PILPpi ongelmia

Asun pienessä ok-talossa, n.80m2. Talossa on puolet vanhaa osaa, ja toinen puoli uutta, jossa on lattialämmitys. Lisäksi on varaava takkaleivinuuni.
Vanhan puolen lämmityksessä on sähköpatterit.

Ostin taloon pilp:n, kun halvalla sain. IVT 490.
Kaverit kehuivat pilpin erinomaisuutta.

Nyt vuoden kokemuksen jälkeen, en ole aivan vakuuttunut sen erinomaisuudesta.

Kokonaisuutena kylläkin siinä on pienessä tilassa kaikki talon tarvitsemat lvi- vehkeet.

Lattialämmitys uudella puolella tuntuu mukavalta.
Olen pitänyt huoneilmaa n.25 asteisena, jotta vanhallekin puolelle siirtyisi tätä halvalla sähköllä tehtyä lämpöä.

Eniten minua vaivaa poistoilman korkea lämpötila. Koneen jälkeen olevasta mittarista näkee, että harakoille menee n.6-7ast. ilmaa.

Kun saunotaan, niin poistoilman lämpötila nousee 13-14 asteeseen.
Ei tuo ole mielestäni kovin hyvä hyötysuhde, kun mainoksessa luvattiin koneen ottavan saunomisenkin lämmön talteen, ja siirtävän sen käyttöveteen.

Ensinnäkin, mitenkä saisin puhaltimen nopeuden laskettua alemmaksi, jolloin läpimenevä ilma kerkiäisi paremmin jäähtyä.
Koneen sisällä olevasta puhaltimen moottorin muuntajasta on jo pienin vaihe käytössä (115v).

Toisekseen, kun kompressori ei käy, niin silloin puhallin puhkuu kaiken lämmön suoraan ulos, ilman mitään hyötykäyttöä.
Tottakai siinä talo jäähtyy, ja taas täytyy kompuran alkaa tekemään halpaa lämpöä poistoilmasta.

Olen miettinyt mitenkä suuren lisähyödyn saisin, kun ostaisin vielä ILPin, joka ottaisi poispuhallettavasta ilmasta (6-25ast.), talteen vielä kerran sen lopullisen lämmön, mitä ulos poistoilmarööristä menee.

Eikös ilpin paras hyötysuhde saada juuri tuossa 5- 10ast lämpötilassa. Tämän lämpöistä ilmaa nyt menee harakoille läpi talven. Samalla saisin lämmintä korvausilmaa ohjattua sisälle taloon.

Kuulin vielä luotettavista lähteistä, että PILPin teko loppuu kokonaan, koska ne korottavat yhtiöiden sähkön kulutushuippua tarvitsemansa lisäsähkön vuoksi.

Ostinko tosiaan epäkuranttia museokamaa uuteen kotiin?

13

2393

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Talkkari vaan.

      Niinpä niin, "kun halvalla sain". Ah tuon tutun hokeman kun kuulee tietää, että ostos ei ollutkaan ihan loppuunasti mietitty.

      Tarkistuta kone ensin, jos siinä olisi jotain vikaa. Toisaalta et tuskin koskaan pääse valmistajan ilmoittamiin tehoihin, saatika säästöihin. Voipi olla niinkin, että sinulla onkin "epäedullinen" talo, juuri ao. malliin, voivat sitäkin tarjoilla selitykseksi.

      Mutta kaikenkaikkiaan; halpaa ja hyvää ei saa yhtäaikaisesti.

    • ves

      ...on huono valintaperuste teknilliselle laitteelle. Kannattaisi käyttää "ammattiauttajaa",
      joka kertoisi ko-laitteen ominaisuuksista.
      -Miksi lp ei jäähdytä enempää?- koska silloin sen patterin pintaan jäätyisi poistoilman kosteus.
      -Miksi pyörimisnopeus ei ole vapaasti säädettävissä?-Koska silloin poistoilmasta otettava lämpöteho muuttuu ilmamäärän muuttuessa.
      -Jos haluat alentaa poistoilman lämpötilaa, alenna sisäänpuhallettavan ilman lämpötilaa.
      -Käsittääkseni lp lämmittää lämmityksen lisäksi myös käyttövettä. Kun lämmityksen ja käyttöveden lämpötila on riittävä, ei lämpöä tarvita, joten lp ei tarvitse toimia.

      • -mistäs muualta nämä laitehankinnat tehdään kuin kuuntelemalla kavereita, joilla on asiasta kokemusta.
        Jos menet vaikka rak.messuille, nin siellä sitä vasta omia laitteita kehutaankin, ja muiden vehkeet haukutaan. Ketä siellä uskot?

        Kyllä varmaan jokaisella lämmitystavalla on omat hyvät- ja huonot puolensa, ne vain pitäisi osata ynnätä yhteen, ja valita niistä itselle sopivin mahdollinen.



        -mikä on se lämpötila, missä patterin pinta rupeaa jäätymään? Eikö se ole vielä lähempänä nollaa, 2ast. esim?



        -eikö tuo olekin juuri helpoin ratkaisu koko hommaan, jos pyörimisnopeutta voisin vielä pudottaa, niin silloin kompressori kerkiäisi ottamaan lämmön tarkemmin talkeen ( 2 ast).
        80m2 talossa käy aika huju, kun puhallin kiskoo lämmintä ilmaa kitaansa. En tosin ole mittauttanut poistuvan ilman määrää, mutta ´näppituntumalla´ se on turhan iso.



        -tämä IVT:n laite kun ei itse ota tuloilmaa sisäänsä, vaan se tulee raakana ikkunaventtiileistä, saunan rairisilmaventtiilistä, sekä tietysti kaikista rakosista mitä tällaisessa uusvanhassa talossa on.



        -tätä juuri takoitinkin sillä, että kun lämpöpumppu ei ole toiminnassa, niin silloin kaikki talosta ulospuhallettava ilma menee suoraan taivaalle, ilman minkäänlaista lämmön talteenottoa.
        Tämä on mielestäni suuri epäkohta. Tavallinenkin ilmanvaihtokone ottaa koko ajan poispuhallettavasta ilmasta lämmön talteen n.70% hyötysuhteella. Mutta tämä Pilppi ottaa samalla hyötysuhteella vain silloin, kun kattila tarvitsee lisää lämpöä. Sen jälkeen kone rupeaakin tuhlaamaan sitä kerättyä lämpöä, puhaltamalla suoraan lämmintä ilmaa harakoille.

        Ei tämä ole viisasta, ei.

        Tähän minä ajattelin sitä ILP:a ottamaan talteen lämpöä tuosta suoraan poispuhallettavasta ilmasta, ja palauttamaan sen lämpönä takaisin huoneilmaan.

        Kyllähän joku ilmanvaihtokoje täytyy olla, joten en voi pysäyttää tuota PILPPiä silloin kun kompressori pysähtyy.

        Tietysti tämä laite toimii kesällä hyvin, ja kehittää lämmintä käyttövettä halvalla sähköllä.

        Mutta heti kun täytyy aloittaa lämmitys, niin minun käsityksen mukaan alkaa myös tällä PILPillä myös lämmön tuhlaus.


    • tepa077

      Itsellä uudessa talossa Niben PILP ja siihen on tullut aika paljon perehdyttyä. Kaikkiaan olen siihen erittäin tyytyväinen.

      Jälkiasennuksena luulisin ongelman olevan siinä että ilmamäärät ovat tosi pieniä. PILPistähän on eniten hyötyä silloin kun ilma kulkee ja kompura käy pitkiä jaksoja, talviaikaan lähes koko ajan. Lisäksi IVT:n laitteessa jossa tuloilma revitään raakana ties mistä ikkunanraoista raakana sisään, se heikentää kokonaishyötysuhdetta. Samoin ilman virtaus ei ole koskaan niin tehokasta kuin laitteessa jossa myös tuloilma tulee koneen kautta kuten Nibessä.

      Nibessä poistoilman lämpötila vaihtelee pakkasista riippuen 2-5 plus asteen paikkeilla. Ilmamäärään pudottaminen puoleen laskee jäteilman muutaman asteen pakkasen puolelle.

      Luulisin että IVT:n kompura ei sinulla jaksa pudottaa jäteilman lämpöä tuon alemmaksi. Mielestäni ei kyllä ole tarpeenkaan. Ilmavirtauksen pienentäminen sitä laskisi mutta samalla hyötysuhde heikkenee kun läpi virtaavan ilman määrä pienenee.

    • miehellä

      Kerran Lada ja sattumoisin ajellessa löytyi vain yksi vaihde ja tietysti se oli ykkönen, joten isäntä körötteli maksimissaan kolmea kymppiä. Luotettavilta tahoilta kuulin että henkilöautojen valmistus lopetettiin tähän. Elkää IVT ja Lada miehet tykätkö huonoa, tarkoitukseni oli vain huomauttaa että varovaisuutta kirjoitteluun jos ei ole asiasta tietoa.Itsellä LVI hommat hoitelee PILPPI ja homma toimii huolettomasti, helposti, miellyttävästi ja vieläpä halvalla.

      • saunoessa

        Jos poistoilman lämpötila nousee vain tuon verran niin ottaahan laite silloin huomattavasti tehokkaammin lämpöä talteen.

        Esim: ei saunota..huonelämpötila 22, poisto 0....erotus 22 astetta. Saunomisen yhteydessä poisto 13....saunan lämpötila 75, huoneisto 22...erotus 62 astetta saunan lämpötilaan, muut tilat kompensoivat mutta silti hyöty PALJON suurempi.


    • Kyllä toimii

      Laittaisit nopeuden säätöpalikan, vaikka electromaticin RE2410AA06. Sillä ohjataan 10kilo-ohmin potikalla portaattomasti kerroksia. Laittaisin sen muuntaja eteen.

    • ongelma?

      Ihan mielenkiinnosta kysäisen, että paljonko maksoit laitteesta, jos kerran halvalla sait?

      Tuota ongelmaasi vaan en oikein ymmärrä, sillä jos sulla ei olisi pilppiä, niin silloinhan kaikki poistoilma puhallettaisiin suoraan pihalle.
      Eikös sullakin näin aiemmin ole ollut, siis pelkkä koneellinen poisto? Vai oliko ilmanvaihto aikaisemmin ihan vaan painovoimainen..? Vaikka toki se painovoimainenkin puhaltaa kaiken suoraan harakoille ja mitä enemmän on lämpötilaeroa, niin sitä tehokkaammin se sen tekee..

      Hommasin just vastaavan laitteen, merkkiä Nibe - Se tosin odottelee vielä asennusta. Tarkoituksena sillä on tehdä vain lämmintä käyttövettä ja korvata koneellinen poisto. Tällä hetkellä meilläkin kaikki poistoilma menee harakoille, mutta tulevaisuudessa sen avulla sentään saadaan lämmintä vettä.

      • -sain laitteen 2500€ hintaan, oli mielestäni edullinen



        -minulla olisi ollut vaihtoehtona hoitaa ilmastointi koneellisesti lämmöntalteenotolla, joka ottaa poispuhallettavasta ilmasta lämmön talteen n. 70% hyötysuhteella.



        -tämä talo on osittain uudisrakennus, ja vanhassa osassa ei ollut varsinaista ilmastointia, vain räppänä palohormissa, ja avattavat ikkunat.

        Kyllä koneellinen ilmanvaihto on ainakin 10x tehokkaampi kuin painovoimainen, joten suoraan hormiin puhallettava ilma vie mennessään hukkaan valtavan määrän lämpöenergiaa.




        - en tiedä miten Nibe hoitelee hommansa, kun en ole asiantuntija.
        Mutta olettaisin, että lähtökohta lämmön kehittämiseen on sama.
        Ongelma on siinä, kun varaajassa on lämmöt tarpeeksi korkealla, eli termostaatti on pysäyttänyt kompressorin, niin silloin ilmastoinnin puhallin puhkuu huoneilmaa poistohormin kautta suoraan ulos, ilman mitään talteenottoa.

        Tottakai siinä talo rupeaa nopeasti jäähtymään, ja kohta taas täytyy kompuran alkaa tekemään ´sitä halpaa´ lämpöä poistoilmasta.

        Tätä ilmiötä ei ole ilmastointikoneessa, jossa on lämmön talteenotto, vaan koko ajan poistuvasta ilmasta otetaan talteen hukkalämpöä, ja palautetaan se takaisin taloon raittiin ilman mukana.

        Onhan laitteen etuna tuo kompakti koko, sekä siinä olevat lämminvesivaraaja, ilmastointikone, lattialämmönkierrätys systeemi. Kyllähän nuo laitteet irrallaan ostettunakin maksavat melkoisesti.


      • mielestä
        roen kirjoitti:

        -sain laitteen 2500€ hintaan, oli mielestäni edullinen



        -minulla olisi ollut vaihtoehtona hoitaa ilmastointi koneellisesti lämmöntalteenotolla, joka ottaa poispuhallettavasta ilmasta lämmön talteen n. 70% hyötysuhteella.



        -tämä talo on osittain uudisrakennus, ja vanhassa osassa ei ollut varsinaista ilmastointia, vain räppänä palohormissa, ja avattavat ikkunat.

        Kyllä koneellinen ilmanvaihto on ainakin 10x tehokkaampi kuin painovoimainen, joten suoraan hormiin puhallettava ilma vie mennessään hukkaan valtavan määrän lämpöenergiaa.




        - en tiedä miten Nibe hoitelee hommansa, kun en ole asiantuntija.
        Mutta olettaisin, että lähtökohta lämmön kehittämiseen on sama.
        Ongelma on siinä, kun varaajassa on lämmöt tarpeeksi korkealla, eli termostaatti on pysäyttänyt kompressorin, niin silloin ilmastoinnin puhallin puhkuu huoneilmaa poistohormin kautta suoraan ulos, ilman mitään talteenottoa.

        Tottakai siinä talo rupeaa nopeasti jäähtymään, ja kohta taas täytyy kompuran alkaa tekemään ´sitä halpaa´ lämpöä poistoilmasta.

        Tätä ilmiötä ei ole ilmastointikoneessa, jossa on lämmön talteenotto, vaan koko ajan poistuvasta ilmasta otetaan talteen hukkalämpöä, ja palautetaan se takaisin taloon raittiin ilman mukana.

        Onhan laitteen etuna tuo kompakti koko, sekä siinä olevat lämminvesivaraaja, ilmastointikone, lattialämmönkierrätys systeemi. Kyllähän nuo laitteet irrallaan ostettunakin maksavat melkoisesti.

        et voi verrata ivt:n pilppiä ja ilmanvaihtokonetta koska tuossa pilpissä ei ole lämmitettyä tuloilmaa,kuten on esim.niben vehkeessä.
        eiköhän siinä ivt:n pilpissäkin ole kompura päällä koko ajan ,kun vaan on pakkasta.


      • aloittaja.
        mielestä kirjoitti:

        et voi verrata ivt:n pilppiä ja ilmanvaihtokonetta koska tuossa pilpissä ei ole lämmitettyä tuloilmaa,kuten on esim.niben vehkeessä.
        eiköhän siinä ivt:n pilpissäkin ole kompura päällä koko ajan ,kun vaan on pakkasta.

        lisäksi takkaleivinuunia.

        Silloin pilpin kompura kytkeytyy pois päältä helposti, ja alkaa se suora ulospuhallus.

        Tämä ei tietenkään tapahdu kovilla pakkasilla, mutta nyt nollakelien alkaessa kompura lepää useammin.
        Ja tätähän lämpötilaa riittää Suomessa paljon.


      • Kyllä mutta
        aloittaja. kirjoitti:

        lisäksi takkaleivinuunia.

        Silloin pilpin kompura kytkeytyy pois päältä helposti, ja alkaa se suora ulospuhallus.

        Tämä ei tietenkään tapahdu kovilla pakkasilla, mutta nyt nollakelien alkaessa kompura lepää useammin.
        Ja tätähän lämpötilaa riittää Suomessa paljon.

        Minä olen säätänyt puhallinnopeudet pienimmälle ja käyttöveden sähkövastuksen myös pienimmälle maholliselle. Näin jää se lämmön suora ulospuhallus mahdollisemman pieneksi. Ittellä NILAN VP18C.


    • TÄHÄN MENNESSÄ

      Aloittaja olisi saanut toimivan ilmanvaihdon halvemmalla ja tehokkaammalla IV-koneella. PILP nyt vaan on fysiikan lakien mukaan toimiva laite eikä sitä saisi sekoittaa Suomen ilmastoon edes ÄLSBY-huussien muodossa.

      Jos nyt välttämättä haluaa rahansa tuhlata epäkuranttiin tavaraan niin kannattaa valita PILP, joka lämmittää käyttöveden lisäksi myös tarvittaessa vaikka patterikiertoa.

      Alkuperäiselle kysyjälle vinkki:

      Tarvitset tuohon viritykseen jonkinlaisen puhallinpatterin, joka puhaltaa sisään lämmintä ja estää kompuraa pysähtymästä kunnes kesä koittaa ja lämmitystarvetta ei enää ole. Tällöin poistoilmasta otetaan taloon lämpö talteen vaikka käyttövettä olisikin jo lämmitetty tarpeeksi. En nyt muuta keksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      111
      2451
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      449
      1834
    3. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      103
      1506
    4. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      91
      1413
    5. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      21
      1401
    6. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      344
      1306
    7. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      14
      1289
    8. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      201
      1147
    9. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      53
      1119
    10. Hauskaakin jopa...

      Että moni nainen olettaa, että kyse on vaan siitä kaanustinloukusta, kun mies jotain ehdottaa. 😄 Ja miettiikö monikaan
      Sinkut
      225
      1041
    Aihe