Poron

Savustus

Minulla on 5 kiloa painava poron takajalka ja olen aikonut savustaa sen kokonaisena. Onko kellään kokemusta tällaisesta. Miten marinoidaan , suolataan ja kuinka kauan pitää savustaa ja missä lämpötilassa.

9

7851

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Vie koipi jollekin ammattisavustajalle, varmistat tuloksen. Savustus maksaa noin 2 euroa/kg muistaakseni. Ellei sinulla ole savusaunaa, tai tarkoitukseen rakennettua savustusmökkiä, et tule kotikonstein onnistumaan. Älä vain kuvittelekaan että sen voisi tehdä savustuslaatikossa. Ammatti savustajat myös suolaavat paistin puolestasi. Katso puhelinluettelon keltaisilta sivuilta, missäon lähin savustamo tai palvaamo, yleensä ne tekevät niin sanottua rahtia.

      • Kokeilunhalua

        Käytössäni on kalan savustukseen rakennettu suurehko savustuskaappi , joten arvelin sen soveltuvan myös lihan savustukseen. Tiedän paikallisten kalastajien savustaneen takavuosina lihoja. Olisi mielenkiintoista kokeilla miten sellainen onnistuisi. Onko suolattava ruiskulla vai riittääkö suolaliuoksessa liotus?


      • Vanha kokki
        Kokeilunhalua kirjoitti:

        Käytössäni on kalan savustukseen rakennettu suurehko savustuskaappi , joten arvelin sen soveltuvan myös lihan savustukseen. Tiedän paikallisten kalastajien savustaneen takavuosina lihoja. Olisi mielenkiintoista kokeilla miten sellainen onnistuisi. Onko suolattava ruiskulla vai riittääkö suolaliuoksessa liotus?

        Nyt voit alkaa kaavailemaan palvaamista. Ruiskusuolausta parempi on 10 % merisuolaliuos. Tee suolaliuos ämpäriin, niin paljon suolaa, että raaka peruna kelluu. Pidä kinttua liuoksessa 3-5 vrk. Kuivaa koipi huolellisesti ennen savuun panoa. Varaa kuorettomia leppäpalikoita melkoinen sylys. Savustuskaapin pohjalla on tulisija, pidä siellä pientä valkeaa, kaapin lämpötila ei saisi nousta kovin korkeaksi, 70-90 astetta on sopiva. Älä laita paistia kylmään savustuskaappiin, vaan lämmitä se ensin oikeaan lämpötilaan, näin säästyt nokiselta pinnalta. Lämpötilaa on helppo valvoa mittarin avulla. Sitten jaat vuorot kipinämikoille, sillä savustaminen ottaa aikaa n. pari vrk. Nopsemminkin se valmistuu, mutta savustus on silloin pintapuolinen ja kyseessä on lievästi savunmakuinen paisti. Homma on kiva viikonloppuna, oluen ja hyvien ystävien kanssa. Kylmäsavustus on sitten asia erikseen jase vasta aikaa ottaa. Huom. Valmis paisti kannattaa jättää joksikin aikaa vetäytymään, heti maistettuna se on melkoisen kitkerää. Onnea yrityksellesi. Kerrothan kuinka onnistuit.


      • Vanha kokki
        Vanha kokki kirjoitti:

        Nyt voit alkaa kaavailemaan palvaamista. Ruiskusuolausta parempi on 10 % merisuolaliuos. Tee suolaliuos ämpäriin, niin paljon suolaa, että raaka peruna kelluu. Pidä kinttua liuoksessa 3-5 vrk. Kuivaa koipi huolellisesti ennen savuun panoa. Varaa kuorettomia leppäpalikoita melkoinen sylys. Savustuskaapin pohjalla on tulisija, pidä siellä pientä valkeaa, kaapin lämpötila ei saisi nousta kovin korkeaksi, 70-90 astetta on sopiva. Älä laita paistia kylmään savustuskaappiin, vaan lämmitä se ensin oikeaan lämpötilaan, näin säästyt nokiselta pinnalta. Lämpötilaa on helppo valvoa mittarin avulla. Sitten jaat vuorot kipinämikoille, sillä savustaminen ottaa aikaa n. pari vrk. Nopsemminkin se valmistuu, mutta savustus on silloin pintapuolinen ja kyseessä on lievästi savunmakuinen paisti. Homma on kiva viikonloppuna, oluen ja hyvien ystävien kanssa. Kylmäsavustus on sitten asia erikseen jase vasta aikaa ottaa. Huom. Valmis paisti kannattaa jättää joksikin aikaa vetäytymään, heti maistettuna se on melkoisen kitkerää. Onnea yrityksellesi. Kerrothan kuinka onnistuit.

        jos ryhdyt savustushommiin, niin samoilla lämpöisilläkannattaisi ehken valmistaa muutakin. Eräs mukava tehdä on lammaspaisti. Vaikkapa sitä aussia tai seelantilaista. Voit suolata sen pakasteena, kiedot hyvin suolatun paistin tiukasti elmukelmuun pariksi kolmeksi päiväksi ja kuivaat ennen savuun laittoa. Sama aika toimii myös näissä. Naudan ulkopaististakin tulee maukasta. Kokella ainakin kannattaa, jos siihen on muuten mahdollisuus.


      • saada niksit
        Vanha kokki kirjoitti:

        jos ryhdyt savustushommiin, niin samoilla lämpöisilläkannattaisi ehken valmistaa muutakin. Eräs mukava tehdä on lammaspaisti. Vaikkapa sitä aussia tai seelantilaista. Voit suolata sen pakasteena, kiedot hyvin suolatun paistin tiukasti elmukelmuun pariksi kolmeksi päiväksi ja kuivaat ennen savuun laittoa. Sama aika toimii myös näissä. Naudan ulkopaististakin tulee maukasta. Kokella ainakin kannattaa, jos siihen on muuten mahdollisuus.

        http://www.viisitahtea.fi/content/view/564/105/


    • Savusauna savustus

      Hei! Suolaa liha nitriitti suolalla ripottelemalla suola lihan pintaan ympärinsä toisena mausteena käytä laakerin lehtiä 6 kpl ylä- ja alapinnalle. Laita liha rapisevaan noin 45 - 50 l pussiin. Laita lihapussi muutto tai lihalaatikkoon. Nosta pussin reunat ylös laita toinen pussi lihan päälle ja täytä se vedellä. Anna suolautua 3 vrk. Ripusta liha savusaunan kattoon keskivaiheille. Polta uunissa leppä lastuja, sormen kokoisia leppätikkuja ja pieniä katajan oksia. Pidä lämpötila noin 13 astetta kolme viikkoa. Kyllä tulee hyvää.

      • Suitsurulaadi

        Siinäpä hauskaa ajanvietettä viikoiksi eteenpäin! Tunnin parin välein kun käyt lisäämässä pesään lastuja tai tikkuja ja katajanappuloita, sillä kahta tuntia kauempaa pesällinen ei pala edes kitumallakaan. Ei tule vapaa-ajan ongelmia kun yötäpäivää käyt saunan pesällä lisäilemässä savumateriaalia ja tarkistamassa ettei lämpötila karkaa ylös tai liian alas!

        Kun sitten vajaan kuukauden päästä maistat tuolla tavoin tehtyä 3 kilon paistia, josta on jäljellä ehkä vajaat 2 kiloa valmista palvilihaa, teet sen takuulla syvää kunnioitusta tuntien, pitihän se sinut pätkäunissakin kolme viikkoa!

        On tykkänään eri asia, jos porukalla on kymmeniä kiloja palvattavaa ja sopiva jengi vuorottelee kiukaassa poltettavista tikuista ja lämmön tarkkailusta.
        Kovvoo hommoo siltinnii!

        Haluaisinkin ihan tosissani kysyä, maksaneeko tuo vaivan?


      • Vanha kokki

        Meillä oli kerran mukava porukka ja savustettiin metsästyskauden lopuksi kymmeniä kiloja hirveä ja sikaa tynnyrisaunassa. Oltiin juuri vapauduttu linnasta ja sitä juhliessa ja lihaa savustaessa vierähti viikko jos toinenkin! Tehtiin muuten rosvopaistiakin tilallisen lampaasta ja hyvää oli. Ja vuosihan oli 1968!


      • Kundien kundi
        Vanha kokki kirjoitti:

        Meillä oli kerran mukava porukka ja savustettiin metsästyskauden lopuksi kymmeniä kiloja hirveä ja sikaa tynnyrisaunassa. Oltiin juuri vapauduttu linnasta ja sitä juhliessa ja lihaa savustaessa vierähti viikko jos toinenkin! Tehtiin muuten rosvopaistiakin tilallisen lampaasta ja hyvää oli. Ja vuosihan oli 1968!

        Minttu kuuluu rosvopaistiin erottomattomana!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      26
      2414
    2. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      57
      2264
    3. Ikuiset kaipaajat

      Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
      Ikävä
      76
      2133
    4. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

      Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
      Maailman menoa
      16
      1969
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      81
      1643
    6. Kun ei numeroa

      niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
      Ikävä
      20
      1281
    7. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      14
      1224
    8. En tiedä ymmärrätkö

      Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk
      Ikävä
      7
      1199
    9. Kenenkä halli se on tulessa nelostiellä

      11 yksikköä paikalla
      Pyhäjärvi
      4
      1023
    10. Se on siinä

      Jami kun vielä loppuu niin Lappajärvellä ei oo yhtään mitään toimintaa.Purkamista piisaa kymmenen vuoden ajalle.Maakunna
      Lappajärvi
      29
      918
    Aihe