Poron

Savustus

Minulla on 5 kiloa painava poron takajalka ja olen aikonut savustaa sen kokonaisena. Onko kellään kokemusta tällaisesta. Miten marinoidaan , suolataan ja kuinka kauan pitää savustaa ja missä lämpötilassa.

9

7705

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Vie koipi jollekin ammattisavustajalle, varmistat tuloksen. Savustus maksaa noin 2 euroa/kg muistaakseni. Ellei sinulla ole savusaunaa, tai tarkoitukseen rakennettua savustusmökkiä, et tule kotikonstein onnistumaan. Älä vain kuvittelekaan että sen voisi tehdä savustuslaatikossa. Ammatti savustajat myös suolaavat paistin puolestasi. Katso puhelinluettelon keltaisilta sivuilta, missäon lähin savustamo tai palvaamo, yleensä ne tekevät niin sanottua rahtia.

      • Kokeilunhalua

        Käytössäni on kalan savustukseen rakennettu suurehko savustuskaappi , joten arvelin sen soveltuvan myös lihan savustukseen. Tiedän paikallisten kalastajien savustaneen takavuosina lihoja. Olisi mielenkiintoista kokeilla miten sellainen onnistuisi. Onko suolattava ruiskulla vai riittääkö suolaliuoksessa liotus?


      • Vanha kokki
        Kokeilunhalua kirjoitti:

        Käytössäni on kalan savustukseen rakennettu suurehko savustuskaappi , joten arvelin sen soveltuvan myös lihan savustukseen. Tiedän paikallisten kalastajien savustaneen takavuosina lihoja. Olisi mielenkiintoista kokeilla miten sellainen onnistuisi. Onko suolattava ruiskulla vai riittääkö suolaliuoksessa liotus?

        Nyt voit alkaa kaavailemaan palvaamista. Ruiskusuolausta parempi on 10 % merisuolaliuos. Tee suolaliuos ämpäriin, niin paljon suolaa, että raaka peruna kelluu. Pidä kinttua liuoksessa 3-5 vrk. Kuivaa koipi huolellisesti ennen savuun panoa. Varaa kuorettomia leppäpalikoita melkoinen sylys. Savustuskaapin pohjalla on tulisija, pidä siellä pientä valkeaa, kaapin lämpötila ei saisi nousta kovin korkeaksi, 70-90 astetta on sopiva. Älä laita paistia kylmään savustuskaappiin, vaan lämmitä se ensin oikeaan lämpötilaan, näin säästyt nokiselta pinnalta. Lämpötilaa on helppo valvoa mittarin avulla. Sitten jaat vuorot kipinämikoille, sillä savustaminen ottaa aikaa n. pari vrk. Nopsemminkin se valmistuu, mutta savustus on silloin pintapuolinen ja kyseessä on lievästi savunmakuinen paisti. Homma on kiva viikonloppuna, oluen ja hyvien ystävien kanssa. Kylmäsavustus on sitten asia erikseen jase vasta aikaa ottaa. Huom. Valmis paisti kannattaa jättää joksikin aikaa vetäytymään, heti maistettuna se on melkoisen kitkerää. Onnea yrityksellesi. Kerrothan kuinka onnistuit.


      • Vanha kokki
        Vanha kokki kirjoitti:

        Nyt voit alkaa kaavailemaan palvaamista. Ruiskusuolausta parempi on 10 % merisuolaliuos. Tee suolaliuos ämpäriin, niin paljon suolaa, että raaka peruna kelluu. Pidä kinttua liuoksessa 3-5 vrk. Kuivaa koipi huolellisesti ennen savuun panoa. Varaa kuorettomia leppäpalikoita melkoinen sylys. Savustuskaapin pohjalla on tulisija, pidä siellä pientä valkeaa, kaapin lämpötila ei saisi nousta kovin korkeaksi, 70-90 astetta on sopiva. Älä laita paistia kylmään savustuskaappiin, vaan lämmitä se ensin oikeaan lämpötilaan, näin säästyt nokiselta pinnalta. Lämpötilaa on helppo valvoa mittarin avulla. Sitten jaat vuorot kipinämikoille, sillä savustaminen ottaa aikaa n. pari vrk. Nopsemminkin se valmistuu, mutta savustus on silloin pintapuolinen ja kyseessä on lievästi savunmakuinen paisti. Homma on kiva viikonloppuna, oluen ja hyvien ystävien kanssa. Kylmäsavustus on sitten asia erikseen jase vasta aikaa ottaa. Huom. Valmis paisti kannattaa jättää joksikin aikaa vetäytymään, heti maistettuna se on melkoisen kitkerää. Onnea yrityksellesi. Kerrothan kuinka onnistuit.

        jos ryhdyt savustushommiin, niin samoilla lämpöisilläkannattaisi ehken valmistaa muutakin. Eräs mukava tehdä on lammaspaisti. Vaikkapa sitä aussia tai seelantilaista. Voit suolata sen pakasteena, kiedot hyvin suolatun paistin tiukasti elmukelmuun pariksi kolmeksi päiväksi ja kuivaat ennen savuun laittoa. Sama aika toimii myös näissä. Naudan ulkopaististakin tulee maukasta. Kokella ainakin kannattaa, jos siihen on muuten mahdollisuus.


      • saada niksit
        Vanha kokki kirjoitti:

        jos ryhdyt savustushommiin, niin samoilla lämpöisilläkannattaisi ehken valmistaa muutakin. Eräs mukava tehdä on lammaspaisti. Vaikkapa sitä aussia tai seelantilaista. Voit suolata sen pakasteena, kiedot hyvin suolatun paistin tiukasti elmukelmuun pariksi kolmeksi päiväksi ja kuivaat ennen savuun laittoa. Sama aika toimii myös näissä. Naudan ulkopaististakin tulee maukasta. Kokella ainakin kannattaa, jos siihen on muuten mahdollisuus.

        http://www.viisitahtea.fi/content/view/564/105/


    • Savusauna savustus

      Hei! Suolaa liha nitriitti suolalla ripottelemalla suola lihan pintaan ympärinsä toisena mausteena käytä laakerin lehtiä 6 kpl ylä- ja alapinnalle. Laita liha rapisevaan noin 45 - 50 l pussiin. Laita lihapussi muutto tai lihalaatikkoon. Nosta pussin reunat ylös laita toinen pussi lihan päälle ja täytä se vedellä. Anna suolautua 3 vrk. Ripusta liha savusaunan kattoon keskivaiheille. Polta uunissa leppä lastuja, sormen kokoisia leppätikkuja ja pieniä katajan oksia. Pidä lämpötila noin 13 astetta kolme viikkoa. Kyllä tulee hyvää.

      • Suitsurulaadi

        Siinäpä hauskaa ajanvietettä viikoiksi eteenpäin! Tunnin parin välein kun käyt lisäämässä pesään lastuja tai tikkuja ja katajanappuloita, sillä kahta tuntia kauempaa pesällinen ei pala edes kitumallakaan. Ei tule vapaa-ajan ongelmia kun yötäpäivää käyt saunan pesällä lisäilemässä savumateriaalia ja tarkistamassa ettei lämpötila karkaa ylös tai liian alas!

        Kun sitten vajaan kuukauden päästä maistat tuolla tavoin tehtyä 3 kilon paistia, josta on jäljellä ehkä vajaat 2 kiloa valmista palvilihaa, teet sen takuulla syvää kunnioitusta tuntien, pitihän se sinut pätkäunissakin kolme viikkoa!

        On tykkänään eri asia, jos porukalla on kymmeniä kiloja palvattavaa ja sopiva jengi vuorottelee kiukaassa poltettavista tikuista ja lämmön tarkkailusta.
        Kovvoo hommoo siltinnii!

        Haluaisinkin ihan tosissani kysyä, maksaneeko tuo vaivan?


      • Vanha kokki

        Meillä oli kerran mukava porukka ja savustettiin metsästyskauden lopuksi kymmeniä kiloja hirveä ja sikaa tynnyrisaunassa. Oltiin juuri vapauduttu linnasta ja sitä juhliessa ja lihaa savustaessa vierähti viikko jos toinenkin! Tehtiin muuten rosvopaistiakin tilallisen lampaasta ja hyvää oli. Ja vuosihan oli 1968!


      • Kundien kundi
        Vanha kokki kirjoitti:

        Meillä oli kerran mukava porukka ja savustettiin metsästyskauden lopuksi kymmeniä kiloja hirveä ja sikaa tynnyrisaunassa. Oltiin juuri vapauduttu linnasta ja sitä juhliessa ja lihaa savustaessa vierähti viikko jos toinenkin! Tehtiin muuten rosvopaistiakin tilallisen lampaasta ja hyvää oli. Ja vuosihan oli 1968!

        Minttu kuuluu rosvopaistiin erottomattomana!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      97
      6867
    2. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      52
      4726
    3. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      76
      4407
    4. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      131
      4111
    5. 60
      3833
    6. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      26
      3128
    7. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      8
      2848
    8. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      39
      2418
    9. Miksi sä valitsit

      Juuri minut sieltä?
      Ikävä
      47
      2227
    10. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      205
      2218
    Aihe