Kolesterolilääke,,,,,

siksikö paljon syöpiä

Kuinka moni täällä käyttää kolesteroli lääkettä? Suosittelen, että hankitte vaikka kirjastosta Kirjan "Kolesteroilimyytti" Kirjoittaja Uffe Ravnskov. On muuten sellaista tekstiä, että heikompaa huimaa, mutta sellaista tilannetta ei tule, että kolesteroli lääkkeitä alkaisin syömään. Samasta syystä epäilen kaverini syöpää kolesterölilääkkeiden aiheuttamaksi.

15

11334

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eipäs4224

      Perättömiä väitteitä tommoset että statiinit aiheuttavat syöpää. Joissakin tutkimuksissa ne pikemminkin ehkäisee syöpää. Ne myös vähentää sydänkohtauksia kiistattomasti tutkimuksissa.

      • huijaus?

        Kirjoittaja
        Matti Tolonen
        LKT, dosentti





        Statiinit huonontavat
        rasvahappojen
        tasapainoa





        LDL-hiukkasia


        Valtimonkovettuma.
        Lisää värikuvia


        Tukkiutuneen
        valtimon
        poikkileikkaus.
        Kolesteroli
        (keltainen massa)
        on tukkinut
        suonen lähes
        kokonaan.

        Kalaöljy alentaa
        triglyseridejä
        ja RLP-lipoproteiineja.
        Kalaöljy lisää hyvää
        HDL-kolesterolia.
        Ei siis kannata
        suinpäin alkaa
        ottaa kolesterolia
        alentavia lääkkeitä.



        Omega-3-rasvahapot
        (erityisesti etyyli-EPA)
        alentavat veren triglyseridejä
        ja lisäävät "hyvää" HDL-kolesterolia. Yhdysvaltain Sydänliitto suosittaa terveille ihmisille 1g/vrk omega-3-rasvahappoja. Suomen lääkelaitos suosittaa
        kalaöljyä 2–3 g/vrk, jos
        siitä saa 500 mg omega-3:a.


        JELIS
        on maailman suurin kalaöljytutkimus.
        Sen mukaan
        E-EPA vähentää
        merkitsevästi
        statiineja syövien sydänkohtauksia ja
        -kuolemia.



        Kalaöljyjen EPAn vertailutaulukko





        Suojaa sydäntäsi
        antioksidanteilla
        ja kalaöljyllä

        Lääketehtaiden
        verinen taistelu statiini-
        markkinoista ja
        lääkäreiden sieluista


        Karnosiini ja soijan
        isoflavonoidit
        alentavat kohonnutta kolesterolia ja
        homokysteiiniä.




















        Simvastatiini heikentää
        henkistä suorituskykyä.
        Veren rasvat – uutta tietoa
        "Kaikki rasvat ovat samanarvoisia"
        - ensimmäinen monista väärinkäsityksistä

        "Kolesteroli ei olisi mikään ongelma, jos ihmiset tasapainoittaisivat omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saannin"
        - professori Artemis P. Simopoulos

        Päivitetty 17.3.2007

        Tässä katsauksessa ei mainita kauppanimeltä ravintolisiä. Niistä kiinnostuneita kehotetaan kääntymään asiantuntijan puoleen.

        Kolesterolilääkitys on todennäköisesti lääketieteen historian suurin huijaus. Mittasuhteiltaan ja se ylittää tavallisen lääkärin ja potilaan käsityskyvyn. Todellisuudessa verisuonitautien tärkein aiheuttaja ei ole ollenkaan kolesteroli, vaan vapaat radikaalit, tulehdus (inflammaatio) ja omega-3-rasvahappojen puute, joka vaurioittaa solunsisäisiä mitokondrioita, kirjoittavat amerikkalaiset tutkijat johtavassa tiedelehdessä Naturessa. Jos nyt kuitenkin käytät statiineja, ota ihmeessä samalla E-EPAa, se parantaa merkittävästi ennustettasi (lue lisää). Sydänlääkärien American Journal of cardiology -lehtikin suosittaa statiinien rinnalle omega-3:n käyttöä. Se ei aiheuta sivuvaikutuksia lihaksistossa eikä sydämessä, kuten statiinit, eikä edellytä mitään lisätutkimuksia laboratorioissa, korostaa lehti elokuun numerossaan.

        Seerumin AA/EPA-suhde kertoo enemmän sydän- ja verisuonitautien riskistä ja taudin ennusteesta kuin kolesteroli. E-EPA korjaa nopeasti ja tehokkaasti AA/EPA-suhteen (lue lisää).

        Harvardin ja British Columbian yliopistojen uusi tutkimus on tullut siihen tulokseen, etteivät statiinit estä naisia sairastumasta sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkijat eivät myöskään löytäneet titeellistä näyttöä siitä, että statiineista olisi hyötyä yli 69-vuotiaille miehille, joilla on vain kohtalainen sydän- ja verisuonitautien riski. Tutkimukset tekijät ovat nimeltään John Abramson (Harvard) ja James M. Wright (British Columbia). Heidän mielestään statiineja ei tulisi enää määrätä rutiininomaisesti näille ihmisryhmille. Tutkimuksen uutisoi Isossa-Britanniassa Daily Mail 24.1.2007.

        Yli 470 000 suomalaista syö kolesterolilääkkeitä, suurin osa ihan turhaan. Kenenkään ei pitäisi syödä statiineja ilman E-EPAa, sillä kolesterolilääkkeillä on ns. pleiotrooppisia haittavaikutuksia (joita E-EPA ehkäisee). Toisin sanoen lääkkeet vaikuttavat ihan muuhun, kuin mihin ne on tarkoitettu, esimerkiksi ne voivat rappeuttaa sydänlihasta. Tällaisia rhabdomyolyysitapauksia on raportoitu myös Suomen Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin. Rhabdomyolyysin ilmaantuvuus statiinien käyttäjillä on keskimäärin 3.4 per 100,000 henkilövuotta ja kuolleisuus siihen 10%. Incidence was about 10 times greater when Ilmaantuvuus kasvaa 10-kertaisesti, kun statiineihin liitetään gemfibrotsooli (American Journal of Cardiology 2006).

        Turun yliopiston tutkimus osoittaa simvastatiinin (20 mg/vrk) muuttavan veren rasvahappojen tasapainoa epäedulliseen suuntaan mm. lisäämällä arakidonihapon osuutta 14 %. Statiinit myös heikentävät insuliiniherkkyyttä ja lisäävät siten insuliiniresistenssin riskiä. Se puolestaan lihottaa ja voi lisätä paksusuolisyövän riskiä. Nämä muutokset selittävät statiinien pleiotrooppisia haittavaikutuksia, tulkitsevat turkulaistutkijat (lue lisää). JELIS-tutkimus osoittaa vakuuttavasti, että statiinien käyttäjien tulisi ottaaa samanaikaisesti myös E-EPAa. Todennäköisesti pelkkä E-EPAkin riittäisi usemmille – eikä se aiheuta mitään sivuvaikutuksia kuten statiinit.

        Kolesterolilääke Crestorin epäillään johtaneen kuolemaan (Aftonbladet 11.01.2005). Toinen suosittu lääke, Lipitor, alentaa kolesterolia ja suojaa sydäntä, mutta lisää riskiä kuolla muihin tauteihin. Lipitor ei estä aortan läpän ahtautumista, kuten on uskottu, eikä sitä tulisi määrätä siihen tarkoitukseen (lue lisää).

        Framinghamin tutkimuksen mukaan matala kolesteroli voi heikentää henkistä suosituskykyä. Uuden italialaisen tutkimuksen mukaan LDL-kolesterolin liiallinen alentaminen lisää ikääntyvien ihmisten kuolleisuutta. Keski-iässä tapahtuva kolesterolin lasku ennustaa tylsistymistä. Japanilaisen suurtutkimuksen mukaan E-EPA vähentää merkittävästi statiineja syövien ihmisten sydänkuolemia ja kliinisiä infarkteja.
        Nature: Verisuonitautien syy on muualla kuin kolesterolissa
        E-EPA tehostaa statiinien vaikutusta ja suojaa sivuvaikutuksilta

        Veren rasvat – erityisesti plasman lipoproteiinit – ovat olleet kuuman tutkimuksen kohteena sen jälkeen, kun 1950-luvulla havaittiin tilastollinen yhteys seerumin kolesterolin ja sepelvaltimotaudin välillä. Koska lipoproteiinit kuljettavat kolesterolia veressä, tutkijoiden kiinnostus kohdistui juuri niihin.

        Pian kävi ilmeiseksi, että lipoproteiineja onkin useita eri alaluokkia, joita tiheytensä perusteella kutsutaan nimillä LDL, VLDL, HDL, non-HDL, IDL ja kylomikronit. Tähän asti on uskottu, että LDL (Low Density Lipoprotein) ja VLDL (Very Low Density Lipoprotein) korreloisivat voimakkaimmin positiivisesti ja HDL negatiivisesti sepelvaltimotautiin. Toisin sanoen, LDL ja VLDL olisivat pahoja ja HDL hyvää kolesterolia. Äskettäin on löydetty uusi non-HDL-kolesteroli, joka ennustaa tulevia sydänkohtauksia paremmin kuin perinteiset rasva-arvot, kirjoittaa JAMA (2005). Nykyinen kolesterolilääkitys saattaa olla kallis tieteen harharetki.

        Professori Marja-Riitta Taskisen työryhmän raportista käy ilmi pääpiirteittäin glukoosin muuttuminen rasvoiksi ja keskeiset vuorovaikutukset. Tyypin 2 diabetesta sairastava kollega kirjoitti minulle tästä tutkimuksesta: "Oletetaan, että veren sokeri pysyttelee korkealla kuten yleensä metaboolikoilla ja T2DM potilailla. Syödyn (ja niin pirun vaaralliseksi tuomitun rasvan) lisäksi maksaa kirnuaa uutta rasvaa 24 tuntia vrk:ssa sokerista, joka ei kulu energian tuotantoon. Tärkkelystähän piti tankata suositusten mukaan kunnolla ja tiheään, hyvä ettei pidä herätä yöllä syömään. Kyllä ateroskleroosinkin juuret löytyvät tästä logiikasta olettaen, että on ihmisiä, joilla syöty sokeri/tärkkelys leikataan verestä nopeasti insuliinipiikillä. Maksa tekee lisää rasvaa tätä tietä. Seurauksena näkyy maksan itsensä rasvoittuminen ja viskeraaliset kertymät eli se androgeeninen keskivartalon lihavuus. Sotku alkaakin olla valmista. Uusin tutkimus (1H NMR) tunnistaa helposti myös lukuisia VLDL (ainakin 4 kpl), LDL ja HDL fraktioita. Fraktioissa aina partikkelikoko pienenee. Lisäksi VLDL:n määrällä on käänteinen vaikutus HDL:ään. Voit hyvin kuvitella, mikä rasvan tirinä näissä olosuhteissa käy koronaarien, karotisten jne. intimassa ja ilman pois siivoamista HDL:n toimesta."


        Tähän asti on luultu, että HDL-kolesterolia syntyy vain maksassa. Tosiasiassa maksa valmistaa siitä vain 70–80 % ja loput 20–30 % valmistetaan suolen seinämissä. Myös syöjäsolut (makrofagit) valmistavat jonkin verran HDL:ää (lue lisää).

        Rasvalääkkeiden vaikutusmekanismeja (kuva)
        Kolesterolin synteesi ja lääkkeiden estovaikutus (kuva)
        Sama animaationa

        Veressä kulkevat rasvahiukkaset kiinnittyvät valtimoiden seinämiin. Näin voi käydä, kun triasyyliglyserolipitoiset lipoproteiinihiukkaset (TRL) sitoutuvat seinämän endoteelin lipoproteiinilipaasiin (LpL) (lue lisää). Mutta miksi rasvahiukkaset sitten kiinnittyvät valtimoiden seinämiin yksillä, mutta ei toisilla ihmisillä? Kas siinä kysymys!

        LDL-lukeman merkitys valtimonkovetustaudin synnyssä ja etenemisessä on kiistanalainen. Tohtori Paul J Rosch kiinnittää lääkäreiden huomiota Lancetissa siihen, ettei kohonnut veren LDL-kolesteroli ennusta kovinkaan hyvin sydän- ja verisuonitautien vaaraa eikä etenemistä. Asia on osoitettu useissa suurissa väestötutkimuksissa. Kolesterolia alentavien lääkkeiden syönti voi olla pääosin turhaa (lue lisää). Uusissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että vaikka aggressiivinen kolesterolilääkitys alentaakin veren kolesterolia, etenee valtimonkovetustauti siitä huolimatta. Kalaöljy vähentää tehokkaammin sydänkuolemia kuin statiinit (lue 89 tutkimuksen meta-analyysista alla olevasta linkistä)

        Kalaöljy tehokkaampaa kuin statiinit

        Kun sitten verinäytteistä opittiin eristämään apolipoproteiineja (apo A, B, E ja niiden alaluokkia), alettiin niiden merkitystä tutkia vilkkaasti. Yleisesti on alettu uskoa, että apolipoproteiinit – erityisesti apoB ja apoB/apoA-1-suhde – olisivat tärkeämpiä riskitekijöitä kuin "tavallinen" kolesteroli ja että ne säätävät veren rasvojen aineenvaihduntaa. Nyt kuitenkin non-HDL näyttää sitäkin tärkeämmältä riskitekijältä. Lisäksi tiedetään, että kokonaiskolesteroliarvot voivat vaihdella jopa 20–25 % eri vuodenaikoina. Jos siis lukema on alentunut esim. lääkehoidon aikana, se ei johdukaan välttämättä lääkkeestä vaan vuodenajasta!

        Rasvojen imeytyminen vereen ja siitä kudoksiin
        Ravinnosta peräisin olevat triglyseridit kulkeutuvat seerumissa kylomikroneissa ja maksan (mm. vapaista rasvahapoista) syntetisoimat triglyseridit pre-beta-lipoproteiineissa. Seerumissa on triglyseridejä noin 0,50 - 1,70 mmol/l. Vereen imeytyneet rasvahapot (esim. EPA, DHA, GLA) kiinnittyvät glyseroliin ja kulkeutuvat verivirrassa triglyserideinä.

        Rasvahappoja kiertää veressä myös jonkin verran vapaina, sillä niitä vapautuu triglyserideistä rasvakudoksen lipolyysissa. Vapaiden rasvahappojen määrä seerumissa on yleensä 0,40 - 0,95 mmol/l. Vapaat rasvahapot sitoutuvat seerumin albumiiniin ja kulkeutuvat eri kudoksiin. Ne ovat elimistön tärkeitä polttoaineita, joiden puoliintumisaika seerumissa on erittäin lyhyt. Vapaat rasvahapot voivat läpäistä aivoveriesteen.

        Kalaöljyn EPA-rasvahaposta syntyy kudoksissa resolviini E1:ä, joka ehkäisee valtimon sisäseinämän tulehdusta (inflammaatiota). Silloin valtimonkovetustaudin vaara vähenee. Norjalaistutkimus osoittaa, että kalaöljyllä saadaan aikaan suotuisia muutoksia veren rasvoissa. Silloin ei välttämättä tarvitse syödä kalliita eikä vaarallisia kolesterolilääkkeitä.

        Antioksidantit ehkäisevät kolesterolin hapettumista
        Jo 1980-luvulta on tiedetty, ettei kolesteroli sinänsä (inerttinä) ahtauta verisuonia, vaan ainoastaan hapettuneessa muodossaan. Hapettunutta LDL-kolesterolia (ox-LDL) muodostuu valtimoiden sisäseinämissä sitä enemmän, mitä korkeampi on verensokeri (lue tutkimus). Karnosiini ja sinkki ehkäisevät ox-LDL:n syntyä.



        Ateromapaakkujen tuottama otsoni (O3) hapettaa kolesterolin. Huomaa happimolekyylit (=O) alakuvan hapettuneessa o-kolesterolissa. Kolesteroli ahtauttaa valtimoita vain hapettuneessa muodossaan. Hapettumaton kolesteroli on vaaratonta. Siitä eivät lääkärit yleensä mainitse potilaille mitään (koska eivät itsekään tiedä).

        Uusi tutkimus osoittaa, että verisuonen seinämän ateromat tuottavat otsonia, joka hapettaa kolesterolia. Siksi valtimonkovetustautia poteva henkilö tarvitsee tehostettua antioksidanttisuojaa.

        Antioksidanteilla, kuten karnosiinilla, E- ja C-vitamiineilla sekä E-EPAlla, on suotuisa vaikutus myös haitallisista rasvoista elimistössä syntyviin pahoihin eikosanoideihin. Esimerkiksi C-vitamiini (250 mg/vrk) vähentää veren tulehdusta aiheuttavia prostaglandiineja (8-epi-PGF2) (Am. j Clin Nutr 2003). Siksi ravitsemushoidossa suositellaan aina käyttämään antioksidantteja. Kromi ehkäisee myös LDL- kolesterolin kohoamista ja lisäksi se aktivoi glukoosinsiirtäjiä, mikä auttaa pitämään verensokerin ja insuliininerityksen normaaleina (Molecular Endocrinology 2005). Tämä on erittäin tärkeä tieto meille suomalaisille, koska kromin saantimme ravinnosta on vähäisintä maailmassa. Jokainen tarvitsisi (orgaanista) kromia ruoan lisänä pitääkseen veren rasvat ja sokerin kunnossa (lue lisää kromista).

        Viime aikoina on käynyt ilmeiseksi, etteivät kehutut kasvisrasvat olekaan niin terveellisiä kuin yleisesti uskotaan. Transrasvat ovat vähintään yhtä vaarallisia sydämelle ja verisuonille kuin tyydytetyt maaeläinrasvat (lue lisää). Transrasvat lisäävät LDL-hiukkasten määrää veressä ja tuottavat pahoja eikosanoideja, jotka aiheuttavat tulehdusta valtimoiden sisäseinämissä.

        Oulun yliopiston ja Kansanterveyslaitoksen tutkimus osoitti äskettäin, että yllättäen terveellisenä pidetty ruokavalio – joka sisälsi n. 700 g kasviksia/vrk – lisäsi "pahan" hapettuneen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Lue raportti

        Tiesitkö, että magnesium ehkäisee LDL-kolesterolin synteesiä maksassa yhtä hyvin kuin statiinit? Eikä taatusti aiheuta sivuvaikutuksia. Lue raportti

        Geenimuunnokset säätävät LDL-kolesterolia ja lääkeherkkyyttä (tai resistenssiä)
        NPC1L1-geeni säätää proteiinia, joka on välttämätön ravinnon kolesterolin imeytymiselle suolesta vereen. Tätä geeniä on kaikkialla ohutsuolen limakalvolla. Geenin löytyminen voi johtaa uusien kolesterolia alentavien lääkkeiden kehittämiseen. Asiasta raportoi Science-lehti 20.02.2004.

        Pcsk9-geenimuunnos vähentää maksan kykyä poistaa verestä "pahaa" LDL-kolesterolia. Geenimuunnosta on löydetty useista kansakunnista, mm. japanilaisista, norjalaisista ja amerikkalaisista. Aiheesta on useita raportteja PubMedissä. Hakusanaksi Pcsk9.

        Eri ihmiset reagoivat eri tavoin lääkkeisiin, esimerkiksi statiineihin. Toisilla lääke alentaa kolesterolia, tosilla ei. Syy lääkkeiden erilaiseen vaikutukseen löytyy geeneistä. Paul Ridker (Brigham and Women's Hospital, Boston) työryhmineen testasi äskettäin pravastatiinin vaikutusta yli 1 500 henkilöllä. Kymmenen kolesterolia tuottavan ja kuljettavan geenin rakenne tutkittiin, jolloin geeneistä löytyi kaksi erilaista muunnosta, jotka säätävät lääkeherkkyyttä. Lue lisää Nature Sciencesta.

        On ilmeistä, että geenit säätävät vastaavalla tavalla muidenkin lääkkeiden sekä myös lisäravinteiden vaikutusta eri ihmisiin.

        Laboratoriokokeista
        Nykyään sydänpotilailta mitataan rutiininomaisesti seerumin kokonaiskolesterolia, LDL- ja HDL-kolesteroleja sekä triglyseridejä. Ne antavat paljon tietoa, mutta eivät kuitenkaan kerro läheskään kaikkea sydäntaudin riskeistä ja ennusteesta, sillä niihin ratkaisevasti vaikuttavia tekijöitä on muitakin.

        Viitearvot
        kokonaiskolesteroli < 5,0 mmol/l
        LDL-kolesteroli < 3 mmol/l
        triglyseridit < 2 mmol/l

        Rajat ovat keinotekoisia, sopimuksella asettuja. Esimerkiksi triglyseridilukema yli 1,5 mmol/l lisää jo todennäköisesti sydän- ja verisuonitautien vaaraa, kirjoittavat norjalaiset kardiologit tuoreessa katsauksessaan. Lukemat 5–10 mmol/l ovat jo melko tavallisia, he toteavat ja suosittavat omega-3-rasvahappoja ensisijaiseksi hoidoksi. LDL-lukema voi hyvin olla matala henkilöllä, jolla on korkea kokonaiskolesteroli ja korkea triglyseridi. Omega-3-lisän (2 g/vrk) voi odottaa alentavan triglyseridejä 15–60 %. Italialaisessa tutkimuksessa jo 1 g/vrk vähensi merkittävästi kuolemaan johtaneita rytmihäiriöitä, kirjoittaa Norjan Lääkärilehti (marraskuu 2004).

        LDL:ää ei mitata suoraan verestä, vaan lukema saadaan laskemalla moninutkaisella tavalla. Ensin verestä määritetään kokonaiskolestroli. Sitten saostetaan pois HDL ja määritetään uudelleen kolesteroli. Lukeman pienenemä on yhtä kuin HDL. Kolesterolin lisäksi veressä on muita rasvoja, joista tärkein on triglyseridi. Se määritetään verestä, lukema jaetaan 2,2:lla ja vähennetään saostuksen jälkeisestä kolesteroliarvosta, jolloin saadaan LDL. Jos triglyseridi on korkea (yli 4 mmol(l), on laskutapa liian epätarkka. Kokonaiskolesteroli ei kuvaa terveysriskiä.

        Tiesitkö, että HDL-kolesterolin laatu vaihtelee sen mukaan mitä olet syönyt ennen verikokeen ottoa? Tyydytettyjä rasvoja sisältävä ruokavalio heikentää HDL.n kykyä ehkäistä tulehdusta (inflamaatiota), joka on valtimon kovetustaudissa keseinen syytekijä (lue lisää). Pelkkä laboratorion antama lukema ei siis kerrokaan niin paljoa kuin yleisesti luullaan.

        Edellä mainittujen keinotekoisesti asetettujen rajojen noudattaminen merkitsisi sitä, että yli 90 % 50 vuotta täyttäneistä ihmisistä joutuisi loppuikänsä syömään kolesterolia ja/tai verenpainetta alentavia lääkkeitä. "Minulle määrättiin kolesterolilääkkeet loppuiäksi. Siinä on se hyvä puoli, ettei nyt enää tarvitse välittää siitä mitä syö. Nyt saan syödä makkaroita ja muuta rasvaa vapaasti", sanoi minulle äsken eräs golfkaverini - muuten ihan fiksu mies. Taidatkos tuon sen selkeämmin sanoa.

        Joulukuun (2004) Norjan Lääkärilehti kirjoittaa samasta aiheesta otsikolla "Medikalisering uten grenser" (Rajatonta medikalisoitumista): "Uusimpien sydän- ja verisuonitautien hoitosuositusten mukaan 90 % yli 50-vuotiaasta väestöstä tarvitsee lääkitystä. On aika tulla järkiinsä" (Det er tid for besinnelse.)



        Eurooppalaisten hoitosuositusten perusteella pitäisi lähes kaikkien 50 vuotta täyttäneiden ihmisten syödä verenpainetta tai kolesterolia alentavia lääkkeitä tai molempia. Norjan lääkärilehti pitää suosituksia järjettöminä.

        Talvella saadaan korkeampia kolesterolilukemia kuin kesällä. Lukemat eivät ole muutoinkaan yksiselitteisiä, sillä kolesteroli ahtauttaa ja jäykistää verisuonia vain hapettuneessa muodossaan. Hapettumaton kolesteroli on inerttiä eli vaikutuksetonta (verisuonten seinämien kovetusta ajatellen). Hapettumista voidaan ehkäistä antioksidanteilla, esimerkiksi karnosiinilla. HYKSin kardiologit ja neurologit ovat alkaneet mitata potilaittensa veren homokysteiiniä, josta saadaan paljon hyödyllistä tietoa taudin ennusteesta. Jos lukema on koholla, potilaille annetaan foolihappoa ja B6- ja B12-vitamiineja.

        Triglyserideistä
        Jos nämä veren rasvat ovat koholla, tarvitaan pysyvä elintapojen muutos. Siihen kuuluu mm. säännöllinen kuntoliikunta ja ruokavalio, jossa hiilihydraattien osuus kokonaiskaloreista rajoitetaan 50–60 %:iin. Tässä asiassa auttaa mm. Kilo-Stop, joka estää tehokkaasti niopeiden hiilihydraattien imeytymistä vereen. Toiseksi suosittelen E-EPAa, sillä se alentaa triglyseridejä tosi tehokkaasti.

        Kaikki mitä olet aina halunnut tietää triglyserideistä

        Kylomikronien jätepartikkelit
        RLP-kolesteroli ja RLP-triglyseridi
        Viime aikoina on alettu tutkia veressä kiertäviä kolesterolin ja triglyseridien lipoproteiinijäännöksiä (Remnant-like particles) eli RLP. Ne ovat vahvasti aterogeenisia eli ne jäykistävät ja ahtauttavat valtimoita. Näitä lipoproteiineja pidetään nyt perinteisistä riskitekijöistä (mm. kolesterolista) riippumattomina, "uusina" sydän- ja verisuonitautien riskitekijöinä. Niitä voidaan mitata verinäytteestä ultrasentrifuugikäsittelyn jälkeen keskitiiviinä lipoproteiineina (intermediate density lipoproteins IDL). Tällainen tutkimus ei ole vielä rutiinia kliinisissä laboratorioissa, eivätkä potilaat ja muut maallikot yleensä ole kuulleetkaan tällaisista vaarallisista veren rasvoista. Suomen Sydänliitto ei vielä edes mainitse RLP-lipoproteiineja nettisivuillaan.

        RLP-pitoisuus on usein kohonnut henkilöillä, joilla on
        insuliiniresistenssi
        metabolinen oireyhtymä
        diabetes
        sepelvaltimotauti
        kohonnut triglyseridi.

        Nämä uudet havainnot selittävät sitä, miksi diabeetikko sairastuu ja kuolee muita useammin sydän- ja verisuonitauteihin. Diabeetikon kannattaa siis syödä antioksidantteja (etenkin karnosiinia) ja kalaöljyä (E-EPAa) .

        Framinghamin tutkimuksen mukaan RLP on sepelvaltimotaudin itsenäinen riskitekijä, joka ennustaa erityisen hyvin naisten sepelvaltimotautia. Eräät kolesterolia alentavat lääkkeet ja kalaöljyn EPA-rasvahappo vähentävät verestä pahoja RLP-hiukkasia.

        Nykykäsityksen mukaan valtimonkovetustauti on pohjimmaltaan tulehdustauti, jonka syntyyn ja kehitykseen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin veren rasvat. Tulehdusta osoittavat veren C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja leptiini kuvastavat paremmin sydäntautiriskiä kuin kolesteroli [lue lisää]. Seleenientsyymin, glutationiperoksidaasin, vähäinen aktiviteetti on niinikään itsenäinen riskitekijä. Riskiä voidaan siis pienentää ottamalla ruuan lisänä seleeniä (lue raportti).

        Jätepartikkelit
        Englanninkielessä käytetään nimitystä remnant, joka on suomeksi jäänne, jäännös, jäte. Kylomikronien ´jätepartikkeli´ on lipoproteiinin aineenvaihdunnan tuote, jota muodostuu kun VLDL ja kylomikroonit muuttuvat koostumukseltaan (entsyymien ja siirtäjäproteiinien vaikutuksesta).

        Kylomikronit puolestaan ovat ovat triasyyliglesolia sisältäviä lipoproteiinipartikkeleita, jotka VLDL:n tavoin kuljettavat veressä triasyyliglyseroleja. Kylomikronit kuljettavat ravinnosta vereen imeytyneitä lipidejä, kun taas VLDL kuljettaa elimistössä syntyneitä lipidejä.

        Kuva esittää lipoproteiinien kulkua ja aineenvaihduntaa



        Viitteitä:

        Jacobson TA. Secondary prevention of coronary artery disease with omega-3 Fatty acids. Am J Cardiol. 2006 Aug 21;98(4 Suppl 1):61-70 [PubMed]

        Pejic RN, Lee DT. Hypertriglyceridemia. The Journal of the American Board of Family Medicine 19:310-316 (2006) [Free Full Text]

        Loscalzo J: Ozone — From Environmental Pollutant to Atherogenic Determinant. New England Journal of Medicine 2004;350 (8):834-835.

        The statin wars: why AstraZeneca must retreat. Editorial. The Lancet 24.10.2003

        McNamara JR, Shah PK, Nakajima K, et al. Remnant-like particle (RLP) cholesterol is an independent cardiovascular disease risk factor in women: results from the Framingham Heart Study. Atherosclerosis. 2001;154(1):229-36 [PubMed].

        Jialala I, Devaraj S. Remnant Lipoproteins: Measurement and Clinical Significance (Editorial) Clinical Chemistry. 2002;48:217-219. [Full Text]

        Comprehensive or "Emerging" Lipid Tests. Cholesterol-Tetsts NEWSLETTER Vol 7 Mar 2002

        Schaefer EJ, McNamara, JR, Shah PK, et al.Elevated Remnant-Like Particle Cholesterol and Triglyceride Levels in Diabetic Men and




        Women in the Framingham Offspring Study Diabetes Care, 2002; 25(6): 989 - 994. [PubMed]

        Tulosta sivu
        Takaisin edelliseen
        Bio-Vitan pääsivulle


      • Anonyymi
        huijaus? kirjoitti:

        Kirjoittaja
        Matti Tolonen
        LKT, dosentti





        Statiinit huonontavat
        rasvahappojen
        tasapainoa





        LDL-hiukkasia


        Valtimonkovettuma.
        Lisää värikuvia


        Tukkiutuneen
        valtimon
        poikkileikkaus.
        Kolesteroli
        (keltainen massa)
        on tukkinut
        suonen lähes
        kokonaan.

        Kalaöljy alentaa
        triglyseridejä
        ja RLP-lipoproteiineja.
        Kalaöljy lisää hyvää
        HDL-kolesterolia.
        Ei siis kannata
        suinpäin alkaa
        ottaa kolesterolia
        alentavia lääkkeitä.



        Omega-3-rasvahapot
        (erityisesti etyyli-EPA)
        alentavat veren triglyseridejä
        ja lisäävät "hyvää" HDL-kolesterolia. Yhdysvaltain Sydänliitto suosittaa terveille ihmisille 1g/vrk omega-3-rasvahappoja. Suomen lääkelaitos suosittaa
        kalaöljyä 2–3 g/vrk, jos
        siitä saa 500 mg omega-3:a.


        JELIS
        on maailman suurin kalaöljytutkimus.
        Sen mukaan
        E-EPA vähentää
        merkitsevästi
        statiineja syövien sydänkohtauksia ja
        -kuolemia.



        Kalaöljyjen EPAn vertailutaulukko





        Suojaa sydäntäsi
        antioksidanteilla
        ja kalaöljyllä

        Lääketehtaiden
        verinen taistelu statiini-
        markkinoista ja
        lääkäreiden sieluista


        Karnosiini ja soijan
        isoflavonoidit
        alentavat kohonnutta kolesterolia ja
        homokysteiiniä.




















        Simvastatiini heikentää
        henkistä suorituskykyä.
        Veren rasvat – uutta tietoa
        "Kaikki rasvat ovat samanarvoisia"
        - ensimmäinen monista väärinkäsityksistä

        "Kolesteroli ei olisi mikään ongelma, jos ihmiset tasapainoittaisivat omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saannin"
        - professori Artemis P. Simopoulos

        Päivitetty 17.3.2007

        Tässä katsauksessa ei mainita kauppanimeltä ravintolisiä. Niistä kiinnostuneita kehotetaan kääntymään asiantuntijan puoleen.

        Kolesterolilääkitys on todennäköisesti lääketieteen historian suurin huijaus. Mittasuhteiltaan ja se ylittää tavallisen lääkärin ja potilaan käsityskyvyn. Todellisuudessa verisuonitautien tärkein aiheuttaja ei ole ollenkaan kolesteroli, vaan vapaat radikaalit, tulehdus (inflammaatio) ja omega-3-rasvahappojen puute, joka vaurioittaa solunsisäisiä mitokondrioita, kirjoittavat amerikkalaiset tutkijat johtavassa tiedelehdessä Naturessa. Jos nyt kuitenkin käytät statiineja, ota ihmeessä samalla E-EPAa, se parantaa merkittävästi ennustettasi (lue lisää). Sydänlääkärien American Journal of cardiology -lehtikin suosittaa statiinien rinnalle omega-3:n käyttöä. Se ei aiheuta sivuvaikutuksia lihaksistossa eikä sydämessä, kuten statiinit, eikä edellytä mitään lisätutkimuksia laboratorioissa, korostaa lehti elokuun numerossaan.

        Seerumin AA/EPA-suhde kertoo enemmän sydän- ja verisuonitautien riskistä ja taudin ennusteesta kuin kolesteroli. E-EPA korjaa nopeasti ja tehokkaasti AA/EPA-suhteen (lue lisää).

        Harvardin ja British Columbian yliopistojen uusi tutkimus on tullut siihen tulokseen, etteivät statiinit estä naisia sairastumasta sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkijat eivät myöskään löytäneet titeellistä näyttöä siitä, että statiineista olisi hyötyä yli 69-vuotiaille miehille, joilla on vain kohtalainen sydän- ja verisuonitautien riski. Tutkimukset tekijät ovat nimeltään John Abramson (Harvard) ja James M. Wright (British Columbia). Heidän mielestään statiineja ei tulisi enää määrätä rutiininomaisesti näille ihmisryhmille. Tutkimuksen uutisoi Isossa-Britanniassa Daily Mail 24.1.2007.

        Yli 470 000 suomalaista syö kolesterolilääkkeitä, suurin osa ihan turhaan. Kenenkään ei pitäisi syödä statiineja ilman E-EPAa, sillä kolesterolilääkkeillä on ns. pleiotrooppisia haittavaikutuksia (joita E-EPA ehkäisee). Toisin sanoen lääkkeet vaikuttavat ihan muuhun, kuin mihin ne on tarkoitettu, esimerkiksi ne voivat rappeuttaa sydänlihasta. Tällaisia rhabdomyolyysitapauksia on raportoitu myös Suomen Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin. Rhabdomyolyysin ilmaantuvuus statiinien käyttäjillä on keskimäärin 3.4 per 100,000 henkilövuotta ja kuolleisuus siihen 10%. Incidence was about 10 times greater when Ilmaantuvuus kasvaa 10-kertaisesti, kun statiineihin liitetään gemfibrotsooli (American Journal of Cardiology 2006).

        Turun yliopiston tutkimus osoittaa simvastatiinin (20 mg/vrk) muuttavan veren rasvahappojen tasapainoa epäedulliseen suuntaan mm. lisäämällä arakidonihapon osuutta 14 %. Statiinit myös heikentävät insuliiniherkkyyttä ja lisäävät siten insuliiniresistenssin riskiä. Se puolestaan lihottaa ja voi lisätä paksusuolisyövän riskiä. Nämä muutokset selittävät statiinien pleiotrooppisia haittavaikutuksia, tulkitsevat turkulaistutkijat (lue lisää). JELIS-tutkimus osoittaa vakuuttavasti, että statiinien käyttäjien tulisi ottaaa samanaikaisesti myös E-EPAa. Todennäköisesti pelkkä E-EPAkin riittäisi usemmille – eikä se aiheuta mitään sivuvaikutuksia kuten statiinit.

        Kolesterolilääke Crestorin epäillään johtaneen kuolemaan (Aftonbladet 11.01.2005). Toinen suosittu lääke, Lipitor, alentaa kolesterolia ja suojaa sydäntä, mutta lisää riskiä kuolla muihin tauteihin. Lipitor ei estä aortan läpän ahtautumista, kuten on uskottu, eikä sitä tulisi määrätä siihen tarkoitukseen (lue lisää).

        Framinghamin tutkimuksen mukaan matala kolesteroli voi heikentää henkistä suosituskykyä. Uuden italialaisen tutkimuksen mukaan LDL-kolesterolin liiallinen alentaminen lisää ikääntyvien ihmisten kuolleisuutta. Keski-iässä tapahtuva kolesterolin lasku ennustaa tylsistymistä. Japanilaisen suurtutkimuksen mukaan E-EPA vähentää merkittävästi statiineja syövien ihmisten sydänkuolemia ja kliinisiä infarkteja.
        Nature: Verisuonitautien syy on muualla kuin kolesterolissa
        E-EPA tehostaa statiinien vaikutusta ja suojaa sivuvaikutuksilta

        Veren rasvat – erityisesti plasman lipoproteiinit – ovat olleet kuuman tutkimuksen kohteena sen jälkeen, kun 1950-luvulla havaittiin tilastollinen yhteys seerumin kolesterolin ja sepelvaltimotaudin välillä. Koska lipoproteiinit kuljettavat kolesterolia veressä, tutkijoiden kiinnostus kohdistui juuri niihin.

        Pian kävi ilmeiseksi, että lipoproteiineja onkin useita eri alaluokkia, joita tiheytensä perusteella kutsutaan nimillä LDL, VLDL, HDL, non-HDL, IDL ja kylomikronit. Tähän asti on uskottu, että LDL (Low Density Lipoprotein) ja VLDL (Very Low Density Lipoprotein) korreloisivat voimakkaimmin positiivisesti ja HDL negatiivisesti sepelvaltimotautiin. Toisin sanoen, LDL ja VLDL olisivat pahoja ja HDL hyvää kolesterolia. Äskettäin on löydetty uusi non-HDL-kolesteroli, joka ennustaa tulevia sydänkohtauksia paremmin kuin perinteiset rasva-arvot, kirjoittaa JAMA (2005). Nykyinen kolesterolilääkitys saattaa olla kallis tieteen harharetki.

        Professori Marja-Riitta Taskisen työryhmän raportista käy ilmi pääpiirteittäin glukoosin muuttuminen rasvoiksi ja keskeiset vuorovaikutukset. Tyypin 2 diabetesta sairastava kollega kirjoitti minulle tästä tutkimuksesta: "Oletetaan, että veren sokeri pysyttelee korkealla kuten yleensä metaboolikoilla ja T2DM potilailla. Syödyn (ja niin pirun vaaralliseksi tuomitun rasvan) lisäksi maksaa kirnuaa uutta rasvaa 24 tuntia vrk:ssa sokerista, joka ei kulu energian tuotantoon. Tärkkelystähän piti tankata suositusten mukaan kunnolla ja tiheään, hyvä ettei pidä herätä yöllä syömään. Kyllä ateroskleroosinkin juuret löytyvät tästä logiikasta olettaen, että on ihmisiä, joilla syöty sokeri/tärkkelys leikataan verestä nopeasti insuliinipiikillä. Maksa tekee lisää rasvaa tätä tietä. Seurauksena näkyy maksan itsensä rasvoittuminen ja viskeraaliset kertymät eli se androgeeninen keskivartalon lihavuus. Sotku alkaakin olla valmista. Uusin tutkimus (1H NMR) tunnistaa helposti myös lukuisia VLDL (ainakin 4 kpl), LDL ja HDL fraktioita. Fraktioissa aina partikkelikoko pienenee. Lisäksi VLDL:n määrällä on käänteinen vaikutus HDL:ään. Voit hyvin kuvitella, mikä rasvan tirinä näissä olosuhteissa käy koronaarien, karotisten jne. intimassa ja ilman pois siivoamista HDL:n toimesta."


        Tähän asti on luultu, että HDL-kolesterolia syntyy vain maksassa. Tosiasiassa maksa valmistaa siitä vain 70–80 % ja loput 20–30 % valmistetaan suolen seinämissä. Myös syöjäsolut (makrofagit) valmistavat jonkin verran HDL:ää (lue lisää).

        Rasvalääkkeiden vaikutusmekanismeja (kuva)
        Kolesterolin synteesi ja lääkkeiden estovaikutus (kuva)
        Sama animaationa

        Veressä kulkevat rasvahiukkaset kiinnittyvät valtimoiden seinämiin. Näin voi käydä, kun triasyyliglyserolipitoiset lipoproteiinihiukkaset (TRL) sitoutuvat seinämän endoteelin lipoproteiinilipaasiin (LpL) (lue lisää). Mutta miksi rasvahiukkaset sitten kiinnittyvät valtimoiden seinämiin yksillä, mutta ei toisilla ihmisillä? Kas siinä kysymys!

        LDL-lukeman merkitys valtimonkovetustaudin synnyssä ja etenemisessä on kiistanalainen. Tohtori Paul J Rosch kiinnittää lääkäreiden huomiota Lancetissa siihen, ettei kohonnut veren LDL-kolesteroli ennusta kovinkaan hyvin sydän- ja verisuonitautien vaaraa eikä etenemistä. Asia on osoitettu useissa suurissa väestötutkimuksissa. Kolesterolia alentavien lääkkeiden syönti voi olla pääosin turhaa (lue lisää). Uusissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että vaikka aggressiivinen kolesterolilääkitys alentaakin veren kolesterolia, etenee valtimonkovetustauti siitä huolimatta. Kalaöljy vähentää tehokkaammin sydänkuolemia kuin statiinit (lue 89 tutkimuksen meta-analyysista alla olevasta linkistä)

        Kalaöljy tehokkaampaa kuin statiinit

        Kun sitten verinäytteistä opittiin eristämään apolipoproteiineja (apo A, B, E ja niiden alaluokkia), alettiin niiden merkitystä tutkia vilkkaasti. Yleisesti on alettu uskoa, että apolipoproteiinit – erityisesti apoB ja apoB/apoA-1-suhde – olisivat tärkeämpiä riskitekijöitä kuin "tavallinen" kolesteroli ja että ne säätävät veren rasvojen aineenvaihduntaa. Nyt kuitenkin non-HDL näyttää sitäkin tärkeämmältä riskitekijältä. Lisäksi tiedetään, että kokonaiskolesteroliarvot voivat vaihdella jopa 20–25 % eri vuodenaikoina. Jos siis lukema on alentunut esim. lääkehoidon aikana, se ei johdukaan välttämättä lääkkeestä vaan vuodenajasta!

        Rasvojen imeytyminen vereen ja siitä kudoksiin
        Ravinnosta peräisin olevat triglyseridit kulkeutuvat seerumissa kylomikroneissa ja maksan (mm. vapaista rasvahapoista) syntetisoimat triglyseridit pre-beta-lipoproteiineissa. Seerumissa on triglyseridejä noin 0,50 - 1,70 mmol/l. Vereen imeytyneet rasvahapot (esim. EPA, DHA, GLA) kiinnittyvät glyseroliin ja kulkeutuvat verivirrassa triglyserideinä.

        Rasvahappoja kiertää veressä myös jonkin verran vapaina, sillä niitä vapautuu triglyserideistä rasvakudoksen lipolyysissa. Vapaiden rasvahappojen määrä seerumissa on yleensä 0,40 - 0,95 mmol/l. Vapaat rasvahapot sitoutuvat seerumin albumiiniin ja kulkeutuvat eri kudoksiin. Ne ovat elimistön tärkeitä polttoaineita, joiden puoliintumisaika seerumissa on erittäin lyhyt. Vapaat rasvahapot voivat läpäistä aivoveriesteen.

        Kalaöljyn EPA-rasvahaposta syntyy kudoksissa resolviini E1:ä, joka ehkäisee valtimon sisäseinämän tulehdusta (inflammaatiota). Silloin valtimonkovetustaudin vaara vähenee. Norjalaistutkimus osoittaa, että kalaöljyllä saadaan aikaan suotuisia muutoksia veren rasvoissa. Silloin ei välttämättä tarvitse syödä kalliita eikä vaarallisia kolesterolilääkkeitä.

        Antioksidantit ehkäisevät kolesterolin hapettumista
        Jo 1980-luvulta on tiedetty, ettei kolesteroli sinänsä (inerttinä) ahtauta verisuonia, vaan ainoastaan hapettuneessa muodossaan. Hapettunutta LDL-kolesterolia (ox-LDL) muodostuu valtimoiden sisäseinämissä sitä enemmän, mitä korkeampi on verensokeri (lue tutkimus). Karnosiini ja sinkki ehkäisevät ox-LDL:n syntyä.



        Ateromapaakkujen tuottama otsoni (O3) hapettaa kolesterolin. Huomaa happimolekyylit (=O) alakuvan hapettuneessa o-kolesterolissa. Kolesteroli ahtauttaa valtimoita vain hapettuneessa muodossaan. Hapettumaton kolesteroli on vaaratonta. Siitä eivät lääkärit yleensä mainitse potilaille mitään (koska eivät itsekään tiedä).

        Uusi tutkimus osoittaa, että verisuonen seinämän ateromat tuottavat otsonia, joka hapettaa kolesterolia. Siksi valtimonkovetustautia poteva henkilö tarvitsee tehostettua antioksidanttisuojaa.

        Antioksidanteilla, kuten karnosiinilla, E- ja C-vitamiineilla sekä E-EPAlla, on suotuisa vaikutus myös haitallisista rasvoista elimistössä syntyviin pahoihin eikosanoideihin. Esimerkiksi C-vitamiini (250 mg/vrk) vähentää veren tulehdusta aiheuttavia prostaglandiineja (8-epi-PGF2) (Am. j Clin Nutr 2003). Siksi ravitsemushoidossa suositellaan aina käyttämään antioksidantteja. Kromi ehkäisee myös LDL- kolesterolin kohoamista ja lisäksi se aktivoi glukoosinsiirtäjiä, mikä auttaa pitämään verensokerin ja insuliininerityksen normaaleina (Molecular Endocrinology 2005). Tämä on erittäin tärkeä tieto meille suomalaisille, koska kromin saantimme ravinnosta on vähäisintä maailmassa. Jokainen tarvitsisi (orgaanista) kromia ruoan lisänä pitääkseen veren rasvat ja sokerin kunnossa (lue lisää kromista).

        Viime aikoina on käynyt ilmeiseksi, etteivät kehutut kasvisrasvat olekaan niin terveellisiä kuin yleisesti uskotaan. Transrasvat ovat vähintään yhtä vaarallisia sydämelle ja verisuonille kuin tyydytetyt maaeläinrasvat (lue lisää). Transrasvat lisäävät LDL-hiukkasten määrää veressä ja tuottavat pahoja eikosanoideja, jotka aiheuttavat tulehdusta valtimoiden sisäseinämissä.

        Oulun yliopiston ja Kansanterveyslaitoksen tutkimus osoitti äskettäin, että yllättäen terveellisenä pidetty ruokavalio – joka sisälsi n. 700 g kasviksia/vrk – lisäsi "pahan" hapettuneen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Lue raportti

        Tiesitkö, että magnesium ehkäisee LDL-kolesterolin synteesiä maksassa yhtä hyvin kuin statiinit? Eikä taatusti aiheuta sivuvaikutuksia. Lue raportti

        Geenimuunnokset säätävät LDL-kolesterolia ja lääkeherkkyyttä (tai resistenssiä)
        NPC1L1-geeni säätää proteiinia, joka on välttämätön ravinnon kolesterolin imeytymiselle suolesta vereen. Tätä geeniä on kaikkialla ohutsuolen limakalvolla. Geenin löytyminen voi johtaa uusien kolesterolia alentavien lääkkeiden kehittämiseen. Asiasta raportoi Science-lehti 20.02.2004.

        Pcsk9-geenimuunnos vähentää maksan kykyä poistaa verestä "pahaa" LDL-kolesterolia. Geenimuunnosta on löydetty useista kansakunnista, mm. japanilaisista, norjalaisista ja amerikkalaisista. Aiheesta on useita raportteja PubMedissä. Hakusanaksi Pcsk9.

        Eri ihmiset reagoivat eri tavoin lääkkeisiin, esimerkiksi statiineihin. Toisilla lääke alentaa kolesterolia, tosilla ei. Syy lääkkeiden erilaiseen vaikutukseen löytyy geeneistä. Paul Ridker (Brigham and Women's Hospital, Boston) työryhmineen testasi äskettäin pravastatiinin vaikutusta yli 1 500 henkilöllä. Kymmenen kolesterolia tuottavan ja kuljettavan geenin rakenne tutkittiin, jolloin geeneistä löytyi kaksi erilaista muunnosta, jotka säätävät lääkeherkkyyttä. Lue lisää Nature Sciencesta.

        On ilmeistä, että geenit säätävät vastaavalla tavalla muidenkin lääkkeiden sekä myös lisäravinteiden vaikutusta eri ihmisiin.

        Laboratoriokokeista
        Nykyään sydänpotilailta mitataan rutiininomaisesti seerumin kokonaiskolesterolia, LDL- ja HDL-kolesteroleja sekä triglyseridejä. Ne antavat paljon tietoa, mutta eivät kuitenkaan kerro läheskään kaikkea sydäntaudin riskeistä ja ennusteesta, sillä niihin ratkaisevasti vaikuttavia tekijöitä on muitakin.

        Viitearvot
        kokonaiskolesteroli < 5,0 mmol/l
        LDL-kolesteroli < 3 mmol/l
        triglyseridit < 2 mmol/l

        Rajat ovat keinotekoisia, sopimuksella asettuja. Esimerkiksi triglyseridilukema yli 1,5 mmol/l lisää jo todennäköisesti sydän- ja verisuonitautien vaaraa, kirjoittavat norjalaiset kardiologit tuoreessa katsauksessaan. Lukemat 5–10 mmol/l ovat jo melko tavallisia, he toteavat ja suosittavat omega-3-rasvahappoja ensisijaiseksi hoidoksi. LDL-lukema voi hyvin olla matala henkilöllä, jolla on korkea kokonaiskolesteroli ja korkea triglyseridi. Omega-3-lisän (2 g/vrk) voi odottaa alentavan triglyseridejä 15–60 %. Italialaisessa tutkimuksessa jo 1 g/vrk vähensi merkittävästi kuolemaan johtaneita rytmihäiriöitä, kirjoittaa Norjan Lääkärilehti (marraskuu 2004).

        LDL:ää ei mitata suoraan verestä, vaan lukema saadaan laskemalla moninutkaisella tavalla. Ensin verestä määritetään kokonaiskolestroli. Sitten saostetaan pois HDL ja määritetään uudelleen kolesteroli. Lukeman pienenemä on yhtä kuin HDL. Kolesterolin lisäksi veressä on muita rasvoja, joista tärkein on triglyseridi. Se määritetään verestä, lukema jaetaan 2,2:lla ja vähennetään saostuksen jälkeisestä kolesteroliarvosta, jolloin saadaan LDL. Jos triglyseridi on korkea (yli 4 mmol(l), on laskutapa liian epätarkka. Kokonaiskolesteroli ei kuvaa terveysriskiä.

        Tiesitkö, että HDL-kolesterolin laatu vaihtelee sen mukaan mitä olet syönyt ennen verikokeen ottoa? Tyydytettyjä rasvoja sisältävä ruokavalio heikentää HDL.n kykyä ehkäistä tulehdusta (inflamaatiota), joka on valtimon kovetustaudissa keseinen syytekijä (lue lisää). Pelkkä laboratorion antama lukema ei siis kerrokaan niin paljoa kuin yleisesti luullaan.

        Edellä mainittujen keinotekoisesti asetettujen rajojen noudattaminen merkitsisi sitä, että yli 90 % 50 vuotta täyttäneistä ihmisistä joutuisi loppuikänsä syömään kolesterolia ja/tai verenpainetta alentavia lääkkeitä. "Minulle määrättiin kolesterolilääkkeet loppuiäksi. Siinä on se hyvä puoli, ettei nyt enää tarvitse välittää siitä mitä syö. Nyt saan syödä makkaroita ja muuta rasvaa vapaasti", sanoi minulle äsken eräs golfkaverini - muuten ihan fiksu mies. Taidatkos tuon sen selkeämmin sanoa.

        Joulukuun (2004) Norjan Lääkärilehti kirjoittaa samasta aiheesta otsikolla "Medikalisering uten grenser" (Rajatonta medikalisoitumista): "Uusimpien sydän- ja verisuonitautien hoitosuositusten mukaan 90 % yli 50-vuotiaasta väestöstä tarvitsee lääkitystä. On aika tulla järkiinsä" (Det er tid for besinnelse.)



        Eurooppalaisten hoitosuositusten perusteella pitäisi lähes kaikkien 50 vuotta täyttäneiden ihmisten syödä verenpainetta tai kolesterolia alentavia lääkkeitä tai molempia. Norjan lääkärilehti pitää suosituksia järjettöminä.

        Talvella saadaan korkeampia kolesterolilukemia kuin kesällä. Lukemat eivät ole muutoinkaan yksiselitteisiä, sillä kolesteroli ahtauttaa ja jäykistää verisuonia vain hapettuneessa muodossaan. Hapettumaton kolesteroli on inerttiä eli vaikutuksetonta (verisuonten seinämien kovetusta ajatellen). Hapettumista voidaan ehkäistä antioksidanteilla, esimerkiksi karnosiinilla. HYKSin kardiologit ja neurologit ovat alkaneet mitata potilaittensa veren homokysteiiniä, josta saadaan paljon hyödyllistä tietoa taudin ennusteesta. Jos lukema on koholla, potilaille annetaan foolihappoa ja B6- ja B12-vitamiineja.

        Triglyserideistä
        Jos nämä veren rasvat ovat koholla, tarvitaan pysyvä elintapojen muutos. Siihen kuuluu mm. säännöllinen kuntoliikunta ja ruokavalio, jossa hiilihydraattien osuus kokonaiskaloreista rajoitetaan 50–60 %:iin. Tässä asiassa auttaa mm. Kilo-Stop, joka estää tehokkaasti niopeiden hiilihydraattien imeytymistä vereen. Toiseksi suosittelen E-EPAa, sillä se alentaa triglyseridejä tosi tehokkaasti.

        Kaikki mitä olet aina halunnut tietää triglyserideistä

        Kylomikronien jätepartikkelit
        RLP-kolesteroli ja RLP-triglyseridi
        Viime aikoina on alettu tutkia veressä kiertäviä kolesterolin ja triglyseridien lipoproteiinijäännöksiä (Remnant-like particles) eli RLP. Ne ovat vahvasti aterogeenisia eli ne jäykistävät ja ahtauttavat valtimoita. Näitä lipoproteiineja pidetään nyt perinteisistä riskitekijöistä (mm. kolesterolista) riippumattomina, "uusina" sydän- ja verisuonitautien riskitekijöinä. Niitä voidaan mitata verinäytteestä ultrasentrifuugikäsittelyn jälkeen keskitiiviinä lipoproteiineina (intermediate density lipoproteins IDL). Tällainen tutkimus ei ole vielä rutiinia kliinisissä laboratorioissa, eivätkä potilaat ja muut maallikot yleensä ole kuulleetkaan tällaisista vaarallisista veren rasvoista. Suomen Sydänliitto ei vielä edes mainitse RLP-lipoproteiineja nettisivuillaan.

        RLP-pitoisuus on usein kohonnut henkilöillä, joilla on
        insuliiniresistenssi
        metabolinen oireyhtymä
        diabetes
        sepelvaltimotauti
        kohonnut triglyseridi.

        Nämä uudet havainnot selittävät sitä, miksi diabeetikko sairastuu ja kuolee muita useammin sydän- ja verisuonitauteihin. Diabeetikon kannattaa siis syödä antioksidantteja (etenkin karnosiinia) ja kalaöljyä (E-EPAa) .

        Framinghamin tutkimuksen mukaan RLP on sepelvaltimotaudin itsenäinen riskitekijä, joka ennustaa erityisen hyvin naisten sepelvaltimotautia. Eräät kolesterolia alentavat lääkkeet ja kalaöljyn EPA-rasvahappo vähentävät verestä pahoja RLP-hiukkasia.

        Nykykäsityksen mukaan valtimonkovetustauti on pohjimmaltaan tulehdustauti, jonka syntyyn ja kehitykseen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin veren rasvat. Tulehdusta osoittavat veren C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja leptiini kuvastavat paremmin sydäntautiriskiä kuin kolesteroli [lue lisää]. Seleenientsyymin, glutationiperoksidaasin, vähäinen aktiviteetti on niinikään itsenäinen riskitekijä. Riskiä voidaan siis pienentää ottamalla ruuan lisänä seleeniä (lue raportti).

        Jätepartikkelit
        Englanninkielessä käytetään nimitystä remnant, joka on suomeksi jäänne, jäännös, jäte. Kylomikronien ´jätepartikkeli´ on lipoproteiinin aineenvaihdunnan tuote, jota muodostuu kun VLDL ja kylomikroonit muuttuvat koostumukseltaan (entsyymien ja siirtäjäproteiinien vaikutuksesta).

        Kylomikronit puolestaan ovat ovat triasyyliglesolia sisältäviä lipoproteiinipartikkeleita, jotka VLDL:n tavoin kuljettavat veressä triasyyliglyseroleja. Kylomikronit kuljettavat ravinnosta vereen imeytyneitä lipidejä, kun taas VLDL kuljettaa elimistössä syntyneitä lipidejä.

        Kuva esittää lipoproteiinien kulkua ja aineenvaihduntaa



        Viitteitä:

        Jacobson TA. Secondary prevention of coronary artery disease with omega-3 Fatty acids. Am J Cardiol. 2006 Aug 21;98(4 Suppl 1):61-70 [PubMed]

        Pejic RN, Lee DT. Hypertriglyceridemia. The Journal of the American Board of Family Medicine 19:310-316 (2006) [Free Full Text]

        Loscalzo J: Ozone — From Environmental Pollutant to Atherogenic Determinant. New England Journal of Medicine 2004;350 (8):834-835.

        The statin wars: why AstraZeneca must retreat. Editorial. The Lancet 24.10.2003

        McNamara JR, Shah PK, Nakajima K, et al. Remnant-like particle (RLP) cholesterol is an independent cardiovascular disease risk factor in women: results from the Framingham Heart Study. Atherosclerosis. 2001;154(1):229-36 [PubMed].

        Jialala I, Devaraj S. Remnant Lipoproteins: Measurement and Clinical Significance (Editorial) Clinical Chemistry. 2002;48:217-219. [Full Text]

        Comprehensive or "Emerging" Lipid Tests. Cholesterol-Tetsts NEWSLETTER Vol 7 Mar 2002

        Schaefer EJ, McNamara, JR, Shah PK, et al.Elevated Remnant-Like Particle Cholesterol and Triglyceride Levels in Diabetic Men and




        Women in the Framingham Offspring Study Diabetes Care, 2002; 25(6): 989 - 994. [PubMed]

        Tulosta sivu
        Takaisin edelliseen
        Bio-Vitan pääsivulle

        Kiitos Tolonen,hlvt hyvä kirjoitus/kommentti/ totuus kolesterolista. Miksi tänä päivänä ei tarvitse enää paastota ennen kolesteroli labroja? Viimeksi kun otettiin,vuosia sitten,piti paastota,nyt lääkärin määräyksestä ei paastoa ennen kolesteroli labraa.... Mulla LDL 3.4 eli lekuri mielestä koholla,join tosin kahvia ennen labroja , mutta lekuri sanoi ei merkitystä enää juo tai ei kahvia???? Miten on?


    • hieman...

      Mihin ystävälläsi tuli syöpä ja kuinka pitkän ajan jälkeen lääkityksen aloittamisesta? Minkälaisilla arvoilla lääkitys aloitettiin?
      Minulle myös suunnitteilla kolesterolilääkitys. Kokonais kol. oli 5,6 ja LDL 3,5. Lisäksi paastosokerit 6-7 välillä.
      Arveluttaa aloittaa syömään kolesterolilääkkeitä. Ikääkin vasta 40v.

      • lääkitystä

        Älä ota lääkitystä. Lue tuo kirja jonka mainitsin, sitten tiedät miksi. Naisilla varsinkin korkeampi kolesteroli on todettu jatkavan elämää. Minulla itselläni oli kolesteroli yli 10 ja en huolinut lääkkeitä, vaihdoin vain luonnollisiin rasvoihin eli voihin ja neitsytöljyyn, sekä lisäksi jonkin verran maidonrasvoja, kaikki joissa on transrasvaa pois ehdottomasti, eli kovetettu kasvisrasva, ja sitä on hyvin monissa valmistuotteissa. Kolesterolini on nyt noin 6.
        Kaverini syöpä oli imusolmukesyöpä. Hän sain kolesterolilääkityksen noin 13 vuotta sitten ja arvot oli 5.5. Luin tuota kirjaa ja siinä tuo syöpäriski kerrottiin. Lääkepakkauksessa on lista sivuvaikutuksista, jotka ovat ihan toissijaisia, mutta syöpäriskistä ei puhuta mitään. Meiltä on salattu hyvin paljon, ehkä myös lääkäreiltä. Lue kirja.


      • edellinen
        lääkitystä kirjoitti:

        Älä ota lääkitystä. Lue tuo kirja jonka mainitsin, sitten tiedät miksi. Naisilla varsinkin korkeampi kolesteroli on todettu jatkavan elämää. Minulla itselläni oli kolesteroli yli 10 ja en huolinut lääkkeitä, vaihdoin vain luonnollisiin rasvoihin eli voihin ja neitsytöljyyn, sekä lisäksi jonkin verran maidonrasvoja, kaikki joissa on transrasvaa pois ehdottomasti, eli kovetettu kasvisrasva, ja sitä on hyvin monissa valmistuotteissa. Kolesterolini on nyt noin 6.
        Kaverini syöpä oli imusolmukesyöpä. Hän sain kolesterolilääkityksen noin 13 vuotta sitten ja arvot oli 5.5. Luin tuota kirjaa ja siinä tuo syöpäriski kerrottiin. Lääkepakkauksessa on lista sivuvaikutuksista, jotka ovat ihan toissijaisia, mutta syöpäriskistä ei puhuta mitään. Meiltä on salattu hyvin paljon, ehkä myös lääkäreiltä. Lue kirja.

        Olen nainen ja verenpaineeni on ainakin matala, eikä ylipainoa, joten jotain hyvää tässäkin.
        Tiedätkö mitään punainen riisi-valmisteista, joiden pitäisi alentaa kolesterolia?

        Jotenkin tosi huono fiilis aloittaa syömään niitä kolesteroli-lääkkeitä, varsinkin kun pari syöpää olen jo sairastanut. Olen jostain lukenut, että voivat aiheuttaa maksavaurioita nämä lääkkeet.

        Eikös tuo voi vaan nosta arvoja?


      • mutta luonnolliset rasvat
        edellinen kirjoitti:

        Olen nainen ja verenpaineeni on ainakin matala, eikä ylipainoa, joten jotain hyvää tässäkin.
        Tiedätkö mitään punainen riisi-valmisteista, joiden pitäisi alentaa kolesterolia?

        Jotenkin tosi huono fiilis aloittaa syömään niitä kolesteroli-lääkkeitä, varsinkin kun pari syöpää olen jo sairastanut. Olen jostain lukenut, että voivat aiheuttaa maksavaurioita nämä lääkkeet.

        Eikös tuo voi vaan nosta arvoja?

        Minulla menee kylmät väreet keho pitkin kun luin viestisi. Laitoin juuri linkin toiseen samaa aihetta käsittelevään ketjuun tuosta kirjasta jonka juuri luin.
        Me olemme niin sinisilmäisiä ja uskomme ja luotamme siihen mitä meille sanotaan, mutta tuo kirja käänsi minun pääni. Minulle tuli tunne, että on pakko varoittaa ihmisiä. Minulla itselläni on ollut todella korkea kolesteroli ja olen taistellut sen kanssa syödäkö lääkkeitä vai. Olen ottanut siitä yhteen läänkärinkin kanssa, mutta minulla on ollut joku suojelusenkeli kuiskimassa, älä syö. Niinpä olenkin koittanut hakea omille ajatuksilleni tukea ja saanutkin esim. tältä sivulta www.biovita.fi. Mutta nyt kun luin tuon kirjan sain lopullisen vastauksen tuohon ongelmaani.
        Kun kerroit, että olet sairastanut syöpää, älä ala syömään kolesterolilääkkeitä, niihin liittyy tosi suuri huijaus, mutta lue kirja.
        Minulle tuli sellainen olo tuosta tiedosta, että haluaisin huutaa, lukeaa hyvvät ihmiset tuo kirja, älkää aloittako lääkkeitä, ja jos jo niitä syötte neuvotelkaa lääkärin kanssa.


      • enpä tiedä
        mutta luonnolliset rasvat kirjoitti:

        Minulla menee kylmät väreet keho pitkin kun luin viestisi. Laitoin juuri linkin toiseen samaa aihetta käsittelevään ketjuun tuosta kirjasta jonka juuri luin.
        Me olemme niin sinisilmäisiä ja uskomme ja luotamme siihen mitä meille sanotaan, mutta tuo kirja käänsi minun pääni. Minulle tuli tunne, että on pakko varoittaa ihmisiä. Minulla itselläni on ollut todella korkea kolesteroli ja olen taistellut sen kanssa syödäkö lääkkeitä vai. Olen ottanut siitä yhteen läänkärinkin kanssa, mutta minulla on ollut joku suojelusenkeli kuiskimassa, älä syö. Niinpä olenkin koittanut hakea omille ajatuksilleni tukea ja saanutkin esim. tältä sivulta www.biovita.fi. Mutta nyt kun luin tuon kirjan sain lopullisen vastauksen tuohon ongelmaani.
        Kun kerroit, että olet sairastanut syöpää, älä ala syömään kolesterolilääkkeitä, niihin liittyy tosi suuri huijaus, mutta lue kirja.
        Minulle tuli sellainen olo tuosta tiedosta, että haluaisin huutaa, lukeaa hyvvät ihmiset tuo kirja, älkää aloittako lääkkeitä, ja jos jo niitä syötte neuvotelkaa lääkärin kanssa.

        Aika sekavaksi näiden ajatusten kansas, että mikä olisi hyväksi ja mikä ei. Ainakin uskon niin, että tämä korkea paastosokeripitoisuus edesauttaa syöpiä..


      • -------
        edellinen kirjoitti:

        Olen nainen ja verenpaineeni on ainakin matala, eikä ylipainoa, joten jotain hyvää tässäkin.
        Tiedätkö mitään punainen riisi-valmisteista, joiden pitäisi alentaa kolesterolia?

        Jotenkin tosi huono fiilis aloittaa syömään niitä kolesteroli-lääkkeitä, varsinkin kun pari syöpää olen jo sairastanut. Olen jostain lukenut, että voivat aiheuttaa maksavaurioita nämä lääkkeet.

        Eikös tuo voi vaan nosta arvoja?

        Kolesterolia väitetään alentavan punaisen riisin, verigreipin ja kylmäpuristetun kookosöljyn, joten näillä voisi ainakin yrittää.


      • trumpistako.pressa

        Olen 58-vuotias mieshenkilö, jolla perinnölliset riskitekijät, korkea verenpaine ja korkea kolesteroli. Molemmat pysyvät hyvällä tasolla lievällä lääkityksellä. Hiljattain kokonaiskolesterolini oli paras aikuisiässä eli 4,8, mutta huono kolesteroli vielä 3,3. Tuplattiin olemattoman kevyt Lipcud-lääkitys 10 mg:sta 20:een. Uskon että tuolla siirrolla pääsen ihannearvoihin. Verenpaine pysyy kunnossa yhdellä 20mg:n tabletilla.

        Aikoinaan minäkin aprikoin lääkityksen aloittamista, vaikka kolesteroli oli huikeissa lukemissa; 9,5 - 10! Porkkanakuurilla sain putoamaan 7,5, mutta en alemmas. Mutta heti lääkityksen aloittamisen jälkeen arvo noin 5 ja pää "kepeni" ja aloin jaksaa selvästi paremmin mm. tenniskentällä.


    • synt1933

      Olen syönyt Lipitoria jo kai 15 vuotta ja veriarvot ovat parhaat mahdolliset.
      Omalääkärini soitti että nyt on lääke jota kannattaa käyttää ainakin ekst 10 vuotta ja sitten miettiä, kun on niin kallista. Maksoi kai yli 800 mk muistaakseni, nyt on pillereissä Lipitor Tehtaan halpatuote.
      Lisäksi syön 500 mg aspiriinia ja joku bisoprolol 5 mg. en muuta.

      Lääkärini on nyt 96 vuotias ja kulkee vauhdikkaasti tupla potkulla. ajokortti oli 93v ja luopui vapaaehtoisesti.

      Kolesterolin vastustajat haluavat sairaita ihmisiä, heille on helppo myydä hurjasti monenlaisia luontaistuotteita, siis BISNES

      http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000001218053.html

      • synt1933

        Minun kolesterolia ei ainakaan alentanut yhtään mikään, mainostettu tuote. Ehkä margariini alensi 6,2 > 6,1 kun söin 2 pakettia viikossa, mutta se lihotti hurjasti.
        Minulta mittailtiin kolesteroli 3 viikon välein ennen lääkitystä lähes 2 v ajan. Mittailtiin sekä työterveyslääkärillä että omalla lääkärillä, mittausten ero oli maksimissaan 0,2 luokkaa, koskaan ei tullut samaa vaikka mitattiin samalla viikolla.

        Nyt ei ole ollut kymmeneen vuoteen yli 3,2 siis kokonaiskolesteroli.

        Monelal on kipuja tms, muiden merkkisten, mutta minulla Lipitor ja sen halpatuote kai Arnonivastin ei ole aiheuttanut mitään.
        Otan nykyään 20 mg päivässä, jouluna joku päivä 3 x 20 mg ja etelänlomilla kun en syö kolesterolia otan puolikkaan enkä sitäkään joka päivä.

        Mulle rasvattoman maidon kolesteroli tuntui nostavan kolesteroliarvoja.
        En tietysti ole syönyt munankeltuaista, munankeltuaisia sisältäviä salaatinkastikkeita tms. 20 vuoteen.

        Lihana vain broilerin parasta osaa, (hyvin tuoreena, en 50 % ale tarjouksena) ja kerran viikossa 200 g lohta.


    • Anonyymi

      Onko tilanne yhä se ettei ole lääkettä joka olisi turvallinen käyttää?

      Jokainen lääkäri yrittää määrätä vastatin erilaisia mutta olen pitänyt pääni ikävän simv kokeilun jälkeen 10 sitten jo.

      Myös tyypin II diabestes ja siihen ei ole lääkitystä vielä koska sama ongelma haittojen kanssa eli kiinnostaa kuulla myös sen lääkkeistä mitä voisi olla fiksu.

      Kaikki myös sanoo että jos diabetes ja kolesteroli ongelmaa niin sydänriski nousee 50%

      Mutta kuten todettu täällä elämä haittojen kanssa ei ole elämää lainkaan.

      Sama pätee moneen ”paheeseen”.

    • Anonyymi

      Itseleni märtin kolestroli läkeet 2015. Vissin 1kk söin?Kävi jalkoihin katkokävelyä ja voin huonosti.ymm.Jotkut henkilöt vinkkasi punarisi tabletit .Nitä syönyt 2 tapletia päivässä vuodesta 2015.En tiedä kolestroli arvojani.Terveysasema vaikea sada aikaa.Varsinkin laboratorio kokeisin Itä-Helsinki lähete. Joten antaa arvojen olla itä ovat. Yltävä saan kala sisältävät kapselit tai äyriäistä sisältävä kapselit pahan kutinan alergiset reaktiot. Mutta en normaali kala ateria.Polvien nivelrikkon syönyt v2015 kasvisperäistä Glucosaamin vahaa.Selvin kaikina muina aikoina polvieni kanssa mutta nyt kun satet ilman kosteus.Toinen polvi särkee .Johtuko sitä siinä on myös kierukan repetymä.Periksi en kivulle kuitenkan anna ,liikun ,kipuunhan liike on lääke.Itä Helsinki lähiöstä ajatukseni.

    • Anonyymi

      Syön Bisoprolol 2,5 mg, vaikuttaako se kolesterolin eli LDL koholla oloon 3.4? Ruokavalio on kunnossa,liikun vähän, olen liikuntarajoitteinen,ei sairauksia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      946
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      893
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      840
    4. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      76
      737
    5. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      731
    6. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      46
      719
    7. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      34
      697
    8. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      82
      692
    9. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      108
      684
    10. Pistetään panokset

      Vielä korkeammalle! Eli mitäs numeroa kaipaat? Kaikki mukaan! Itse kaipaan 5
      Ikävä
      35
      620
    Aihe