Kokeneemmat dobberiporukat!!!!

Dande .....

Mä olen hankkimassa koiraa luultavasti viimeistään vuonna 2008. Mulla on muutama rotuvaihtoehto, jotka kaikki on aika erilaisia...
Mut yks niistä on dobermanni.
Olen saanu tutustua tähän rotuun ihan liian vähän, eikä täällä Tuppukylien kuningaskunnassa ole siihen kovin hyviä mahdollisuuksiakaan. Ja mulla oliski teille, omistajat muutama kysymys. (tai oikeestaan aika monta, ja olisinki TOSI kiitollien jos joku ihana ihminen jaksais vastata edes osaan!)
Elikkäs... kuinka paljon dobberi maksaa? Joillakin roduilla pennut hinnoitellaan(riippuu tietty kasvattajista) sukupuolen mukaan. Miten Näillä?

Mites sit irtiolo... Voiko dobberia noin yleisistiottaen pitää irti vaikka lenkillä esim metsässä? Onko paljon riistaviettiä?

Dobberi on aktiivinen rotu. Kuinka aktiivinen? hyppiikö seinille jos jonakin päivänä ei pääse muuta kuin lenkille?

Entä suhtautuminen ihmisiin ja koiriin?
En halua vieraille koirille sosiaalistamisesta huolimatta rähisevää koiraa!!! Onko dobberi ylisuojeleva joko koiria tai ihmisiä kohtaan? Esim. omistajansa puolesta?

Olen kuullut ja nähnyt dobbereista niin paljon huonoja juttuja, että olisi kiva jos joku voisi vähän keroa jotain positiivisiakin puolia koirasta.
Mutta kertokaa ihan rehellisesti myös KAIKKI huonotkin puolet.
(kaikki noi kysymykset riippuu tietenki tosi paljon yksilöistä, mutta mä haluaisinki monta kantaa, kun livenä nään niin vähän dobbereita)

Kaikki vastanneet, KIITOS tosi paljon!

4

1152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • useita omistanut

      > Olen saanu tutustua tähän rotuun ihan liian vähän, eikä täällä Tuppukylien kuningaskunnassa ole siihen kovin hyviä mahdollisuuksiakaan.

      - Lähde seikkailulle, eli lähde tutustumaan kauemmas. Soita vaikka parille kasvattajalle ja pyydä päästä kylään. Soita jollekin aktiiviharrastajalle, ja änkeä mukaan treeneihin. Etsi myös valmiiksi sellainen pk-seura, johon pääset mukaan, jossa saat apuja ja neuvoja itsellesi.

      - On hienoa, että netin kautta nykyään otetaan asioita selville, mutta virtuaalimaailma häviää kyllä tosielämälle. Kaikkea ei vielä kotiovelle saa valmiiksi, joten reippaasti vain matkustamaan kauemmas tutustumisreissuille!

      > Elikkäs... kuinka paljon dobberi maksaa?

      - Rekisteröidyn ja "täydellisen" pennun hinta vaihtelee 800 - 1200 euron tietämillä. Rekisteröidyn, mutta "pikkuviallisen", (esimerkiksi värivirheellisen, hammaspuutoksellisen, häntämutkallisen, kivesvikaisen jne.) voit saada huomattavasti halvemmallakin (viasta riippuen 500 - 800 euroa). Unohda paperittomat, niitä ostamalla et ainakaan kannata rodunjalostusta, vaikka ne olisivatkin halvempia.

      > Joillakin roduilla pennut hinnoitellaan(riippuu tietty kasvattajista) sukupuolen mukaan. Miten Näillä?

      - Joillakin kasvattajilla voi olla tämä tapa, mutta yleisesti sukupuolella ei ole hintaan merkitystä. Kummallakin sukupuolella on omat kannattajansa.

      > Voiko dobberia noin yleisistiottaen pitää irti vaikka lenkillä esim metsässä?

      - Voi, jos olet sen kouluttanut kunnolla pennusta pitäen. Dobberi ei ole paimekoira eikä pyöri siinä määrin omistajansa jaloissa, mutta kouluttamalla sen saa olemaan kuulolla metsässäkin. Tämä siis riippuu täysin sinusta itsestäsi koiran omistajana.

      > Onko paljon riistaviettiä?

      - Keskimääräisesti ei. Toki joissakin linjoissa tätä esiintyy. Muista kysyä kasvattajilta.

      > Dobberi on aktiivinen rotu. Kuinka aktiivinen? hyppiikö seinille jos jonakin päivänä ei pääse muuta kuin lenkille?

      - Erittäin aktiivinen, ei laiskan omistajan sohvaperuna. Ei kuitenkaan hypi seinille, jos olet sen jälleen kouluttanut kunnolla ja koiralla hermot ovat kunnossa. Hyvät ja koulutetut dobberitkin tarvitsevat niitä lepopäiviä.

      > Entä suhtautuminen ihmisiin ja koiriin?
      En halua vieraille koirille sosiaalistamisesta huolimatta rähisevää koiraa!!!

      - Ei ongelmia, jos itse osaat asian pennulle opettaa ja muistat puuttua ongelmiin ajoissa oikealla tavalla. Tämä on lähes täysin sinusta itsestäsi kiinni, sillä koiran täytyy pysyä hallinnassasi vaikkei olisi sosiaalinen luonne. Dobberi ei ole sieltä sosiaalisimmasta päästä koirarotuja, ja osaamattomalla omistajalla kuriton koira ottaa helposti rähinävaihteen päälle.

      > Onko dobberi ylisuojeleva joko koiria tai ihmisiä kohtaan? Esim. omistajansa puolesta?

      - Ei ellet anna sen olla. Sinä määräät myös tämän asian koulutuksella.

      > olisi kiva jos joku voisi vähän keroa jotain positiivisiakin puolia koirasta.

      - Positiivisuutta on paljon. Vauhdikkuus ja aktiivisuus on yksi niistä, jos sellaisesta pitää. Hyvä dobberi on edelleen monipuolinen harrastuskoira niin kesä- kuin talvilajeihin. Helpoimmasta päästä se ei toki ole ja vaatii jo taitoja ja maalaisjärkeä omistajaltaan, sekä pitkää pinnaa ja suurta huumorintajua. Perushoito on helppoa, kun turkkia ei pahemmin tarvitse harjailla eikä trimmailla.

      > Mutta kertokaa ihan rehellisesti myös KAIKKI huonotkin puolet.

      - Dobberin on omanlaisensa rotu. Vaatii omistajaltaan paljon paneutumista koulutukseen, etenkin ensimmäisten elinvuosiensa aikana. Sairauksia on paljon. Kasvattajia on erilaisia, samoin jalostusperiaatteita, jotka vaikuttavat luonteisiin ja siihen millaisille ihmisille pentunsa myyvät. Lyhyt karva ei ole säänkestävä. Tuossa osa huonoistakin puolista.

      - "Vikalista" on varmasti isompi kuin positiiviset puolet. Siitä huolimatta olen omaan rotuvalintaani täysin tyytyväinen, makuasia tämäkin.

    • in.na

      Mä en ole koskaan ymmärtänyt noita kysymyksiä koskien miten dobberia voi pitää vapaana tai miten se suhtautuu lapsii / koiriin jne. Ne on kaikki semmoisia asioita jotka riippuu ihan sen koiran omasta yksilöllisyydestä sekä kokemuksista ja koulutuksesta.

      Meidän tammikuussa 12-vuotiaana edesmennyttä dobberipoikaa pystyi ihan hyvin pitämään vapaana, sillä oli kauhean pieni reviiri, aina pysyi metsässäkin n. 20 m säteellä. Siihen saattoi tietysti vaikuttaa sekin kun pentuna tein sille sitä että sen vapaana ollessa menin piiloon, ja ressukka ihan paineessa haki mua kun luuli että nyt mut on jätetty tänne suureen metsään petojen armoille. Aina se vilkuili irti ollessaan etten häviä mihinkään. Riistaviettiä oli, mutta vähemmän kuin kohtalaisesti, eli jos rusakko lähti nenän edestä niin perään meni heti mutta tuli takaisin minuutin sisällä. Russellimme saattaa olla rusakkojahdissa kevyesti vartinkin.

      Hintoja sun kannattaa kysyä kasvattajilta. Hintaan vaikuttaa moni, moni muukin asia kuin sukupuoli. Tinkimistä en suosittele; tingitkö sitten koiran hoidosta ja ruoasta, nekin maksaa? Jos on rahasta kiinni, älä hanki mitään eläintä.

      Ei hypi seinille jollei pääse "muuta kuin lenkille". Virikkeet voi olla muutakin muin johonkin aktiviteettiin pääsemistä. Jos olet kipeä etkä pääse esim jäljestämään, niin etsimisleikkejä olohuoneessa makupalojen kanssa tai muuta aivohommaa riittää hyvin. Älynystyröiden käyttö väsyttää koiraa enempi kuin fyysinen rasitus. Rajun fyysisen rasituksen jälkeen koira saattaa päin vastoin käydä enempi ylikierroksilla. Hoksottimia vaativien tehtävien kanssa se väsyy totaalisesti.

      Ei ole ylisuojeleva siinä kun muutkaan rodut. Ylisuojelevaisuus johtuu monasti siitä, että lauman sisällä on epäselvää arvojärjestyksestä; koira luulee olevansa laumanjohtajana vastuussa alamaistensa turvallisuudesta ja haluaa päättää ketkä lauman ulkopuoliset tunkeilijat päästetään reviirille ketkä ei. Tämä johtuu koulutuksen puutteesta eikä ole mitenkään erityisesti juuri dobermannille ominaista, vaan kaikille koirille, jotka luulee olevansa pomoja.

      Mitäs huonoa sitä nyt kertois kun jos nyt jotain huonoa on ollut niin se on ollut ihan omasta taitamattomuudesta johtuvaa. Ei kyllä ole ollut mitään semmoista mitä voisi sanoa johtuvan juuri siitä että se oli dobberi. Kuten että se pentuna jyrsi eteisen remonttikuntoon vaan siks että oli dobberi... halloo, moni pentu jyrsii paikkoja. Ei dobberissa ole kyllä mitään huonoa, se on koira siinä missä muutkin koirat. Onhan se tietysti hirveän johdonmukaisen koulutuksen vaativa. Se ei kunnioita omistajaansa pätkääkään jollei omistaja ole sille selkeästi laumanjohtaja. Jos dobberin kanssa on ongelmia, suosittelisin johtajuuden tarkistamista ammattilaisen avulla.

    • lalalallala

      jos nyt vaikka ihan ekaks opettelisit koirista sen, että koira käyttäytyy niinkuin se on opetettu. jos luoksetulo hallinnassa niin kyllä sen nyt voi irti päästää..sama se mikä rotu (metsästyskoirilla tietty hieman eri asia)

      *dobberin hinta: 800-1200 ÄLÄ OSTA PAPERITONTA
      *aktiivinen, mutta jos hermot kunnossa niin ei hypi seinille, jos ei pääse joku päivä pitkälle lenkille/irti. Meillä koiran tassuun tulee syvä viiltohaava ja sen takia kuukauden kävi lenkillä vaan korttelin ympäri ja ei hyppinyt seinille.
      *jos sosiaalistat koirasi kunnolla JA OLET SILLE LUOTETTAVA JOHTAJA JA TEET KÄYTÖSTAVAT SELVIKSI niin tätä ongelmaa ei ole. Suosittelen, että jos pentuna esim.. alkaa murista koirille/ihmisille niin tiukka EI. Sinä johtajana päätät kuka on uhka ja kuka ei.
      *Dobberi on hieno koira, jos omistaja kohtelee sitä reilusti (ei LYÖ jne). Itse ole täysin fyysistä kuritusta vastaan ja käytän itse mielummin esimerkiksi kauko-ohjattavaa sitruunapantaa. Tietenkin kiellän koiraa, mutta jos se ei usko niin en "käy kiinni" vaan käytän kauko-ohjattavaa sitruunapantaa.Muista olla koirallesi LUOTETTAVA johtaja ja tutustu pentuusi rauhassa. Muista myöskin, että sinä puolustat pentua/koiraasi.

      ei kysyvä tieltä eksy. ole aktiivinen ja muista ottaa asioista selvää.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5369
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4785
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3036
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1767
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1653
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1581
    Aihe