Västra Nylands folkhögskola

Kokemusta?

Moips! Aattelin pitää välivuoden lukion jälkeen ja ruotsi kiinnostais, olisko siis positiivis-negatiivisia kokemuksia ko. opistosta? Nettisivujen perusteella vaikuttaa ihan lupaavalta pakkaukselta...!
Tack så mycket!

4

2221

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • entinen folkislainen

      Moi!

      Mä olen viettänyt siellä välivuoden lukion jälkeen ja nimenomaan kielilinjalla. Mun mielestä se oli ihan ok paikka, kurssit oli ainakin silloin ihan hyödyllisiä ja pääsin sieltä suoraan yliopistoon eli ehkä se siihenkin auttoi jonkin verran.

      Folkikseen monet tulevat (kuten minäkin) todella viettämään välivuotta, joten opiskelua ei kaikki ota kauhean vakavasti vaan keväämmällä varsinkin aika alkoi sujui kivasti myös ulkona päivää paistatellen ja jutustellen :) Mutta tietenkin jokainen taaplaa tyylillään.

      Asuin viikot asuntolassa ja viikonloput himassa stadissa. Asuminen 2 hengen huoneissa ja wc:n jakaminen 5 muun kanssa vaati totuttelua, mutta kävi tsäkä ja oli kivat kämppikset. Asuminen ruokailu maksaa ja muutenkin koulu on yksityinen (=maksullinen). Toisen asteen opintotukea saa, mutta se saattaa olla naurettavan pieni, koska tuossa vaiheessa vanhempien tulot vielä vaikuttavat (näin oli ainakin silloin - ota selvää) eli jos haluat lähteä, ota ensin selvää mitä lysti maksaa ja miten aiot sen rahoittaa myös.

      Mulle jäi hyviä muistoja & sain paljon kavereita, mutta oli myös niitä jotka lopettivat koulun kesken - syystä tai toisesta. Tsemppiä sulle!

    • nössö

      niin mä olen ollut tän talven seilä kielilinjal ts. svenska för finskspråkiga. Meiltä on nyt lopettanut puolet ja porukka lintsaa jatkuvasti. On tietysti myös niitä jotka aikoo yliopistoon ruotsia tms, jotka jaksaa pakertaa, itsestäni tuo koulun touhu tuntuu lähinnä naurettavalta, ja asuntolassa asuminen on aivan hirveää siitäkin huolimatta että sain oman huoneen. Olen kyllä aika yksinäni tottunut elämään että siinä varmaan syy.. Opettaja sillä linjalla on myös vähän huithapeli. Ollut paljon pois tunneilta ja myöhästelee jatkuvasti. Jos saisin päättää uudelleen, menisin jollekin muulle linjalle. Paras varmasti olisi turism-linja, jonka opettaja on suomenkielinen, ja suurinosa opiskelijoista ainakin tänä vuonna on suomenkielisiä, mutta tunneilla puhutaan ruotsia, ja muutenkin he ovat aika paljon meidän tunneilla muissa kielissä esim. enkku,saksa. Joten ruotsin kielen oppii sielläkin varmasti! Mutta jokainenhan tekee omat päätökset :) Tsemppiä!

      • ...ja tuosta linjasta

        Mua mietityttää hieman ton opiston sisäänpääsymahdollisuudet. Jos mä odotan heinäkuun puoliväliin YO:n tuloksia, niin onkohan mulla yhtä hyvät mahdollisuudet päästä sisään kuin esim. kesäkuussa hakemuksensa lähettäneellä? Hakuaika näyttäis olevan elokuun alkupuolelle mutta kuka takaa, pääsenkö opiskelemaan? Montakohan opiskelijaa kullakin linjalla on...?
        Toisin sanoen, uskallanko luottaa opistoon?


      • Saz004
        ...ja tuosta linjasta kirjoitti:

        Mua mietityttää hieman ton opiston sisäänpääsymahdollisuudet. Jos mä odotan heinäkuun puoliväliin YO:n tuloksia, niin onkohan mulla yhtä hyvät mahdollisuudet päästä sisään kuin esim. kesäkuussa hakemuksensa lähettäneellä? Hakuaika näyttäis olevan elokuun alkupuolelle mutta kuka takaa, pääsenkö opiskelemaan? Montakohan opiskelijaa kullakin linjalla on...?
        Toisin sanoen, uskallanko luottaa opistoon?

        En todellakaan suosittele VNf:ää kenellekään, ainakaan Svenska för finskspråkiga-linjaa. Tuhlasin viime vuoden ko. opistossa ja voin sanoa että se on melkoisen turha paikka. Ensimmäiset puolisen vuotta kävin melkein joka tunnilla mutta sitten aloin havaita miten onnetonta se meininki on siellä. Pääopettaja Sff:ssa on varmaankin menettänyt kaiken halunsa opettaa ja tunnit olivat tyyliin maanantai: aine (aiheet aina Ruotsin Tieteen ku(i)valehdestä), tiistai-perjantai: joutavaa. Keskustelu: joutavaa. Ainoa valopilkku oli Gerd Forssin tunnit (kulttuuri, kielioppi), siinä on opettaja joka todellakin osaa asiansa. Opetusmetodit tosin eivät varmaankaan miellytä kaikkia. Suurin ongelma tuossa koulussa on se, että millään ei oikein tunnu olevan mitään väliä. Jos haluaa päästä helpolla, on VNf oiva paikka lintsaamiseen ja poissaolojen kasvattamiseen ilman mitään sanktioita, jos taas haluaa opiskella (ruotsia, muista en tiedä), jokin muu paikka on ehdottomasti parempi. Niin ja ruokakin (eritoten kahvi) on melko pahaa. Itseä ainakin harmittaa että tuli tuhlatuksi sekä aikaa että rahaa (paljon!) varsin turhaan. Jos kuitenkin haluaa kaikesta huolimatta olla seikkailija niin voihan tuota koettaa, kyllä sieltä sitten pakoon pääsee, ei vaan kannata ottaa mitään sitoumuksia (kuten vuokra-asuntoa).

        Asuntolat ovat ihan OK, joskin huoneet varsin pieniä. Nettiyhteys huoneissa on suoraan sanonko mistä, 56k modeemikin olisi kuin taivaan lahja siihen verrattuna. Toimi jos toimi, ja silloinkin uskomattoman heikosti - ja tästä "riemusta" pitää myös maksaa erikseen. Kaikesta pitää maksaa erikseen, ja rahojensa vastineeksi saa puolivillaista moskaa.

        Ihan näin varoituksena vaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      574
      3814
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2719
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2114
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1917
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1835
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1770
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1729
    Aihe