suojelu-harrastus

kenties

olen hankkimassa dopermannin ja minua kiinnostaisi mielipiteenne otsikossa mainitusta harrastuksesta.

päälimmäinen huolenaihe on se, että saattaako koirasta tulla (siis onko tämä hyvinkin mahdollista) ympäristölleen vaarallinen kun sitä opetetaan hyökkäämään ja puremaan ihmistä?

onko dobermann jo luonnostaan niin suojelevainen että siinä ei tulisi herättää enempää suojeluhalua?

tavoitteeni on sellainen koira, joka on täydellisen tottelevainen kuten toinen koiramme (metsästyskoira) ja jota voi pitää vapaana kuten tätä toista koiraamme ilman, että olisi syytä pelätä että koira kokee vastaantulevat ihmiset uhaksi (tai muutenkaan lähtee omille teilleen, tekee tuttavuutta ilman lupaa ihmisiin tms. nämä tosin kuuluvat perustottelevaisuuteen).

4

1502

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaan....

      Paljon en suojelusta tiedä mutta sen tiedän että eihän sitä koiraa opeteta puremaan IHMISTÄ vaan sitä kädessä olevaa juttua. Luulisi että tuokin harjoittelu aloitetaan siitä että koira tarraa kiinni kunnolla johonkin patukkaan tms.

      Hienosti selitetty...nyt voi joku tietävämpi jatkaa...

      • ...

        Suojelu on siis laji muiden joukossa, ja siihen eivät kaikki koirat sovi, vaan tasapainoiset= normaalin hyvän hermorakenteen omaavat koirat, jotka harrastuksen aloittaessa ovat ohjaajan hallinnassa, tai jos jo pentuna tiedetään koirasta tehtävän suojelukoira, sille otetaan purutreeniä vain sen verran, kuin koulutettu, asiansa osaava maalimies näkee että se sillä hetkellä pystyy ottamaan vastaan.

        Eli lajin treenaus tapahtuu Kennelliiton alaisissa palveluskoirayhdistyksissä, jolloin maalimiehet ovat käyneet vaadittavat koulutukset.

        Maalimiesten välillä on eroja, joten jos itsestä tuntuu, ettei viihdy tai omassa koirassa huomaa jotain outoa, kannattaa vierailla jossain toisessa ryhmässä että tehtäisiinkö siellä mahdollisesti jotain toisin ym. Pääsääntöisesti kuitenkin koira ei tule "vihaiseksi" purutreeneistä, kun sitä ei kuormiteta liikaa, ja silloinkin yleensä onneksi koira yhdistää mahdollisen aggressionsa vain treenitilanteeseen, eli ei tuo käytösmallia arkielämään.

        Mutta jos koira on hyvin arka, epävakaa tai muuta, ja sillä otetaan puruja mutta hallinta ei vielä ole kunnossa, ym., se voi reagoida myös arkielämässä esim. aggressiivisesti ihmistä kohtaan, JOS sillä on siihen luontainen taipumus eli vahva puolustusvietti ja epävarmuus, ja koska sen viettejä ylipäätään treeneissä on nostettu, mikä eroaa kotikoiran viettien tasosta, mitä ei keinotekoisesti ole nostettu esiin, sen reaktiot voivat vahvistua.

        Koira ehdollistuu kuitenkin täysin hihaan tai aluksi patukkaan, ja ei edes tajua, jos lähetät sen muka pidättämään jotain juoksevaa tavallista ihmistä, vaikka niin ei ikinä tule toimia.

        Samoin jos koiraa on viety oikein, eli sen kestokyvyn ja koulutustason sallimissa rajoissa, sen puolustusvietti sinänsä ei kasva lainkaan arkielämässä, eikä se treeneissäkään "kasva", se vain otetaan esiin. Minulla on esim. yksi koira, jolla en hermorakenteen takia suojelua ota, sillä puolustusvietti on suuri ja napsahtaa päälle sekunnissa, jos tilanne vaatii. Koiraa sanoisin vaaralliseksi, koska hermojensa takia se on epävakaa, silti kova ja toimintakykyinen, eli sen kanssa todella on oltava silmät selässä eikä sitä voi antaa kellekään hoitoon. Eli koiran vaarallisuus ei todellakaan liity siihen onko sillä otettu puruja vai ei.

        Suojelu ei tuo koiraan mitään lisää, vahvasti puolustusviettinen koira on sellainen vaikka sitä ei ikinä olisi koulutettu edes istumaan, eikä koiraa, jolla ei ole puolustusviettiä, voi mitenkään saada sitä ilmentämään.


    • paria asiaa

      HUOMIOI dobberia hankkiessa että yleensä ei hyväksy toista saman sukupuolen koiraa.Harvinaisia poikkeuksia on mutta en usko että JUURI sinä löydät sen poikkeuksellisen koiran.Jollet ole vähintään 25v unohda koko juttu ettei taas tule yhtä koditonta lisää.

      • inseon

        että meidänkin koira lähtee kohta vaihtoon kun ollaan 19 ja 21!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5678
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3485
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1875
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1566
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1473
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1360
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe