Levysoitin kotikäyttöön

mikääneiolekuinennen

Pelkään pilaavani arvokkaat vinyylini omistamallani Sonyn halpasarja-levysoittimella. Haluaisinkin vihjeitä, että millainen soitin olisi hyvä, kun budjettini on noin 500-900 euroa. Olisi hyvä jos soittimessa olisi 78-kierrosnopeus, koska olen perinyt äitini vanhat levyt.

9

3068

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laku-pekka

      Kannattaa hommata parempi soitin, jos vähänkin enemmän aiot kuunnella. tuo 78 kierrosta voi tosin tehdä tiukkaa.

      mm. pro-ject on merkkinä ihan hyvä ja edukas
      maahantuoja:
      http://www.ah-hifisystems.fi/showpage.asp?id=2388

      Pro-ject Xperience Superpack pärjäsi ihan hyvin uusimman TM'n (7/07) testintapaisessa.

    • mikääneiolekuinennen

      Thorens Td-170:ssä ja Td-190:ssänäyttäisi olevan tuo 78-kierrosnopeus eikä hintakaan ole mikään hirveän suolainen. Onko kellään hyviä/huonoja kokemuksia?

      • laku-pekka

        Thorens on merkkinä ainakin hohdokas. liekö enää sama kuin kultaisina vinyyliaikoina. itsellä on myös soitin (tosin n. >1000€) hakusessa thorens on yksi vaihtoehto muiden joukossa.

        löyty pikaisesti yksi testi/kokeilukin:

        http://www.goodsound.com/equipment/thorens_td190_1.htm

        Eipä näiden vaihtoehtojen kanssa kannattaisi kuukausia jahkailla. Tuskinpa tavallinen taatelintallaaja huomaa noiden äänessä kovin merkittäviä eroja. Toki ulkonäölla ja muillakin ominaisuuksilla on merkityksensä.


    • Kertokaa kokeneemmat, minkälaisia ovat Numarkin ja Stantonin paremmat soittimet. Nopeuksia on 33, 45 ja 78 ynnä reilu pitchin säätö. Löytyvät vaikkapa Ljudia-sivuilta.

      • nuo

        soittimet. Eivät vakuuta kyllä millään tavalla...


      • lanky

        Periaatteessa Numark ja Stanton ovat pitkän linjan valmistajia jotka ainakin ennen ovat tienneet mitä tekevät. Ljudian sivuilla olevat laitteet näyttävät hiukan DJ-tyyppisiltä koska ovat suoravetoisia.

        Kunnon hifistin soittimet ovat hihnavetoisia kuten SME, Oracle. Linn, Thorens ja Dual. Tosin mikään soitin ei toimi ilman asiallista äänivartta ja hyvää äänirasiaa.


    • absolutisti

      Äänirasian neula ei sitten sovi olla 78 kierroksen levyissä eli "savikiekoissa" sama kuin lp, ja single levyissä. Hyvä aihe muuten... Itsellänikin ollut jo pidemmän aikaa uuden levysoittimen hankinta, että voisi fiilistellä vanhojen levyjen kanssa.

      • Kokeilin savikiekon äänittämistä tietokoneella ja tavallisella vinyylisoittimella. Toimii näin: levy pyörimään vaikkapa nopeudella 45 kierrosta/min äänitys ja nopeudenmuunnos ilmaisella Audacity-ohjelmalla. Hitaampaa (ainakin kuuntelumielessä) kuin 78-soittimella eikä ihan oikeaoppistakaan neulan ja levyn kannalta, mutta saa ainakin äänen kuuluviin helposti. Yleensä savikiekot rahisevat niin kovin, että ei ääni siitä juuri muutu vaikka käyttäisi 78-soitinta. Neulalle konsti ei välttämättä ole terveellinen.


      • G-y kirjoitti:

        Kokeilin savikiekon äänittämistä tietokoneella ja tavallisella vinyylisoittimella. Toimii näin: levy pyörimään vaikkapa nopeudella 45 kierrosta/min äänitys ja nopeudenmuunnos ilmaisella Audacity-ohjelmalla. Hitaampaa (ainakin kuuntelumielessä) kuin 78-soittimella eikä ihan oikeaoppistakaan neulan ja levyn kannalta, mutta saa ainakin äänen kuuluviin helposti. Yleensä savikiekot rahisevat niin kovin, että ei ääni siitä juuri muutu vaikka käyttäisi 78-soitinta. Neulalle konsti ei välttämättä ole terveellinen.

        Täytyy täydentää omaa kirjoitustaan. Savikiekon ääni meni siis kokeessani vinyylisoittimelta RIAA-korjauksella varustetun vahvistimen kautta äänikortille. Ääni oli hiukan bassoista köyhä. Korjasin Audacityllä vain kierrosnopeuden muutoksen, en äänen taajuusvastetta.

        Äänilevyn kaiverrusvaiheessa bassoa vaimennetaan ja diskanttia korostetaan. RIAA-korjain muuntaa taajuuskäyttäytymisen takaisin tasaiseksi, kun vinyylilevyä (33 ja 45) toistetaan: bassoa korostetaan ja diskanttia vaimennetaan.

        Koska savikiekkoja kaiverrettaessa on käytetty erilaista taajuuskorjausta kuin vinyyleillä, RIAA-korjaimen läpi kuunneltu ääni ei ole vasteeltaan oikea, siis tasainen. Jos soitetaan 78-levyä RIAA-korjaimen läpi, pitäisi diskanttia vahvistaa ja bassoa vaimentaa muutaman desibelin. Määrä riippuu levymerkistä. Korjausta voi yrittää äänensävysäätimillä, ekvalisaattorilla tai Audacityllä. On saatavana myös esivahvistimia tähän tarkoitukseen.

        Seikkaperäisesti menettely kerrotaan sivulla http://www.rfwilmut.clara.net/repro78/repro.html . Menettely pätee myös silloin, kun käytetään 78-soitinta, jossa ei ole sisäänrakennettua korjainta (niinhän se yleensä on).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2743
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2330
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2090
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1847
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1721
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1715
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 100
      1646
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1477
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe