Minkä ikäisenä on laillista muuttaa?

uteliass

Niin siis minkä ikäisena on LAILLISTA muuttaa pois kotoa. Kuulin että 16 vuotiaana saa muuttaa omilleen vaikka huoltajat vastustelisi. Onko näin?

Haluan muuttaa pitkä-aikaisen poikaystäväni asuntoon mahdollisimman pian. En kestä asua kotona.

Joten...

39

21939

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • huoltaja päättää

   missä alaikäinen asuu. Jos huoltaja(t) antavat luvan saa 16-vuotiaana muuttaa pois kotoa, edellyttäen että peruskoulu on käyty ja nuorella on työpaikka.

  • siihen..

   ..mitään ikärajoja ole. Pois kotoa muutetaan sitten kun pärjätään omillaan eli sinun tapauksessa etsi itselles oma kämppä ja muuta siihen, jos et viihdy kotona.Tämä vaatii toki työpaikan tai ainakin opiskelupaikan ennen kun se on mahdollista. Et voi siirtyä venhempien helmoista jonkun toisen elätettäväks, vaan ensin opetellaan elättämään itsensä.

  • ...

   Silloin olet juridisesti täysin vastuussa itsestäsi. Siihen asti pitää olla huoltaja.

   Ota myös huomioon että täytettyäsi 18 v. sinun "ex-huoltajasi" ei tarvitse panna enää ainuttakaan tikkua ristiin vaikka kuinka kinuaisit apua tai saattaisit itsesi kuseen. Käytännössä tämä tarkoittanee useimmiten sitä että jälkikasvu kinuaa aikuisina rahaa vanhemmiltaan kun eivät itse tule toimeen - mutta vanhempien ei tarvitse antaa senttiäkään jos eivät halua.

  • ja muka

   pitkäaikainen poikaystävä? Mitä oikein tarkoitat? Oletteko seurustelleet alaluokalta saakka vai? Ei kannattaisi kyllä vielä lyödä hynttyitä yhteen sillä teinirakkaudella ei ole tapana kestää...

   • -.-.-.-.-

    Äitini tapasi isäni 16-vuotiaana, ja vielä ovat yhdessä. Eli ei pidä paikkaansa, etteikö teinirakkauskin voisi kestää.

    Muutosta sen verran, että mikäli vanhempasi eivät anna lupaa lähteä kotoa, saat muuttaa vasta kun täytät 18. Itse olen 16 ja muutan ensi syksynä toiselle paikkakunnalle koulun takia.


   • toi aloittaja
    -.-.-.-.- kirjoitti:

    Äitini tapasi isäni 16-vuotiaana, ja vielä ovat yhdessä. Eli ei pidä paikkaansa, etteikö teinirakkauskin voisi kestää.

    Muutosta sen verran, että mikäli vanhempasi eivät anna lupaa lähteä kotoa, saat muuttaa vasta kun täytät 18. Itse olen 16 ja muutan ensi syksynä toiselle paikkakunnalle koulun takia.

    kehuu kyllä olevansa kuusitoista ja jo nyt omaavan pitkäaikaisen suhteen. Eli koskahan toi suhde sit on alkanu... sitä tarkoitin. Kuusitoistavuotiaana aloitettu suhde on hieman eri asia kuin 13-vuotiaana tai 11-vuotiaana!!!


   • Christabel

    En kai sentään minäkään 16 -vuotiaana olisi puhutellut omaa poikaystävääni pitkäaikaisena sellaisena, vaikka alettiin seurustelemaan kun olimme kolmetoista!

    Vieläkin yli kaksikymppisinä yhdessä ja nyt "vasta" yhteenmuuttoa suunnittelemassa. Harjoiteltu on ihan kotioloissa ja itsellä hyvät fiilikset siitä!

    Teinirakkaus kasvaa teinien myötä!


   • Anonyymi

    Mun vanhemmat tapas toisensa kun ne oli 13 ja 15 ja alkoivat seurustelemaan sillon ja tällä hetkellä 41 ja 43 olleet koko ajan yhdessä.
    Niin kyllä se teinirakkaus voi kestää🙂


  • asia on näin

   17-vuotiaan tulisi lain mukaan totella vanhempiaan asumisen suhteen, mutta vaikka sen ikäisenä muuttaisi poiskin, ei sinua kukaan (lue: poliisi) tulisi takaisin hakemaan.

   Siitä en tiedä, miten he 16-vuotiaisiin suhtautuvat.

  • C.E.

   "Kuulin että 16 vuotiaana saa muuttaa omilleen vaikka huoltajat vastustelisi. Onko näin?"
   Suunnilleen noin, eli kunhan vain oppivelvollisuus on suoritettu, ja pystyy jostain järkkäämään opiskelu- tai työpaikan ja asunnon itselleen, niin voi muuttaa pois kotoaan, eikä kukaan, ainakaan viranomainen, voi tulla enää takaisin kotiin hakemaan.

   Käytännössä ongelma on, että asuntoa on alaikäisen vaikea vuokrata itse, eli siihen tarvitaan yleensä joko tuttu vuokranantaja joka suostuu vuokraamaan tai muu täysi-ikäinen joka vuokraa asunnon alaikäisen puolesta.

   Mitä taloudelliseen toimeentulemiseen tulee, että jos toimeentuloa ei pysty itse hankkimaan, niin pitää muistaa että, ainakin siihen asti kunnes täyttää 18 vuotta, niin vanhemmilla on edelleen elatusvelvollisuus. Jos vanhemmat eivät suostu vapaaehtoisesti elättämään, niin tällöin voi hakea sossusta toimeentulotukea, jonka he sitten perivät takaisin elatusvelvollisilta vanhemmilta.

   Eli jos oppivelvollisuus on suoritettu, ja asunto löytyy, niin eipä tuohon kotoa poismuuttoon esteitä ole.

  • näin minä

   itse muutin vähä alle 16-vuotiaana kotoa pois koulun takia. muutin ensimmäistä kertaa ja melko kaus kotoa jote matkaa on n. 400km kotipaikkakunnalle. vuokrasin asunnon ensin yksin niin että vanhemmat olivat vuokrasopimuksessa mukana. sen jälkeen muutin kaverini kanssa samaan kämppään, uuteen kämppään ja jouvuttiin tekeen uus vuokrasopimus. vanhemenpani olivat kaukana mutta kun toinen oli 18-vuotias niin vuokrasopimus onnistui tehä, mutta silti yhtä samalla tavalla minu nimi oli vuokralaisen kohalla ja yhtä samalla tavalla allekirjotin vuokrasopimuksen mutta kummankaa vanhemmat eivät ole vuokrasopimuksessa mukana. totta kai voi muuttaa kotoa pois 16-vuotiaana, mutta tosin vanhemmat vaikuttavat melko paljo että mite se onnistuu. koska ei 16-vuotiaana saa opintorahaa kunnolla. ainu minkä saa ni asumislisän, mutta ite opintotukea ei saa. lapsilisä menee yleensä vanhemmille niin mite sitä elää jos vanhemmat ei maksa tai ei ite käy töissä.

  • tietämätön

   voiko 12v muuttaa omaan kotiin

   • ---

    Ei voi.


   • eip

    itekkin haluisin kun en enää kestä vanhempiani mutta ei voi


   • TommiReinvall

    Oon ite neljätoist ja muuttamassa 15 v kaverin kämppään


  • 102

   Haluaisin myös muuttaa pois kotoa. Ikää mulla on 56vuotta. Onko mahdollista ja mitä tukia saisin? Työelämässä en ole ollut.

   • Anonyymi

    No siis pitää olla 57 et voi muuttaa


   • Anonyymi

    Mitä vit**a...!!????!!
    Ootko asunu sun porukoil 56vuotta!??!!!!
    Mut jos et mitää muuta aio ku valehdella nii painu helvettiin!


  • Rantsukka

   Jos himassa on hankalaa, niin ei se asuntoa vaihtamalla parane. Vaikka et asuisi kotona enää takuuvarmasti joudut tukeutumaan vanhempiisi vielä monta monituista kertaa. Kuusitoistavuotias on ihan epäkypsä vielä, tuo pelkkä ajatuskin että poiskaystävän luokse muuttaminen ratkaisee kaikki sun ongelmat.

   Kannattaisi ennemminkin kokeilla ensin yhteisasumista vaikka puolivuotta, vanhemmat varmaan suostuisi siihen jos osaat perustella mistä saat vuokra- ja ruokarahat itenäisesti hommattua. Sossusta voi kokeilla, mutta riitaantunut teini ei ole ykkösena avustettavien listalla jos asuminen himassa ei kiinnosta.

   Puolivuotta on kuitenkin niin pitkä aika että yhteisasuminen poikakaverin kanssa tuo myös sen ikävän arjen mukaan kuvioon. Toisen ihmisen kanssa asuminen on haasteellista, vaikka kuinka rakastaisi. Parisuhde vaatii joustavuutta ja kompromissien tekemistä ihan yhtä lailla kuin kotona asuminenkin. Ja joskus se yhdessä asuminen juuri osoittaa sen ettei suhteella ole jatkumiselle perusteita.

   Sanoisin vaan että hoida koulu kuntoon kunnialla, kaikki muu kyllä ajan kanssa korjaantuu.

   • alkuperräinen

    Kiva, että vastasit. Kysyin asiaa hieman yli 9 vuotta sitten. Tämä auttoi paljon.


   • 311

    Miten menee nyt jos saan olla utelias.


   • Alkuperäinenpostaaja

    Erottiin puoli vuotta tämän jälkeen. Ihan hyvä ettei muutettu yhteen, vanhemmat uhkasivat olla auttamatta jos eroaisimme.


  • esko69v

   vääntäkää rypäleet

  • voipyhäsylvi

   Alaikäinen ei ole juridisesti oikeustoimikelpoinen allekirjoittamaan vuokrasopimusta. Jos joku on ilman huoltajiaan allekirjoittanut, ei vuokranantajalla ole ollut edes alkeellista lain tuntemusta.

   • Muuttakaa

    Olin 15-16-vuotias, kun etsin kämppäni ja muutin lukioon toiselle paikkakunnalle. Kyseessä oli Hoasin asunto ja itse allekirjoitin vuokrasopimukseni. Mukana oli post it -lappu äidiltäni, joka toimi valtakirjana. Äitini siirsi tililleni lapsilisän ja isäni elatusmaksut ja loput rahat sain toimeentulotukena, sillä yllättäen kouluni ei kuulunutkaan enää opintotuen piiriin silloin, kun aloitin. 18-vuotiaana aloitin AMK:ssa, jolloin aloin saamaan opintotukea asumislisällä ja toimeentulotuen tarve loppui. Sen jälkeen en tukiaisia olekaan tarvinnut. Mutta ei toimeentulotukea ikinä peritty takaisin vanhemmiltani, vaikka olinkin alle 18-vuotias. Tosin tuskin työkyvyttömyyseläkeläiseltä ja työttömältä mitään olisikaan saatu perittyä. Sen takia muutinkin pois, sillä en halunnut itselleni samanlaista tulevaisuutta.


  • Paruski

   15v Muutin omilline tarvitsen helvetinmoisen työn ja jonkun kenen kanssa jakaa vuokra esm kämppis

  • voileipänotsa

   saako 11-12v muuttaa omilleen jos vanhemmat maksaa vuokrat ja kaikki onko mahdolista vai tuleeko poliisi...

   • kakkaaaaaakakakakk

    kyllä. on oma päätös ei vanhemmat susta enää päätä 1v


  • Vuokrasoppari

   Riittääkö vuokra sopimukseen vain toisen vanhemman allekirjoitus? Vanhempani ovat siis eronneet ja virallisesti asun nyt äitini luona ja hän on lähivanhempani ja hän allekirjoittaisi sopimuksen. Isänkanssa en hyvissä väleissä ole saatika ollenkaan tekemisissä enkä usko että hän suostuisi vuokrasopimuksen allekirjoitamaan

   • Vuokrasoppari

    Täytän siis parin kuukauden päästä 17v


  • Karrrki

   Onko laillista muuttaa 13v kaverin ja jonkun yli 18v kanssa jos vanhemmat silti maksaa vuokran? Asun niin pienellä paikkakunnalla tällä hetkellä niin tuntuu etten voi antaa maailmalle kaikkea mitä minulla olisi jo nyt tarjottavana.

  • ei_kiesus

   Eipä tuon Karrrkin kysymys paljoa maailmalle tarjonnut...

  • Anonyymi

   on !

  • Anonyymi

   Itse muutin 18 vuotiaana yksin asuvan 16 vuotiaan tyttöystävän luokse, lopulta mentiin naimisiin kun hän täytti 18v.

  • Anonyymi

   Itse oon kuulut että 18 vuotiaana

  • Anonyymi

   Mä muutin mua vuotta vanhemman kumppanini kanssa aikoinani yhteiseen asuntoon kun olin itse 15-vuotias, vuonna 2005. Sain Kelalta tilille opintorahan + asumislisän (eri asia kuin asumistuki) sekä lapsilisä tuli myös tililleni, kuten myös jo monta vuotta ennen muuttoa oli tullut, ja lisäksi isän "kuukausiraha" 100 e. Ei tarvinnut mitään lupia huoltajilta muuttoon, itse sovittiin ja tehtiin vuokrasopimus kaupungin asunnosta. Lähinnä isille ja äitipuolelle oli vakuuteltava, että pärjään kyllä. Tein kaikki laskelmat tuloista ja menoista ja muista asioista kirjallisena ja esitin nämä laskelmat heille yhdessä kumppanini kanssa. Eipä voineet enää sanoa vastaan. :)

  • Anonyymi

   Mut saako 12vuotiaana, muuttaa äidin luo? haluun vaan tietää, en tii miks, mut haluaisin tietää saako,muutta äidin luo :( Ku en nää äitii silleen paljoo ku harvoin nään, äiti asuu uimaharjussa, ja mie imatralle, mut moikka.

   • Anonyymi

    Ei saa


  • Anonyymi

   miettikää että op on jo yli 30v

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Persu jakoi tekoälyn tekemiä deepfakekuvia mustamaalatakseen SPR:ää

   Ei näe asiassa ongelmaa https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/224e6737-010d-42ce-9ac0-cd08a8309f06
   Maailman menoa
   316
   2497
  2. Mistä et pidä kaivattusi ulkonäössä

   Tai luonteessa ?
   Ikävä
   128
   2247
  3. Onko tämä yksipuolista?

   Haluaisin laittaa sulle viestiä, kysyä kuulumisia. Haluaisin tietää miten voit, onko kaikki hyvin. Kaipaan sua, en tiedä
   Ikävä
   76
   1707
  4. Kaverini kaipaa

   Sun kosketusta, kovasti...! :D
   Ikävä
   160
   1606
  5. Amnesty nillittää rajojen sulusta

   Amnesty väittää, että missään ei ole näytetty toteen sitä, että noista itärajalta tulleista turvapaikanhakijoista olisi
   Maailman menoa
   212
   1547
  6. Martina Aitolehti poseeraa rakkaansa kanssa - Somessa kuitti:"Oletko lainannut Haaviston Antoniota?"

   Hmmm, onhan noissa miehissä yhdennäköisyyttä täytyy myöntää… Vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja katso kuvat: http
   Kotimaiset julkkisjuorut
   123
   1434
  7. Ulkomaillakin jo irvaillaan ja naureskellaan Saksalaislehti retostelee Sanna Marinin bikinikuvalla p

   Saksalaislehti retostelee Sanna Marinin bikinikuvalla peppuvitsein Saksalaislehti Bild uutisoi Sanna Marinin bikinikuvas
   Tampere
   140
   1037
  8. Miksi itsenäisyyspäivää vietetään...

   ...kun itsenäisyys menetettiin 4.4.2023 kun meidät liitettiin NATOon? Päätäntävaltamme siittettiin UsaNatolle tuona suru
   Maailman menoa
   370
   935
  9. Sinulle On Postia

   Niin elikkäs kuten otsikko sanoo jollekin olisi postia. Pelokkaana mietin tuleeko vastausta laisinkaan. Ja jos tulee
   Ikävä
   64
   924
  10. No joko susta on nainen tullut johtaja

   Kun sä olet opiskellut niin paljon, ja olet niin terävä?
   Ikävä
   72
   854
  Aihe