Pari kysymystä unduista....?!

Velibe

Selvitänpä tilannetta:
Olen hankkimassa mun ensimmäisiä undulaatteja. Mulla ei oo enne ollu lintuja, mutta meillä on yksi koira. Asumme kerrostalossa.

1. Tottuvatko undulaatit hyvin koiriin/voiko undu ja koira ystävystyä?

2. Unduillahan pitää olla kaveri tai useampi, eikö? Kesyyntyykö undu helpommin, jos ostan ensin yhden, kesytän se ja sitten hankin sille toverin.

3. Onko mitään mahdollisuuksia tunnistaa alle 6 kk ikäisen undun sukupuolta? Kannattaisiko siis hankkia 2 urosta, 2 naarasta vai 1 uros ja 1 naaras?

4. Millaisia temmppuja unduille voi opettaa?

5. Jos menemme matkoille, esim. 2 yötä, niin pärjäävätkö undut sen aikaa?

6. Hamstereilla yms. on ns. "matkaboxit". Onko unduille sellaisia, ja kuinka suuria niiden pitää olla (pitäisi mahtua 2 undua)? Entä voiko undulaatteja kuljettaa talvella ko. boxissa (jos esim. menee linja-autolla johonkin...)?

7. Kun lintuja lennättää vapaana, onko niillä taipumusta tehdä sotkuja kamalasti, kuten kakkia ympäriinsä ym...? Voiko niitä ehköistä? Entä mitä tehdä, jos lintu on itseteossa?


KIITOS, jos jaksoit lukea ja vielä autat!

6

2832

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Undulaattiulla

      Meillä oli undulaatti collien kaverina. Paimenkoirat ainakin ottavat linnun laumaansa heti, meillä jo puolen tunnin päästä. Metsästysviettiset rodut kuten labradori, ei tottunut koskaan lintuun.
      Lintu ja koira viihtyivät hyvin yhdessä, mutta aina oli joku ihminen perään katsomassa, ettei meno päässyt liian villiksi. Yksi linnuistamme litistyi nukkuvan koiran alle!
      Collie ja undulaatti keksivät monenlaista tekemistä yhdessä ja niitä oli hauska seurata. Yksinäinen uros oppii puhumaan ja lintumme kutsuikin Sakua ja "komenteli" matkien ihmisiä.
      Jos lintuja on vain yksi, sen pitää saada olla paljon irti. Kun lähdimme kotoa, lintu jäi aina häkkiinsä, koira vierellä odottaen. Jos olimme pitempään, piti radio jättää auki kaveriksi. Yli vuorokautta emme jättäneet lintua ilman seuraa ja lentelyä. Se osasi olla loukkaanunut, jos olimme liian kauan pois tai radio oli kiinni.
      Linnulla oli matkahäkki, talvisin toppakankaasta välikassi ja kantokassi, jonka pohjalla ja reunoilla sanomalehteä lämpöeristeenä.
      Jos eläin jää usein yksin ja häkkiin, suosittelen kahta lintua. Ne todella kaipaavat seuraa! Meillä oli kerran kaksi lintua yhtäaikaa. Ne elivät tyytyväisinä keskenään, mutta ihminen jäi etäisemmäksi ja ne eivät opi puhumaan. Ne voi jättää pariksi päiväksi kotiin ilman näkyvää haittaa. Kaksi lintua sotki suhteessa paljon enemmän, kun yksineläjä!Poikalinnun lähes hajuton uloste on kuivempaa, kuin tytön ja lähti pölyimuriin helpommin.
      Poikaundulaatin nenänreikien seutu on pienempi ja sinistä väriä näkyy aika varhain. Tytön nokan juuri on korkeampi, eli isompi ja kitin värinen.
      Olen oppinut, että jokainen undulaatti on oma persoonansa, niin kuin me ihmisetkin. Ne yltävät noin kaksivuotiaan lapsen tasolle, jos niiden kanssa ollaan paljon. -Ihania otuksia!

    • TyrNimaNteli

      aivan ihania.Itselläni on yhdeksän undua ja kaksi neitokakadua;)
      ovat vapaina kaiken aikaa,niillä on oma huone ja siellä häkit johon tulevat ja menevät.
      Käsinruokitut ja kotikasvatetut ovat heti alkuun yleensä rohkeampia kuin liikkeestä ostetut.
      Puhumisen takia lintuja ei kannata ottaa,toiset voivat oppia,toiset ei koskaan.
      Lintuni ovat lintuja ja nautin niitten touhuista.
      Vaikka niitä on monta,muutama on ihan kesy ja ottaa ruokaa kädestä.Puhuvat vain linnunkieltä.
      Totta kai sotkevat,eikä niitä voi opettaa sisäsiistiksi.Huoneen lattialla on vahakangas,se on helppo imuroida ja pestä vaikka Sinipiialla.
      Huoneessa on iso puu kuusenjalassa ja siinä ne leikkivät ja juttelevat,välillä pyrähtävät huoneen ympäri.
      Aina kun menen huoneeseen lentävät vastaan.
      Undut ovat älykkäitä pikku ihmeitä,nautin niitten tempuista ja akrobatiasta,itse ovat leikkinsä kehitelleet,paitsi helmileikki,se on meidän yhteinen.Laitan puuhelmen häkin päälle ja se työnnetään lattialle,nostan,se pudotetaan,nostan,se pudotetaan, jne. melkein loputtomiin,hyvää voimistelua--minulle.
      Koirasta en osaa sanoa,meillä on kissa ja ovat aina eri huoneissa.Iloa saat unduista,mutta ottaisin kyllä kaksi,ainakin!

    • Katso tätä.

      ÄLÄ HYVÄ' IHMINEN LAITA UNDUT JA KOIRAT TAI MITKÄÄN SUURET E¨LÄIMET SAMAAN HUONEESEEN! UNDULLA PITÄÄ OLLA TOVERI UNDUT KESYYNTYY AIKANAAN. UNDUILLE VOI OPETTAA VÄHÄN KAIKEN LAISIA TEMPPUJA UNDUILLE EI OLE MITÄÄÄN MATKABOKSEJA :( UNDUT KAKKII YMPÄRIINSÄ! ÄLÄ LUULE NIITÄ MIKSIKÄÄN IHAN TYHMIKSI JOS PÄÄSTÄT UNDUSI VAPAAKS LASKE VERHOT ALAS NIIN ETTÄ MIKÄÄN IKKUNA HUONEESSA EI OLE AUKI! JA LAITA OVI KIINNI

    • Undulatus

      Kirjoittelmpa minäkin omia tietojani...

      1. Eläimet voivat tottua toisiinsa, joskaan kovin toiveikas ei kannata olla. Jotkut tottuvat ja jotkut eivät.
      Varovainen kannattaa lennätysten aikana olla, häkissä ollessaan lintujen luulisi olevan turvassa.

      2. Undulaatti on erittäin sosiaalinen lintu, ja tarvitsee ehdottomasti vähintään yhden lajikumppanin. Sitä mukavampaa linnuilla on, mitä enemmän niitä parvessa lentelee. Häkin koosta riippuu, kuinka monta sirkuttajaa kannattaa ottaa.
      Lituja on hyvä olla parillinen määrä, jos luku on pieni. Viiden linnun kopla menettelee jo, mutta kolmea ei kannata ottaa.
      Mielestäni kaksi kesyyntyy siinä missä yksikin, riippuu yksilöistä ja omistajan hermoista.
      Kärsivällinen kun on, niin kyllä se siitä.
      Yksinäinen voi kesyyntyä paremmin, mutta suosittelisin parin hankkimista melko pian.

      3. Kovin varma ei sukupuolista voi olla, jos vahanahasta ei väriä näe selvästi.
      Naaraat ovat normaalisti pippurisempia kuin koiraat, joten kahta naarasta ei kannata ottaa jos parvessa ei ole kummallekin omaa koirasta. Koiraat tulevat hyvin toimeen keskenään. Eli joko koiras ja naaras, tai koiras ja koiras.
      Jos nuoria lintuja haluat, voit ostaa yhden poikasen jonka sukupuolta ei vielä tiedetä, ja nuoren koiraan jonka sukupuoli erottuu jo selvästi. Näin linnuista toinen on pakosti koiras.
      Pesittämisestä jos haaveilet, niin silloin naaras ja koiras on se oikea vaihtoehto. ;)

      4. Tämäkin riippuu yksilöstä, ja tempusta. Harvemmin kovin hienoja temppuja oppivat, ja nämäkin tulevat yleensä yllätyksenä ja mukavana lisänä.
      Itselläni on tällä hetkellä seitsemän undulaattia, joista ainoastaan yksi osaa alkeellisen "tempun". Lintu osaa heittää pallon lattialle, kun sitä tarjoaa sille nokan eteen häkin katolle. Itse en ole tuota opettanut, kaveri vain tykkää viskoa tavaroita... ;)

      5. Kovin pitkäksi aikaa ei undulaatteja voi jättää. Tuo kaksi yötä on varmaankin se maksimi.
      Mielellään linnut kannattaa viedä hoitoon, tai hommata joku tuttu käymään lintujen luona kerran päivässä.
      Laitan tähän linkin jonka voisit käydä katsomassa, oli puhetta juuri tuosta yksin jäämisestä:

      http://www.papukaijayhdistys.fi/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5873

      6. Matkaboxissa voi kuljettaa lyhyitä matkoja, mutta pieni häkki olisi hommaan parempi.
      Häkissä lintu voi istua orrella ja ilma kiertää paremmin. Lakana häkin päälle, niin tirppa matkustaa mukavasti.
      Itsellänikin on usemapi tuollaiseen käyttöön soveltuva häkki, kannattaa kierrellä kirpputoreja tai panna ilmoituksia nettiin.

      7. Undulaatti ei opi kakkimaan tiettyyn paikkaan, lentäessä vahonkoja tulee varmasti.
      Uloste on kuitenkin pieni nokare, joka on kuivuessaan helppo raaputtaa irti esimerkiksi kankaista.
      Jos huoneessa on esimerkiksi lintupuu, lattialle sen alle voi laittaa sanomalehteä. Oleskellessaan lempipaikoillaan suurin osa kakoista tippuu sanomalehdille.

      Laitan tähän vielä pari osoitetta joista löytyy lisää tietoa:

      www.papukaijayhdistys.fi

      www.papukaijat.net

      www.undulaatti.com

    • Auttaja

      Kaikkiin kysymyksiisi taidetaan olla jo vastattu, mutta vastaan silti tässä minäkin.
      1.Riippuu koirasta, kaikki koirat eivät opi pitämään linnuista. Vaikka ne olisivatkin ystäviä, niitä ei saa jättää huoneeseen kahdestaan. Undu on silti undun paras kaveri.
      2.Enpä tiedä, undulla on yksin aika yksinäistä. Itselläni on 2 undua, joista toinen on hiukan arka ja toinen tosi tosi kesy. Hankin ne samaan aikaan ja arempikin on kesyyntynyt, kun on nähnyt toisen olevan pelkäämättä.
      3.Joillain unduilla vahanahan väri tulee näkyviin nopeammin kuin toisten. Yleensä alle 6kk unduista ei saa selvää. Jos haluat poikasia, kannattaa hankkia tyttö ja poika, muuten aika sama.(On sitten aivan eri asia pitävätkö linnut toisistaan)
      4.Varsinaisia temppuja unduille ei voi varmaan opettaa, mutta ne voivat oppia puhumaan.
      5. Omani pärjäävät ainakin 2 yötä, kunhan niillä on vettä ja ruokaa. Silti sinäkin aikana ainakin minun lintujeni luona käy joku katsomassa ja vaihtamassa ainakin veden.
      6.En ole ikinä kuullut, että unduilla olisi "matkaboxeja", aika iso sen pitäisi olle, että undut mahtuu lentelemään ja valoisa. Talvella linnut voi vat kylmettyä,
      7.Linnuiltahan tulee kakkoja vähän väliä, mutta ne eivät oikein näy. Ruuista saattaa tulla sotkua, esim. hirssintähkästä, jos sitä antaa huoneessa. Siivouksen yhteydessä nekin putsaantuu.

    • Minä myös.

      Minäkin tahdoin vastata tähän:)

      1. Tästä ei ole omakohtaisia kokemuksia. Mutta tiedän kyllä, että jotkut koirat hyväksyvät todella hyvin undun:) Mutta tilannetta pitää silti koko ajan seurata, ettei satu vahinkoja. Koira kun on isompi kuin lintu.

      2. Olet aivan oikeassa tässä. Kun unduja on vaan yksi, se hakee seuraa ihmisestä ja kesyyntyy helpommin. Kun niitä on kaksi, ne ovat toistensa kavereita eivätkä kaipaa ihmisen seuraa. Silloin saa tehdä paljon töitä, jotta saisi linnut kesyksi. Jos haluat linnuistasi välttämättä kesyjä, osta ensin yksi ja sitten vasta toinen. :)

      3. Tuota sukupuolta ei näe undulaateilla mistään muusta kun vahanahan väristä. Ja alle 6kuisilla pienokaisilla tunnistus on mahdotonta. Arvauksia voidaan sanoa, muttei mitään varmaa. Mutta jos unduille ei tahdo poikasia, ei tämä haittaa. Olivat kaksi unduasi sitten koiraita, naaraita tai koiras ja naaras, ne tulevat loistavasti toimeen keskenään. Kokemusta kaikista yhdistelmistä. Sitten vasta naaraat alkavat keskenään tapella jos niiden seuraan laittaa vaan yhden koiraan. Mutta kaksi koirasta eivät ala tappelemaan, jos niiden seuraan laittaa vain yhden naaraan. Naaras valitsee kumppaninsa ja koiraat hyväksyvät sen mukisematta. Mutta jos tahdot unduistasi kesyjä kaksi koirasta olisi paras vaihtoehto. Koiraat ovat rohkeampia ja seurallisempia. Niistä saa helposti kesyjä:)

      4. En nyt oikein tiedä millaisia temppuja tässä tarkoitat, mutta kuitenkin:) Minun unduni eivät osaa mitään varsinaisia temppuja. Ne eivät ole kesyjä, joten en ole niille oikeen mitään voinut edes opettaa, enkä tiedä haluaisinko. Mutta yksi hyödyllinen temppu, jonka toinen naaraani osaa, on se, että se tulee kepille. :) Se ei itse melkeinpä ikinä palaa häkkiin iltaisin. Opetin sen tulemaan kepille, ja siten saan tytön helposti häkkiin:)

      5. Undut pärjäävät kyllä kaksikin yötä keskenään, jos niillä on tarpeeksi ruokaa ja vettä. Ja jokin turvallinen lelu häkissä olisi kiva muun perheen ollessa poissa, jotta undut saisivat leikkiä. :)

      6. Unduja voi kuljettaa tietty samanlaisessa boxissa kun hamsteriakin, isommassa vaan. Mutta se ei välttämättä ole undulaattien kannalta paras vaihtoehto. Jos undu säikähtää jotain se pääsee isossa tilassa pyrähtelemään, lentää päin boxin seiniä ja vielä loukkaa itsensä. Jos unduja on pakko kuljettaa bussissa mukanasi, paras vaihtoehto varmaankin on pieni pahvilaatikko, jossa on ilmareikiä, jottei lintu tukehdu. Siellä on pimeää, eikä lintu silloin lennä. Ja se on niin pieni, ettei se edes pystyisi lentämään. Linnulle varmasti paras vaihtoehto.

      7. Meillä on undujen kakkoja seinillä, kun ne lentävät vapaina. Ja höyheniä ja siementen kuoria myös. Undu ei ole mitenkään erityisen siisti eläin. Undun omistajan pitää vain jaksaa siivota lemmikkinsä sotkut. Niitä ei voi ehkäistä mitenkään... Undut nyt vain ovat luonnostaan pieniä sottapyttyjä:D Tuota nyt en oikein taaskaan ymmärtänyt, että mitä tarkoitat tuolla "jos lintu on itseteossa" osiolla. Mutta jos undusi on vaikka kakkimassa sohvallesi, et edes huomaa koko juttua, kunnes se on jo ohi. Siinä ei kauaa mene:D Siitä lintua ei saa tietenkään mitenkään rankaista. Ei se ymmärrä ettei sohvalle saa tarvehtia. Ja jos löydät undusi esim tapettia repistä, et missään nimessä saa lyödä lintua. Ei se tiedä tekevänsä väärin. Voit ottaa linnun käteesi ja viedä sen muualle ja keksiä sille jotain muuta tekemistä, kuin tapetin jyrsintä. Älä myöskään aja lintuasi pois vauhdilla ja huutaen, jos se repii tapettia. Se ei ole ratkaisu ja lintu vain pelästyy, eikä ehkä enää luota sinuun. Lintua ei saa rankaista mitenkään. Ei se ymmärrä sitä. :)

      Tsemppiä, ja toivottavasti saat ihanat undut itsellesi:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 169
      4759
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      125
      4333
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2821
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1911
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1689
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1680
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      95
      1641
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1593
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1541
    Aihe