Koira vasemmalla aina?

Kummasteleva

Lenkkeillessä kulkee koirani lähes aina oikealla puolellani eli pientareen puolella, jolloin sen on helppo haistella ja merkkailla ja käydä tarpeillaan. Se ei siinä myöskään koskaan ole vastaantulijan puolella vaan itse olen koirani ja vastaantulevan (mahdollisesti koiraa arastelevan)ihmisen välissä. Nyt on kuitenkin vastaan tullut muutamia kertoja koiran ulkoiluttajia, joilla koira vasemmalla puolella, jolloin koirat lähestyvät toisiaan "kuonokkain". Onneksi omani on kiltti ja rauhallinen ja olemme aina suosiolla väistäneet. Sitten yksi näistä vastaantulijoista kerran hihkaisi perääni, että vie koirasi tottelevaisuuskouluun niin opit kävelyttämään koiraasi oikein! Mitäh!? Mitä ihmettä meidän kävelyssä muka vikaa on? Onko muka tavallisen kiltin, rauhallisen ja tottelevaisen kotikoiran PAKKO aina kävellä vasemmalla puolella? Ei tietenkään ole. Tottis on hyödyllinen, mutta kai nekin opit joustavat tilanteiden mukaan.

55

4241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • opettanut

      koirani kulkemaan kummallakin puolella eri käskyistä. Ja sitten pistän sen aina sinne pientareen puolelle. Se vain minua ärsyttää, kun jotkut opettavat koiraansa kulkemaan sillä vasemmalla puolella ja sitten haluavat välttämättä kävellä kävelytiellä (ei siis autotien vieressä) vasenta reunaa. Sitten kun tulee useampia ihmisiä vastaan joista osa kävelee oikealla ja osa vasemmalla, niin joutuu puikkelehtimaan puolelta toiselle. Onko se niin vaikea noudattaa kirjoittamatonta sääntöä kävelyteilläkin siitä oikean puoleisesta liikenteestä? Ja opettaa niitä koiria kävelemään sitten kummallakin puolella, jos haluaa kävelyttää pientareen puolella ja välttämättä koiran pitää osata kulkea vasemmalla puolella?

      • ...

        niin on se vaikeaa, varsinkin kun en ainakaan ollut koskaan kuullut tuosta kirjoittamattomasta säännöstä, niin vaikea sellaista noudattaa.

        Eikös jalankulkijat kulje aina vasemmassa reunassa mentiin sitten autotiellä tai jalkakäytävällä?


      • täälläpäin
        ... kirjoitti:

        niin on se vaikeaa, varsinkin kun en ainakaan ollut koskaan kuullut tuosta kirjoittamattomasta säännöstä, niin vaikea sellaista noudattaa.

        Eikös jalankulkijat kulje aina vasemmassa reunassa mentiin sitten autotiellä tai jalkakäytävällä?

        Täällä meillä kävellään kyllä ainakin tuolla hiekkateillä metsässä ja keskustassa kävelytiellä oikeaalaitaa. Niin tekevät vanhat ja nuoret ja koiralliset ja koirattomat. En tiedä sitten missä sinä oikein asut, mutta näin täällä Helsingissä ainakin toimitaan.

        Kyllä sen "oikeanpuoleisen liikenteen" jalankulkijoissakin huomaa vaikka ostoskeskuksessa kävellessä. Voi olla vähän vaikeaa kävellä vasenta puolta ruuhkaisella keskustan kadulla. Mutta ehkä ne jotka tänne tulevat kävelemään vastapalloon ovat jotain maalaisia, jotka noudattavat tuota ajotienpientareella kävely -sääntöä.


      • liikennesäännöt

        Suomen lakiin on ihan kirjoitettu, että kävelytiellä kuljetaan oikealla puolella. Ajotiellä vasemmalla.


      • Rotikkarinsessa
        liikennesäännöt kirjoitti:

        Suomen lakiin on ihan kirjoitettu, että kävelytiellä kuljetaan oikealla puolella. Ajotiellä vasemmalla.

        Minulle taas on opetettu lakiin perustuen, että jos kevyenliikenteenväylällä ei ole merkitty kulkusuuntaa (tai se ole jaettu kävely- ja pyörätiehen), niin siinä saa kävellä sekä vasenta että oikeaa reunaa.
        Itse kävelen muualla kuin keskustassa vasemmalla. Sekä koiran vuoksi mutta myös siksi, että kevyenliikenteenväylä on autotien vieressä, ja vaikka välissä onkin oja, niin mieluummin silti pidän koiran kauempana ajokaistasta.


      • Työmatkapyöräilijä
        ... kirjoitti:

        niin on se vaikeaa, varsinkin kun en ainakaan ollut koskaan kuullut tuosta kirjoittamattomasta säännöstä, niin vaikea sellaista noudattaa.

        Eikös jalankulkijat kulje aina vasemmassa reunassa mentiin sitten autotiellä tai jalkakäytävällä?

        Jalankulkijat saavat kulkea jalkakäytävällä kummassa reunassa tahansa, mutta sujuvinta olisi, jos kevyenliikenteen väylillä kaikki (pyöräilijät ja jalankulkijat) käyttäisivät oikeaa laitaa, jollei ole osoitettu pyöräilykaistaa.


      • koiraongelma
        ... kirjoitti:

        niin on se vaikeaa, varsinkin kun en ainakaan ollut koskaan kuullut tuosta kirjoittamattomasta säännöstä, niin vaikea sellaista noudattaa.

        Eikös jalankulkijat kulje aina vasemmassa reunassa mentiin sitten autotiellä tai jalkakäytävällä?

        Itse kävelen kyllä tien vasenta reunaa ja pidän koiran siksi aina vasemmalla puolellani. Sitten se on ihan ihmeissään jos joskus ottaa sen oikealle puolelle.


    • ...

      Meillä koira kävelee kummallakinpuolella. Kun kävellään, niin sillon ei haistella tai merkkailla. Me mennään sitten metsään kun on hätien ja haisteluiden aika. Meijän rotikka on niin kova haistelemaan ja ikäväkyllä maistelemaan kaikkea mitä maasta löytyy, ettei lenkki edistyisi kovinkaan ripeästi jos saisi nenä maassa kulkea. Mielestäni jos koira kulkee vasemmalla, pitäisi hihna pitää sen verran lyhyellä ohitustilanteissa ettei kuonot kohtaa, ellei tarkoitus ole moikata.

    • ei mitään väliä

      Siis sillähän ei ole mitään väliä missä koira kävelee lenkillä. Oma koirani kävelee missä vain, edessä, vasemmalla, oikealla. Kun annan merkin että nyt treenataan on se salamana vasemmalla.

    • puolella

      Itse kuljetan koiraani aina oikealla puolellani, ENKÄ VÄISTÄ vastaantulevaa vasemmalla puolella pitävää koiran ulkoiluttajaa! He saavat väistää kun Suomessahan on oikeanpuoleinen liikenne.

      • hohhoijaa...

        voi sinua pientä, on sulla murheet! On yksin p....n hailee kummalla puolella kävelyttää koiraansa, siis kävelytiellä. Eri asia on sitten ajotiellä jossa ei ole erillistä kävelytietä. Silloihan kuljetaan vasenpa puolta ja koira luonnollisesti vasemmalla puolella.

        Näitä minäminäminäminä-ihmisiä tuntuu riittävän.
        Pikkusen kun löysäät pipoa niin on kivempi elellä tässä maailmassa!


    • terristi

      lienee taka-ajatuksena se että jos kävelee ajotiellä (kuten me täällä ei-kaupungissa-vaan-maalla) kävellään tien vasenta reunaa eli autoja vastaan, pyöräliikenne kulkee samansuuntaisesti autojen kanssa (tämä opetetaan meille kaikille jo ala-asteella). Koira on näin suojassa autoliikenteeltä ja siis pientareen puolella, ihan loogista, pyörätiellä ymmärrän että koira pidetään meilummin pientareen puolella eika niin tiukasti pidetä kiinni siitä onko koira oikealla vai vasemmalla, parempi pientareella kuin ajokaistan vieressä.

    • Peppi444

      meilläkin koirulit osaa kulkea kummallakin sivulla, mutta yleensä ne ovat minun oikealla puolella. Täällä meidän kaupungissa on vähän vaikka minkälaista tietä, on siis ihan pyörätietä jossa on kummallakin puolella penkat(heh,eihän niitä penkkoja kyllä kohta enään ole...:D),siis tie ei mene aivan autotien vieressä, mutta sitten on myös niitä kapeita teitä jotka kulkevat aivan autotien vieressä ja vain toisella puolen saattaa olla penkka. Eli mielestäni erittäin hyödyllistä opettaa koira kulkemaan kummallakin sivulla. Eihän sitä koskaan tiedä millaiseen tilanteeseen lenkillä joutuu, välillä on väistettävä itse vastaantulevia, vaikka olen kuullut kirjoittamattomasta säännöstä että koirattomat väistävät koirallisia... Kaikkien kohdalla tämä ei päde, esim. jotkin vanhukset eivät väistä vaikka olisi kymmenen koiraa hihnassa, totta kai pitää lähteä koko lauma hyyssäämään toiseen reunaan...
      Noh,sellaista se on! Hauskaa kevättä kaikille, antakaa koirienne nauttia kevään tuoksuista :)

    • koirasi

      turvallisuudestahan siina on kyse, että koira opetetaan kävelemään vasemmalla puolella.Siis sinunhan pitää ajotiellä turvallisuutesi takia käyttää vasenta tienreunaa, että nät vastaantulevat autot.Näin minulle asian selitti koirani kouluttaja.Tietenkin jos olet metsässä , tilanne on toinen.Toisaalta koran tulee luokse kutsuttaessa kiertää vasemmalle sivullesi.

      • täällä

        kapungissa ei pahemmin kävellä tien pientareella, joten luulisi täällä olevan ainakin parempi opettaa sille koiralle ainakin oikealla puolella kulkeminen, jos ei kykene opettamaan kumpaakin.


      • koirasi

        Luokse kutsuttaessa kiertää vasemmalle puolellesi?
        Minun koirani tulee luoksekutsuttaessa istumaan eteeni! Sit ku se on niinku belgialainen, ni sivulle käskettäessä kiertää oikealle puolelle!!


    • .,.,.

      Meillä koira kulkee yleensä ojan puolella, koulutuskentällä mennään sitten niiten ohjeiden mukaan

    • m-li

      siis, nämä kommentit oikeanpuoleisesta liikenteestä. Kyllä minulle ainakin joskus vuonna kuokka ja vasara on alaluokilla opetettu, että jalankulkija kulkee tien VASENTA reunaa, pyöräilijä tien oikeaa reunaa. Itse talutan koiraani aina ja kaikkialla vasemmalla puolella ja vastaavasti pyörälenkeillä koira on aina oikealla puolella. Riippumatta siitä, kumpi on ojanpuoli.

      Olen juuri niitä ärrrrsyttäviä ihmisiä, jotka taluttavat koiraansa vasemmalla puolella. Itse kylläkin väistän, jos näyttää siltä, että vastaantulijan kanssa on jotain epäselvyyttä liikennesäännöistä. Pyöräilijöitä en mielelläni väistä, saattaa mennä ajoitukset pieleen ja molemmat väistävät yhtä aikaa toisiaan -samaan suuntaan.

      Se, millä puolella koiraansa taluttaa lenkillä on minusta ihan yhdentekevää, kunhan koira kulkee matkassa ja on hallittavissa. Meidän vähäiset city-lenkkeilyt kävellään, ei seisoskella. Koira saa nuuskia, kunhan pysyy matkassa, eli /- 1 metri taluttajasta. Riehumiset ja omineen nuuskimiset hoidetaan vapaana.

      Tuota jäin kyllä vieläkin ihmettelemään, miten ne koirat voi toisiaan tulla kuonot vastakkain vastaan. Jos sinä talutat koiraasi ojan puolella ja minä aina vasemmalla ja me kävelemme vastaan, ei minun järkeeni käy mitenkään, että koirat tulisivat toisiaan vastaan ilman että siinä on ihminen välissä. Jos sinun koirasi on ojan puolella, olet itse välissä. Jos minä kävelen vastakkaista reunaa, on koirani joko toisen ojan puolella ja minäkin siinä välissä tai koirani kulkee sinun ja minun välistä. Koirat eivät siis mitenkään voi kohdata, jos tosiaan aina ulkoilutat sitä ojanpiennarta pitkin? Vai? Siis edellyttäen, että molemmat kävelevät sitä tien vasenta reunaa...

      Liikennesääntökysymys?

      • mielestäsi

        metsässä menevällä kävelytiellä, ei autotietä tai pyrätietä vieressä, vaan tavallinen kävelytie, ihmisten kulkea itsestään katsoen vasentalaitaa?

        Minulla on sellainen käsitys ja opetettu niin kotona ja koulussa, että jos on pyörätie ja jalankulkutie samassa, niin silloin kävellään oikeaa laitaa ja pyöräilijä ohittaa vasemmalta. Jalankulkutien ja pyörätien ollessa vierekkäin mennään sitä oman kaistan, oikeaa laitaa. Jos kulkejaat ajoradalla/ajoradanpientareella, kuljetaan sitä laitaa, missä autot tulvet vastaan eli siis vasenta laitaa.

        Joten siksi minua ainakin ihmetyttää ihmiset jotka tulevat koiransa kanssa sitä vasentalaitaa tavallisella kävelytiellä. Minusta se olisi todella luonnotonta kävellä kävelytiellä vasentalaitaa. Ikinä ei ole tullut ihminen ilman koiraa vasentalaitaa vastaan. Ja asun siis taajassa missä ei ole kuin muutama hassu tie jossain omakotialueella, missä ei ole jalkakäytäviä.

        Minulle se taas on ihan sama millä puolella vastaantulijan koira on omistajaansa, kunhan koira pysyy omistajansa läheisyydessä, eikä tule minun ja koirani luokse. Itse kävelytän koiraani ojan-/tienreunanpuolella eli siis toisella puolella missä vastaantulija on.


      • koko keskusteluun...
        mielestäsi kirjoitti:

        metsässä menevällä kävelytiellä, ei autotietä tai pyrätietä vieressä, vaan tavallinen kävelytie, ihmisten kulkea itsestään katsoen vasentalaitaa?

        Minulla on sellainen käsitys ja opetettu niin kotona ja koulussa, että jos on pyörätie ja jalankulkutie samassa, niin silloin kävellään oikeaa laitaa ja pyöräilijä ohittaa vasemmalta. Jalankulkutien ja pyörätien ollessa vierekkäin mennään sitä oman kaistan, oikeaa laitaa. Jos kulkejaat ajoradalla/ajoradanpientareella, kuljetaan sitä laitaa, missä autot tulvet vastaan eli siis vasenta laitaa.

        Joten siksi minua ainakin ihmetyttää ihmiset jotka tulevat koiransa kanssa sitä vasentalaitaa tavallisella kävelytiellä. Minusta se olisi todella luonnotonta kävellä kävelytiellä vasentalaitaa. Ikinä ei ole tullut ihminen ilman koiraa vasentalaitaa vastaan. Ja asun siis taajassa missä ei ole kuin muutama hassu tie jossain omakotialueella, missä ei ole jalkakäytäviä.

        Minulle se taas on ihan sama millä puolella vastaantulijan koira on omistajaansa, kunhan koira pysyy omistajansa läheisyydessä, eikä tule minun ja koirani luokse. Itse kävelytän koiraani ojan-/tienreunanpuolella eli siis toisella puolella missä vastaantulija on.

        että jalkakäytävällä kävelystä ei ole varsinaisia sääntöjä, että onko "oikean vai vasemman puoleinen liikenne" vaan määräys on että pitää kävellä jommassa kummassa reunassa.

        Jaksaako ihmiset oikeesti murehtia näitä asioita?!? Kyllä minä voin myöntää käveleväni välillä ilman koiraakin jalkakäytävän vasenta laitaa, jos vieressä on esim. oikealla puolella vilkas tie eikä penkkaa välissä. Näin tekevät kyllä muutkin. Ohitukset koiran kanssa ja ilman on aina sujunut ihan ongelmitta, joten täytyykö tästä asiasta tehdä ongelma? Se väistää jolta se sujuu helpommin ja turvallisemmin, ja se voi olla myös se koirallinen ihminen.


      • liikenneministeriö
        mielestäsi kirjoitti:

        metsässä menevällä kävelytiellä, ei autotietä tai pyrätietä vieressä, vaan tavallinen kävelytie, ihmisten kulkea itsestään katsoen vasentalaitaa?

        Minulla on sellainen käsitys ja opetettu niin kotona ja koulussa, että jos on pyörätie ja jalankulkutie samassa, niin silloin kävellään oikeaa laitaa ja pyöräilijä ohittaa vasemmalta. Jalankulkutien ja pyörätien ollessa vierekkäin mennään sitä oman kaistan, oikeaa laitaa. Jos kulkejaat ajoradalla/ajoradanpientareella, kuljetaan sitä laitaa, missä autot tulvet vastaan eli siis vasenta laitaa.

        Joten siksi minua ainakin ihmetyttää ihmiset jotka tulevat koiransa kanssa sitä vasentalaitaa tavallisella kävelytiellä. Minusta se olisi todella luonnotonta kävellä kävelytiellä vasentalaitaa. Ikinä ei ole tullut ihminen ilman koiraa vasentalaitaa vastaan. Ja asun siis taajassa missä ei ole kuin muutama hassu tie jossain omakotialueella, missä ei ole jalkakäytäviä.

        Minulle se taas on ihan sama millä puolella vastaantulijan koira on omistajaansa, kunhan koira pysyy omistajansa läheisyydessä, eikä tule minun ja koirani luokse. Itse kävelytän koiraani ojan-/tienreunanpuolella eli siis toisella puolella missä vastaantulija on.

        http://www.liikenneturva.fi/vanhat/862/Jalkankulkija suomi.pdf

        Yleissääntö kuuluu edelleenkin, kuten jo kymmeniä vuosia, että vasenpuoli on suositeltavampi, ellei jostakin pakottavasta syystä muuta johdu. Ja tiedoksesi, että noita jaettuja pyöräteitä on niinkin päin, että jalankulkija on vasemmalla! Ajoradan reunassa aina vasemmalla, joten turvallisempaa kulkea myösn pyörätiellä vasemmalla, ellei em. merkissä muuta sanota.


      • ihme vinkumista
        liikenneministeriö kirjoitti:

        http://www.liikenneturva.fi/vanhat/862/Jalkankulkija suomi.pdf

        Yleissääntö kuuluu edelleenkin, kuten jo kymmeniä vuosia, että vasenpuoli on suositeltavampi, ellei jostakin pakottavasta syystä muuta johdu. Ja tiedoksesi, että noita jaettuja pyöräteitä on niinkin päin, että jalankulkija on vasemmalla! Ajoradan reunassa aina vasemmalla, joten turvallisempaa kulkea myösn pyörätiellä vasemmalla, ellei em. merkissä muuta sanota.

        Niin, on sitä mukava moitti muita idiooteiksi, jos ei itse tunne liikennesääntöjä. Voi voi. Kyllä kirjoittajan pitäisi koirakoulun sijasta mennä piipahtamaan ala-asteen liikennevalistustunneille.


      • edellinen...
        ihme vinkumista kirjoitti:

        Niin, on sitä mukava moitti muita idiooteiksi, jos ei itse tunne liikennesääntöjä. Voi voi. Kyllä kirjoittajan pitäisi koirakoulun sijasta mennä piipahtamaan ala-asteen liikennevalistustunneille.

        siis alkuperäisen kirjoittajan


    • ...

      Sitten kun se sinuakin vastaantullut koirakko aloittaa agilityn harrastamisen, niin se omistaja saa kyllä kuulla siitä, että on opettanut koiransa vain yhdelle sivulle... Ei kannata. Seuraaminen on liike erikseen. Monille käy vielä sitten se, kun koira opetetaan orjallisesti yhdelle puolelle, että pyöräily koiran kanssa ei luonnistu kuin väärällä puolella tietä.

    • Vasemmalla nimenomaan

      Sinä olet jalankulkija, kun ulkoilutat koiraa!

      Jalankulkijan paikka on tien VASEMMASSA reunassa.
      Se on opetettu jo alakoulussa.

      Kannattaa alkaa totuttamaan koira kulkemaan kanssasi tien vasenta laitaa, jolloin koira on vasemmalla puolellasi, ja pientareen puolella.

      Meillä homma toimii automaattisesti. Mikä on hyvä, koska näyttelyissäkin koira esiintyy handlerin vasemmalla puolella.

      Vasemmalla puolella, se on oikea tapa liikenteessä, kun olet jalankulkija!

      Turha kärvistellä, kun muita tulee vastaan samalla puolella kuin sinä. He ovat oikeassa ja sinä väärässä!!

      • Jalmari

        näyttelykoiria muka ulkoiluttaa?


      • ...
        Jalmari kirjoitti:

        näyttelykoiria muka ulkoiluttaa?

        ...yleensä niille riittää päivittäin kolme varttitunnin turkin harjausta.


      • tokipoki

        Meidän kävely-pyöräilyteillä kävellään OIKEAA puolta.
        Ja vastaan tullaan vasemmalta.
        Koira kävelee sitä puolta, jonka osoitan, ei se voi olla niin vaikeaa.
        Tavallisen maantien reuna on erikseen. Silloin kuljetaan vasenta puolta.


    • Lenkkeilyllä ei ole mitään tekemistä tottelevaisuuskoulutuksen ja kilpailemisen kanssa. Mä olen opettanut koiralleni, että lenkillä kuljetaan sillä alalla, minkä hihna sallii, jos ei ole vapaana ja että koiran paikka on mun ja pientaren välissä. Eli koira voi olla kummalla puolellani tahansa riippuen siitä, millä puolella tietä kuljen. Koska koirallani on lupa käyttää hihnan mitta, se yleensä kävelee etuviistossa tai takaviistossa osoittamallani puolella eikä vierelläni, jos ei hihna ole aivan lyhyt. Nuuhkia saa, mutta mä en kökötä varttia jokaisen puun ja tolpan kohdalla vaan hoputan eteenpäin.

      Koirani on käynyt myös BH-kokeessa ja tokoa oli tarkoitus kokeilla. Kokeissa seuraamisliikkeessä koira on aina vasemmalla puolella. Mä en opeta asiaa koiralle hihnalla vaan käskyllä, että sen kuuluu käskyn käydessä kävellä tiiviisti vasemman jalan vieressä.

      • Eikö niin?????

        >Eli koira voi olla kummalla puolellani tahansa riippuen siitä, millä puolella tietä kuljen.

        Neeta, siis ethän sinä voi kulkea, kuin tien vasemmalla puolella. Siis liikennesääntöjä rikkomatta. Eikö niin?


      • Eikö niin????? kirjoitti:

        >Eli koira voi olla kummalla puolellani tahansa riippuen siitä, millä puolella tietä kuljen.

        Neeta, siis ethän sinä voi kulkea, kuin tien vasemmalla puolella. Siis liikennesääntöjä rikkomatta. Eikö niin?

        Yhdistettyä kevyen liikenteen väylää saa jalankulkija lain mukaan kulkea kumpaa tahansa reunaa. Pyöräilijä ajaa aina oikeaa reunaa. Itse kävelen yleensä oikeaa reunaa, tai sitten sitä, joka on kauempana autotiestä (tai jos tien ja jalkakäytävän välissä on ruohokaistale ja toisella puolella pelkkä pensasaitamuuri, niin voin kävellä vasemmallakin).

        Pyöräillessäni koiran kanssa koira on oikealla, koska pyörä kulkee aina oikeaaa reunaa ja haluan koirani juoksevan pientarella.

        Maantiesääntöjä en muista, koska asun kaupungissa, mutta maalla liikkuessa yleensä kuljen sitä reunaa, jota kuljen. Jalankulkija on niin hidas ja pieni kohde autoon verrattuna, että en katso siitä tulevan suurta ongelmaa ohitettaessa, käveli kummalla puolella tahansa. Heijastimet mulla on aina, kaupungissakin, molemmissa jaloissa, jotta näkyisin joka puolelle. Minusta asiasta on turha niuhottaakaan, koska jalankulkija tosiaan on niin hidas ja kapoinen ohitettava, ettei liikkeen suunnalla ole merkitystä. Tai sanottakoot niin, että on isompiakin ongelmia valittaa liikenteessä, kuin siitä, että joku kävelee väärällä puolella tietä.


      • tunnen ihmistyypin
        Neeta kirjoitti:

        Yhdistettyä kevyen liikenteen väylää saa jalankulkija lain mukaan kulkea kumpaa tahansa reunaa. Pyöräilijä ajaa aina oikeaa reunaa. Itse kävelen yleensä oikeaa reunaa, tai sitten sitä, joka on kauempana autotiestä (tai jos tien ja jalkakäytävän välissä on ruohokaistale ja toisella puolella pelkkä pensasaitamuuri, niin voin kävellä vasemmallakin).

        Pyöräillessäni koiran kanssa koira on oikealla, koska pyörä kulkee aina oikeaaa reunaa ja haluan koirani juoksevan pientarella.

        Maantiesääntöjä en muista, koska asun kaupungissa, mutta maalla liikkuessa yleensä kuljen sitä reunaa, jota kuljen. Jalankulkija on niin hidas ja pieni kohde autoon verrattuna, että en katso siitä tulevan suurta ongelmaa ohitettaessa, käveli kummalla puolella tahansa. Heijastimet mulla on aina, kaupungissakin, molemmissa jaloissa, jotta näkyisin joka puolelle. Minusta asiasta on turha niuhottaakaan, koska jalankulkija tosiaan on niin hidas ja kapoinen ohitettava, ettei liikkeen suunnalla ole merkitystä. Tai sanottakoot niin, että on isompiakin ongelmia valittaa liikenteessä, kuin siitä, että joku kävelee väärällä puolella tietä.

        Äläs nyt muuta aihetta ja luikertele asiasta ulos. Tässä puhuttiin tiestä, ei yhdistetystä kevyen liikenteen väylästä. Tässä ei myöskään puhuttu pyöräilystä.

        >Maantiesääntöjä en muista
        Kannattaa kerrata! Olit kuitenkin rehellinen kun tunnustit, ettet osaa niitä.

        >on isompiakin ongelmia valittaa liikenteessä, kuin siitä, että joku kävelee väärällä puolella tietä
        Ei se että on isompia ongelmia, tarkoita sitä, että pienissä asioissa saa ja mielestäsi suorastaan pitää tehdä sääntörikkomuksia. Kokonaisuus muodostuu pienistä asioista.

        Vaistoan asenteestasi sen, että olet tyypillinen hällä väliä- jalkakäytäväpyöräilijä? Vai olenko väärässä?


    • kohtaamistilanne

      KOHTAAMISTILANTEESSA sen koiran voisi ottaa aina vasemmalla, mutta ilmeisesti se ei moneltakaan suju. Vaikka kotoa lähtiskin kulkemaan aina oikeaa puolta, niin ehkä se on liian vaikeaa ottaa koira vasemmalla kun tulee joku vastaan.
      Aika monella ei ilmeisesti ole opetettu koiralle sivulle vasemmalle käskyä, joten tokihan silloin on paikallaan lähteä vähän koulutuksiin jotta oppisi edes sen verran, että pystyisi kohtaamistilnteessa saamaan sen koiransa vasemmalla.

      • Kunpa kaikki ymmärtä

        >KOHTAAMISTILANTEESSA sen koiran voisi ottaa aina vasemmalla, mutta ilmeisesti se ei moneltakaan suju.

        Juuri näin! Hyvä!


    • ..................

      Voitko vielä selventää, mikä pakko tuokaan on. Jos kävelen tien oikeaa laitaa koira oikealla puolellani, ja toinen tulee vastaan samalla lailla, niin miksi ne koirat pitäisi siinä kohtaamistilanteessa saada vasemmalle. kontakti se avainsana on. ohitus voi tapahtua ihan siellä pientareen puolella edelleenkin. En todellakaan lähde säätämään aina koiraa vasemmalle puolelle, jos se ei ole tarpeen mukaista. Minä jalankulkijana valitsen reunan lakien ja asetusten mukaan, sekä tilannetta pohtien. Henkilökohtaisesti en ymmärrä, miksi pitäisi noudattaa jotain "kirjoittamattomia" sääntöjä, ei se vaan niin mene. Kuka ne säännöt laatii. MIssä voi oppia noi kirjoittamattomat säännöt. Ei, kyllä liikenteessä mennää ihan niiden lainlaatijoiden sääntöjen mukaan. Eikä kyllä mikään ongelma ole oikeasti tämä, mistä ketjun aloittaja avautuu.

      On eriasia sitten kun ollaan kokeissa ja treenataan, mille sivulle ne sivulletulot tehdään. Koira oppii valtavasti eri käskyjä, ei se mene sekaisin, jos ensin opettaa yhden asian. Itse aloitan aina siitä, että vasemmalla puolella seurataan ja mennään sivulle, mutta taitojen karttuessa koira omaksuu helposti sen toisenkin puolen vierellä pysymisen. KOhtaamisessahan ei ole mitään pakkosääntöjä koirillakaan, kyllä se vaan arjessa riittää, että koira osaa ohittaa muut välinpitämättömästi silloin kun kohtaamistilanne tulee. SE on ihan yksi hailee, millä puolella sen koiran saa kontaktiinsa ja hallintaansa, kunhan saan. Jos aloittajaa riepoo tällainen asia, aloittaja tekee varmaan ihan itse koiransa kanssa enemmän koulutusta. Minun asiani ei ole varmistaa muiden koirien hallinnassapysymistä, toki sen huomioin aina, että pyrin antamaan sille toisellekkin koirakolle tilaa hyvin, enkä anna oman koirani provosoida/provosoitua. Siinä on minun vastuuni. Jos näen jo kaukaa, että voi olla, ettei vastaantulijalla ole homma hallussa, niin muutan reittiä hiukan, jos se on mahdollista. Mutta aikuisten kyllä pitää hoitaa vain se oma osansa. Eikä täällä kyllä ole oikeutettua vaatia muita kulkemaan lainvastaisestikikin, vain siksi että joku on saanut päähänsä, että on olemassa jotain kirjoittamattomia sääntöjä.

      • koira vasemmalla

        Tottakai sinä laitat koiran vasemmalle puolellesi jos tulee kohtaamistilanne. Se on aivan selvä asia. Ja niin tekee kaikki muutkin jotka ovat koiransa kouluttaneet oikein. Ei ole lainvastaista kulkea kävelytien vasenta laitaa, voi valita käveleekö oikeaa vai vasenta. Paitsi koiraa ulkoiluttavat kävelevät vasenta laitaa.

        Tästä poikkeavat inttäjät ja sooloilijat aiheuttavat hämmennystä ja ikäviä kohtaamistilanteita.


      • koira vasemmalla kirjoitti:

        Tottakai sinä laitat koiran vasemmalle puolellesi jos tulee kohtaamistilanne. Se on aivan selvä asia. Ja niin tekee kaikki muutkin jotka ovat koiransa kouluttaneet oikein. Ei ole lainvastaista kulkea kävelytien vasenta laitaa, voi valita käveleekö oikeaa vai vasenta. Paitsi koiraa ulkoiluttavat kävelevät vasenta laitaa.

        Tästä poikkeavat inttäjät ja sooloilijat aiheuttavat hämmennystä ja ikäviä kohtaamistilanteita.

        Mun koira pysyy tarkalleen sillä puolella, jolla katson sen olevan helpompaa ja turvallisempaa ja se puoli ei aina ole vasen... Jos koira osaa käyttäytyä, puolella ei ole sille piirunkaan vertaa merkitystä. Vastaantulijoista yleensä näkee, mitenkä päin se on paras ohittaa. Joskus siirryn kohteliaasti tien toiseen laitaan, joskus toinen siirtyy, joskus käännän koirani toiselle puolelle ja joskus taas en.

        "On eriasia sitten kun ollaan kokeissa ja treenataan, mille sivulle ne sivulletulot tehdään. Koira oppii valtavasti eri käskyjä, ei se mene sekaisin, jos ensin opettaa yhden asian. Itse aloitan aina siitä, että vasemmalla puolella seurataan ja mennään sivulle, mutta taitojen karttuessa koira omaksuu helposti sen toisenkin puolen vierellä pysymisen."

        Just näin. Yhden puolen opettaminen on kovin jäykkää. Koiratanssin harrastaja joutuu opettamaan molemmat puolet ja heelwork-muunnoksen harrastajan koira tuntee useampiakin seuraamisasentoja. Minun koirallani on kolme seuraamisasentoa ja neljäs tulossa eikä olla edes lajin harrastajia.

        Mutta edelleenkin koeseuraaminen on minulle eri asia kuin lenkkeily. Tottelevaisuudessa koira tekee, niinkuin käsketään, lenkillä se menee sille annettujen vapauksien mukaan. Ja ne vapaudet mun koiralla on olla ylittämättä liikesuuntaani seuraavaa linjaa, olla vetämättä remmissä ja olla rähisemättä. Helpolle koiralle voin sallia ohituksessa metrin remmin, sitten tiukemmalle tapaukselle annankin vain 20 cm. Ja jos ei osaa olla nätisti, vapaudet otetaan pois, kunnes hyvä käytös osataan ilman komennoilla sähläämistä.


    • Hä?!
      jos voi valita kumpaa laitaa kulkee, voi kyllä myös valita kummalla puolella koiraa kuljettaa... tilanteen mukaan. Kun ei voi valita mitä linjaa vastaantulijat käyttävät, niin mitä hokea ikivanhasta koulutusoppaasta koko ajan vasenta?

    • Tibbeliini

      Tämä keskustelu unohtaa sen, että on ero sillä kävelläänkö tiellä, jossa ei ole jalkakäytävää vai jalkakäytävällä vai ns. kävelytiellä. Koiran on mielestäni osattava olla kummallakin puolella sen mukaan missä liikutaan:
      - maantiellä kuljen tien vasenta reunaa kohden liikennettä ja koirani on pientareen puolella eli vasemmalla
      - jalkakäytävällä kuljen sen oikeaa reunaa, koira "pientareen" puolella = oikeanpuoleinen liikenne
      - kävelytiellä noudatan oikeanpuoleista liikennettä

      Kohtaamiset ovat nykyisin sitä että jokainen pitää tiukasti hurttaansa vierellään ja yrittää mennä ohi kuin muita ei olisikaan. Joskus joku kysyy saako hänen koiransa tutustua koiraani. Yleensä aina annan luvan. Eikä tuo ole sitä sosiaalistamista?

    • canis.familiaris

      Itse kävelytän koiria aina vasemmalla puolella, että kohtaaminen menee niin, että koirat on uloimpana penkereelllä. Nykyisin on vain aika huonosti käyttäytyviä tai arvaamattomia koiria kohdatessa. Samoin kuljen pyörätiellä, kuljen vastaanpäin pyöräilijää koira penkan puolella. Mikään ei harmita enempää kuin jokin urpo, joka kuljettaa koiraa vastaantulijan puolella (ehkä vielä flexissä)..ja vielä usein ymmärtämättä, että en kaipaa "koiramoikkauskavereita"...Pidän asiat yksinkertaisina ja toimivina.

      • Lojaali koirani

        >Mikään ei harmita enempää kuin jokin urpo, joka kuljettaa koiraa vastaantulijan >puolella (ehkä vielä flexissä)..ja vielä usein ymmärtämättä, että en >kaipaa "koiramoikkauskavereita"...Pidän asiat yksinkertaisina ja toimivina.
        >>>

        Aivan totta! Minua myös ärsyttää ne "häröilijät". Tänä aamuna tuli joku akka jonkun ihme terrieri räköttäjän kanssa vastaan juuri tuolla tavalla, ja kaiken lisäksi vielä PYSÄHTYI, juuri ennen kohtaamista.

        Eikö niiden oma järki sano mitään, jos ei sano, niin kyllähän tuo koirakoulussa opetetaan, miten ohitus tehdään.

        Juu, ja tyypillisiä asioita näille juuri on: FLEKSI (vihonviimeinen kapine), joku PIENI KOIRA (usein terrieri, esim cairn terrieri), NAINEN koiran ulkoiluttajana, KOIRAN RÄKÖTYS (eli ns. remmirähjä, kouluttamaton koira), joku kumma käsitys siitä että koiran pitäisi MOIKATA vastaantulijaa......

        Aivan käsittämättömän tyhmiä ihmisiä!!!


      • Naisterristi
        Lojaali koirani kirjoitti:

        >Mikään ei harmita enempää kuin jokin urpo, joka kuljettaa koiraa vastaantulijan >puolella (ehkä vielä flexissä)..ja vielä usein ymmärtämättä, että en >kaipaa "koiramoikkauskavereita"...Pidän asiat yksinkertaisina ja toimivina.
        >>>

        Aivan totta! Minua myös ärsyttää ne "häröilijät". Tänä aamuna tuli joku akka jonkun ihme terrieri räköttäjän kanssa vastaan juuri tuolla tavalla, ja kaiken lisäksi vielä PYSÄHTYI, juuri ennen kohtaamista.

        Eikö niiden oma järki sano mitään, jos ei sano, niin kyllähän tuo koirakoulussa opetetaan, miten ohitus tehdään.

        Juu, ja tyypillisiä asioita näille juuri on: FLEKSI (vihonviimeinen kapine), joku PIENI KOIRA (usein terrieri, esim cairn terrieri), NAINEN koiran ulkoiluttajana, KOIRAN RÄKÖTYS (eli ns. remmirähjä, kouluttamaton koira), joku kumma käsitys siitä että koiran pitäisi MOIKATA vastaantulijaa......

        Aivan käsittämättömän tyhmiä ihmisiä!!!

        Oispa tämä maailma hyvä, jos viestisi perusteella kaikki ulkoiluttajat olisivat miehiä, lyhyt remmi kädessä, iso koira vierellään ja varmuuden vuoksi turpa tukittu ettei eläin vain räyhäisi.

        On ne unelmat kummallisia. Tai sitten ihan oikeasti et hallitse omaa(isoa?) koiraasi noiden akkojen räksyttäjiensä kanssa tullessa vastaan.

        Missä on nämä ulkoilutusohjeet määrätty? Joksu viime vuosisadan alussa keksitty, jolloin ei ollut mm. tällaista liikennettä kuin nyt.
        j


      • ajattelepa itse
        Naisterristi kirjoitti:

        Oispa tämä maailma hyvä, jos viestisi perusteella kaikki ulkoiluttajat olisivat miehiä, lyhyt remmi kädessä, iso koira vierellään ja varmuuden vuoksi turpa tukittu ettei eläin vain räyhäisi.

        On ne unelmat kummallisia. Tai sitten ihan oikeasti et hallitse omaa(isoa?) koiraasi noiden akkojen räksyttäjiensä kanssa tullessa vastaan.

        Missä on nämä ulkoilutusohjeet määrätty? Joksu viime vuosisadan alussa keksitty, jolloin ei ollut mm. tällaista liikennettä kuin nyt.
        j

        Olipa viestisi tyhmä, ei oikeastaan ansaitsisi vastausta, mutta jospa jotain oppisit sinäkin.

        >On ne unelmat kummallisia
        Kyse ei ole unelmista, vaan ihan arkisesta normaalista toiminnasta, päivänselvästä toisten huomioonottamisesta, jonka onneksi useimmat osaavat. Sinä et, viestistäsi päätellen.

        Koiralle ehdottomasti paras (turvallisin, luotettavin jne.) hihna on nahkahihna. On tapauksia, joissa fleksi on napsahtanut poikki ja koira juossut auton alle. Fleksillä et myös saa koiraa hallittua samalla tavalla kuin nahkahihnassa.

        Miehet osaavat yleisesti paremmin koirankoulutuksen kuin naiset. Yleensä miehet osaavat tehdä ohitukset koiran kanssa oikeaoppisesti. Poikkeuksiakin löytyy toki suuntaan jos toiseen. Huonoja miehiä, ja hyviä naisia.

        Isot koirat on pakko hallita, valitettavasti pienten koirien omistajat usein luulevat, ettei niitä pieniä tarvitse kouluttaa. Tuloksena on remmirähjät ja hirveät pienet räköttäjä terroristit.

        Mitään ulkoiluohjeita ei ole missään "määrätty", mutta nöyrimmästi toivoisin, että sinäkin ja sinunlaisesti käyttäisivät omaa järkeään, ihmisen toimintaa pitäisi ohjata selväjärkisyys, niin ettei mitään tarvitse "määrätä" lailla tai säännöillä. Jos koirien määrä (ja kouluttamattomien pikkukoirien määrä etenkin kaupungeissa) lisääntyy nykyistä vauhtia, todennäköisesti jossain kohtaa joutuu lainsäätäjäkin jotain lakeja asiasta kirjoittamaan. Ei varmaan vielä pitkään aikaan kuitenkaan.
        Tervejärkisyyttä koiran ulkoiluttamisessa on se, että ensinnäkin tuntee koiran normaalin käyttäytymisen laumaeläimenä. Ja kouluttaa koiransa jotta sen kanssa on mukavaa ja helppoa ulkoilla ja ohittaa muut koirat moikkaamatta, ilman rähjäystä.


      • Naisterristi
        ajattelepa itse kirjoitti:

        Olipa viestisi tyhmä, ei oikeastaan ansaitsisi vastausta, mutta jospa jotain oppisit sinäkin.

        >On ne unelmat kummallisia
        Kyse ei ole unelmista, vaan ihan arkisesta normaalista toiminnasta, päivänselvästä toisten huomioonottamisesta, jonka onneksi useimmat osaavat. Sinä et, viestistäsi päätellen.

        Koiralle ehdottomasti paras (turvallisin, luotettavin jne.) hihna on nahkahihna. On tapauksia, joissa fleksi on napsahtanut poikki ja koira juossut auton alle. Fleksillä et myös saa koiraa hallittua samalla tavalla kuin nahkahihnassa.

        Miehet osaavat yleisesti paremmin koirankoulutuksen kuin naiset. Yleensä miehet osaavat tehdä ohitukset koiran kanssa oikeaoppisesti. Poikkeuksiakin löytyy toki suuntaan jos toiseen. Huonoja miehiä, ja hyviä naisia.

        Isot koirat on pakko hallita, valitettavasti pienten koirien omistajat usein luulevat, ettei niitä pieniä tarvitse kouluttaa. Tuloksena on remmirähjät ja hirveät pienet räköttäjä terroristit.

        Mitään ulkoiluohjeita ei ole missään "määrätty", mutta nöyrimmästi toivoisin, että sinäkin ja sinunlaisesti käyttäisivät omaa järkeään, ihmisen toimintaa pitäisi ohjata selväjärkisyys, niin ettei mitään tarvitse "määrätä" lailla tai säännöillä. Jos koirien määrä (ja kouluttamattomien pikkukoirien määrä etenkin kaupungeissa) lisääntyy nykyistä vauhtia, todennäköisesti jossain kohtaa joutuu lainsäätäjäkin jotain lakeja asiasta kirjoittamaan. Ei varmaan vielä pitkään aikaan kuitenkaan.
        Tervejärkisyyttä koiran ulkoiluttamisessa on se, että ensinnäkin tuntee koiran normaalin käyttäytymisen laumaeläimenä. Ja kouluttaa koiransa jotta sen kanssa on mukavaa ja helppoa ulkoilla ja ohittaa muut koirat moikkaamatta, ilman rähjäystä.

        Niinpä, ei ole määrätty, mutta eräät intoilijat ne vaan jaksaa täällä määrätä.


    • kääpiösnautserigirl

      Minä itse kävelytän koiraani niin vasemmalla kuin oikeallakin puolella. Yleensä kuitenkin koirani haluaa kävellä oikealla puolella, jolloin myös se siellä saa kävellä. Mielestäni koira on helpompi hallita, jos toinen koira tulee vastaan, kun se kävelee pientareen puolella (eli oikealla, jos en ihan väärässä ole)

    • vuh vuh

      Ei hyvänen aika sentään...Miten voi olla näin iso asia joillekin ihmisille tämä "koiran taluttaminen vasemmalla puolella". Eikö se nyt ole aivan se ja sama missä puolella se koira kävelee, kunhan se pidetään siinä vieressä, EI päästetä muiden koirien tai ihmisten luo. Tuletteko te tänne oikeasti vain purkamaan vitutustanne ja pahaa oloanne? Täytyy olla jotakin vialla jos tämmöinen on niin sydämen asia että "prkl tehän ette koiraa vie oikealla puolella, VASEN ON SE AINUT OIKEA!!".

      Aaargh...anteeks meni tämäkin viesti ehkä hieman vittuilun puolelle ;)

    • vasemmalla aina

      Pyörätiellä ja muilla teillä on parempi että autot ja varsinkin pyöräilijät tulevat vastaan niin että " näet ne" (pyöräilijä/auto oikealla kulkien) muuten tulee tilanne että pyörä tulee takaa yllättäen ja ohittaa sinut ja koirasi niin läheltä kuin haluaa( ei soita kelloa ja väistä toista vapaata reunaa ajaen) eli kun kuljet vasenta reunaa koira pientareen puolella ei tule yllätyksiä ja samaa puolta vastaantuleva liikenne on helposti havaittavissa voit väistää pientareelle jos on tarpeen mutta jos kuljet oikealla et näe etkä kuule kun pyöräilijä tulee takaa samaa puolta ja lujaa ( voi niitä olla 2-3 rintasin)on se ihme jos ei näin yksinkertainen asia mene jakeluun........eikai tässä kukaan halua pyöräilijöitä pyörätiellä neuvomaan ruveta>>>ei nooistu ei auta!!!
      Jos pyöräilijä ajaa fleksi taluttimeen ja kaatuu päänsä halki koiran omistaja on vastuussa !!!!

    • ehkä siksi

      Meille ainakin koirakoulussa korostettiin sitä että koiraa talutetaan aina vasemmalla puolella. Toki koiran on opittava käskystä menemään myös kävelyttäjän oikealle puolelle. Kai kyse on siitä että näin se on aina ollut niin miksi muuttamaan totuttua käytäntöä, ja aiheuttamaan hämminkiä ja epätietoisuutta.

    • oikealla

      vanha juttu mutta... tuo kevyen liikenteen väylällä on edelleen ? kyllä minä kuljen oikeaa reunaa oli mulla koira tai ei. enkä koiran kanssa väistä jos vastaan tulee nokikkain koska suomessa on oikeanpuoleinen liikenne( ja jos joku vetoaa tänäpäivänä että saa kulkea kumpaa puolta huvittaa, niin myöskin se koskee minua myöskin] ei ne koirakoulussa liikennesääntöjä määrää

    • 9090

      joo ne on muuttanut sääntöä . saa jalankulkija kulkea kumpaa laitaa hyvänsä. siinä sitten tulee vastakkain kaksi koiranomistajaa ja kumpikaan ei halua vaihtaa laitaa ja kumpikin on oikeassa. tämä typerä sääntö tullut vissiin -97. kuitenkin oikealla kulku toimisi sulavammin. kyllä koiran pitäisi osata kulkea kumpaa reunaa vain

    • hallinnassaoltava

      Samahan se millä puolen on,pääasia että o kytkettynä,ja sillä puolella jolla sinä itse sen hallitset 110 ;)

    • Tollerintaluttaja

      Koira kulkee normaalisti oikeaa piennarta. Kun vastaan tulee koira , otan sen vasemmalle puolelle, koska se on paremmin hihnassa hallittavissa vasemmalla puolella ja tuntuu muutenkin ottavan rauhallisemmin toisen koiran, luultavammin se aistii, että otteeni siitä on vasemmalla pitävämpi. Jos talutan sitä oikealle puolella kohdattaessa, se vetää itsensä etu- tai takakautta ohitseni toista koiraa kohti kai nähdäkseen paremmin tai saadakseen paremman vainun tai jotain ja siinä on vaarana, että itse sotkeudun helpommin hihnaan. Mielestäni on parempi kuljettaa sillä puolella, missä koira on paremmin hallinnassa ja rauhallisempi.

    • nii-ii

      Koira vasuriin!!

      • liibalaaba123123

        Eipäs. Kivikautinen tapa tuo vain on, eikä mitään merkitystä normaaliarjessa.


    • Anonyymi

      Maantiellä kävellessä kuljetaan tien vasenta reunaa.
      Koira vasemmalla puolella.
      Vaimo oikealla puolella

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      95
      2575
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1927
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1661
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1645
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1616
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1578
    8. 83
      1512
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      113
      1398
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe