Taiwan maana

erillinen ilmasto

Millainen maana on Taiwan, varmaan ainakin se on tosi kallis paikka ja olen kuullut että siellä on erilaisia luonnonmullistuksia enemmän kuin melkein missään muualla.

Luin artikkelista että Guomingdang puolue on lopulta väistynyt myös vallasta siellä mutta onko se vielä niin sanottuna hallituspuolueena?

http://www.kookas.fi/articles/read/3825

15

6526

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suomalaiselle

      olin 5kk vaihto-opiskelijana Taiwanissa ja oli hieno aika! Hintataso on ainakin ruuan suhteen melkeinpä puolet halvempi kuin Suomessa (ulkona syöminen). Tosin yliopistojen lähettyvillä ne halvimmat ruokalat olivat.. (aterialaadusta riippuen hinta 0,50 - 10 euroa, tavallinen lounastyyppinen ateria yleensä noin 1-2 euroa, sama hinta koko päivän) Elektroniikkaa saa hyvään hintaan, tinkiminen kuuluu usein asiaan.
      Käyttötavarat olivat mielestäni suhteellisen samanhintaisia kuin Suomessa, ellei ollut halpaa kertakäyttökamaa. Aasialle tyypillisiltä yötoreilta (night market) saa halpaa tavaraa, mutta myös laatu on kyseenalaista. Ostoskeskuksissa hintataso on "normaalia" ja luksustuotteitakin löytyy.
      Yleisillä matkustaminen on ehdottomasti halpaa ja helppoa! Myös taksit ovat suhteellisen edullisia, joskin pelkkää ulkomaalaisporukkaa kyyditessä kuskeilla on kiusaus mennä jotain hauskaa "maisemareittiä" ylimääräiset 10 km...
      Hotellit ovat varmaan suht kalliita, mutta matkustellessa me olimme yötä uskomattoman siisteissä hostelleissa (yleensä yksityisten ylläpitämiä). Palvelu oli hyvää ja hinta edullinen. Tosin kieliongelman takia saattaa olla hankalaa itse varata yöpymisiä (läheskään kaikki eivät puhu englantia).

      Tuon 5kk:n aikana sattui kaksi maanjäristystä, todella lieviä sellaisia, joten mistään suurista luonnonmullistuksista ei ollut kyse. Alkukevään sateet tosin olivat aika rankkoja. Taifuuneja on usien alkusyksystä, silloin en siellä enää ollut, joten en päässyt kokemaan. Ajattelin aina, että täällä elää 23 miljoonaa ihmistä, jotka selviävät päivästä toiseen, joten ei se niin vaarallinen paikka ole :)

      Tuo Taiwanin politiikka on sekavaa, en saanut siitä selvää kuvaa siellä ollessani, ja oletin sen olevan arkaluontoinen aihe paikallisille. Muistan heillä olleen melko hiljattain parlamenttivaalit, joissa KMT (kuomintang) oli myös mukana...

      Joka tapauksessa, Taiwan on mielestäni todella kiinnostava maa - turistille sieltä löytyy monenlaisia eksoottisia elämyksiä - korkeasta vuoristosta beachille ja kuumiin lähteisiin, ihmeellisiä laavamuodostelmia, kiinnostavia kaupunkeja, temppeleitä, Kiinan taideaarteita (laajin kokoelma on Taipein kansallismuseossa), aitoa alkuperäiskulttuuria ja modernia nykyelämää! Suosittelen lämpimästi, ja ihmettelenkin, miksei sille Iiha formosalle (=kauniille saarelle) järjestetä yhtään matkoja Suomesta!

    • jos matkustat kesällä

      varaudu sietämättömän kosteaan ja kuumaan säähän - pohjois-Taiwanissa on useimmiten pilvistä, mutta etelässä polttaa nahkansa vaikka laittaisi voidettakin. "Tavallinen elämä" on helpompaa kesällä kuin turisteilu, koska ilmastointi on tehokas lähes kaikkialla sisätiloissa. Mutta ethän halua tietenkään ostoskeskuksissa koko aikaasi viettää :)

    • 28825252

      Ketjun toinen kirjoittaja kirjoitti asiaa.

      Syödä voi halvalla, jos puikot hallitsee. On paljon katuravintoloita, ketjupaikkojakin, joissa on kuvallinen ruokalista. Esim. Big Mac ateria maksaa noin NT120 eli noin 2,6 euroa (en yleensä syö mäkissä mutta tuon suuntaisen hinnan muistaisin nähneeni).

      Taipeissa ei muutamaan vuoteen ole ollut pahoja maanjäristyksiä. Järistykset ja taifuunit aiheuttavat aina suurimmat vahingot maaseudulla vuoristoalueilla, lähinnä pahoina maanvyöryinä, jolloin rakennuksia, teitä ja siltojakin sortuu.

      Taifuunien aikaan Taipeissa tuulee ja tulee vettä, ulos menemistä tulee välttää, koska tuuli lennättää lyhtypylväitä, repii seinistä ja katoilta valomainoksia jne. Jotkut alueet Taipein kaupunkialueella ovat hyvin alavia, ja taifuunin tai kovien sateiden aikaan niillä aina tulvii vyötäröä myöten. Asuin keskusta-alueella (Da An ja Chung Hsiao districtit), jotka ainakin tulvien puolesta olivat täysin turvallista seutua.

      No KMT/siniset puolueet on tietty hallituksessa kun puolet kansasta niitä kannattaa. Toinen puoli kannattaa vihreää koalitiota. Vaalitulos saattaa aina keikahtaa kumpaan puoleen vain, kun tasaväkistä on.

      Kuvaan kuuluu, kuten esim. edellisissä presidentinvaaleissa ja äskettäin Kaohsiungin kaupunginjohtajanvaalissa nähtiin, hävinnyt puoli ei koskaan voi tunnustaa tappiota, vaan alkaa oikeusjuttupelleilyn.

      Ihmiset ovat rentoja ja ystävällisiä. Normaali pukeutuminen on hyvin vapaata. Kesäkuumalla paikallisia ukkeleita näkee kadulla pelkissä pyjaman shortseissa, mummeleillakin on pyjama päällä. Nuoremmat polvet ovat tässä tapauksessa hieman häveliäämpiä, mutta onneksi naiset pukeutuvat silti kevyesti.

      Kesäkuusta elokuuhun on tukalan kuuma. Syys- ja lokakuu ovat suomalaiselle ehkä parasta aikaa. Marraskuussa sää muuttuu vaihtelevammaksi, saattaa tulla viikko vettä, ja lämpötila saattaa laskea 17:ään - ja se tuntuu sisälläkin, kun lämmitystä ja varsinkaan eristeitä ei ole, ja ilmasto on hieman kostea.

      Joulukuussa lämpötilat saattavat olla päivällä yli 23 mutta iltaa myöten laskea alle 20:een. Jos on kylmä rintama, laskee ehkä 16-17:ään viikoksi.

      Tammi-helmikuussa on kylmimmät ajat, saattaa laskea alle 10:n asteen, ja SE TODELLA TUNTUU sisällä. Asunnollani oli 3 sähköllä toimivaa lämpöpuhallinta, makuuhuoneessa, olohuoneessa ja kylppärissä.

      Maalis-huhtikuussa alkaa jo lämmetä. Huhti- ja toukokuussa sää on kuitenkin vaihtelevaa, saattaa olla pitkiä sadejaksoja ja väliin oikein mukavia kelejä.

      Monet kaupunginosat näyttävät vanhoilta ja hieman kulahtaneilta, onhan suuri osa Taipeita (ja kai muuallakin) rakennettu -50-60 -luvuilla Kiinalle 1949 hävityn sisällissodan jälkeen. Vanhaa kuitenkin puretaan ja korjataan ja uutta rakennetaan.

      Keskusta-alueella on paljon uusia ja ei-niin-vanhoja rakennuksia ja kokonaisia kortteleja, esim. Hsinyi-district, jossa on Taipei 101 pilvenpiirtäjä.

      Kaiken kaikkiaan voin lämpimästi suositella, varsinkin jos hallitset yhtää kiinaa tai haluat opiskella. Talvella kyllä pärjää kun on kämpässä lämmitin. Jäitä ei ole sentään kuin lasissa.

      • j.M.s.

        Miten Taiwanissa pärjää pidemmän päälle pelkällä englannilla (sekään ei kovin hyvin hallussa) ? Olen menossa sinne ystävän luokse puoleksi vuodeksi ja käytännön asiat vielä mietityttävät.


    • white rabbit

      Taiwan on aivan mahtava mesta ne mahtavat kaupungit ja pin pong kylat. et voi kokea aasiaan verbaalisuutta mitenkaan muuten kun menemalla taiwaniin. jA se ruoka aivan mahtavaa 10 kautta 10. Jopa lonely planet sanoo et taiwanis on paras ruoka. Mut ihmiset siel vihaa kaikkia valkosia, ja itteaan. Ja teknologia on paskaa. Paras mesta rentoutua on menna sinne chinese new yearin aikana- KENTIN I LOVE IT. tosi halpaa ja vahan ihmisia. Go to taiwan!!!

    • paimen-

      Onko tuo totta, että taiwanissa ei tykätä länsimaalaisista?

    • Tawanfani

      Ei ole totta. Ne tykkää länsimaalaisista, mutta niillä on erilainen body language kuin länsimaalaisilla. Joskus on vaikea saada selvää, mitä ne aattelee, mutta mitään länsimaalaisuusvihaa ei ole. Onneksi monet ei tiedä taiwanista mitään eikä mene sinne pilaamaan ihqun aasialaista ja turvallista meininkiä. taiwan on se aito Kiina, jota ei kommunismi tai länsimaalaisuus ole pilannut.

    • saakiinnostaa

      Millaisia luonnonmullistuksia siella on? Huolettaa vahan, etta voiko menna lasten kanssa?

      • t---------

        Taiwanissa on kesäkaudella taifuuneita. Silloin sataa ja tuulee paljon. Ei ole vaarallista, jos pysyy sisällä.

        Sitten on maanjäristyksiä aika säännöllisesti, nämä ovat yleensä melko pieniä.


    • Hui Lai Lee

      Taiwan on todella kiva paikka. Olin siellä muutaman kuukauden tänä talvena. Paikalliset ei todellakaan vihaa länsimaalaisia. Päinvastoin ovat hyvin avuliaita, vaikka yhteistä kieltä ei joka toinenkaan kerta ole.
      Taiwaniin voi mennä varmasti lasten kanssa paremmin kuin moneen muuhuun paikkaan. Toki iso järistys tms. voi tulla, mutta muutoin lasten kanssa on turvallista ja helppoa olla. Taipeissa ainakin voi mennä turisti minne tahansa, milloin tahansa, yksin ilman pelkoa, että joku ryöstää tms. Narkkareita tai puliukkoja ei näy, kuten euroopan suurkaupungeissa. Tietenkin maalaisjärkeä pitää käyttää ihan kuten joka paikassa.
      Maassa on mukava liikkua senkin takia, kun siellä ei juurikaan länsimaisia perusturreja näy. Nähtävää kuitenkin riittää ja liikkuminen on helppoa ja halpaa. Loistava mesta! Mutta älkää menkö pilaamaan... Menkää mieluummin kanarialle. ;)

    • Täällä tuntuu Taiwan tietäjiä olevan ja paljon jo sainkin tietoa mutta tajusinko oikein että kelit on hyvät suomalaiselle eikä myrskyjä ole syyskuun puolen välin jälkeen? Silloin olisi ensimmäistä kertaa Taiwanissa vierailla. Täällä palstalla vähän kerrottiin että taksikuskit eivät ymmärtäisi englantia? Jos varaan netistä hotellin ja otan vaan osoitteen englanniksi niin onko pelkoa että en sillä selviä hotelliin? Pitääkö yrittää saada jotenkin koreankielinen osoite?

      • Taipeissa asuva

        Osoite olisi hyvä olla kiinaksi. Lentokentällä toki on monia takseja, ja varmasti joku osaa englantiakin, yllättävän heikosti täällä kuitenkin englantia puhutaan (riippuu toki, liikkuuko turistipaikoissa); jos haluaa jollekin metroasemalle, senkin nimi tulisi näyttää taksikuskille kiinaksi.


      • tramp78
        Taipeissa asuva kirjoitti:

        Osoite olisi hyvä olla kiinaksi. Lentokentällä toki on monia takseja, ja varmasti joku osaa englantiakin, yllättävän heikosti täällä kuitenkin englantia puhutaan (riippuu toki, liikkuuko turistipaikoissa); jos haluaa jollekin metroasemalle, senkin nimi tulisi näyttää taksikuskille kiinaksi.

        Tarkoitinkin että pitääkö osoite olla kiinaksi! :) Sekoitin kielet kun olen menossa myös Koreaaan :) Tarvii yrittää saada sit hotellin osoite kiinaksi. Olisikohan tietoa mistä helpoiten vaikka metrokartan saisi tulostettua missä olisi asemien nimet molemmilla kielillä? Jos jostain vaikka nimen näen ja yritän kirjoittaa en siinä varmaan onnistu :) Hotellivarauksessa jo jotakin kiinaksikin lukee minkä hotels.com kautta otin mutta ongelmana se että en tiedä mitä siinä lukee :)
        Kiitoksia tosta metroasema neuvosta se ei olisi tullut mieleen.


    • tramp78

      Edellisessä tekstissä kysyin metrokarttaa mutta sen löysinkin helposti netistä kun rupesin tutkimaan! Mutta sitten minua kiinnostais se luotijuna joka siellä menee että onko se helppoa ostaa vaan asemalta lippu ja käydä sillä jossain kun en ole semmoisella vielä mennyt. Mikä olisi sen radan varrella mukava paikka missä kannattaisi käydä ja onko liian lyhyt aika jos päivän aikana sillä yrittäisin jossain käydä ihan vaan sen takiakin että pääsisin semmoisella meneen?

      • Taipeissa asuva

        Luotijuna on nimeltään Taiwan High Speed Rail http://www.thsrc.com.tw/en/. Juna kulkee 300 km tunnissa. Liput voi ostaa asemalta tai helpommin niin, että varaa netistä, printtaa varauksen ja menee lähimmälle kioskille esim. Seven-11 maksamaan. Jos varaa 8 päivää ennen saa 30% alennuksen. Liput on jo muutenkin paljon Suomen VR:ää halvempia. Junat on tosi hienot japanilaiset. Kuljettajat on olleet Saksasta ja Ranskasta. Puolessatoista tunnissa pääsee Taipeista radan toiseen päähän nopeimmalla vaihtoehdolla, joka pysähtyy vain neljä kertaa.


    Ketjusta on poistettu 22 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      56
      5431
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3487
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1612
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      198
      1544
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1033
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe