Manne-TV

kuvausryhmän kaajo

Kesäkuun alussa alkava manne-tv ihmetyttää varmasti romaneja. Olen seurannut muutamia viestiketjuja täällä keskusteluissa ja ymmärrän huolenne. Remu, Andy, Eeki ja Santeri eivät ehkä mielestänne ole ideaalisia mustalaisroolimalleja. Ensimmäinen jakso ei saanut mitään murskakritiikkiä sen nähneiltä kaaleilta, ainoastaan pientä pelkoa mustalaiskulttuurin esittämisestä valtaväestölle.

Haluaisin siksi kertoa Teille mitä itse valkolaisena ja sarjaa tekemässä olleena ajattelen.

Aiemmin en juurikaan pitänyt mustalaisista, minulla oli pelkkiä huonoja kokemuksia heistä. Yhden kunnon mustalaisen muistan jostain nuoruudestani. Kerroin paljon loukkaavia mustalaisvitsejä ja porukalla pidimme työtätekevää mustalaista samanlaisena mahdottomuutena kun Suomen euroviisuvoittoa. Aina mustalaisen ilmestyttyä lähistölleni olin automaattisesti varuillani. Toisaalta asun itähelsingissä, jossa varmasti pyörii suurin osa huonotapaisimmista mustalaisista. En voi sanoa kunnioittaneeni tai mitenkään pitäneeni mustalaisista.

Mutta niin maailma muuttuu. Suomi voitti euroviisut ja näin Manne-TVtä. Mustalaisten eristyneisyys ja yhteisöllisyys pelottaa valtaväestöä. Mustalaisia ei ymmärretä, heistä kuulee ainoastaan tarinoita, jotka kasvavat samalla kun kiertävät kaverilta toiselle. Valkolaisen tekemää ryöstöä ei muista, mutta mustalaisen muistetaan. Itse olen hölmöillyt nuoruudessani ja niitä tarinoita kaverit haluavat kuulla. Mutta jos olisin mustalainen, valtaväestön reaktiot olisivat erilaiset. Kunnioitusta ei heruisi eikä kukaan naureskelisi niille sattumuksille mitä typeryyksien lomassa on tapahtunut.

Palataanpa asiaan. Kun näin ManneTVtä, totuin mustalaisiin ja opin tuntemaan mustalaiskulttuuria. He eivät ole minulle enää eristäytynyt joukko pahantekijöitä ja pelottavia ihmisiä. On hauskaa kun mustalainen tekee pilaa erilaisista mustalaislegendoista, ikävistäkin. Valkolaisten tehdessä pilaa mustalaisista asia olisi loukkaus. Mutta ManneTVssä mustalaiset tekevät mustalaisvitsejä ja valkolaiset valkolaisvitsejä. Ja yhdessä nauretaan.

Mutta miten suhtautumiseni mustalaisiin on muuttunut? Kun lähdin mukaan tekemään ManneTVtä, en tiennyt mitä ajatella. Työpaikka sketsisarjassa oli suurin syy lähteä mukaan, mutta aihe pelotti omien ennakkoluulojen takia.
Nyt en juurikaan enää reagoi mustalaisiin yleisillä paikoilla. Huomaan ainoastaan valtaväestön reaktiot, jotka ovat hyvin varautuneita. Valkolaiset suhtautuvat mustalaisiin hyvin ennakkoluuloisesti ja mustalaiset reagoivat tähän käyttäytymällä arvaamattomasti. Ennen en huomannut meidän valkolaisten erikoista käytöstä, mutta nyt huomaan. Ihmisen normaali reaktio on olla peloissaan kun se ei ymmärrä jotain. Ja valtaväestö ei ymmärrä mustalaisia.
Toinen esimerkkini liittyy mustalaisten käytökseen. Kävelin Itäkeskuksessa lastenrattaita työntävän ystäväni kanssa. Vastaan käveli nuori mustalaispariskunta. Mies ei ollut väistämässä, vaan selvästi odotti meidän siirtyvän alta pois. Ystäväni katseli siinä kävellessään pystyykö siirtymään sivuun. Katseemme mustalaismiehen kanssa kohtasi siinä muutamia metrejä aiemmin, ja mustalaispariskunta siirtyi tieltämme pois. Vaikka tapaus tuntuu tavalliselta, se ei sitä ole. Huomasin nimittäin yhden erikoisen seikan kun ajattelin asiaa myöhemmin. Minä nimittäin hymyilin tälle mustalaispariskunnalle. Ja he hymyilivät takaisin. He eivät varmasti odottaneet tällaista reaktiota minulta. Yleensä lyhythiuksiset nuoret miehet murisevat kun näkevät mustalaisen.
Se, etten pidä mustalaisia sen erilaisempina kuin muitakaan suomalaisia on muuttanut omaa ja samassa tilassa/seurassani olevien mustalaisten käyttäytymistä.
Mistä tämä sitten johtuu?
Siitä etten demonisoi mustalaisia enää.
No miksi en?
Koska olen katsonut ManneTVtä.


Mustalaiset ovat suomalaisia siinä missä valkolaisetkin. ManneTV kaventaa kuilua näiden kahden ryhmän välillä ja yhdistää meitä. Siitä ei liene kenellekkään haittaa?

33

13726

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • manne tv

   millon se tulee tv:stä

  • emma

   mut et voi yleistää jos on ollut huonoja kokemuksia romaneista.mullakin päivittäin valtaväestöstä huonoja kokemuksia aina joku nimittelee.enkä voi silti yleistää .ootko aatellut että asiat joita ohjelmaasi paat suurin osa valtaväestöstä ottaa ne tosissaan vaikka ne ois vitsejä niin se vaan valitettavasti menee

   • kuvausryhmän kaajo

    Aiemmin olen yleistänyt, enää en. Asenne muuttui ManneTVn kautta. Mielummin nauraa fiktiivisille stereotypiamustalaisille kun kuulee tarinoita mustalaisista kavereilta. Lopulta kyse on kuitenkin viihteestä, olkaa ylpeitä että sitä tehdään Teistä kaaleistakin joskus. Ihmiset eivät kuitenkaan naura Teille, vaan kirjoitetuille henkilöhahmoille, jotka kerrankin ovat mustalaisia. Ja se tuo mustalaisia lähemmäs valtaväestöä, jonka takia nimittelykin vähenee.


  • nainen19

   ystävät kalliit jotka olette olleet tekemässä tätä ihme tv ohjelmaa. Miksi tuollainen loukkaava nimi? pitäisikö meidänkin lähteä tekemään valkolaisita jotain esim. "Jauhonaama- tv"ohjelmaa...

   järjenkäyttö sallittua!

   onko tätä koko ohjelmaa edes olemassa....

   • neiti..

    hyvä kirjoittaja..Manne tv nimi perustuu mieheen jonka nimion manne..
    siinäkin on ajateltu sitä, kun haukutaan mustalasisia Manneiksi, Manne on miehen nimi.. ei tarkoitA mustalaista.
    joten alkaa loukkaantuko siitä, sillä sillä annatte vaan ihmisille oikeuden nimitellä manneksi, koskaitsekkin pidätte sitä mustalaisisse loukkaavana nimityksenä. Ei miehen nimi voi ketään loukkaa.. ohjelma on oikeasti hauska, ei loukkaava.. tämän tarkoitus on hyvä.. älkää tuomitko ennenkuin olette nähneet..


   • Nimetön

    niin kysyn vaan..


  • leiffi.

   Olen ylpeä että meistä kaaleista tehdään tvsarja! Odotan sitä malttamattomasti.

   • rom

    juu tämä on nyt uusi nimitys kun ei voi sanoa enään mustalainen tämä manne nimi jatkaa rasismia mitä se on parhaimilaa ne jotka tekivät vuosia töitä että romani sanaa käytetään miksi meidän pidäs hyväksyä tämä??

    ja miksi manne sivulle tehdään vielä romani-suomi sanakirja miksi??

    http://www.yle.fi/manne-tv/sanakirja.html


   • Nimetön
    rom kirjoitti:

    juu tämä on nyt uusi nimitys kun ei voi sanoa enään mustalainen tämä manne nimi jatkaa rasismia mitä se on parhaimilaa ne jotka tekivät vuosia töitä että romani sanaa käytetään miksi meidän pidäs hyväksyä tämä??

    ja miksi manne sivulle tehdään vielä romani-suomi sanakirja miksi??

    http://www.yle.fi/manne-tv/sanakirja.html

    eikö teirän kieltä saisi ymmärtää ku teki ymmärrätte meitä? voi brkl!


   • raakaa touhua!
    rom kirjoitti:

    juu tämä on nyt uusi nimitys kun ei voi sanoa enään mustalainen tämä manne nimi jatkaa rasismia mitä se on parhaimilaa ne jotka tekivät vuosia töitä että romani sanaa käytetään miksi meidän pidäs hyväksyä tämä??

    ja miksi manne sivulle tehdään vielä romani-suomi sanakirja miksi??

    http://www.yle.fi/manne-tv/sanakirja.html

    Mitä varten sivuilla pitää olla suomi-romani sanakirja.eikö romaneilla saa olla omaa kieltä ilman että sitä valkolaiset ymmärtäisivät!?.Kieli Joka on muutenkin harvassa ja monet puhuvat sitä melko huonosti.pitääkö vielä nettiin iskeä semmoiset!?.


   • jauhonaama

    niin sitä pitää


  • kulkija2

   Päivän kokemus manneista!

   Olin perheen kanssa kävelemässä,kun manne-auto pyörähti viereen.Kuski pyysi kännykkää lainaksi...?Ymmärrettävistä syistä olin melko varautunut(periaatteessa en luovuta kännykkääni tuntemattomille) ja sanoin:"En lainaa" ja jatkoin matkaani.Pyysivät uudelleen ja tarjosivat rahaa vastineeksi.Edelleenkään en ollut vakuuttunut ja vastasin:"En lainaa".Kyydissä ollut mies alkoi tässä vaiheessa korottamaan ääntään ja huusi jotain.Matkaani edelleen jatkaen, vastasin - etäisyydestä johtuen - hieman kuuluvammalla
   äänellä:"Ärrä-kiskalla voisi olla yleisöpuhelin(tämä oli ilmeisesti virhe)".Kyydissä ollut manne-mies nousi autosta ja alkoi uhkailemaan ja karjumaan kurkku suorana.En vastannut mitään,vaan kävelin rauhallisesti pois.Manne-mies jatkoi väkävaltaa pursuavaa huutoa ja uhkailuaan,niin kauan,kunnes pääsin pois näköpiiristä.Ja päivä tuli taas pelastettua!!!

   Olisi muitakin tapauksia kerrottavana(sivullisen roolissa ollessa),mutta tämä riittäköön.
   Manne-sketsejä voi olla mukava katsoa televisiosta,mutta kadulla ei kuitenkaan ole kovin turvallisenoloista kävellä,jos saa taas jännittää,että milloin ne mannet taas tulevat tekemään "tuttavuutta".
   Mainittakoon vielä,että seurueemme nuoriso sai varsin negatiivisen kokemuksen "mannekultuurista".
   Lisäksi monet ns. tavalliset ihmiset tuntevat epävarmuutta tai jopa pelkoa manneja kohtaan,johtuen heidän arvaamaatomuudesta.

   Vaikka valtaväestökään ei saa puhtaan pulmusen papereita,niin manneilla on melko suuri työ edessä,jos haluavat,että mannet nauttivat kansan keskuudessa yhtä suurta luottamusta,kuin valtaväestö keskimäärin.Toivottavasti tulevaisuus kuitenkin tulee valoisammaksi!

  • CinemaScope

   Kovin amatööritasoinen räpellys koko Manne-TV.Suurin osa näyttelijöistä alle harrastelijateatteri-tason..Ja aiheet sketseissä jo tuhanteen kertaan kuultuja.Mutta sama se miten lärvinsä televisioon saa, pääasia on että tuntee olevansa julkkis.
   Taidan harkita tv-luvan irtisanomista.

   • ainakaan minua

    Katselin eilen sarjaa vartin verran, mutta kertaakaan ei naurattanut. Ihmettelin tyhmänä että koska ne sketsit alkaa kunnes tajusin vaihtaa kanavaa...


  • Täysikuu on tummanpunainen

   Santeri Ahlgren kera muun Manne-tv porukan kanssa on tarjonnut ohjelman kautta uskomattoman tilaisuuden meille, romaniväestölle tulla kuulluksi, omana itsenämme. Sikäli mikäli me romanit nyt tästä osaisimme ottaa sen hyödyn joka on tarjolla. Nyt on aika jättää rasismivetoomukset (kliseistä ja turhautunutta jupinaa, joka osoittaa vain heikkoa itsetuntoa) pois ja keskittyä tosiaankin rakentaviin asioihin. Nyt romanit luomaan projekteja, käyttämään näkyvyyden tuomaa etua, valttikorttia korttipakasta, joka tällä erää on täynnä herttaässiä. Nyt on hyvä tilaisuus luoda myönteinen ja avarakatseinen dialogi valtaväestön ja muiden eri kieli- ja kulttuuritaustaisten ryhmien välille. Oman kulttuurin säilyttäminen onnistuu hyvän itsetunnon omaavilta yksilöiltä, joilla on yhteisöllisen kulttuurin taidot käytettävissä.

   Manne-tv on luonut romaneille tilaisuuden, jota ei ole ollut kaiketi koskaan, näkyvyyttä, mielenkiintoa kultturiimme ja myös siihen, että muutokselle on sijaa, jos sydän ottaa sen vastaan...

  • romaani

   toi oli kiva kuulla. yleensä ei kuule kun kielteistä puhetta ei kaikki ole samanlaisia.

  • Make

   Hei!

   Kuulin Radio Suomen iltapäivän Ajantasassa romaniasian jonkun naispuolisen henkilön haastattelun. Hän ajoi Manne-tvn lopettamista vedoten siihen, että romanikulttuuri olisi muuttunut Manne-tvn realistisesti kuvaamasta 70-luvun tilanteesta kokonaan toiseksi 30 vuodessa.

   Itselläni tuolloin maalla asuneena on Manne-tvn kuvaamia kokemuksia: mustalaiset tulivat kylään. Nainen tuli pirttiin ja jutteli niitä näitä.Hänen lähdettyään huomasimme, että ulkovajasta oli kadonnut kalliita työkaluja. Eli romanimies oli ne varastanut sillä välin kun romaninainen piti talonväen sisällä.

   Niinikään olin 70-luvulla hyvä "kaveri" ikäiselleni romanimiehelle. Kerran lainasin hänelle 20 FIM. En saanut niitä koskaan takaisin.

   YHTEENVETO

   Kun muiden kulttuurien muutos kestää satoja vuosia, niin miten romanikulttuuri olisi muuttunut 30 vuodessa? Mahdotonta!
   Samanlaisia varastelevia ja työtä vieroksuvia he ovat kuten ovat aina olleet. En itse tuomitse sitä lainkaan, koska ymmärrän sen kuuluvan heidän kulttuuriinsa.
   Mutta romaniasiain puuhanainen siis puhui täyttä potaskaa että romanit olisivat muuttuneet vajaassa 30 vuodessa kunnon kansalaisiksi.

  • Manne-tv on...

   ...surkea sarja. Huonompi kuin Kummeli.

   • mikmakin62

    Sarjan musasta voin sanoa hyvällä omatunnolla että en ole yhdessäkään Suomessa näkemässäni tv-sarjassa tavannut yhtä loistavaa musiikkia. Enkä tarkoita vain suomalaisia. Ehdotonta huippua. Maailmanluokkaa. Äkkiä DVD kehiin sarjasta ja olen pomminvarma asiakas.


   • orkesteri_
    mikmakin62 kirjoitti:

    Sarjan musasta voin sanoa hyvällä omatunnolla että en ole yhdessäkään Suomessa näkemässäni tv-sarjassa tavannut yhtä loistavaa musiikkia. Enkä tarkoita vain suomalaisia. Ehdotonta huippua. Maailmanluokkaa. Äkkiä DVD kehiin sarjasta ja olen pomminvarma asiakas.

    on aivan loistava! Varsinkin kitaristit Tero Roininen ja Jasmine Valentin ovat uskomattomia virtuooseja. Seuraan sarjaa nykyään musiikin takia.


   • 020202kuinkavoinauttaa

    Mannet on kummelista revittyjä, moni kummelin hahmo oli kuin sterotypinen manne


  • Nalle Seinäruusu

   Samantekevää minulle kuka siitä sarjasta närkästyy ja ketkä pitää sitä asiallisena ja ehkä opettavaisena.

   Minusta se vain oli huono, että ei kannata katsoa.

   Kohtaukset pomppii sinne iittymättä mitenkään toisiinsa ja komediaa en ymmärtänyt.

  • eivät

   arvosta Suomalaisia..

   • romaninainen-1

    Miksiköhän?Johtuisikohan vuosisatojen keralla tulleista potkuista,henkisistä ja fyysisistä?Miksi te hyvät "kaajeet" kun kerran luulette olevanne niin sivistyneitä ja viisaita, ette tunne historiaa????Eikös sitä opetettukaan koulussa, jota niin tunnollisesti kävitte???


  • tv n katselija

   manne tv on aivan loistava ohjelma parempaa on turha etsiä minä katson manne tv tä aina

  • mie ..94

   Hei, antakaa romaaneille arvoa onhan hekin ihmisiä!.
   Minkä sille ihminen voi jos on romaani paraksi syntynyt?. Itselläni on pieni r-vika ja olen saanut kärsiä siittä jo liikaa, ajatekaapa kuinka paljon sitten romaanit joutuvat kärsimään...jättävät jopa koulun kesken se varmaan johtuu siittä että heitä kiusataan. Meidän luokalla oli sillon ku olin ekalla eräs tyttö jota kaikki kiusasivat en vieläkään käsitä miks. Ainakin mä olen tavannut oikein herttaisia romaaneja.

   • mites onkaan

    Tarkoitat kai romanit?
    Romaani on kirja :)
    Romaanilapsi = Novelli (ha ha ha)


  • kunkotimaaalbania

   Hirveän paljon juttuja hevosista ja Albanialaisia kotilauluja kai?

  Ketjusta on poistettu 20 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Yksinasumisen tukeminen lopetettava

   Mukavuudenhaluiset köyhät haluavat asua kalliisti yksin. No ei se mitään, jos maksavat itse asumisensa. Mutta kun eivät. Kun lopetetaan asumistukie
   Maailman menoa
   610
   3463
  2. Neljää ihmistä epäillään taposta

   Helsingin Punavuoressa – yksi heistä on takavuosien Miss Helsinki -kilpailija https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009488867.html https://www.mtvuutise
   Maailman menoa
   22
   2257
  3. Sara Chafak Rikkaat ja rahattomat -ohjelmassa

   Verotuksessa tulot olleet melko maltillisia edellisinä vuosina ja sitten tullaan rikkaina telkkariin esiintymään. Puoliso Jeffrey Lawman ei ole ollut
   Kotimaiset julkkisjuorut
   75
   2030
  4. Andy McCoy heittää hurjan väitteen "heponisti"-elämästään: "Levy-yhtiö toi sulle kamaa, että sä..."

   Ohhoh… Rock-legenda Andy McCoy avautuu huumeiden käytöstään ja esittääkin aikamoisia väitteitä. Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/andy-mccoy-h
   Kotimaiset julkkisjuorut
   29
   1470
  5. Martina IG:ssä pitää rotikoita vapaana metsässä, vaikka lakisääteinen kiinnipitoaika on alkanut

   Ja naisella jo aiempi tuomio metsästyslain rikkomisesta! Martina kuvaa videolla vapaana juoksevia koiria ja selittää "nää nauttii, on kyl iha mielentö
   Kotimaiset julkkisjuorut
   379
   1324
  6. 3 vuotias lapsi jätettiin yksin Espoon Friisilän päiväkodin pihalle.

   Hoitohenkilökunta oli häipynyt ja lapsi yksin leikkimässä hiekkalaatikolla. Vanhemmat olivat hakeneet sovitusti lapsensa ennen viittä ja päiväkoti oli
   Yhteiskunta
   55
   1231
  7. Jo toinen ei-koti! Päivi Lipponen ei kutsu Maria Veitolaa Paavo Lipposen kanssa jakamaansa kotiin

   No jopas...! Päivi Lipponen asuu puolisonsa Paavo Lipposen kanssa Helsingin Töölössä. Hän ei kutsu Maria Veitolaa yökylään Helsingin kotiin, vaan Porv
   Suomalaiset julkkikset
   49
   1213
  8. Mikä ihastuksesi kohteessa on kuumaa

   Mikä saa haluamaan juuri häntä? Ole rehellinen.. Kukaan ei saa tietää👀
   Ikävä
   51
   1108
  9. Tiedäthän nainen sen

   Että sun ei tarvi tehdä mitään ylimääräistä. Olet täydellinen ja rakastan sinua. Mikään ei muuta tunteitani sinuun.
   Ikävä
   39
   912
  10. Mitä haluaisit

   Sanoa kaipaamallesi neiti- ihmiselle, juuri nyt?
   Ikävä
   74
   906
  Aihe