marginaalien asettelu

Käyttäjä vaan

Olen nyt tapellut kuusi tuntia tuon perkeeleestä kotoisin olevan numerointi (numbering, bulleting)
osion kanssa. En ymmärrä miksi ohjelma ei anna minun tehdä niinkuin minä haluan vaan itsepitaisesti kieltätyy tekemästä niinkuin minä en halua.

Ohjelma ei millään suostu seuraavannäköiseen jäsentelyyn, ei sitten millään:

1. abrakadabra
2a. bebrakadabra
2b. cebrakadabra

Marginaalien asettelu ei onnistu. Ohjelma vaan asettaa ne itse mieleisekseen ja viis veisaa minun pyynnöistäni. S sisentää liikaa tai liian vähän mutta ei minun esittämälläni tavalla.

No saisihan tuon käsin laitettua,, mutta suututtaa kun joutuu koko ajan kirjoittamaan spaceja rivin alkuun jotta saisi aikaan toivomansa sisennykset.


Eikä tuota ilmeisesti edes saa millään pois. Tosin muistaakseni kolme kuukautta sitten löysin jostain täysin epäloogisesta kohdasta jonkun kikan, millä saisi ohjelman tottelemaan, mutta olisko se jotenkin vahingossa palautunut, mene ja tiedä.

Olen myös yrittänyt sitäkin, että käyttäisin toista tekstinkäsittelyohjelmaa, joka ei ole niin hienostunut, jolla tekisi ensin layoutin, ja vasta sitten kopioisiin OOwriteriin tekstin, muttei sekään käy - silloin skandit eivät ole yhteensopivia.

Ilmeisesti joudun lopettamaan OO:n käytön kokonaan, mikä on sääli, koska siinä on monta ominaisuutta, josta minä pyydän.

4

751

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Magi_Suuri

      Nuo numeroinnit ovat tosiaan hieman monimutkaisia ja vaikeita käyttää. OM:n Kysymysten ja vastausten käsikirjassa (http://fi.openoffice.org/dokumentaatio.html) on sivuilla 143-148 selitetty noita.

      Tarkalleen tuollaista "2a."-numerointia ei itse asiassa välttämättä ole mahdollista tehdä automaattisena numerointina, koska Writer lisää aina väliin pisteen eli "2.a." En tiedä, saako tuota estettyä.

      Tein nopsaan simppelin esimerkin:

      http://iki.fi/magi/tmp/kappalenumerointi-20070319.odt

      • Käyttäjä vaan

        Tutkinpa nuo helpit kun on aikaa, kiitos paljon. Sain tekstin kirjoitettua ja nyt kun olen jo rauhoittunut - työhön tärväytyi tosiaan tuntikaupalla aikaa, ja tappeleminen tietokoneen kanssa ja sitä vastaan tosiaan kiukuttaa aika laillakin. Tein sen lopulta niin, että kirjoitin toisella tekstinkäsittelyohjelmalla tuon asettelukohdan ensin ja kopioin sen Writeriin, jolla kirjoitin loppuosan tekstistä.

        Ongelma on itse asiassa hiukan toinen. Johtuen siitä, että Writer on tehty monipuoliseksi ja versatiiliksi, se on myös monimutkainen ja vaikea oppia käyttämään. Jollei hienouksia hallitse on ohjelmaa vaikea käyttää mutta toisiin ohjelmiin verrattuna kaipaa Writerin monia ominaisuuksia - itse käytän - kun pystyn kirjoittamaan vain toisella kädellä (vammasta johtuen) - jatkuvasti Writerin sanan täydennystä ja automaattista korjausta. Tuon automaattisen numeroinnin haluaisin ainakin kunnes opin hallitsemaan sen kytkeä kokonaan pois päältä - käytän sitä niin vähän, ettei siitä ei ole minulle juuri hyötyä, paitsi hyvin pitkällä tähtäimellä (eli otan sen kyllä nyt käyttöön jahka opin sen tekemästäsi esimerkistä).

        Yhden kokonaisen illan harjoittelun ja kokeilun jälkeen miten automaattisen sivunumeroinnin saa päälle - sekin pitäisi yksinkertaistaa niin, että perusnumeroinnin saa päälle yhdellä napin painalluksella, mutta siltä osin ei ollut ongelmia, koska oli aikaa ja harjoittelu palkitsi koska käytin sitten myös muita kenttiä (kokonaissivumäärää, aihetta ja päiväystä- tuli oikein hienoa jälkeä). Lisäksi tajusin perusidean ”Tyylit ja muotoilut” välilehdelle, jonka käyttö oli ollut minulle täysi mysteeri.

        Sivunumeroinnin suhteen keksin miten sen sai päälle vasta kun olin kokeillut kaikenlaista ja lopulta tulin laittaneeksi alatunnisteen taustan värilliseksi - valkoiseksi itse asiassa. Ennen sitä en saanut alatunnistetta lainkaan päälle - tai niin luulin, vaikka se tosin oli päällä, mutta täysin näkymätön. Vasta kun tein alatunnisteen taustan värilliseksi (itse tein siitä valkoisen, mikä ei vaikuta mitenkään mustavalkoiseen tulostukseen) ala- tai ylätunniste erottui ja tajusin sen olevan päällä

        - Onko jossain helppiä "Tylit ja muotoilut"-välilehden ikonien merkityksestä - tajusin kokeilun perusteella, että kun 1) valitsee muokatttavan sivun luokaksi esim. "oletus", 2) valitsee Muotoilun, 3) sieltä välilehden "Tyylit ja muotoilu", 4) sieltä valisee oikealla hiirinäppäimellä "oletus" - nimisen luokan tai muun sennimisen luokan jonka on kohdassa 1) valinnut, 5) valitsee esiinponnahtavasta valikosta "Muuta", 6) rastii esiinponnahtavasta välilehdestä ensin alatunniste päälle, sitten 7) Lisää, 8) valitsee esiinponnahtavasta taulukosta Tausta ja 9) valitsee taustaksi jonkin erottuvan värin, esimerkiksi valkoisen, 10) painaa ok, 11) vielä kerran ok ja 12)lopuksi painaa Ok, niin sitten lopuksi lisätä haluamansa kentät 12) viemällä kursorin nyt taustavärinsä vuoksi erottuvaan alatunnisteeseen ja 13) painaa Lisää, 14)valita esiinponnahtavasta Kenttä välilehdestä haluamansa kentän, esim sivunumeroinnin, sitten kirjoittaa erottimen alatunnisteeseen, esim kenoviivan "/" ja valita uudelleen lisää kenttä, nyt kokonaisivumäärän, jolloin jokaisen asiakirjan alatunnistemeen tulee merkintä sivunumero/kokonaissivumäärä, esim. 2/11, 3/11...11/11. Tämän jälkeen voikin, koska alatunniste nyt erottuu kun siinä on tekstiä (eli sivunumerointi) poistaa alatunnisteesta siitä sen tarpeettomaksi käyneen erottuvan värin (yllä esimerkkissä valkoisen) tekemällä saman uudestaan ja valitsemalla kohdassa 9) taustan väriksi ”Ei täyttöä”.

        Yksinkertaista - eikö totta! Vain 15 eri työvaihetta jotta saa sivunumeroinnin päälle.

        Luulisi, että olisi syytä sikäli kuin haluaa Writerin olevan myös helppokäyttöinen laittaa siihen esim. päävalikkoon välilehden, jossa voisi raksia "sivunumerointi päälle" ja - riippuen siitä kuinka versatiilikksi välilehden haluaa - mahdollisuuden raksia numeroinnin sijainti (ylös/alas, keskelle vai kulmaan, ja vielä muoto, esim pelkkä sivunumero taai muita mahdollisuuksia.

        No tuo on kaikki tietenkin kysymys kehittäjien filosofiasta ja tavoitteista. Ilmeisesti halutaan luoda kehittynyt versatiili ohjelma joka kykenee kaikkeen silläkin uhalla että ohjelman oppiminen edellyttää paljon opettelua. Eihän esim. tuo sivunumerointi ole mikään ongelma, sen oppiminen on ongelma mutta kuten kaikessa kun sen kerran on oppinut ei haluaisi olla ilman.

        No tiedä häntä. Kiitos joka tapauksessa neuvoista, tutustunpa tarkemmin tuohon ystävällisesti tekemääsi esimerkkiin.

        P.S.

        Tuli mieleen vielä kysymys:

        Miten parhaiten voisi luoda rutiinejaan varten mallit/mallineet. Itse tarvitsen kolmea - suomen- ruotsin ja englanninkielsiä versioita varten.

        Näissä pääasiassa tekemäni kirjepaperilogo eroaa, lisäksi joudun aina muistamaan ja asettamaan ao. kielisen oikoluku- ja tavutuskielen) samoin automaattiisen sivunumeroinnin ja päiväyksen, marginaalien asettelun, oikoluku pois päältä jne). Toistaiseksi olen tehnyt niin että minulla on kolme eri malliversiota ja aloitan uuden tekstin luomisen avaamalla malliversiotiedoston sen ja nimeämällä sen uudestaan.

        Näinköhän kannattaa jatkaa??

        sama


    • juhooooijmin

      Raukka kun noin pitkän viestin pistit eikä kukaan vastannut. :(

      • tyhmiä ovat

        niin, onhan siitäkin JO VIISI VUOTTA! ...


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      87
      3654
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      577
      3425
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3279
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      50
      2141
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2061
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1918
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1895
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      152
      1599
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1341
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1322
    Aihe