Stipendeistä

tiedonhaluinen äiti

Kevätjuhlat lähestyy.. ja stipendien jako.Olen käynyt vuosikausia kevätjuhlissa,ja aina ihmetellyt yhtä asiaa:Miten stipendit kertyvät muutamille harvoille oppilaille? Millä perustein ne jaetaan? Eri säätiöt,yhdistykset yms.jakavat niitä,mutta millä perustein? Annetaanko koulusta esityslista siis ehdolla olevien oppilaiden nimet, stipendien jakajat valitsevat tuttuja/sukulaisia vai miten?
Viime keväänä yläkoulun kevätjuhlassa yks 9-luokkalainen sai 7 stipendiä!!Kyllästyin jo taputtamaan loppuvaiheessa..Aloin silloin taas ihmetellä eikö tosiaan ois löytynyt ketään muuta jolle antaa,joka ois stipendin arvoinen.
Asiasta perillä olevat vastailkaapa, kiitos!

23

8262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tarja 2

      stipendin antajat "määräävät" perusteet ja opettajat päättävät kuka sen saa..eli jos on hyvä oppilas niin niitä stipendejä saattaa tosiaan tulla useampi,mutta meidän koulussa esim. MLL jakaa sellaisella perusteella että siinä ei kysytä koulumenestystä vaan käytöstä,avoimuuttaa,iloisuutta yms.

    • Yläkoulun opettaja

      Stipendejä jaetaan mm. koulun parhaasta keskiarvosta, luokan parhaasta keskiarvosta, menestyksestä kielissä, matematiikassa, biologiassa, kotitaloudessa, käsitöissä, äidinkielessä jne. Myös esim. ysiluokkien parhaalle tsemppaajalle (numerot nousseet reippaasti), oppilaskunnan ja tukioppilaitten aktiivijäsenille jne. Stipendejä on paljon ja sipendin jakaja määrittelee perusteen sen saajalle. Jos joku nyt vaan sattuu olemaan monilahjakas, niin ei ole mikään ihme, että saa monta stipendiä, etenkin pienissä kouluissa.

    • että monesti hyvin koulussa

      menestyvät on hyviä poikkeuksetta lähes kaikissa aineissa, ainakin realiaineissa. Siksi on hyvä palkita myös liikunnasta, teknisestä, musiikista tms.

    • aineenope

      Oikeaa tietoa on tullut noilta muiltakin vastaajilta, mutta lisäisin vielä sen, että meidän koulussa ainakin yritetään jakaa stipendejä mahdollisimman monelle. Usein on siksi tehtävä niin, että joku joka on esimerkiksi paras jossain aineessa, ei silti saa sen aineen stipendiä. Jos paras on jo saamassa muita stipendejä, voidaan ainestipendi antaa toiseksi parhaalle.

      Monen mielestä tämäkin on varmaan epäoikeudenmukaista. Minusta se on kuitenkin paras tapa. Mutta tosiaan on niin, että ne hyvät ovat yleensä hyviä vähän kaikessa. Tasan ei käy onnen lahjat. Reilua on kuitenkin yrittää kannustaa kaikkia.

      Todellakaan stipendejä ei jaeta sukulaisuussuhteiden perusteella. Niistä päätetään opettajainkokouksissa. Opettajat tekevät ehdotuksia, jotka hyväksytään tai hylätään. Joskus ehkä äänestetäänkin, vaikka meillä keskustelu kyllä riittää. Yleisin ehdotuksen hylkäämisperustelu on nimenomaan tuo, että oppilas on jo saamassa muita stipendejä.

    • ksksdkdkd

      että stipendi menee parhaalle oppilaalle. Siis sille jonka arvosanat on parhaat. Tämä on yläasteella perusteltua.
      Ekaluokkalaisia vaan käy sääliksi. Oma lapseni sanoi ennen kevätjuhlia, että "mä saan stipendin". Vaikka tiesin, että lapsi on hyvä koulussa, toppuuttelin, että et ehkä saa sitä ja olinhan oikeessa. Sen sai joku toinen jollain hämärällä perusteella, lapsi joka vielä kiusasi muita koko vuoden.
      Eli ala-asteella voisi luopua niistä tai tarkentaa jakoperusteita. Rahat voisi panna vaikka leirikoulurahastoon. Itse muistan miten kirveli kun ei stipendi koskaan osunut itselle. Ikävä katsoa samaa lapsen kohdalla. Ala-asteella taitaa stipendit mennä varakkaiden p-nuolijavanhempien lapsille.

      • ylä-asteellakin

        Oikeesti. Meillä ainakin oli vanhempia jotka firmansa puolesta olivat sieltä tinkineet stipendejä, ja arvatkaas kelle niitä lahjoitettiin...?


      • aineenope
        ylä-asteellakin kirjoitti:

        Oikeesti. Meillä ainakin oli vanhempia jotka firmansa puolesta olivat sieltä tinkineet stipendejä, ja arvatkaas kelle niitä lahjoitettiin...?

        ..kuolemaksenikaan ymmärrä, miksi opettajilla olisi halu antaa stipendit väärille henkilöille. Mitä he siitä hyötyisivät? Kyllä kai normaali opettaja haluaa aidosti kannustaa omia oppilaitaan joko menestyksestä tai hyvästä yrityksestä!

        Aikamoista pokkaa vaatisi ryhtyä opettajainkokouksessa ehdottelemaan, että annetaan tälle minun sukulaispojalle tai tuolle, jonka isä hommasi sen ja sen stipendirahan... Sekin pitää kuitenkin muistaa, että jos koulun jonkun opettajan sukulainen tai rikkaiden vanhempien lapsi on jossain koulussa jotain saanut, syy voi silti ihan oikeasti olla stipendin saajan koulumenestyksessä. Ei kai voi niinkään ryhtyä ajattelemaan, että stipendejä annetaan vain köyhiin sukuihin ja diskataan jo etukäteen kaikki, jotka ovat edes etäistä sukua jollekulle koulun opettajista...


      • Anonyymi

        poika sai tokalla stipendin, ekalla sai hymypoikapatsaan, kuutosella stipendi , sanottiin että ala-asteella ei voi saada kun 2 x sama, yläasteella stipendi, todennäköisesti luokan paras ja pääsi yli 9 lukioon.


    • tiedonhaluinen äiti

      että yläkoulussamme n.200 oppilasta,niistä ysiläisiä n.60-70..Kyllä tuohon määrään mahtuu lahjakkaita joille jaella stipendejä!
      Alakoulussa vajaat 200 oppilasta.Siellä vähemmän jaettu stipendejä,yleensä kutosille.Käytöspatsaat yhdelle oppilaalle joka luokasta.
      Kiitoksia vastauksista!

      • aineenope

        ...koulussa on noin 500 oppilasta, ja siitä huolimatta eri aineiden opet tuppaavat ehdottamaan niitä stipendejä aina samoille. Se, joka on paras ruotsissa, on usein paras saksassakin ja on vielä keskiarvoltaankin paras ja niin edelleen. Ei ole mikään ihme, että noin pienessä koulussa stipendit kasaantuvat, jossei rehtori opettajakuntineen ole tehnyt periaatepäätöstä yrittää hajauttaa rahanjakoa.

        Sinuna minä varmaan ottaisin yhteyttä rehtoriin ja tiedustelisin stipendien myöntämisperusteita ja ehdottaisin, että niitä pyrittäisiin jakamaan entistä useammalle.


      • Kymmentuhatkauno
        aineenope kirjoitti:

        ...koulussa on noin 500 oppilasta, ja siitä huolimatta eri aineiden opet tuppaavat ehdottamaan niitä stipendejä aina samoille. Se, joka on paras ruotsissa, on usein paras saksassakin ja on vielä keskiarvoltaankin paras ja niin edelleen. Ei ole mikään ihme, että noin pienessä koulussa stipendit kasaantuvat, jossei rehtori opettajakuntineen ole tehnyt periaatepäätöstä yrittää hajauttaa rahanjakoa.

        Sinuna minä varmaan ottaisin yhteyttä rehtoriin ja tiedustelisin stipendien myöntämisperusteita ja ehdottaisin, että niitä pyrittäisiin jakamaan entistä useammalle.

        Kouluille tulee todellakin yhteydenottoja, joissa kysellään stipendien jakoperusteita. Perusteet määrää useimmiten stipendin lahjoittaja, siis täysin koulun ulkopuolinen taho. Perusteet saattavat olla esimerkiksi "kotitalouden harrastuneisuus", "paras tyttöurheilija", "eniten keskiarvoa nostanut", "saksan kielen harrastuneisuus"...

        Useimmiten nämä perusteet ovat koko lailla selkeät eikä koulu niitä tietenkään voi muuttaa. Koulun omat stipendit jaetaan useimmiten luokan parhaalle tai tietyssä aineryhmässä parhaita tuloksia saavuttaneelle. Muistan stipendejä jaetun myös esimerkiksi ahkeruudesta ja avuliaisuudesta sekä yhteiskunnallisesta valveutuneisuudesta ja aktiivisuudesta.


    • Yrittävä oppilas

      meidän luokassa stipendin saa aina sama opppilas. Muilla ei oo mitään mahista ku tietää että taas se menee tolle.

      • matte masa remix

        Hei tuo "matte masan" juttu oli tarkoitettu sinulle!


    • matte masa

      Kuulut siihen enemmistöön, johon minäkin aikoinani kuuluin ja siksi en ole ottanut myöhemminkään minkäänlaisia huomionosoituksia vastaan. Eikä stipendien jakaminen ole helppoa opettajillekaan. Ei sekään ole oikein, että joku ei saa matematiikan stipendiä, vaikka oma opettaja sitä ehdottaa vain, koska on saanut muitakin stipendejä. Sekin kyrsii, sillä syyn saa oma opettaja niskaansa.
      Meillä on myös oppiaineissa stipendejä, joita ei ole määritelty numeron perusteella ja kun löytyy sopiva saaja, niin silloin se annetaan ja ilomielin.
      Olipa aikoinaan meillä stipendit pojille ja tytöille erikseen. Oli parhaalle pojalle(ka 7,3) ja parhalle tytölle (ka 9,6). Onneksi tasa-arvo laki kieltää nyt tämän.

    • tuhansia jo meillä

      Meillä kanssa lapseni on keränny koko koulun kaikki stipendit. Kukaan muu ei ole saanut mitään, niin minäkin tein aikanani, kaikki rahat tuli aina meille.

      Ollaan erittäin fiksua perhettä, lapset täyden kympin oppilaita, kuin minäkin.

      • Anonyymi

        mielikuvissa


    • iFeLeT

      Itehän sain stipendin ylä- ja ala-asteella sekä hymypatsaan ala-asteella, suosiota riitti tyttöjen keskuudessaki. Ala-asteella joutu vaan tyytymään saksan tavarastipendiin, ilman luokan 9.5 KA:n priimusta olis takuulla tullu se 20€. Tasan ei käy onnen lahjat, onneksi ite oon hannuhanhi :)

    • yo vm. 2006.

      Itse olen saanut aikanani kaksi stipendiä, joista toisen aktiivisen oppilaskuntatoiminnan perusteella (tavara) ja toisen yhteiskunnallisen aktiivisuuden perusteella (50 euroa). Tuon ensimmäisen sai ylioppilaaksi kirjoittaessaan jokainen, joka oli toiminut oppilaskunnan hallituksessa vähintään vuoden aktiivisesti ja tuon toisen käytännössä henkilö, joka oli osoittanut jollain tavalla yhteiskunnallista aktiivisuutta (kirjoittanut lehtien mielipidepalstoille, ollut mukana eri yhdistyksissä ja poliittisissa järjestöissä jne.).

      Tämän lisäksi jaettiin muita stipendejä, jotka myönnettiin puhtaasti lahjoittajan kriteerein, jotka olivat lähes aina numeerisia tyyliin paras aineen x kirjoittaja, eniten kursseja aineesta y tms. Yläasteen stipdentikäytäntöä en enää muista. Ala-asteella ei ollut stipendejä.

    • Monimutka

      Nykyinen kouluilmapiiri ei todellakaan suosi mitenkään niitä tunnollisia ja hyviä oppilaita, joten on ihan oikein että saavat edes joskus tunnustusta stipendien muodossa! Kun koko vuoden ovat ne "sosiaalisesti lahjakkaat" (lue koulukiusaajat), hyvät urheilijat ja mutten vain suositut saaneet pitää omaa nokkimisjärjestystään koulussa, on ihan oikein että saavat edes jotain pettymyksiä kerran vuodessa kun ne stipendit eivät kolahdakkaan käteen vaan joillekin ihan muille. Ei niitä pidä hajauttaa niin että kenellekkään ei vain tulisi paha mieli vaan antaa nille jotka ne oikeasti ansaitsevat koulutyön perusteella. Ja antaa heille mahdollisuus olla tärkeitä ja esillä edes kerran vuodessa...

      • Anonyymi

        No millä perusteella koulukiusaajat saavat stipendejä? Näin tapahtui tyttäreni luokalla.
        Mielestäni henkilö, jolla on todella hyvä keskiarvo, ja joka kiusaa ja nimittelee muita, ei ole oikeutettu stipendiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No millä perusteella koulukiusaajat saavat stipendejä? Näin tapahtui tyttäreni luokalla.
        Mielestäni henkilö, jolla on todella hyvä keskiarvo, ja joka kiusaa ja nimittelee muita, ei ole oikeutettu stipendiin.

        Olen ajatellut tätä samaa.

        Muistelen kuinka hämmästyin omana kouluaikanani monena vuonna, sekä ala- että yläasteella kuin myös lukiossakin, kun pari samaa kasvoa saivat aina stipendit. He olivat hyviä, ja ehkä parhaitakin, mutta aina olisi ollut myös toinen yhtä hyvä vaihtoehto, mutta jostain syystä nämä muutamat samat tulivat aina valituiksi. Jonkinlainen opettajan sokeus siihen miten röyhkeitä ja ilkeitä nämä pari lahjakasta tyttöä ja poika olivat muita oppilaita kohtaan varmaan oli ehkä syynä, en usko että opettaja olisi aivan ilkeyttään halunnut palkita jo heitä, joilla oli jo kaikki, ja jotka pitivät myös huolen siitä, että osoittivat sanoilla ja teoilla muille tämän. (Kaikki nämä kolme, joita nyt mielessäni ajattelen, olivat varakkaammista kodeista.)

        Sitä kuitenkin ihmettelen, että omissa koulussani en muista millään luokka-asteella annetun yhtäkään stipendiä "kiva kaveri"-periaatteella. Meidän koulussamme ei hymypatsaita jaettu, vaikka olenkin niin vanha että se olisi ollut mahdollista. On paljon sellaisia lapsia ja nuoria jotka oppivat ja etenevät kovalla työllä ja tsempillä, ja jotka hienosti onnistuessaan saavat seiskan tai kasin - he ovat myös menestyjiä, ja jotain tunnustusta pitäisi mielestäni myös tällaisten lasten ja nuorten saada.

        Itse en koskaan saanut stipendiä, enkä olisi sitä ansainnutkaan, koska en ollut koskaan paras, mutta en toisaalta "tsemppistipendinkään" arvoinen reilun kasin keskiarvollani.


    • Anonyymi

      Lapseni koulussa asia on hoidettu hyvin. Hänellä oli useistakin aineista kympin keskiarvo kokeista ja oli tietysti saamassa niistä stipendit. Oli kuitenkin tarjolla myös parhaan opiskelijan (keskiarvon perusteella) stipendi. Se hänelle sitten annettiin ja aineiden stipendit jaettiin muille. Että kukaan ei saisi yhtä stipendiä enempää. Saimme wilmaviestin perään☺️

    • Anonyymi

      huutonaurua, oot vitsikäs

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe