Kammottava hammaslääkärikokemus

Marjaana85

1. Tämä ei kuuluisi edes tälle palstalle, eikä tämä sisällä seksiä, mutta haluan kirjoittaa sen tänne, koska olen aiemminkin kirjoitellut tänne ja täällä on "tuttua" porukkaa.
2. Tämän tarkoituksena ei ole lietsoa pelkoa, vaan haluan vain purkaa kauhukokemukseni teille. Tämä toimii ikään kuin terapiana sen helvetillisen hammaslääkärikäynnin jälkeen.

Minulla oli aika hammaslääkärille viikko sitten. Koulusta kuitenkin olimme saaneet kutsut sinne jo 1,5 kk aikaisemmin. Kutsun saamisesta lähtien alkoi päivittäinen ahdistus. Minulla on kauhea hammaslääkärikammo. Pelkkä ajatuskin siitä saa aikaan kauhean ahdistuksen ja itkukohtauksen. esim. kerran koulussa matikan tunnilla meillä oli hammaslääkäriaiheinen lasku. En yksinkertaisesti voinut laskea sitä ja minuun iski hirveä ahdistuskohtaus ja fyysiset oireet: sydämentykytys, vapina, huimaus jne. Lähdin kesken tunnin koulun vessaan itkemään.

Sitten lähestyi itse vastaanottoaika. Edellisenä yönä een meinannut saanut unta ja heräsin aamulla viideltä kauhean painajaisunen jälkeen. Itkin hysteerisesti ainakin tunnin yhteen menoon. Ystäväni Suvi oli ehdottanut, jos hän tulisi mukaan sinne, mutta en halunnut, että kukaan näkee minua sellaisessa mielentilassa. Lopulta kuitenkin sanoin, että hän saa tulla mukaan.

Aamulla minulla oli huono olo. Ruoka ei maistunut ja mahani oli kuralla. Ahdistus oli kauhea. Hammasääkäriaika oli kello 9.15. Suvi tuli meille ennen sitä ja sitten lähdimme sinne.

Saavuimme hammaslääkäriin kello 9.14 eli sopivan ajoissa. Yritin avata takkini vetoketkua, mutta käteni tärisivät niin pahasti, että en saanut sitä edes auki, ja Suvi sitten avasi sen ja ripusti takkini naulakkoon. Istuimme penkille odottamaan. Istuin aivan Suvin kylkeen kiinni ja hän piti minua kädestä kiinni. Olin aivan paniikkissa. Minua oksetti,huimasi, pyörrytti, en saanut henkeä kunnolla, tärisin, sydän hakkasi, itketti. Onneksi olin ottanut Suvin mukaan. Ohi kulki hammalääkäreitä valkoisissa asuissaan ja ahdistukseni vain paheni. Jostain huoneesta kuului maantieporan meteli, jostain lapsen huutoa ja tunnelma oli kaikin puolin kamala.
Jokainen sekunti tuntui minuutilta. Kello oli jo 9.20 eikä vieläkään minua oltu kutsuttu sisälle. Vihdoin vuoroni tuli. Hoitaja kävi kutsumassa minut sisälle. Melkein aloin itkemään. Nousin vastahakoisesti enkä irroittanut otettani Suvin kädestä. Hoitaja hymyili meille ystävällisesti ja päästi meidät sisälle. En hymyillyt sille. Kun ovi loksahti kiinni, tuntui minusta siltä, että nyt helvetti pääsee valloilleen. Lääkäri tarkasti koneelta tietoni, mutta sanoin joka kysymykseen, että en muista. Hän kysyi, onko ilmennyt mitään sairauksia, mutta siihenkin sanoin, että en muista. Sitten lääkäri pakotti minut istumaan siihen sähkötuoliin. Menin siihen erittäin vastahakoisesti ja kauhuni vain ýltyi. Suvi otti tuolin ja tuli viereeni ja piti kädestäni kiinni koko ajan. minusta tuntui, että kuolen kohta. Lääkäri sanoi tylyyn sävyyn, että "Kyllä sinäkin selviät tästä, kun sinua 10 vuotta nuoremmatkin ovat selvinneet". En puhunut sille kiduttajalle mitään. ahdsti maata siinä sähkötuolilla ja kuunnella lääkärin ja hoitajan hammaslääkärikieltä, josta en ymmärtänyt mitään. Olin täsyin kauhun vallassa. Minusta tuntui, niin kuin olisin irtaantunut ruumiistani (miten se nyt sanotaankaan), ja olin kauhusta täysin sekaisin.

Minua kidutettiin siinä ikuisuudelta tuntuva aika. lopulta homma oli hoidettu ja kaikki hampaani, Luojan kiitos, olivat kunnossa. Lääkäri nosti tuolin ylös ja nousin siitä. Minulla oli hyvin huono olo ja pyörrytti. Lääkäri vielä puhui jotain (en muista mitä) ja sitten päästi lähtemään. Lähtiessämme hän vielä kehtasi toivottaa hyvää päivänjatkoa. Melkein itkin sen kuullessani. en uymmärrä, miten joku kehtaa toista kidutettuaan ja ahdisteltuaan vielä toivottaa hyvää päivänjatkoa. :(

Eikä kauheudet vielä siihen loppuneet. Odotushuoneessa, kun olimme laittamassa vaatteita päälle, minule tuli entistä huonompi oli ja mahassa kiersi. Hiki virtasi ja olin kalpea ja Suvi kysyi, että olenkohan minä ihan kunnossa. En ollut. Sitten tunsin oksennuksen tulevan ja ehdin juuri ja juuri rynnätä vessaan. Oksensin sinne vessaan ja Suvi piti hiuksiani kiinni. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun oksennan pelon takia.

Tämän kaiken kokemani jälkeen olin henkisesti hyvin väsynyt, enkä voinut muuta kuin purskahtaa itkuun. Paruin ja nyyhkytin suureen ääneen. Onneksi suvi oli siinö ja halasi ja lohdutti minua.

Tällainen oli kokemukseni. En enää ikinä halua mennä hammaslääkäriin. Nytkin vain ahdistaa, kun ajattelen sitä. :'(

Onneksi se kaikki on nyt (ainakin joksikin aikaa) ohi.

17

20735

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kohtalotoveri

      Mikäli aiot hampaasi pitää. Hommaa ihmeessä apua itellesi. Puhu vanhemmillesi ja hammaslääkäreille pelostasi, jos sen eteen voisi tehdä jotain.
      Mutta älä missään nimessä jätä pelkoasi muhimaan ja kasvamaan sisällesi, koska se EI auta. Päinvastoin.

    • heini

      Järkyttävän kuulosta. Kannattaisikohan sinun pikkuisen perehtyä siihen mitä hampilääkärit oikein tekevät. Meneppä vaikka yliopiston kirjastoon lääkiksen osastolle, niin eiköhän sieltä löydy jokin perusteos asiasta.

      Uskoisin että tieto lieventää pelkoasi huomattavasti, sillä muuten ei voi ymmärtää miten joku hampaiden raaputtelu voi pelottaa noin paljon.

      Mä oon ainakin törmännyt vain mukaviin lekureihin, joiden kanssa on mukava heittää läppää. Tosi huumorin tajuista porukkaa noin yleensä ottaen.

    • pelkoinen

      Kannattaisko sun hakea apua noihin moniin pelkotiloihisi? Ei ole normaalia (ainakaan minusta) pelätä kaikkea mahdollista... Itsekin pelkään hammaslääkäriä, ei meinaa uni tulla edellsiyönä mutta hengissä olen aina selvinnyt. Jos hammaslääkäri on hyvä, hän kyllä ymmärtää pelkosi. Näin ainakin teki edelliskertani lääkäri.

      Paikkakunnallasi on varmaan jonkin sortin mielenterveystoimisto. Jos et tunne tarvetta sellaiseen, hammaslääkärin vaihto voisi olla paikallaan! Nykyään yksityisellä käynneistä saa Kelan korvaukset. Yksityisellä on ainakin mahdollisuus esim. ilokaasuhoitoon, jopa nukutuksessa voidaan tehdä hammashoidot, paikkaukset jne.

    • Xaviol

      aika säälittävää....

    • Tyttö87

      Mulla on vähän sama ongelma... Pelkään ihan hirveesti hammaslääkäriin menoo... Tuntuu et hiki valuu otsalta kun siinä odotushuoneessa istuu... Sitten kun mahaakin vääntää yms... Joten et ole ainoa!!

    • *seimit*

      Mull oli kans kauhee hammaslekurikammo.
      Johtuu siittä, että mua kerran porattiin kieleen ja poskeen, ja kun inahdin "sattuu!" niin hoitaja läppäsi kädellä pöytään ja sanoin: koita nyt olla hiljaa, sinusta pienemmätkin pärjäävät paremmin...
      kauheeta!
      vaan, viimeviikollakin olin, ja hyvin meni...

    • Hammaslääkäri

      Hammaslääkärilehden numero 5/2003 (aivan äskettäin ilmestynyt ja löytyy kirjastoista)on omistettu kokonaan hammashoitopelolle. Se on tietenkin tarkoitettu ensisijaisesti hammaslääkäreille ja muulle hammashuoltohenkilöstölle, mutta siitä on varmasti apua myös hammashoitopelkoisille. Peräti joka kymmenes suomalainen pelkää hammashoitoa niin paljon, että helposti jättävät menemättä hoitoon. Pelkäävän potilaan kannattaa ehdottomasti ottaa asia puheeksi hammaslääkärinsä kanssa. Nykyisin on tehokkaita lääkkeitä, joilla pelkoa voidaan vähentää. Vaikeimmissa tapauksissa käytetään jopa nukutusta.
      Jos hammaslääkäri ei suhtaudu asiallisesti pelkoon, niin on syytä vaihtaa hammaslääkäriä. Jos hoitohenkilöstön käytös on epäasiallista, niin silloin on syytä tehdä valitus lääninhallitukseen. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on korkein kaikkia terveydenhuollon työntekijöitä valvova viranomainen ja sen puoleen voi myös kääntyä.
      Paras ratkaisu yleensä aina on keskustelu hoitavan hammaslääkärin kanssa - keinoja pelon hallintaan löytyy runsaasti!

      • NNe

        ..aito vai ns provo? En ole tavannut ketään, jolla olisi noin voimakkaat pelkoreaktiot. Lievempiä kylläkin ja niistä on yleensä selvitty puhumalla ja joissakin tapauksissa lääkityksellä. Jos tuo sattuisi olemaan totta, se vaikuttaa olevan jo psykoosin asteella ja ehdottomasti hoidon paikka, koska todennäköisesti pelkotiloja voi olla muitakin tilanteita kohtaan.


    • jaapo

      aika noloo pelätä noin sikana. jotkut (en mä) käy hammaslääkäris kerran viikossa, ja sit ku yks menee sinne kerran vuodessa niin tulee hirvee itku, NÖSSÖ!!!!!!!!!!!

      • kurjaa...

        koetas jaapo vähä aatella ennen kuin lauot tuollaisia! Haukkua nyt,vaikka toisella on muutenkin vaikeeta. Kaikki pelkäävät jotakin, toiset pimeetä toiset hampilääkäriä.
        Älä sä marjaana tuollaisista ääliöistä välitä, niillä on sahanpurua aivojen tilalla...


      • kuukkeli
        kurjaa... kirjoitti:

        koetas jaapo vähä aatella ennen kuin lauot tuollaisia! Haukkua nyt,vaikka toisella on muutenkin vaikeeta. Kaikki pelkäävät jotakin, toiset pimeetä toiset hampilääkäriä.
        Älä sä marjaana tuollaisista ääliöistä välitä, niillä on sahanpurua aivojen tilalla...

        En voi käsittää mitä pelättävää on siinä, että kiltti täti/setä raaputtaa hampaat kuntoon. Päin vastoin siitä pitäisi olla iloinen että saa terveet hampaat ilmaiseksi!


    • sae

      Mulla on sama ongelma, lähes yhtä paha. Pelkoni johtuu epäystävällisestä hammaslääkäristä, kipeistä kokemuksista ja siitä, ettei puudutus tehoa (joku hermostollinen juttu).
      Viimeksi hampaani paikattiin nukutuksessa ja siitä jäi erittäin positiivinen muisto. Suosittelen sinullekin! :)

    • heppahullu!

      Ei toi oo yhtään kivaa et joku pelkää tollasta kuollakseen. Mut onneks sulla oli se suvi kaveri!!!!!!!

    • Minäkin....

      Munkin piti joskus aikaa site mennä hammaslääkärille, muuta kuin tarkastukseen...
      SE oli kamalaa!!! Mä meinasin oksentaa myös, koska multa revittiin hammas EKAA KERTAA, ENKÄ MÄ OSANNU MUUTA KU PELÄTÄ! HYI HelVeTtI !!!!!!!>=P

      • hammasrautatyttö

        no en oo koskaa ihan pelänny hammaslääkärii patisi ihan pienenä tietysti.
        Kylhän se nykyään ihan pikkusen jännittää.

        Mut multa on otettu 4 rautahammasta pois.
        Siinä on jo jotain pelkäämisen aihetta...
        Niitten ottaminen sattui silti vaikka puudutuskin laitettiin jonnekkin leukaan asti.

        mutta marjaana, mistä nämä sinun pelkos johtuvat??
        Jos tuo novelli nyt oli tosi ni onko sulla jääny joku trauma kun pelkäät noin paljon?


      • påo
        hammasrautatyttö kirjoitti:

        no en oo koskaa ihan pelänny hammaslääkärii patisi ihan pienenä tietysti.
        Kylhän se nykyään ihan pikkusen jännittää.

        Mut multa on otettu 4 rautahammasta pois.
        Siinä on jo jotain pelkäämisen aihetta...
        Niitten ottaminen sattui silti vaikka puudutuskin laitettiin jonnekkin leukaan asti.

        mutta marjaana, mistä nämä sinun pelkos johtuvat??
        Jos tuo novelli nyt oli tosi ni onko sulla jääny joku trauma kun pelkäät noin paljon?

        sun kannattaa hankkia semmonen biisi kun laveerre - hammaslääkäri


    • ninnu

      hei oikeesti...ensinnäkin:kato mille osastolle oot ton kirjottanu ja toisekseen:no joo..huh,huh!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1831
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1749
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1662
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1541
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1528
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      23
      1426
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1222
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe