Moldovan viini

viinifriikki mies

Lukemani artikkelin mukaan Moldovalainen viini on kuulemma melkein maailman parasta, eli pitäisi varmaan käydä paikanpäällä maistamassa. Millaisia hyviä viinmerkkejä sieltä tulee kun itse en niihin oikein ole perehtynyt?

http://www.kookas.fi/articles/read/3867

8

2813

Vastaukset

 • Moldovassa on muutama isompi viinifirma, niistä suurimmat ja tunnetuimmat ovat Cricova ja Milestii Mici. Milestii Micin kellarit ovat myös maailman suurimmat viinikellarit ja Cricovassa taas on natsien unohtamia arvoviinejäkin nähtävillä. Muitakin löytyy, mutta paikalliset 90-prosenttisesti juovat omia kotiviinejään, kaikilla melkein kuin joku mökki jossa köynnöksiä kasvaa perheen/suvun/lähipiirin tarpeiksi.

 • Tuossa alkuvuonna oli "Viinit" palstalla vähän keskustelua moldovalaisista viineistä. Jostain syystä sitä keskustelua ei näy enää ko. otsikon takaa, mutta googlaamalla löytyy. http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=4500000000000348&posting=22000000023011350

  Suomessa Alkosta löytyy Zandora Oy:n maahantuomana Bostavan Merlot-viiniä http://www.bostavan.md. Ihan hyvää sekin on, mutta ei mielestäni likikään parasta, mitä sieltä löytyy. Muita mainitakseni Cricova http://www.cricova.md ja Purcari http://www.purcari.md/index.html tuottavat todella hienoja viinejä samoin kuin Asconi http://www.asconi.com/, Basvinics, Migdal-P http://www.migdal.md/index_en.htm ja Romanesti.

  Yleensä ottaen Moldovan viinituotanto kärsi taloudellisesti pahasti Venäjän poliittisista syistä asettamasta tuontikiellosta, joka nyt on purkautumassa. Viinin laatuun Venäjän boikotti ei tuhansia vuosia Neuvostoliittoa vanhemman viiniperinteen omaavaan moldovalaiseen viiniin tietenkään vaikuttanut.

 • Jaa, unohdin listata yhden läntisessä Euroopassa tunnetuimman moldovalaisen viininvalmistajan eli Lion Gri S.r.L.:n joten tasapuolisuuden nimisssä lisätään se nyt eli http://www.lion-gri.com/

  Jos todella aiot paikanpäälle maistelemaan, niin otollinen aika olisi esim. lokakuussa, jolloin järjestetään vuotuiset viinifestivaalit. Tänä vuonna ne taitavat alkaa 7. lokakuuta. Viisumiahan ei Moldovaan enää EU:n, USA:n, Kanadan tai Israelin kansalaisilta vaadita.

  Moldovassa on tällä hetkellä tietääkseni hieman yli 30 viiniä vientitarkoitukseen valmistavaa yritystä, joista aika iso osa löytyy tuolta:
  http://www.allmoldova.com/index.php?action=tree_list&id=1061932002&lng=eng

  • Suomen Alkosta tosiaan saa tuota Bostavan Merlotia, mutta Suomea lähinnä Virosta voi muuten ostaa moldovalaisia viinejä ja konjakkeja (divionoja) ja kaiketi pian taas velivenäjänkin puolelta.


 • Olen ostanut moldovialaisia viinejä Venäjältä.
  Aika erilaisia ovat verrattuna länsieurooppalaisiin viineihin. Ei kovin minun makuuni.

 • Moldovasta on rantautumassa Suomeen lähiaikoina useita huippulaatuisia viinejä ja yhtenä esimerkkinä juuri tämä jo aiemmin mainittu Cricovan kellari.
  Itse olen hulluna moldovalaisiin viineihin ja varsinkin paikallisten tekemät "kotiviinit" ovat jotain uskomatonta.

 • Muutamia moldovialaisia viinejä on tullut maisteltua. Aika erikoisen makuisia, meidän perheessä lähinnä tuli mieleen ketun kusi.
  Voimmakkaan makuisia, ei uskaltanut edes käyttää pataruokaan.

  • Oliko ketun kusesta tarkempaa luonnehdintaa, kun en ole maistanut..


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Iranilainen kansanedustaja lupaa 3 miljoonan dollarin palkkion

  Trumpin tappajalle. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cfa37fd0-332c-4304-8dc6-3f7024244907
  Maailman menoa
  90
  3610
 2. Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen

  Valmentaa nuoria kannustavasti ja tasa-arvoisesti.
  15
  1676
 3. MURHA hämeenlinnassa

  Keskustassa, maanantain ja tiistain välisenä yönä??!! Kertokaa heti lisää........
  Hämeenlinna
  59
  1290