Karies bakteerista

taas!

Uteliaisuuttani haluaisin kuulla kuinka moni varjelee lasta tältä bakteerilta? Kun täällä kuulee että suullekkaan ei vauvaa saa pussata ettei bakteerit tartu??

Itse olen syönyt lapsen kanssa samasta lusikasta, nuollut tuttia, antanut suustani ruokaa lapselle, pussannut suulle eli siis kaikkea mahdollista mitä vaan voi tehdä "väärin".. Oma äitini on tehnyt ennenvanhaan niin (varmaan moni äiti) ja minulle tuli ensimmäinen reikä 16v. ja toinen pari vuotta myöhemmin. Muita reikiä ei ole ollut vaikken mikään himo pesijä olekkaan ollut.. Eli tuntuu vaan oudolta että vauvaa ei saa edes pussata! 20v. päästä vauvat varmaan kääritään suoraan kelmuun ja koskea ei saa kuin kumihanskoilla..

10

850

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ...

   tuo viimeinen lauseesi...=0)
   Itsellä 7kk vauva. En ole pussaillut suulle, en nuollut lusikkaa/tuttia. Kokeilen kyllä ylähuulella lapsen ruoan/korvikkeen, ennenkuin laitan hänen suuhunsa..Voihan se kari-es siinäkin hypätä, vikkelä kun on.
   Se mikä minua ärsyttää, on kun mummu pussailee lapsen käsiä...jotka lapsi tunkee joka välissä suuhunsa (hampaita tulossa)..
   Olen yrittänyt hienovaraisesti sanoa, että mekään ei pussailla ja nuolla lapsen käsiä. Ei karies, vaan muutkin bakteerit ja virukset tarttuvat helpoimmin juuri noin!

  • ehkä vain prkl turhaan...

   Mie voin kertoa, että yritin suojella keskimmäistä, turhaan. Vaari tunki alle vuoden ikäiselle hunajasta lähtien kaiken suuhun, oman suunsa kautta tietenkin. Mummonsa maistatti ruoan oman suunsa kautta. Keskimmäisen henki haisee ihan tappavalle, johtuen juuri kariestartunnasta, jonka sai isovanhemmiltaan ja joka on tuolla minun ukollakin. Esikolla ei mitään ongelmia, hänen bakteerikasvusto on saanut rauhassa kasvaa ja sen huomaa hampaiden kunnosta ja hengityksen tuoksusta.

  • tarttuva tauti

   Jos haluaa varjella lapsensa hampaiden reikiintymiseltä on kariesbakteerin tarttuminen lapseen estettävä. Ei hänellä sitä suussaan syntyessään ole! Ajattele miten mukavaa olisi, jos lapsella ei koko elämässään olisi yhtään paikattavaa reikää! Koko hampaiden reikiintyminen voitaisiin unohtaa, jos kaikki vanhemmat ja isovanhemmat sitoutuisivat olemaan tartuttamatta kariesta lapsiin.

   Kyllähän sitä tuttia ja lusikkaa voi äiti/mummi ym. nuolla, mutta silloin on tiedostettava, että tartuttaa lapseensa elinikäisen sairauden, joka aiheuttaa kipuja ja monenmonta hankaluutta.

   • mutta..

    Itse ainakin muistan että jo tarhassa alettiin leikkiä pusunattoja ynnämuita vastaavia niin siksi minusta tuntuu tyhmältä jättää pussilematta vauvaa kun se bakteeri kuitenkin jossain vaiheessa tarttuu.. viimeistään murkkuiässä!


   • Saara30
    mutta.. kirjoitti:

    Itse ainakin muistan että jo tarhassa alettiin leikkiä pusunattoja ynnämuita vastaavia niin siksi minusta tuntuu tyhmältä jättää pussilematta vauvaa kun se bakteeri kuitenkin jossain vaiheessa tarttuu.. viimeistään murkkuiässä!

    Pointti onkin, että jos saat varjeltua lapsesi 3-vuotiaaksi asti tartunnalta, ei karies-bakteeri enää myöhemmin tartu samalla lailla, koska suuhun ehtii kehittyä oma vahva terve bakteerikanta. Tämä bakteerikanta estää sitten myöhemmin kariesbakteerikannan kasvun, vaikka jostain pienen määrän niitä sattuu suuhunsa saamaan.

    Eikö teillä ollut neuvolassa/perhevalmennuksessa tästä asiasta puhetta?


   • ollut..
    Saara30 kirjoitti:

    Pointti onkin, että jos saat varjeltua lapsesi 3-vuotiaaksi asti tartunnalta, ei karies-bakteeri enää myöhemmin tartu samalla lailla, koska suuhun ehtii kehittyä oma vahva terve bakteerikanta. Tämä bakteerikanta estää sitten myöhemmin kariesbakteerikannan kasvun, vaikka jostain pienen määrän niitä sattuu suuhunsa saamaan.

    Eikö teillä ollut neuvolassa/perhevalmennuksessa tästä asiasta puhetta?

    puhetta siis.. 8kk hammaslääkärissä ohimennen mainitsi. No mut 1.5v tyttelini pussailee jo nyt kuukautta nuoremman kamunsa kanssa;) Tärkeintä minusta on toi hampaiden hoito..


  • ainakin yrittää

   Me kyllä varjellaan siltä eli ei nuolla tutteja, mukeja tms. Pusuja poskille saa antaa. Ja paljon annetaan ja halaillaan. Meillä lapsi lisäksi juo janojuomana vain vettä ja pian siirrytään tavan mukiin. EIlen tuli Akuutissa ohjelma tuttipullojen ja nokkamukien kiroista,kun vanhemmat antaa lapselle mehupullon matkaan, unille jne. epäsäännöllisesti. Meillä vesi on ainut mitä hörpitään. Jos on kipeenä niin sitten mehua ja jos sitä niin ei pitkin päivää.

  • Mimmistiina

   ..ihan väärin, että raskausajan hammaslääkärin esitelmässä sanottiin että 4 vuotiaana noin on "turvassa" tartunnalta..? Tällainen jäänyt ainakin mieleen, en nyt jaksa googlettaa.

   Itse mietimme ja kysyimme lääkäriltäkin joka ei tiennyt, että miten koiran karies? Tarttuuko vauvaan kun koira välillä nuolee naamaa..

   • biologi

    Lapsen suu pitäisi pitää mahdollisimman kauan kariesbakteeri vapaana, jolloin suun omat bakteerit muodostaisivat elinvoimaisen kannan. Jos suu on "täynnä hyviä bakteereja" on kariesbakteerin vaikeampi sopia joukkoon.

    Koiran kariesbakteeri on todennäköisesti erilainen kuin ihmisen, eikä siksi todennäköisesti tarttuisi. Sen ruokavaliohan olisi luonnossa aivan erilainen ja suun ph ym seikat toisenlaiset. Sitä en osaa sanoa voiko ihmisen karies tarttua sellaiseen koiraan, joka joutuu syömään pelkästään ihmisten ruoantähteitä eikä lajityypillistä liharuokaa. Ravintohan vaikuttaa bakteeritasapainoon merkittävästi.


  • justnäin

   kun tätä asiaa miettii,niin onhan se aika törkeetä, että kuka tahansa katsoo voivansa pussata lasta suulle jopa vierasta.lapsi ei älyä pistää vastaan.toisen suu on likanen paikka toiselle. suut haisee TUNKIOLLE.käsiä ei pestä vessassa käynnin jälkeen.ja tuskin muutenkaan muuten kun ehkä saunassa/suihkussa.vahingossa.vieraille pitä uskaltaa sanoa jo ovella,että kädet pitää pestä ,kun on vauvaa tultu katsomaan.aivastellaan ilman liinaa. minne sattuu, suussa olevat ja suolistossa olevat töhnät lentää pitkin pöytiä ja seiniä,ja sinnehän ne kasaantuu,ennen seuraavaa remonttia.tunkkasuus kodissa johtuu juuri näistä asioista, elikkä koti on LIKANEN.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä tehdä juhannuksena?

   Mitä 37v sinkkumies voi tehdä juhannuksena? On varmaan jo liian vanha festareille pitäisikö tyytyä vaan paikalliseen?
   Juhannus
   89
   4458
  2. Miehiltä puuttuu solidaarisuus toisia miehiä kohtaan

   Kun me too-naiset hyökkäävät raukkamaiset Wille Rydmanin kimppuun vain ani harva mies asettuu Rydmanin tueksi. Sama on nähty aikaisemminkin me too- ta
   Maailman menoa
   219
   3629
  3. Iiris Suomelan kuva

   Senaattori Jarno Vähäkainu otti sensuellin kuvan Iiris Suomelasta eduskunnan kuppilassa. Kuvassa Iiriksen reisi näkyy melkein pimppiin asti. Kuvasta n
   Kajaani
   109
   2803
  4. Suomen huutokauppakeisari tulee taas! Vieraina Auri Kananen, Sointu Borg, Pate Mustajärven tytär...

   Aki ja Heli Palsanmäki ovat nousseet koko Suomen kansan tuntemiksi julkkiksiksi Suomen huutokauppakeisari -ohjelman myötä. Nyt tätä koko kansan viihd
   Kotimaiset julkkisjuorut
   46
   2258
  5. Juhannus pilalla

   Kun en sua nää... 😥 tarkoitus oli että oisin huumorilla vihjaissut sulle että käskepäs mut käymään kahvilla jolla olisin viestinyt sulle että kyllä m
   Ikävä
   71
   1732
  6. Mikä/ mitkä lause(et)on se

   Joka jäänyt mieleesi kaivattusi suusta?
   Ikävä
   61
   1348
  7. Ässät feikki ero

   Stefanhan se siellä Sonjan ja Sofian juhannus kuvien taustalla. Kaksi tyhmää naista ja vielä tyhmempi mies. Oliko tämä ero vain epätoivoinen yritys sa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   64
   1150
  8. Juhannus Oulussa 2022

   Onko Oulussa juhannuskokkoja huomenna kun huomenna on juhannusaatto jolloin kokkoja on ollut tapana polttaa ja julhia juhannusta?
   Oulu
   4
   1017
  9. Martinan tulevat kisat.

   Kyllä nyt odotukset korkealla.Niin paljon aikaa kun nainen laittaa urheiluun ja itsensä hoitoon niin kyllä pitäisi joku sijoitus tulla. Martina on sit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   147
   818
  10. Vanhanen haluaa VKK:n varapuheenjohtajalle porttikiellon eduskuntaan

   Näin yritetään heikentää VKK:ta, joka uhkaa suuria puolueita, koska on ainoa puolue, joka ajaa kansan asiaa. https://yle.fi/uutiset/3-12507990
   Maailman menoa
   310
   749
  Aihe