Kissojen ADHD???

wiiwi

Auttakaa!!
Onko teillä tietoa ylivilkkaista kissoista? Voiko kissalla olla adhd? Mikä avuksi? Stressaa kun tuo nuorimmainen kissamme (maatiaispoika) on nyt 1,2 v eikä rauhoittumisen merkkiäkään näkyvissä. Vauvakin on tulossa ja kuinkas sitten käykään... Kissa leikkisi aina vaan, kaipaa koko ajan viihdykkeitä ja jos ei niitä saa, ryhtyy heti "pahantekoon" ikäänkuin hakisi huomiota. Vanhempi kissamme (maatiaistyttö)on kohta kaksi vuotta ja kovasti tuo nuorempi kiusaa vanhempaansakin kun tylsyys iskee. Koskaan eivät ole mitään ylimpiä ystävyksiä olleet, paremminkin vain sietävät toisiaan, vaikka onhan heistä toisilleen seuraa. Onko toivoakaan kissan rauhoittumisesta iän myötä vai onko kaikki vain "luonnevikaa" joka on kestettävä?? Hermot menee monta kertaa päivässä, sitkeä ja itsepäinen pirulainen tuo nuorempi kisu!!!

11

5062

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Auttaja

      Kissa on ehkä huomionkipeä, jos kissasta tulee pikku pirulainen niin ruiskuta vesipullolla vettä päälle ellei kissa tykkää vedestä tai ota niskasta ote. Kun kissa on pentu se voi olla leikisä mutta kun kissasi kasvaa aikuiseksi hän rauhoittuu ja sitten vanhana kissa on vielä rauhallisempi. Tai jos sinulla on kantokoppi laita kissa sinne rauhoittumaan.

    • Väsynyt ja onneton

      Kuulostaa valitettavasti liiankin tutulta. Itse omaan rescuekissan, jonka ikä on juuri arvioitu välille 1-1,5 vuotta. Tämä leikattu kolli riehuu ja räyhää kokoajan ja "leikit" ovat varsin rajuja kynnet esillä. Peuhuun ollessa pahimmillaan kisu saattaa käydä myös minuun kynsineen käsiksi jos vaan satun väärään aikaan väärälle paikalle. Kissan reuhaaminen on lähes päätöntä tyyliin terroristi juoksee kämppää ristiin rastiin, ottaa vaan välillä lisää vauhtia seinistä ja huonekaluista ja juoksee jopa minun ylitseni. Kisu myös pureskelee kaikkea kuten johtoja ja muovisia esineitä.Ihan kuin koko kissa kävisi ylikierroksilla jopa silloinkin kun se lepää se torkkuu korvat höröllään. Reagoi kaikkiin kerrostalossa kuuluviin ääniin ja seuraa minua jokapaikkaan silkkaa uteliaisuuttaan.
      Koetan tarjota sille kokoajan mahdollisimman paljon virikkeitä. Myös yhteisiä leikkihetkiä on paljon, mutta koen yhteisen aikamme monesti ahdistavaksi juuri järjettömän reuhaamisen takia.Kolli ei hyväksy muita kissoja vaan tappelee ja haastaa riitaa kaikkien kanssa. Lisäksi asun vielä yksiössä, joten tilanpuutteenkin takia toisen kissan hankinta on vaikeaa.
      Kysyisinkin nyt että onko kellään vastaavia kokemuksia? Onko tässä mitään mahdollisuutta tai toivoa että kissa rauhoittuisi vanhetessaan?

    • sara-

      Kissat ovat vireitä ja leikkisiä olentoja. Ne kaipaavat lajitoveria, johon harjoitella hyökkäämisiä sun muuta. Myös energiaa ne purkavat parhaiten toisen kissan kanssa, ja jos sellaista ei ole niin tulevat usein yliaktiivisiksi.

      Minulla oli puolen vuoden ajan vain yksi kissa. Oli paljon ongelmia yliaktiivisuuden, käsiin ja jalkoihin hyökkäilyn ja joskus todella villin raatelun sun muun hyppimisen suhteen. Sitten otin toisen kissan. Nyt ne leikkivät ja purkavat energiaansa ja lajityypillisiä ominaisuuksiaan toisiinsa. Minua ei ole kumpikaan kissoista sen jälkeen purrut, ei edes raapaissut. Ei edes kynsien leikkaamisen aikana!

      Suosittelen siis hyvin ja erittäin lämpimästi toisen kissan ottamista. Varsinkin jos on vauva tulossa niin on hyvä jos kissalla on lajitoverin seuraa, ettei ole koko ajan omistajalta vaatimassa huomiota.

      Kahdesta kissasta on vähemmän vaivaa kuin yhdestä. Kustannukset hieman kasvavat, mutta itse en ole sitä suoraan sanottuna edes kummemmin huomannut. Eläinlääkärillä käydään aina molempien kanssa kerralla hoitamassa rokotukset sun muut ja tulee halvemmaksi kuin jos veisi erikseen. Ruuat voi ostaa isommissa erissä (syötän lihaa ja laaturaksuja) ja koppaan mahtuu kaksi kissaa. Ainut minkä hankin oli toinen hiekkalaatikko.

      Eli, tässä on aivan selkeästi kyse lajitoverin seuran tarpeesta. Ja kissaa EI SAA missään nimessä ottaa niskasta kiinni! Se satuttaa kissaa ja yliaktiivisuudesta ei voi rankaista koska se on kissalle vain luontaista. Ja eläinsuojelurikkomuksesksi menee jo mielestäni jos kissan sulkee kantokoppaan "rauhoittumaan". Ei se kissan lajityypillinen ominaisuus mihinkään "rauhoitu", luultavasti kissa riehaantuu entisestään, kun hämmentyy ja stressaantuu.

      Vielä sanoisin sen, että kissat harvoin tekevät mitään ilkeyttään. Ne reagoivat vahvasti silloin, kun eivät pääse toteuttamaan kissan tarpeita. Esim. pissailu on usein virtsavaiva tai merkkailua, ei mielenosoitusta. Samoin liiallinen riehuminen on reaktio jonkun tarpeen tyydyttämisen puuttumiseen.

      Eli kissakaveri on paras vastaus!

      Ps. en usko että kissoilla on adhd:ta, sehän on keskittymishäiriö... eikä kissoille ole luontaista keskittyä esim. lukemaan kirjaa :)

      Matka kissan mieleen on todella hyvä kirja ja tarjoaa paljon tietoa kissoista.

      • Kauhukissa

        Ensinnäkin kiitos laajasta ja monipuolisesta vastauksesta. Oman kauhukakaran kohdalla kissakaverin hankinta todella pelottaa, vaikka se voisi osoittautua hyväksikin ratkaisuksi. Toisaalta silloin vasta se todellinen helvetti voi laskeutua maan päälle, sillä:
        - Kissani on rescue kisu. Kissatarhalla ollessaan tappeli ihan jokaisen kissan kanssa ja nimeomaan TAPPELI niin että karvat pöllysi ja tuli vaurioitakin. Riitapukarina toimi oma kollini.
        - Kissa leikkii todella rajusti. Aina, vaikka kyseessä olisikin ihan kevyt pikku "läppäilyleikki" sanomalehtisivun tai jonkun muun yhtä "hurjan" esineen kanssa, ovat kynnet esillä. Kissa ei jotenkin hahmota oman leikkinsä vaarallisuutta tai ei hallitse kynsitekniikkaansa, sillä kysnii ja puree riehuessaan minuakin. Miksi ei siis kovasti myös omaa kissa kaveriaan?
        - Yksiössä on tosi hankalaa tutustuttaa/sopeuttaa uusia kissoja toisiinsa. Ei ole kuin ihan pieni vessakoppi, jossa suljettava ovi, mutta tämä tuskin soveltuu asumapaikaksi/turvapaikaksi pitemmäksi aikaa mikäli, jos ja kun konflikteja syntyy.

        Eli olen todella pahassa jamassa tämän ongelman kanssa. Ymmärrän kyllä että rescuekissan kissatarhalla oloaika oli varsin stressaavaa ja kissan olon kannalta luonnotonta siinämielessä kun siellä oli runsaasti muita kisuja, hajuja ja outo ympärsitö.
        Mutta pelottaa vaan se kissakaverin hankinta, kun kolli ei aiemminkaan ollut hyväksynyt ketään kissaa ikään tai sukupuoleen katsomatta. Mitä minä teen jos jostain otan kissan (oltava kai suunilleen samankokoinen ja ikäinen ettei jäisi ihan alakynteen) ja homma ei toimikkaan? Kollini vaan rääkkää tulokasta, minne ja mihin minä sen kissan sitten laitan?


      • adhdisreal

        "Ps. en usko että kissoilla on adhd:ta, sehän on keskittymishäiriö... eikä kissoille ole luontaista keskittyä esim. lukemaan kirjaa :) "

        Lainaus adhd-liiton sivustolta:
        "Adhd on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, josta käytetään myös nimitystä tarkkaavuus- ja yliaktiivisuushäiriö. Kyseessä on neuropsykiatrinen häiriö, jonka ydinoireet ovat tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus. Nämä ydinoireet voivat näkyä ja painottua eri tavoin ja niistä on haittaa useammalla elämän osa-alueella."

        Keskittyminenhän ei ole vaan kirjaan lukemiseen keskittymistä, on aika suppea tuollainen ajatus. Kissat ovat petoeläimiä ja saalistavat. Ne tarkastelevat saalistaan erittäin tarkasti, joka vaatii todellista keskittymistä. Kirjan lukeminen ei siihen verrattuna ole mitään..

        Kissan keskittymisvaikeudet näkyvät helposti kissassa, esim. keskittyminen yhteen leikkiin tai leluun ei onnistu tai kiinnostus koko puuhaan loppuu.

        Kissojen adhd lienee ihan yhtä todellinen kuin ihmistenkin.


        Käyttäjä sara- myös korostaa liikaa kissakaverin hankkimista. Joskus kissakaveri voi olla vilkkaalle kissalle pahin asia ikinä. Tärkeämpää olisi järjestää kissalle aktiviteettejä ja toimintaa. Esimerkiksi laaserin jahtaamista tai herkulla opettaa kissa-agilityä.


    • kissallinen

      meillä on pian 6 vuotias leikattu kolli. Aika tuttua touhua tuo vilkkaus. Meidänkin herra välillä juoksee ympäri taloa ja ottaa tosiaan lisää vauhtia seinistä. Tilanne ei ole yhtään rauhoittunut vaikka kissa on vanhentunut. Meillä on kissalle "jäähyhuone", jonne sen laitetaan joskus hetkeksi rauhoittumaan tai rangaistukseksi siitä, että repii huonekaluja. Ja se tietää hyvin, että jos se tekee pahaa ja me huomataan niin se juoksee itse sinne huoneeseen. Ei tarvi laittaa kuin ovi hetkeksi kiinni. Ja tuo tapa on vähentänyt huonekalujen repimistä.
      Plussana sanon omasta kissastani sen, että se ei hyökkää kimppuun, korkeintaan kesällä ku kulkee hameessa ja on paljaat sääret näkyvissä. ja silloinkin se vain juoksee luo, puraisee kerran ja juoksee pois.
      Olemme myös suunnitelleet kissakaverin hankkimista, mutta pelottaa ottaa uutta kissaa, kun omamme ei ole pentunaolon jälkeen nähnyt edes muita kissoja. Ja kissa tuntuu niin mustasukkaiselta nytkin meistä.

    • ossipossi

      Joskus kysyin eläinlääkäriltä et voiko kissalla olla adhd.
      Tuo eläinlääkäri vastasi et kyllä voi olla mut sellaisesta ei vielä ole tarpeeksi tietoa olemassa.
      Oletko kokeillut feliway haihdutinta?
      Jos et niin kokeile ihmeessä. Sellaisen saa ostettuu vaikka apteekista. Sitä voi myydä myös eläinlääkäriasemat tai lemmikkiliikkeet. Ainakin Mustissa ja Mirrissä olen nähnyt.
      Sitä on paria erilaista. Toinen on suihkepullo ja toinen on haihdutin. Haihdutin on pistorasiaan laitettava malli. ja siihen voi ostaa täyttöpulloja kun eka pullo on käytetty.
      Hinnasta en oo ihan varma mut nuo liikkuu noin 20-40 välillä. riippuu myös vähän ostopaikasta.

    • meilläkin on reilu puolivuotias kollikisu ja on todella villi. ravaa ympäri kämppää ja hyppii verhoihin ja pöydille. :D tosiaan lähtee välillä hermot, mutta ei sellaselle söpölle voi olla kauaa vihainen. :)

    • tiedän mistä puhun

      musta tuntuu aika vahvasti siltä että kissat on näitä ''adhd''tapauksia sillon kun ne ovat sisäkissoja . Ulkokissat ovat rauhallisia ja säyseitä. kerrostalossa tms. niillä ei yksinkertaisesti tekeminen riitä, ja ylimääräinen energia purkautuu riehumalla päättömästi :P lycka till vaan kaikille!

    • niooouuungh

      Niin, itse en ottaisi kissaa jos asuisin yksiössä... kissa varmasti turhautuu eikä sen elämä ole niin mielekästä, kuin jos sillä olisi tilaa... Turhautunut kun ei ole tekemistä ja sisällä uhkuu energiaa kuin pienessä kylässä. Turhauttaahan se ihmistäkin jos sisällä nyhjää koko elämänsä vankina vähän kuin pitäisi turkistarhassa minkit sun muut, kissa vaan elää paljon pidemmän elämän, mielekkyydestä ei tietoa. Ehkä se on tottunut olemaan ulkokissa.

    • Kissatietäjä

      Mikäli joku vielä tähän keskusteluun päätyy, niin pieni täydennys.

      Kissaa ei saa kouluttaa rankaisemalla, mutta pieni jäähy aktiiviselle kissalle voi olla ihan hyvästä. Kantokoppaan kissaa ei kannata laittaa, jotta siihen ei yhdistetä negatiivisia tunteita. Pienessä asunnossa asuessa (jossa ei erillistä jäähyhuonetta ole) voit myös kääriä kissan peittoon ja pitää lähellä itseäsi kunnes rimppuilu loppuu eli siis rauhottaa sylissä.

      Kissat ovat aktiivisia eläimiä (toiset aktiivisempia kuin toiset), joten säännöllinen leikkiminen useita kertoja päivässä (esim. 3 x 15min) voi rauhoittaa kissan yliaktiivisuutta. Kissalle kannattaa myös järjestää tekemistä aktiivisuuslelujen ja älypelien avulla. Voit myös opettaa kissallesi erilaisia temppuratoja, jolloin kissasi joutuu käyttämään päätään ja keskittymään.

      Jos kissa raapii vääriä paikkoja, puree varpaita, järsii johtoja tms. niin tulee kissalle ohjeistaa oikeat toiminta tavat, pelkät kiellot ei riitä. Kiellettyihin paikkoihin voi laittaa esim. sitrushedelmien hajuja (kissakarkote) tai sallittuihin puolestaan kissanminttusuihketta. Itse kissojen purressa tai raapiessa kiellän topakasti ja tarvittaessa rauhoitan/laitan jäähylle. Kissan raapiessa/purressa harjatessa tai hoitopiteitä toimiessa on kissan käsky lopettaa toiminto, tällöin ei saa rankaista! Kissa on hyvä totuttaa rauhassa uusiin tapoihin kehujen ja herkkujen avulla.

      Tiivistettynä siis:
      KISSA RIEHUU -> sillä ei ole tarpeeksi tekemistä, lisää esim. leluja, pelejä, leikkihetkiä, temppuratoja, kissakaveri. Jäähyt voivat auttaa.
      KISSA PUREE JOHTOJA -> kissakarkotetta johtoihin (tai johdot suojaan), kissalle jotain tekemistä hampaille, esim. kuivattuja kanankauloja herkuiksi
      KISSA RAAPII HUONEKALUJA -> kissakarkoitetta huonekaluihin, topakka "EI" aina raapimisen huomattua ja nosto oikeaan raapimispaikkaan.
      KISSA PISSII PITKIN KÄMPPÄÄ -> lisää hiekkalaatikoita, kannattaa tutkituttaa virtsasairaudet ja leikkauttaa kissa
      KISSA PUREE MINUA/LEIKKII MINULLA -> Topakka kielto, kissa jäähylle. Muista leikittää kissaa!

      Korjaus vielä erään aiemmin kommentoivan kirjoitukseen: Kissa ei tunne kipua niskasta kiinni ottaessa toisin kuin esimerkiksi koira. Tarvittaessa kissan voi rauhoittaa niskasta ottamalla esim. pakollista hoitotoimenpidettä varten, mutta en suosittele sen käyttämistä rangaistuksessa.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3075
    3. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3074
    4. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3070
    5. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    6. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    7. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3065
    8. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    9. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe