Minkä ikäisenä on laillista muuttaa?

uteliass

Niin siis minkä ikäisena on LAILLISTA muuttaa pois kotoa. Kuulin että 16 vuotiaana saa muuttaa omilleen vaikka huoltajat vastustelisi. Onko näin?

Haluan muuttaa pitkä-aikaisen poikaystäväni asuntoon mahdollisimman pian. En kestä asua kotona.

Joten...

40

25788

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huoltaja päättää

      missä alaikäinen asuu. Jos huoltaja(t) antavat luvan saa 16-vuotiaana muuttaa pois kotoa, edellyttäen että peruskoulu on käyty ja nuorella on työpaikka.

    • siihen..

      ..mitään ikärajoja ole. Pois kotoa muutetaan sitten kun pärjätään omillaan eli sinun tapauksessa etsi itselles oma kämppä ja muuta siihen, jos et viihdy kotona.Tämä vaatii toki työpaikan tai ainakin opiskelupaikan ennen kun se on mahdollista. Et voi siirtyä venhempien helmoista jonkun toisen elätettäväks, vaan ensin opetellaan elättämään itsensä.

    • ...

      Silloin olet juridisesti täysin vastuussa itsestäsi. Siihen asti pitää olla huoltaja.

      Ota myös huomioon että täytettyäsi 18 v. sinun "ex-huoltajasi" ei tarvitse panna enää ainuttakaan tikkua ristiin vaikka kuinka kinuaisit apua tai saattaisit itsesi kuseen. Käytännössä tämä tarkoittanee useimmiten sitä että jälkikasvu kinuaa aikuisina rahaa vanhemmiltaan kun eivät itse tule toimeen - mutta vanhempien ei tarvitse antaa senttiäkään jos eivät halua.

    • ja muka

      pitkäaikainen poikaystävä? Mitä oikein tarkoitat? Oletteko seurustelleet alaluokalta saakka vai? Ei kannattaisi kyllä vielä lyödä hynttyitä yhteen sillä teinirakkaudella ei ole tapana kestää...

      • -.-.-.-.-

        Äitini tapasi isäni 16-vuotiaana, ja vielä ovat yhdessä. Eli ei pidä paikkaansa, etteikö teinirakkauskin voisi kestää.

        Muutosta sen verran, että mikäli vanhempasi eivät anna lupaa lähteä kotoa, saat muuttaa vasta kun täytät 18. Itse olen 16 ja muutan ensi syksynä toiselle paikkakunnalle koulun takia.


      • toi aloittaja
        -.-.-.-.- kirjoitti:

        Äitini tapasi isäni 16-vuotiaana, ja vielä ovat yhdessä. Eli ei pidä paikkaansa, etteikö teinirakkauskin voisi kestää.

        Muutosta sen verran, että mikäli vanhempasi eivät anna lupaa lähteä kotoa, saat muuttaa vasta kun täytät 18. Itse olen 16 ja muutan ensi syksynä toiselle paikkakunnalle koulun takia.

        kehuu kyllä olevansa kuusitoista ja jo nyt omaavan pitkäaikaisen suhteen. Eli koskahan toi suhde sit on alkanu... sitä tarkoitin. Kuusitoistavuotiaana aloitettu suhde on hieman eri asia kuin 13-vuotiaana tai 11-vuotiaana!!!


      • Christabel

        En kai sentään minäkään 16 -vuotiaana olisi puhutellut omaa poikaystävääni pitkäaikaisena sellaisena, vaikka alettiin seurustelemaan kun olimme kolmetoista!

        Vieläkin yli kaksikymppisinä yhdessä ja nyt "vasta" yhteenmuuttoa suunnittelemassa. Harjoiteltu on ihan kotioloissa ja itsellä hyvät fiilikset siitä!

        Teinirakkaus kasvaa teinien myötä!


      • Anonyymi

        Mun vanhemmat tapas toisensa kun ne oli 13 ja 15 ja alkoivat seurustelemaan sillon ja tällä hetkellä 41 ja 43 olleet koko ajan yhdessä.
        Niin kyllä se teinirakkaus voi kestää🙂


    • asia on näin

      17-vuotiaan tulisi lain mukaan totella vanhempiaan asumisen suhteen, mutta vaikka sen ikäisenä muuttaisi poiskin, ei sinua kukaan (lue: poliisi) tulisi takaisin hakemaan.

      Siitä en tiedä, miten he 16-vuotiaisiin suhtautuvat.

    • C.E.

      "Kuulin että 16 vuotiaana saa muuttaa omilleen vaikka huoltajat vastustelisi. Onko näin?"
      Suunnilleen noin, eli kunhan vain oppivelvollisuus on suoritettu, ja pystyy jostain järkkäämään opiskelu- tai työpaikan ja asunnon itselleen, niin voi muuttaa pois kotoaan, eikä kukaan, ainakaan viranomainen, voi tulla enää takaisin kotiin hakemaan.

      Käytännössä ongelma on, että asuntoa on alaikäisen vaikea vuokrata itse, eli siihen tarvitaan yleensä joko tuttu vuokranantaja joka suostuu vuokraamaan tai muu täysi-ikäinen joka vuokraa asunnon alaikäisen puolesta.

      Mitä taloudelliseen toimeentulemiseen tulee, että jos toimeentuloa ei pysty itse hankkimaan, niin pitää muistaa että, ainakin siihen asti kunnes täyttää 18 vuotta, niin vanhemmilla on edelleen elatusvelvollisuus. Jos vanhemmat eivät suostu vapaaehtoisesti elättämään, niin tällöin voi hakea sossusta toimeentulotukea, jonka he sitten perivät takaisin elatusvelvollisilta vanhemmilta.

      Eli jos oppivelvollisuus on suoritettu, ja asunto löytyy, niin eipä tuohon kotoa poismuuttoon esteitä ole.

    • näin minä

      itse muutin vähä alle 16-vuotiaana kotoa pois koulun takia. muutin ensimmäistä kertaa ja melko kaus kotoa jote matkaa on n. 400km kotipaikkakunnalle. vuokrasin asunnon ensin yksin niin että vanhemmat olivat vuokrasopimuksessa mukana. sen jälkeen muutin kaverini kanssa samaan kämppään, uuteen kämppään ja jouvuttiin tekeen uus vuokrasopimus. vanhemenpani olivat kaukana mutta kun toinen oli 18-vuotias niin vuokrasopimus onnistui tehä, mutta silti yhtä samalla tavalla minu nimi oli vuokralaisen kohalla ja yhtä samalla tavalla allekirjotin vuokrasopimuksen mutta kummankaa vanhemmat eivät ole vuokrasopimuksessa mukana. totta kai voi muuttaa kotoa pois 16-vuotiaana, mutta tosin vanhemmat vaikuttavat melko paljo että mite se onnistuu. koska ei 16-vuotiaana saa opintorahaa kunnolla. ainu minkä saa ni asumislisän, mutta ite opintotukea ei saa. lapsilisä menee yleensä vanhemmille niin mite sitä elää jos vanhemmat ei maksa tai ei ite käy töissä.

    • tietämätön

      voiko 12v muuttaa omaan kotiin

      • ---

        Ei voi.


      • eip

        itekkin haluisin kun en enää kestä vanhempiani mutta ei voi


      • TommiReinvall

        Oon ite neljätoist ja muuttamassa 15 v kaverin kämppään


    • 102

      Haluaisin myös muuttaa pois kotoa. Ikää mulla on 56vuotta. Onko mahdollista ja mitä tukia saisin? Työelämässä en ole ollut.

      • Anonyymi

        No siis pitää olla 57 et voi muuttaa


      • Anonyymi

        Mitä vit**a...!!????!!
        Ootko asunu sun porukoil 56vuotta!??!!!!
        Mut jos et mitää muuta aio ku valehdella nii painu helvettiin!


    • Rantsukka

      Jos himassa on hankalaa, niin ei se asuntoa vaihtamalla parane. Vaikka et asuisi kotona enää takuuvarmasti joudut tukeutumaan vanhempiisi vielä monta monituista kertaa. Kuusitoistavuotias on ihan epäkypsä vielä, tuo pelkkä ajatuskin että poiskaystävän luokse muuttaminen ratkaisee kaikki sun ongelmat.

      Kannattaisi ennemminkin kokeilla ensin yhteisasumista vaikka puolivuotta, vanhemmat varmaan suostuisi siihen jos osaat perustella mistä saat vuokra- ja ruokarahat itenäisesti hommattua. Sossusta voi kokeilla, mutta riitaantunut teini ei ole ykkösena avustettavien listalla jos asuminen himassa ei kiinnosta.

      Puolivuotta on kuitenkin niin pitkä aika että yhteisasuminen poikakaverin kanssa tuo myös sen ikävän arjen mukaan kuvioon. Toisen ihmisen kanssa asuminen on haasteellista, vaikka kuinka rakastaisi. Parisuhde vaatii joustavuutta ja kompromissien tekemistä ihan yhtä lailla kuin kotona asuminenkin. Ja joskus se yhdessä asuminen juuri osoittaa sen ettei suhteella ole jatkumiselle perusteita.

      Sanoisin vaan että hoida koulu kuntoon kunnialla, kaikki muu kyllä ajan kanssa korjaantuu.

      • alkuperräinen

        Kiva, että vastasit. Kysyin asiaa hieman yli 9 vuotta sitten. Tämä auttoi paljon.


      • 311

        Miten menee nyt jos saan olla utelias.


      • Alkuperäinenpostaaja

        Erottiin puoli vuotta tämän jälkeen. Ihan hyvä ettei muutettu yhteen, vanhemmat uhkasivat olla auttamatta jos eroaisimme.


    • esko69v

      vääntäkää rypäleet

    • voipyhäsylvi

      Alaikäinen ei ole juridisesti oikeustoimikelpoinen allekirjoittamaan vuokrasopimusta. Jos joku on ilman huoltajiaan allekirjoittanut, ei vuokranantajalla ole ollut edes alkeellista lain tuntemusta.

      • Muuttakaa

        Olin 15-16-vuotias, kun etsin kämppäni ja muutin lukioon toiselle paikkakunnalle. Kyseessä oli Hoasin asunto ja itse allekirjoitin vuokrasopimukseni. Mukana oli post it -lappu äidiltäni, joka toimi valtakirjana. Äitini siirsi tililleni lapsilisän ja isäni elatusmaksut ja loput rahat sain toimeentulotukena, sillä yllättäen kouluni ei kuulunutkaan enää opintotuen piiriin silloin, kun aloitin. 18-vuotiaana aloitin AMK:ssa, jolloin aloin saamaan opintotukea asumislisällä ja toimeentulotuen tarve loppui. Sen jälkeen en tukiaisia olekaan tarvinnut. Mutta ei toimeentulotukea ikinä peritty takaisin vanhemmiltani, vaikka olinkin alle 18-vuotias. Tosin tuskin työkyvyttömyyseläkeläiseltä ja työttömältä mitään olisikaan saatu perittyä. Sen takia muutinkin pois, sillä en halunnut itselleni samanlaista tulevaisuutta.


    • Paruski

      15v Muutin omilline tarvitsen helvetinmoisen työn ja jonkun kenen kanssa jakaa vuokra esm kämppis

    • voileipänotsa

      saako 11-12v muuttaa omilleen jos vanhemmat maksaa vuokrat ja kaikki onko mahdolista vai tuleeko poliisi...

      • kakkaaaaaakakakakk

        kyllä. on oma päätös ei vanhemmat susta enää päätä 1v


    • Vuokrasoppari

      Riittääkö vuokra sopimukseen vain toisen vanhemman allekirjoitus? Vanhempani ovat siis eronneet ja virallisesti asun nyt äitini luona ja hän on lähivanhempani ja hän allekirjoittaisi sopimuksen. Isänkanssa en hyvissä väleissä ole saatika ollenkaan tekemisissä enkä usko että hän suostuisi vuokrasopimuksen allekirjoitamaan

      • Vuokrasoppari

        Täytän siis parin kuukauden päästä 17v


    • Karrrki

      Onko laillista muuttaa 13v kaverin ja jonkun yli 18v kanssa jos vanhemmat silti maksaa vuokran? Asun niin pienellä paikkakunnalla tällä hetkellä niin tuntuu etten voi antaa maailmalle kaikkea mitä minulla olisi jo nyt tarjottavana.

    • ei_kiesus

      Eipä tuon Karrrkin kysymys paljoa maailmalle tarjonnut...

    • Anonyymi

      on !

    • Anonyymi

      Itse muutin 18 vuotiaana yksin asuvan 16 vuotiaan tyttöystävän luokse, lopulta mentiin naimisiin kun hän täytti 18v.

    • Anonyymi

      Itse oon kuulut että 18 vuotiaana

    • Anonyymi

      Mä muutin mua vuotta vanhemman kumppanini kanssa aikoinani yhteiseen asuntoon kun olin itse 15-vuotias, vuonna 2005. Sain Kelalta tilille opintorahan + asumislisän (eri asia kuin asumistuki) sekä lapsilisä tuli myös tililleni, kuten myös jo monta vuotta ennen muuttoa oli tullut, ja lisäksi isän "kuukausiraha" 100 e. Ei tarvinnut mitään lupia huoltajilta muuttoon, itse sovittiin ja tehtiin vuokrasopimus kaupungin asunnosta. Lähinnä isille ja äitipuolelle oli vakuuteltava, että pärjään kyllä. Tein kaikki laskelmat tuloista ja menoista ja muista asioista kirjallisena ja esitin nämä laskelmat heille yhdessä kumppanini kanssa. Eipä voineet enää sanoa vastaan. :)

    • Anonyymi

      Mut saako 12vuotiaana, muuttaa äidin luo? haluun vaan tietää, en tii miks, mut haluaisin tietää saako,muutta äidin luo :( Ku en nää äitii silleen paljoo ku harvoin nään, äiti asuu uimaharjussa, ja mie imatralle, mut moikka.

      • Anonyymi

        Ei saa


    • Anonyymi

      miettikää että op on jo yli 30v

    • Anonyymi

      Okei
      Moi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2520
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1469
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      883
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe