Prahassa on nyt käytynä!:)

Heppuli35

No niin. Nyt on Prahan reissu tehtynä, neljä yötä ja kolme kokonaista päivää siellä (Su-To). Reissu oli onnistunut ja mukava. Seuraavassa vähän matkakertomusta ja koettelemuksia tiedon Janoisille.:) Heti kärkeen tiedoksi että Janon sammuttaa Hyvä Tsekkiläinen olut. :)

Päällimmäisenä mieleen jäi muutama asia:
- Nähtävää siellä riittää. Vanhoja koristeellisia rakennuksia, kirkkoja ja patsaita on paljon! Kulttuuria musiikin (klassinen) ja teatterin merkeissä on myös tarjolla.

- Käveltyä siellä tulee paljon. Eli kannattaa todella panostaa hyviin kävelykenkiin!!

- Huhtikuu lienee parasta aikaa kelien ja turistimäärän puolesta vierailla Prahassa. Kesällä siellä lienee tukahduttavan kuumaa, esim. ratikalla ajelu helteellä….kyllä hiki valuu ja turisteja lienee tuplamäärä joka paikassa. Nytkin turisteja oli paljon.

- Lapsiperheitä ei paljon näkynyt. Nuoria ja vanhempia pariskuntia enimmäkseen.

- Julkinen liikenne: raitsikat ja metrot ovat halpa ja hyvä&kätevä tapa liikkua. 3 vrk lippu maksoi 220 Kurnua eli n. 8 euroa. Sillä saa liikkua ja mennä ratikalla, metrolla ja bussilla niin paljon kuin kerkiää.

- Liian tarkkaan ei kannata etukäteen miettiä käytännön juttuja, ne kyllä selviävät paikanpäällä. Ainakin jos hotellin respa on avulias.


Varasin siis lennot ja hotskun netin kautta. Toimi kuin junan vessa. Reissu on jo tehtynä ja Visalaskua ei ole vieläkään tullut.:) Onneksi tuli tutkittua Earth Googlella Prahaa ja etsittyä sen avulla hotelleja. Nyt löytynyt hotelli oli juurikin semmoisella, hyvällä, paikalla kuin sen pitikin. Jos ilman karttaa etsii netistä hotelleja, pelkkien kuvausten perusteella, niin riski joutua hotelliin joka sijaitsee lähellä hevonkuusta on suuri.

Lennot olivat normireittilentoja ja sekä meno, että paluu olivat ajallaan. Lento kesti n. 2h per suunta. Pientä välipalaa juomineen tarjoiltiin matkan aikana. Prahan kenttä on simppeli. Siellä on 3 terminaalia ja ei siellä eksymään pääse.:)

Olimme varanneet kuljetuksen kentältä hotskulle hotellin kautta. Hotelli siis järkkäsi kuskin odottamaan nimilapun kanssa kentälle. Ja siellähän se janppa odotteli kiltisti meitä nimilappu kourassa. Meno hotellille (Green Garden), joka sijaitsee ihan keskusta keskustasta vajaan kilsan suoraan etelään, kesti noin puolituntia. Se oli pyhäilta, ei ruuhkaa. Paluu kentälle oli taas torstaina aamustapäivin ja silloin oli kuskin mukaan kuulema ”normaalia enemmän ruuhkaa” ja matka kestikin lähes 1 tunnin! Eli kannattaa varata aikaa kentälle menoon. Hotellin kautta varattuna pirssille tuli hintaa 680 kurnua tai 26 euroa per suunta eli oli kalleimmasta päästä, mutta homma toimi. Kentältä kun astuu ulos niin keltaisia AAA-takseja on rivissä kyllä odottamassa siinä. Max 20 euroa olis varmaan passeli hinta.

Hotelliin saavuttaessamme en ollut kerinnyt oikein avata suutanikaan kun respan tyttö hokasi heti, että tuossa on kaksi Turistia tulossa taas.:) Löi nipun esitteitä – ”City Tour” yms. – ja Prahan kartan pöytään. Esitteli ja kehui joitakin puljuja, jotka tekevät sightseeing turneita ympäri kylää ja sanoi että tutustukaa noihin kämpässänne ja tulkaa aamulla respaan hänen juttusilleen, niin katsotaan käytännön järjestelyt. Kun sain suun vuoron, kysyin mistä saa lippuja julkisiin kulkupeleihin ja respahan näytti kartasta missä on lähin asema/pysäkki. Ja ympyröi samalla karttaan kaikki merkittävimmät nähtävyydet ja paikat kaupungissa. Palvelu pelasi siis loistavasti.

Ko. hotelli sijaitsee kahden pääväylän (4-kaistainen tie molempiin suuntiin) välissä. Ikkunoissa on hyvä äänieristys niin liikenteen ääni ei häirinnyt. Huone oli siisti ja ilmeisisti lähiaikoina rempattu. Vessakin oli tosi siisti ja kokonaan rempattu. Suihkukaappi oli ja siistissä ja hyvässä kunnossa olevat laattalattiat ja –seinät. Hiustenkuivaajakin oli (naisille pakollinen varuste??). Huoneessa oli oma pieni tallelokero, jonka lukkosysteemi toimi sormenjälkitunnisteella. Kannattaa ensin kokeilla & opetalla toiminta, ennen kuin laittaa kaikki rahat ym. arvoesineet sinne….! :)

Tutkimme esitteitä ja löytyikin hyvä kaupunkiturnee, jossa ensin mentiin bussilla ympäri kylää ja sitten Prahan Linnaan, jossa käveltiin ja kuunneltiin oppaan (Lontoon kielinen) selostuksia pari tuntia. Käytiin yhessä alueella olevista museoistakin. Prahan linna on vaikuttava kokemus. Siellä kannattaa käydä! Matka jatkui linnasta bussilla Kaarlen sillalle, jossa opas piti taas luennon. Sitten talsittiin silta toiseen päähän ja siitä vanhan kaupungin aukiolle, jonne turnee päättyi. Aikaa oli kulunut n. 4 tuntia. Turnee alkoi siitä, kun pikkubussi kävi noukkimassa meidät hotelilta ja vei kokoontumispaikkaan (uuden kaupungin keskustaan), josta varsinainen ”Grand City tour” alkoi. Kokoontumispaikassa porukka jaettiin pikkubusseihin sen mukaan mihinkä turneehen olivat halunneet ja minkä kielistä opasta halusivat kuunnella. Suomea ei ollut tarjolla niin piti valita enkku.

Tuo City Tour – maksoi muuten 890 kurnua (33 eur) – oli kyllä kannattava ja hyvä tempaus. Sen pohjalta sai hyvän ”pinta raapaisun” Prahaan ja vähäsen hahmotti jo kaupunkia ja sen jälkeen oli hyvä jatkaa tutustumista omin päin. Ennen turneeta olimme kerinneet käydä ostamassa metro/ratikka-aseman tuntumassa olevasta pienestä tupakkakaupasta julkisen liikenteen 3 vrk:n liput. Niitä tupakkakauppoja on vähän sielläsuntäällä eli lippuja saa kyllä helposti. Metroasemilta saa lippuja automaatista. Siinä on vain se ongelma, että automaattiin käy vain kolikot. Ja turisteillahan, jotka ovat juuri saapuneet maahan, niitä kolikoita varmaan heti löytyykin...;)

Kiitoksia vain niille, jotka ennen matkaa tällä palstalla varoittelivat ja maalasivat piruja seinille, että taskuvarkaita pitää varoa varsinkin metroissa ja ratikoissa. Pidettiin kyllä huolemme tavaroista ja varovaisuuteen tuli kiinnitettyä huomiota eniten juurikin metroissa ja ratikoissa, mutta ei siellä kyllä epäilyttävän näköisiä hiippareita näkynyt yhtään. Tuli mieleen että turhaa peloittelua oli se. Nyt ei ole vielä pahin sesonkiaika, silloin varmaan huijareitakin on liikkeellä enemmän ja varovainen pitää olla, kuten muissakin suurissa kaupungeissa. Mitään ei siis pöllitty eikä epäilyttävän näköisiä hiippareitakaan näkynyt.

Hotskulta oli noin 400 metriä metro&ratikka-pysäkille ja sinnehän myö aina talsittiin kun kylille lähettiin. Taksia sielä ei minusta tarvitse muuhun kuin kentälle menemiseen ja tulemiseen. Ja 26 euroa on ehdoton yläraja mitä kannattaa pulittaa. Se oli eka kerta kun tuli käytyä Prahassa. Toka kerralla, jonka voisi tehdä, voisin napata taksin ilman varaamattakin kentältä.

Ja sitä kävelyä piisasi. Siitäkin huolimatta että käytettiin aika paljon ratikkaa, silläkin näki kylää aika hyvin. Varsinkin ratikkaan nro 22 kannattaa hypätä. Se menee keskustasta (uusi kaupunki) Prahan linnan ohi ja matkan varrella näkee (joen länsipuolella) Less Townia.

Kaarlon silta kun loppuu joen länsipuolella, niin heti siinä ja siitä vähän (suoraan) eteenpäin on ruokapaikkoja, kaljapaikkoja, kahviloita ja turistikauppoja. Ikään kuin niitä Muualla Prahassa ei olisi.:)

Yks (tai kaks) semmoista juttua, jotka turistilla pitää olla Prahassa liikuttaessa aina mukana, ovat Prahan kartta ja Julkisen liikenteen kartta. Molemmat löytyvät hyvin varustellun hotellin Respasta. Ja ihan Ilmaiseksi. Niistä selviää metrolinjat (A, B ja C) sekä Ratikoiden reitit. Bussilla ei tullut mentyä kertaakaan.

Ruokapaikkoja oli yllättävän vaikea löytää. Kun välttelimme hotellien ravintoloita ja pahinpia/kalleimpia ”turistirysiä”. Varsinaista perinteistä(?) tsekkiruokaa ei tullut syötyä (vai lasketaanko naudan filee??) kertaakaan. Olisiko se sitten ollut jotakin possun lihaa tai kanaa? Varsin lihapitoista se perus tsekkiläinen ruoka on. Salaatteja ei tsekeissä harrasteta. Hotskun aamupalallakaan, joka oli ihan hyvä, ei ollut mitään vihreää/kasvista tarjolla. Juustoja ja makkaroita on. Ja pekonia & munakokkelia. Varsinaisia mieleen painuvia Kulinaristisia kokemuksia ei siis tullut. Mutta vastaavasti tuli havaittua että tsekkiläinen olut on kyllä hyvää. Paitsi tumma ”Kelt” josta en henk.koht. välittänyt. Oluen hintahaarukka, kuten ruokienkin, oli kirjava. Kalleinta olut (ja ruoka myös) on keskusta keskustan (Uusi kaupunki) ravintoloissa/hotellien terasseilla, joissa pienestä oluesta (0,33 litr.) saa pulittaa jopa törkeät 80 kurnua eli 3 euroa! Sanotaan että kohtuu hinta 0,5 litran tuopille on 40-50 kurnua eli alle 2 euroa. Eräässä pikkukiinalaisessa, vähän syrjemmässä, olut maksoi 20 kurnua 0,5 litraa. Ja oli Hyvää olutta. Uuden kaupungin keskustassa on pilvinpimein ”nakkikojuja” joista saa kyllä halvalla hampurilaisia ja hodareita yms. Maksavat 20-50 kurnua.

Praha ei ole mikään ostosparatiisi ainakaan niille, kenellä ei ole hirveästi ”ylimääräistä”. Hintataso sama kuin Suomessa, joissakin tuotteissa jopa kalliimpi…kuten hajuvesissä, jotka kuulemma maksavat enemmän kuin meillä Sokkarilla.

Siitä huolimatta ostareissakin tuli pyörittyä ja niitä kyllä riittää siellä! Pitää vaan silmät auki niin kyllä niitä löytyy. Yks löytyy esim. Toispuolelt jokkee (länsipuolelta) läheltä Andelin metropysäkkiä. Kaikenmoisia pikkupuljuja löytyy joka puolelta, paitsi juuri silloin jos niitä etsimällä etsii.

Sitten yks paikka, jossa kannattaa käydä jos haluaa nähdä koko Prahan, on pienois Eiffel-torni. Sieltä näkee hyvin koko Prahan alueen. Aikuisten lippu torniin maksaa 60 kurnua eli reilu 2 euroa. Torniin mennään käpöttelemällä rappuset ylös. 80 cm leveät rappuset ovat tornin ulkosivulla eli näkyvyys ulos (ja alas) on Hyvä. Maisemia voi siis ihailla jo ylöspäin kavutessa.:) Mikäli podet korkeanpaikankammoa niin siinä on hyvä tilaisuus yrittää karistaa se…:) Torni sijaitsee mäenpäällä, jonne pääsee köysiratavaunulla, Funicular. Julkisen liikenteen lippu käy siihenkin. Muuten lipun joutuu ostamaan siihen erikseen. Eiffelille pääsee kun keskustasta hyppää ratikkaan nro 22. Ratikalla sillan yli länsipuolelle jokee, sit kääntyy oikealle niin vähän matkaa ja Ujetzin pysäkillä jää pois.

Kolmantena päivänä jalkapohjat olivat jo niin tulessa (vääränlaiset kengät!) että pyrimme pitämään kävelyn minimissään. Niinpä käytimme ratikkaa ja metroa ja tuli käytyä laitakaupungillakin. Oli sen näköistä seutua ja porukkaa, että Sinne ei tahtonut jäädä pitemmäksi aikaa. Siellä niitä varkaita varmaan onkin. Sieltä piti palata nopeasti takaisin ”ihmisten ilmoille” ja pysähtyä kahville, oluelle ja syömään riittävän usein. Illalla tuli käytyä Klassisen musiikin konsertissa. Lippu maksoi n. 33 euroa. Mikähän konserttitalo se olikaan vanhassa kaupungissa vastapäätä sitä todella hienoa vanhaa konserttihallia. City turneella opas höpötti mistä saa lippuja kaikenmoisiin konsertteihin yms. mutta en muista sitä paikkaa. Jossakin Kaarlen sillan ja vanhan kaupungin välissä se kuitenkin oli. Lippuja saa kyllä konsertteihin silleinkin, että ettii sen konserttitalon ni sen kupeessa ihmiset tarjoavat esitteitä konsertteihin ja lippuja voi käydä sitten ostamassa lippuluukulta talon sisältä. On se helppoa.
Paljonko sitä rahaa sitten kului?? Aikaa oli yksi ilta, 3 kokonaista päivää ja 4 yötä. 2 henkeä. Rahaa meni pirssiin (kenttä-hotelli-kenttä), City Touriin, julkisen lippuihin, konserttiin 2x100 euroa. Syömisiin ja juomisiin, tippeihin ja pieniin tuliaisiin meni yhteensä n. 300 euroa. Eli 500 euroa kahelta. Mutta ei ole yhtään vaikeaa tuhlata huomattavasti enemmänkin siellä.

Niin tuosta käteisestä vielä. Kylältä löytyy kyllä pankkiautomaatteja josta saa kurnuja Visalla ym. pankkikorteilla. Itse vaihdoin jo Suomessa pankissa, niin ei tarvinnut siellä käyttää visaa muuhun kuin hotskun maksamiseen. Visalla nostaminenhan maksaa. Oliko se 2 euroa per nosto 2% noston suuruus tai jotain semmoista.

Reissu oli mukava ja antoisa. Kyllä Prahaan voisi lähteä toisenkin kerran. Sopivan mittainen matka oli tuo. Vielä jäi paljon paikkoja käymättä, mutta hyvän tuntuman sai jo tuostakin. Nyt aika meni rakennusten ja kylän pintapuoliseen hämmästelyyn. Jos joskus käy toisen kerran Prahassa, silloin voisi perehtyä pinnan alaiseen kulttuuriin enemmän, käydä esim. teattereissa. Ja jatkaa niitten ruokapaikkojen metästystä...

Hyvää matkaa Teille, joilla matka on vielä edessäpäin!! :)

4

1395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Inessa5

      Kiitos Heppuli! Meillä on matka varattuna toukokuun alussa, ja tarinasi oli varsin hyödyllinen!

      • Kirjoitus

        Näitä lisää!


      • lonely planet
        Kirjoitus kirjoitti:

        Näitä lisää!

        Tehtiin tuossa reissu välillä to-su Prahaan. Kopioin luin tuon heppulin viestin ja otin siitä pari vinkkiä. Kiitos hyvästä tekstistä. Itse hankin/sain matkalle tuon Lonely Planetin kirjasen Prahasta, joka osottautui erittäin hyväksi.
        Tulimme iltapäivällä n. klo 18,00 Prahaan koneella, katsoimme kirjasta että Bussi 119 lähtee lähimmälle metro asemallle 10 minuutin välein ja siitä metrokeskustaan n. 5min. välein. Tämä kolmen vyöhykkeen lysti maksoi 40 korunaa, eli vähän yli euron, kahdelta!
        En siis välttämättä suosittele taksia, jos nyt ei älyttömän mukavuuden haluinen ole.
        Matka bussi metro, kesti museumin metro asemalle n. 30-40min.
        Meidän hotelli oil Travel Linkin kautta, ja Lonely
        Planetin kartan avulla suunnistimme sinne n. 20 minuutissa. Pysähdyttiin kyllä ottamaan tuntumat heti paikallisesta oluesta:). Hotelli Oli Agricola, ja pakko myöntää että sinne kävellessä alkoi kyllä usko loppua, kun katsoi että maisemat hieman slummiseksi vaihtui. Vastaan tuli niin ränsistyneitä taloja/hotelleja!!, että kädet ristissä toivoin ettei vaan olisi meidän!
        Mutta sitten tuli kulman takaa peruskorjattu (olisiko ollut vuonna 2003) rakennus, hotelli Agricola joka osottautui aamiaisineen erittäin hyväksi, eikö meluhaitoistakaan tarvinnut huolehtia.

        Kävelimme Prahassa kolme päivää, todellakin kävelimme, ei käytetty metroja eikä ratikoita yhtään. Hotellissa kävimme todella vain nukkumassa , ja hotellin vieressä olevassa pubissa muutaman kerran iltapalalla oluella.

        Paluun kentälle teimme taas samalla metro bussi yhdistelmällä ja suurin osa ostoksista ostettiin kentältä, hinnoissa ei mitään suuria eroja.

        Suosittelen Prahaa, suosittelen omakohtaisesti että kävelkää mahd. paljon. Niin näkee luultavasti parhaiten sen eron mikä on suomella ja euroopalla puhtaudessa asumisessa.


      • ja puhtaus
        lonely planet kirjoitti:

        Tehtiin tuossa reissu välillä to-su Prahaan. Kopioin luin tuon heppulin viestin ja otin siitä pari vinkkiä. Kiitos hyvästä tekstistä. Itse hankin/sain matkalle tuon Lonely Planetin kirjasen Prahasta, joka osottautui erittäin hyväksi.
        Tulimme iltapäivällä n. klo 18,00 Prahaan koneella, katsoimme kirjasta että Bussi 119 lähtee lähimmälle metro asemallle 10 minuutin välein ja siitä metrokeskustaan n. 5min. välein. Tämä kolmen vyöhykkeen lysti maksoi 40 korunaa, eli vähän yli euron, kahdelta!
        En siis välttämättä suosittele taksia, jos nyt ei älyttömän mukavuuden haluinen ole.
        Matka bussi metro, kesti museumin metro asemalle n. 30-40min.
        Meidän hotelli oil Travel Linkin kautta, ja Lonely
        Planetin kartan avulla suunnistimme sinne n. 20 minuutissa. Pysähdyttiin kyllä ottamaan tuntumat heti paikallisesta oluesta:). Hotelli Oli Agricola, ja pakko myöntää että sinne kävellessä alkoi kyllä usko loppua, kun katsoi että maisemat hieman slummiseksi vaihtui. Vastaan tuli niin ränsistyneitä taloja/hotelleja!!, että kädet ristissä toivoin ettei vaan olisi meidän!
        Mutta sitten tuli kulman takaa peruskorjattu (olisiko ollut vuonna 2003) rakennus, hotelli Agricola joka osottautui aamiaisineen erittäin hyväksi, eikö meluhaitoistakaan tarvinnut huolehtia.

        Kävelimme Prahassa kolme päivää, todellakin kävelimme, ei käytetty metroja eikä ratikoita yhtään. Hotellissa kävimme todella vain nukkumassa , ja hotellin vieressä olevassa pubissa muutaman kerran iltapalalla oluella.

        Paluun kentälle teimme taas samalla metro bussi yhdistelmällä ja suurin osa ostoksista ostettiin kentältä, hinnoissa ei mitään suuria eroja.

        Suosittelen Prahaa, suosittelen omakohtaisesti että kävelkää mahd. paljon. Niin näkee luultavasti parhaiten sen eron mikä on suomella ja euroopalla puhtaudessa asumisessa.

        Minusta kyllä lentokentällä hinnat ovat kalliit. Alkohol, varsinkin olut, siellä on tosi kallista verrattuna tavallisiin kauppoihin kaupungilla.

        Minkä eron havaitsit Euroopan (Prahan) ja Suomen asumisen ja puhtauden välillä? Minusta Suomessa haisee joka paikassa kusi. Mene vaikka Kallioon, tai vaikkapa rautatieaseman ympäristöön, niin haisee niin kamalasti, ja puliukkoja pyörii joka paikassa. Jos hetkenkin seisot paikallasi, heti joku tulee pummaamaan ja häiritsemään. Prahalaisissa kodeissa en ole käynyt, joten siihen asumiseen en osaa ottaa kantaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      83
      6004
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2546
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2043
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1805
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1621
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1418
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1327
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1321
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1259
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe