suuntaisesti, niin ottaa sohjojäätä liian hanakasti, eikä sitä jaksa vääntää. Teräsjäätä kyllä puree hyvin. Sopiva kulma on kokeiltava. Jäysteiden ottaminen 90 astetta kairan pystyakselin suhteen ei ota jäätä, mutta ehkä noin 85 - 80 astetta on sopiva.

        Jos sattuu teroittamaan liian ottavaksi sohjojäähän, niin voi kalastamassa ollessa vetäistä vaikka puukon hamara- tai teräpuolella terän pohjasta vähemmän ottavaksi.

        Itse olen teroittanut kairan hienojakoisella timanttiviilalla ja viimeistelly sileällä keraamisella koukunteroitukseen tarkoitetulla työkalulla.

        Eilen tuli TV1:n kuningaskuluttajaohjelmassa jääkairatesti.
        http://areena.yle.fi/video/1298572379821
        Rapala UR Suomi oli paras, Mora toiseksi paras ja Ahven sekä Nordic Sea oli oli huonoin, koska sohjojäässä liian raskaita.

        Uskon kuitenkin, että huonommastakin saa hyvän jääkairan, kun vetäisee terän alapuolelta vähemmän ottavaksi. Kyse ei voi olla muusta, kuin teroitus- ja teräkulmista ( Terän alkuperäinen asennuskulma on liian ottava sohjojäähän, jonka voi edelläolevan teroitusohjeen mukaan korjata)


    • dfsafsaf

      Osta poika parka ur one new spencive cladiator niin ei tarvii teroitella koskaan...

      • Kairaaja..

        Vielä tuosta kairan teroituskulmista kuvana:
        http://img28.imageshack.us/img28/7078/image2h.gif

        Puhun nyt pääasiassa vanhasta Vanaja-kairasta, jossa on kiinteä terä ja terän asennuskulma kuvan kaltainen. Mutta samat opit soveltaen muihinkin kairoihin, joissa saattaa kylläkin terän asennuskulma poiketa tuosta Vanaja-kairasta.

        Jään pinnan suunta terän pystyakseliin on 90°. Ja selvää on, että jos jäysteet (kierre) poistetaan 90° tai suuremmassa kulmassa, niin terä ei syö jäätä, vaikka kuinka painaa. Sama asia on, jos terän asennuskulma on 90° niin terä ei syö jäätä.

        2:lla merkitty (tai vaihtoehtoisesti jopa terän pohjan suuntaisesti vedetty) jäysteenpoistokulma syö hyvin teräsjäätä, mutta sohjojäässä sitä ei jaksa vääntää.
        1:llä merkitty jäysteenpoistokulma ei haukkaa liikaa sohjojäätä ja on kevyehkö kairata.
        Kokeilemalla löytyy kulma, mikä on hyvä sekä teräs- että sohjojäässä.

        En ole perehtynyt nykyaikaisten kairojen terän asennuskulmiin, mutta minulla on sellainen tunne, että se on pienempi. Tällöin jäysteenpoistossa on oltava tarkkana, ettei terän leikkaava kärki nouse terän pohjaa ( tai jään pintaa ) ylemmäksi, kuin suksen kärki, siten, että terän pohja kantaa, eikä kärki pure jäätä.

        Toisin kuin Vanaja-kaira, nykysten kairojen teränpidike on "peltiä", joka herkästi vääntyy ja on terät on tarvittaessa väännettävä oikeaan kulmaan. Vanaja-kaira on niin vankkaa tekoa, että terän asennuskulmat ei väänny mihinkään.


    • Korjausta..

      Painovirhe edellisessä:
      "1:llä merkitty jäysteenpoistokulma ei haukkaa liikaa sohjojäätä ja on kevyehkö kairata."

      Pitää tietysti olla numerolla 3 merkitty, jonka jokainen ajatteleva lukija on varmasti huomannutkin.

    • PK

      TEROITUSPULMA

    • ppilkki
    • Ei rahalla vaan...

      Kaira kuntoon
      Sain kaverilta vanhan kairan jota sai painaa tosi kovaa ennenkuin upposi jäähän. Terä oli kyllä terävä mutta ei toiminut. Tilanne korjaantui kun moottorisahan teräviilalla kevyesti viilasi terän suuhun kapean viisteen ja siten että alapuolelle jäi vierre. aikaa meni muutama minuutti. Kaira korjaantui ja reikää alkoi tulla kevyellä veivaamisella. Vierrettä ei pidä mennä ottamaan pois.
      Terän teroitus on vaativa homma ja meidänkin kylällä täällä Lapissa on paljon terän teroittajia mutta kunnolla leikkaavaksi saavia ei montaa.

    • Jarmo Kurkela

      Mitään kokemuksia noista käsiteroittimista, joita saa nykyään 20 eurolla kaupoista? Taitaa olla aika väliaikainen ratkaisu, joka ei pitkäksi aikaa tuo haluttua tulosta? Itsekin hommasin tuollaisen, mutten ole ollut kovinkaan vakuuttunut asiasta.

      Jarmo Kurkela

    • mohis4
    • lenksuttaa vatkaa..

      Nelituumanen halpiskaupan kaira ei vaan pure ja vaikuttaa jotenkin kierolta vatkulilta. Reiän yläosa viimein on tuuma tai kaksi isompi kuin pora... kaira uusi ja epäilen sen suoruutta. terv. reikä ja kahvit väliin täytyy ottaa,ennen reiän tekoa valmiiksi. mitä neuvoksi...

    • nomora

      kyllä se pikateräs tai kaavarin kovapala on se paras,kun sillä vetää pluspulelta eikä käännä mitään kulmia.nämä irtoterät"Mora"ei kyllä toimi ollenkaan.

    • vanajaparas

      Voisiko kairaaja laittaa imageshackin kuvan tänne uudestaan? ostin mökin, jossa oli hiekassa pystyssä vanaja kaira. Vaatinee teroittamista jahka jäät.

    • Haukitulee

      Kohta 50 vuotta poraillu vihreällä UR:llä. Terotus helppoa, lopussa jos ei pure, tiukkoja vetoja puukon hamaralla sisäpintaan. Mutta nyt ruvennu tulemaan niin isoja haukia (yli 3 kg), ettei mahdu 100 mm reiästä. Ostinpa ihan kokeeks Biltemasta 165 mm kairan 39 eurolla. Epäillen ettei varmaankaan ole kovin hyvä. Mutta yllätys, kaira on tukeva (tuntee jo painosta) ja reikä syntyy yhtä helposti kuin 100 mm:lla. Siis helposti.

    • onkijas

      "vetoja puukon hamaralla sisäpintaan."

      Tuo ei ole teroitus, vaan terän kärjen purentakulman muutos. Toimii kyllä tilapäisesti pehmeämpään teräkseen. Tarvittavaan kairausvoimaan vaikuttaa ensisijaisesti purentakulma ja reiän koko, jollei terä ole todella tylsä. Purentakulman voi todeta tarvittavien kierrosten määrästä per 10 cm jäätä. 10..12 kierrosta on suht kevyt, pienemmilla kierrosmäärillä tarvitaan vääntövoimaa. Kun kulma on suhtkoht ok, kairaa tarvoitsee vain kiertää, ei painaa alaspäin.

    • Anonyymi

      miksi kairan purenta loppuu kesken reijän teon,

      • Anonyymi

        Jään sisällä jotain mikä tylsyttää kairan tai terän kulma vääntyy esim. painettaessa kairaa. Kairaa ei saa käyttää kävelykeppinä eikä painaa juuri siksi ettei teräkulma väänny.

        Itselläni on ollut joskus kairanteroitusvehkeet ja tärkeä vaihe on että ensin kulmat mitataan ja vääntölaitteella väännetään oikeanlaisiksi ja sitten terä teroitetaan ja kiilloitetaan.


    • Anonyymi

      Pitäisi teroittaa vanha Arjonin lusikkakaira...

      • Anonyymi

        Kymmeniä kommentteja ja pari sellaista, joissa oltiin lähes oikeilla jäljillä.
        Ensinnäkin ne kulmat. Mikä se sellainen purentakulma on? Ei meille koulussa (asentaja-koneistaja) sellaisesta puhuttu mitään.
        Päästökulma, rintakulma, kärkikulma jne., niitä meille esiteltiin.
        Ei kaira ole vaikeampi teroitettava, kuin vaikkapa puuporanterä. Kulmat kohdalleen, niin kyllä puree.
        Ensin teroitus, kierre veks, sitten säätö ja lopuksi filkkaus. Siinä se.
        - Kolme minuuttia ja 12 euroa, kiitos.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kymmeniä kommentteja ja pari sellaista, joissa oltiin lähes oikeilla jäljillä.
        Ensinnäkin ne kulmat. Mikä se sellainen purentakulma on? Ei meille koulussa (asentaja-koneistaja) sellaisesta puhuttu mitään.
        Päästökulma, rintakulma, kärkikulma jne., niitä meille esiteltiin.
        Ei kaira ole vaikeampi teroitettava, kuin vaikkapa puuporanterä. Kulmat kohdalleen, niin kyllä puree.
        Ensin teroitus, kierre veks, sitten säätö ja lopuksi filkkaus. Siinä se.
        - Kolme minuuttia ja 12 euroa, kiitos.

        Kunhan puhut. Ei se noin ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kunhan puhut. Ei se noin ole.

        Yli kymmenentuhannen teroitetun kairan kokemuksella, pääpiirteissään se on muuten juuri noin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yli kymmenentuhannen teroitetun kairan kokemuksella, pääpiirteissään se on muuten juuri noin.

        Nuinhan se menee miten kirjoitit. Itse tein vain niinpäin että ensin säätö ja sitten varsinainen teroitus ja kiillotus huopalaikalla. Aika harva terä ei vaatinut terän säätämistä.


    • Anonyymi

      Helppin on normikaira teroittaa ja niin se lusikkakin, kun vähän älyää. Piruuttani kysyin. On tullut teroitettua stikkeleitäkin, niissä vähän tarkempi kuin kairoissa;)

      • Anonyymi

        Ei ne kulmat ole kaivertimissa yhtään sen tarkempia, kuin kairassakaan, eikä se teroitus ole vaikeaa. Teroitettava kalu vain on pienempi. Satoja kaiverruksia ja veistoksia tehneenä tuon tiedän. Mikään työ tai toiminta ei ole vaikeaa, JOS SEN OSAA.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      278
      3018
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      78
      1547
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1470
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      36
      1276
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1200
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1197
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1119
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1077
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe