Mauritius-raportti

geppo

Takana pari viikkoa Mauritiuksella (Legends-resort saaren pohjoisosassa Grand Gaubessa). Tässä sitten on hieman subjektiivisia näkemyksiä lomasta ja mielipiteitä saaresta.

Vältä ”resort-kuolemaa”. Vältä ”all inclusive” (ja ehkä myös ”half-board”- ratkaisuja). Älä siis jää himmentymään resortiin. Palvelut ovat yleensä ylettömän kalliita, eivätkä ne tarjoa mitään erikoista verrattuna resortien ulkopuolella oleviin ravintoloihin, baareihin ja muihin palveluja tarjoaviin yrityksiin. Päinvastoin. Legendsissä saat vaivatta kulumaan parissa viikossa 1000 euroa veteen, kaljaan, viiniin, rantajuomiin ja aperitiiveihin, ja takuulla et hommaa itsellesi kaatokännejä sillä summalla. Jos syöt resortin ”à la carte” ravintoloissa varaudu maksamaan iltaisin vähintään 50 euroa per henkilö per ateria ja 30 euroa päivällä lounasravintoloissa. ”Half-boardin” illallisbuffetit ovat ihan ok, vaikkakin tarjoavat illasta toiseen samaa ruokaa eri paketissa. Punaiset pöytälinaat ja – voilà – siinä kiinalainen buffetti. Turbaani tarjoilijapojan päähän ja – voilà – siinä intialainen buffetti. Olen siis sitä mieltä, että on paljon mukavampaa ja vaihtelevampaa syödä resortin ulkopuolella. Lisäksi suurin miinus resortien kohdalla on se, että hyvin harvoilla resorteilla on hyvät rannat. Yleensä rannat ovat keinotekoisia ja hiekkakin on tuotu kuorma-autoilla, jostakin muualta. On tietysti Tousserokin kaltaisia hotelleja, joilla on uskomattomia rantoja, mutta yleensä tuntuu siltä, että parhaat rannat – onneksi – ovat Public Beacheja eli kaikille avoimia.

Vuokraa auto. Auton vuokraaminen on edullista, liikennekulttuuri on ihan ok, kunhan muistaa, että pientareet puuttuvat (ja usein tienreunat ovat tosi jyrkkiä), tiet ovat kapeita, bussit leveitä ja lapsia (ja koiria) tosi paljon asutuskeskuksissa. Tärkeintä on muistaa, että liikenne on oikeanpuoleinen eli brittiläistyyppinen. Siihen tottuu aika nopeasti, vaikkakin tilanteissa, jossa toimii vaistonvaraisesti voi huomata että on yht’äkkiä väärällä kaistalla. Saari on juuri sopivan kokoinen, että sen saa viidessä päivässä kiirehtimättä ajettu kokonaan läpi. Hyvä asia on myös se, että saarta halkaisee ”moottoritie”, jota pitkin saa ajettu saaren etelästä pohjoiseen (ja toisinpäin tietysti) noin tunnissa. Ruuhkia on pelkästään Port Louisen kohdalla.

Auton vuokrattuaan kannattaa ajella saaren rantoja pitkin ja pysähtyä Public Beach:eillä. Niiltä hyvin usein löytyvät vessat ja suihkut. Ihmisiä on rannoilla ainoastaan sunnuntaisin, muina päivinä rannat ovat melko autioina. Sunnuntaisin meno on tosi rentoa ja mukavaa. On kiva seurata paikallisten rantaelämää, joka on yleensä syömistä, löhöilyä ja kalastamista koko perheen voimin.

Saarelta löytyy paljon pieniä siistejä turisteille tarkoitettuja ravintoloita. Curryt (kana, kala, mustekala, katkarapu jne.) riisillä ovat tosi hyviä ja alkuruoaksi vaikka rapukeittoa. Tuorekala on myös tosi hyvää ja sitä saa vaikka grillattuna. Juomaksi paikallista kaljaa (Phoenix on ihan ok, kuten saman valmistajan Blue Marlin – hieman vahvempaa kuin Phoenix). Päätteeksi kannattaa ottaa rommia (Green Island) tai Spiced rommia (Green Island Gold Spiced). Viimeksi mainittu on rommipohjainen likööri. Viinit ovat kalliita (siis suomalaishintaisia). Mielestäni kannattaa juoda Etelä – Afrikkalaisia viinejä, jotka jotenkin sopivat hyvin ruokaan ja ympäristöön. Eurooppalaiset viinit ovat jotenkin latteita trooppisessa ympäristössä. En oikein osaa selittää tätä pointtia.

Paikalliset puhuvat kaikki englantia ja ranskaa, joten kommunikointi ongelmia ei todellakaan synny. Lisäksi ihmiset suhtautuvat avoimen ystävällisesti turisteihin, joten asennepuoli on ihan ok. He ymmärtävät eurooppalaista mentaliteettia ja ovat tottuneita turisteihin ja heidän kummallisiin käyttäytymistapoihin. Ehkä termi ”paikalliset” on hieman harhaanjohtava, koska saari oli asumaton ennen eurooppalaisten tuloa. Ensin siis tulivat eurooppalaiset, sitten mustat orjat Afrikasta ja lopuksi Aasiasta intialaiset ja kiinalaiset.

Mauritius vaikutti kaiken puolin turvalliselta paikalta. Itse olen asunut ja käynyt ulkomailla paikoissa, joissa esiintyy rikollisuutta, ja minusta Mauritius vaikutti tosiaan todellakin turvalliselta paikalta. Liikuin avoautolla yöllä eri paikoissa, eikä tuntunut ollenkaan turvattomalta. Hereillä tietysti on aina syytä pysyä.

Kännykät toimivat oikeastaan kaikkialla.

Luottokortteja hyväksytään myös resortien ulkopuolella. Suurimmilta paikkakunnilta löytyvät pankkiautomaatteja, jotka hyväksyvät Visat, Masterit, Amexit ja Dinersit. Muita en kokeilut.

Kaupustelijoita on melko vähän ja ne ymmärtävät kun kerran sanoo EI kiitos. He eivät ole tosiaan ongelma, ihan vaikka verrattuna eurooppalaisiin paikkoihin. Usein kaupustelijoiden kanssa voi myös hieman jutella ja kysyä joitakin vihjeitä vaikka ravintoloista. On sanottava, että olen kuullut myös toisenlaisia kommentteja asiasta.

Saaren pohjois-osa on ehkä eniten turistialuetta. Grand Bay on perusturistikylä. Mielestäni meno on hieman passé. Parhaat ajat on siis eletty. Ja meno on melko rauhallista. Grand Baysta löytyy tosi valtava marketti, joka hakkaa mennen tullen meidän k:t ja s:t ja josta saat kaiken mitä lomalla tarvitset (ja onnistut trokaamaan resortin sisälle). Grand Gaube on täysin kuollut kylä, joten jos olet Legends resortissa, ei kyllä kannata odottaa Grand Gaubelta mitään. Goodlands-niminen kaupunki löytyy noin 5 kilsaa rannikoilta ja vaikutti melko vilkkaalta intialaiskaupungilta. Paljon pikkukauppoja ja muutama isompikin. Cap Mahlereux on tosi pieni kylä merenrannalla. Ihastuttava kirkko ja pieni siisti hyvä ravintola, josta merinäköala. Hieno paikka. Kannattaa olla paikalla Cap Mahlereuxissa, joskus kello 14-17 kun kalastajaveneet palaavat ja ihmiset ja ravintoloitsijat käyvät ostamassa kalaa. Idyllinen paikka.

Itärannikko. Kannatta ehdottomasti käydä upeilla Belle Maren ja Palmarin rannoilla. Rannoilta löytyvät suihkut ja vessat. Ile aux Cerfs on tosi upea paratiisisaari, jonne kannattaa mennä päiväretkelle, vaikka pari kertaa. Itärannikko kannattaa ajaa ihan etelään asti. Rantatiellä löytyy pieniä upeita kalastajakyliä, jossa elämäntyyli ja rytmi ovat samanlaisia, kuin Italiassa, Espanjassa tai Kreikassa 50 vuotta sitten.

Etelärannikko on myös täynnä samanlaisia kalastajakyliä. Rannat ovat upeita mutta tuulisia. Aallot ovat melko suuria ja virtaukset voimakkaita, joten kaikilla rannoilla on varoituksia. Maisemallisesti kuitenkin upeita paikkoja… ja sitten La Morne. Hienot hiekkarannat ja käsittämättömän hieno tie, joka lähestyy idästä rannikkoa pitkin La Mornen aluetta. Tie on juuri sellaista ”automainostyylistä”… tosi hienoa.

Länsirannikolta löytyy Flic Flac, joka on varsinainen turistikeskus. Paljon pieniä ravintoloita. Todennäköisesti parempi paikka kuin Grand Baie turistien kannalta, jos etsii sitä rantaelämää. Trou aux Biches on länsirannikolla pohjoisessa. Kiva ranta, sekin jossa viikonloppuna on paljon paikallisia. Hieno auringonlasku.

Port Louis. Saaren pääkaupunki. Paljoin pikkukauppoja ja perusglobaalitjutut Maccarista KFC:n. Ihan hyvät perusravintolat ostokeskuksella, joka sijaitsee Waterfrontilla.

Saaren turisteille tarkoitetut nähtävyydet ovat melko ”keinotekoisia”, joten niihin ei kannata kuluttaa paljon aikaa. Saarella on paljon muita hienoja aitoja paikkoja.

Meriretket, purjehdukset, kalastusretket jne. ovat suositeltavia. Saari on hieno myös mereltä, joten kannattaa käydä merellä.

Mauritius ei ole trooppinen paratiisisaari, vaan aito asuttu saari, jossa on rantoja, jotka ovat paratiisimaisia. Mauritiuksella asuu paljon ihmisiä pinta-alaa nähden. Tätä asiaa kannattaa pitää mielessä. Väestöstä pääosa on intialaisperäistä, joten monissa paikoissa syntyy vaikutelma, että kenties ollaan Intiassa. Mauritiuksen alkuperäinen luonto on eurooppalaisten tuhoama ja sen tilalle on laitettu pystyyn valtavia sokeriviljelmiä. Saaren keskiosat muistuttavat tosi paljon esim. Barbadosta, jossa myös viljellään sokeria. Rantateitä taas kun ajaa, syntyy välillä hyvin hämmentävä olo, koska monet paikat ovat maisemallisesti hyvin välimerellisiä (esim. tulee mieleen Sardiinia). Ilmasto on tosi miellyttävä ja merivesi uskomattoman lämmin. Palvelutaso on eurooppalaista tasoa. Kurjuutta ei oikeastaan esiinny missään ja ihmiset ovat puhtaita ja siistejä. Poikkeuksia tietysti on, mutta voi sanoa, että keskivertomauritiuslainen on siistimpi kuin keskivertoturisti.

Paikka on siis hieno ja siellä kannattaa mielestäni käydä. Toki en usko, että menen sinne uudestaan, mikä taas johtuu siitä, että Mauritiuksella olisi kiva olla kuukausi omassa villassa meren rannalla, autolla ja kavereilla. Toisaalta sellaiseen on sitten monia muita paikkavaihtoehtoja. Itse pidin paikasta. Mieluimmin Mauritiukselle kuin tietyille Karibianmeren saarille. Mauritius on vaihtoehto Karibian ”eurooppalaisille” saarille (esim. Martinique tai Barbados) tai Malesian Langwakille. Mauritius on paljon tasokkaampi kuin Margarita tai Dominikaaninen tasavalta.

10

8052

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SunDei

      Mitä vikaa all inclusivessa siis oli? Eiks se tarkoita, et ruoka ja juomat sisältyy hintaan?

      En ole koskaan ollut rantalomalla ja suunnittelen matkaa Mauritiukselle ensi syksynä. Kiitos informaatiosta.

      Olisihan se oma villa rannalla mahtava... Millainen hintataso saarella ylipäätään on Suomeen verrattuna?

      • Pasi

        Viikko sitten torstaina tulimme takaisin Suomeen Mauritiukselta. Olimme Shandrani-hotellissa ja meillä oli all inclusive. Ilman sitä olisimme (2 aikuista ja 2 lasta) köyhtyneet niillä juomisilla, syömisillä, vesihiihtämisillä ja katamaraaneilla ajoilla ja golfin peluulla about 3000 euroa. All inclusive maksoi aikuisilta 45 e ja lapsilta 35 e/vuorokausi.

        Esim. rommi-kola maksoi n. 10 euroa! Sama rommi maksoi keskimaassa n. 3 e/750 ml. Hotelli oli tosi kallis, mutta hieno. Palvelu oli hyvää ja uima-altaat oli loistavat, rannat oli siistit ja vesi lämmintä ja turkoosia.

        Varasimme veneretken rannalla kiertäneeltä kauppiaalta, ja maksoimme "käsirahan" 50 e, mikä osoittautui mokaksi. Sinä aamuna kun piti lähteä retkelle niin venettä ei koskaan tullut rantaan mihin oli sovittu, no, siihen tuli "yllättäen" toinen vene joka vei meidät kuitenkin tutustumaan läheiseen Paratiisi-saareen ja vesiputouksille ale-hinnalla (oikea hinta olisi ollut 400 euroa, mutta tarjosi sen ns.hyvitykseksi huijatuksi tulemisesta ja niiden oman maineen ylläpitämiseksi 250 eurolla). Ihmettelen näin jälkikäteenkin että mitenkä se oli mahdollista, väittivät sen joka myi matkan meille ekaksi olleen viikon töissä samassa vene-vuokraus firmassa. Kaverille oli annettu potkut ja nyt se myi edelleen sen firman piikkiin matkoja eli päällekkäis-myyntiä ja otti käsirahan itselleen. Tässä kyllä haiskahtaa selvä kusetus, koska koko hotellin alue on vartioitu poliisi-voimin, rantoja kiertää jatkuvasti n. 10 poliisia. Eli mitenkä on mahdollista että kaveri pystyy edelleen vapaasti liikkumaan ja myymään matkoja? Joten älkää missään nimessä maksako mistään etukäteen vaan vasta kun matka on tehty!!

        Kävimme myös kroko-parkissa katsomassa krokotiileja ja kilpikonnia muita eksoottisiä elukoita ja ötököitä, se oli hieno paikka, suosittelen lämpimästi.

        Matka meni muuten hyvin, mutta vanhempi lapsistani sai pari tuntia sitten tulokset sairaalasta, hänellä on ollut 4 päivää vatsa kipeä, sahaava kuume, päänsärkyä ja verta ulosteessa. Aluksi luultiin Malariaa mutta vahvistui lopulta Salmonellaksi.

        No lapsen terveydentila on kohenemassa koko ajan.

        Mutta asian ytimeen, ehdottomasti kannattaa ottaa all inclusive, ainakin jos on menossa Shandrani-hotelliin. Hotelli oli siitäkin hyvä että olimme ainoat jotka puhuivat suomea. Yö-elämää ei ollut, muttei sitä kaivannutkaan, kun päivän olit altaalla niin uni tuli 8-9 välillä illalla nopeasti.


    • mut mihin?

      Oliko siellä Belle Maren alueella miten esim. ruokakauppoja? Harkitsemme huvilan vuokrausta ja tällöin olisi kiva saada jotain aamiaistarvikkeita kaupasta. Onko Flick en Flack mielestäsi siis rauhallisempi paikka kuin Grand Baie? Minkäkokoinen Grand Baie on verrattuna esim. johonkin Inglesiin? Olisi kiva löytää lomakohde, jossa on tarvittavat palvelut, mutta ei saisi olla taas liian iso paikka. Ranta on myös tärkeä.

      • kkkkkkajjs

        Grand Baie on kylä eli oikeastaan pääväylä, jonka vieressä muutamia ravintoloita ja kauppoja. Eli Ingles on varmaan 1000 kertaa isompi. Ja rannat eivät ole aivan huippuja Baien lähellä.


      • nypy

        grand baiesta löytyy kaikki tarvittava, jopa monipuolisesti, isoa markettia kannattaa hyödyntää, siellä on jopa ilmastointi ja kaikkea televisioista tuoreeseen loheen. samoin esimerkiksi katamaraaniristeilyt pohjoisen saarille ovat mahtavia, juomineen-siis viinoineen ja ruokineen 50e koko päivä ja miehistö pitää ohjelmaa tanssien ja laulaen ja tarjoillen juomia, matkan aikana, saarella grillaavat ruuat ja upeat maisemat koko ajan.
        samoin kalastus onnistuu hienosti, marliinia, tonnikalaa, wahoota, purjekalaa ymymym, sieltä löytyy yksi noiden vesijuttujen järjestäjä, joka on eurooppalainen, hommat hoituu ja hinta kohtuullinen, voin antaa lisätietoja meilillä

        nypy (at) juo.nu


    • Rausu

      asiallisesta raportaasista :)

    • kikkelis kokkelis

      kikkelis kokkelis

      • kikkelis kokkelis

        kikkelis kokkelis


    • Edith1

      Kiitos todella kattavasta raportista. Oli mielenkiintoista lukea kun edessä on reissu Mauritiukselle.

    • viisasmatkaaja

      mauritiuksen liikenne oikeanpuoleinen eli brittityylinen...voi vittu haloo lukekaa mitä kirjoitatte ja koittakaa ymmärtää se vielä! siis meilläkin sitten brittityylinen liikenne..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      383
      1470
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1263
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1200
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1082
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      967
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      886
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      806
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      790
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      90
      784
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      167
      671
    Aihe