Onko jollain ollut amppe?

Lisätietoa Amppesta, kiitos!

Hei,
Haluaisin tiedustella, että onko jollain ollut joskus Amppe eli Acute Multifocal Placoid Pigment Epitheliopathy. Mulla alkoi neljä päivää sitten oireet. Olin leffassa ja näkökenttä alkoi näkyä ns.väreilevänä. Ajattelin ekaksi että se johtuu vaan väsymyksestä, mutta se jatkui vielä seuraavanakin päivänä ja oli pahempana. Tiistaina kun menin töihin näkö oli jo sen verran huono, etten kunnolla pystyny tekee töitä. Joudun paljon tekee hommia tietokoneella ja näpläilee numeroiden kanssa.

Soitin sit lääkäriin ja se kehotti eka menee instrumentariumiin tarkastuttaa näkö. Oikealla silmällä näin hyvin, mutta vasemmalla silmällä en nähnyt edes isointa eetä taululla. ympärilla näin selvästi asiat, mutta keskikohdassa näkökenttää oli harmaata läiskää. Ne kehotti heti hankkiutumaan silmälääkäripäivystykseen. Menin sit lähetteellä silmäpolille ja lääkäri sanoi ettei ole enne nähnyt vastaavaa. Mulla on silmien pohjissa vaaleita läiskiä ja vasemmassa silmässä turvotusta tarkan näön alueella mikä aiheuttaa harmaan läiskän keskellä näkökenttää.

Pääsin aamulla jatkotutkimuksiin kun verkkokalvolääkäri tuli paikalle ja tutkimusten jälkeen selvisi, että mulla on Amppe. Se on erittäin harvinainen sairaus, mitä edeltää usein flunssa, mikä mulla oli viime vklla. Amppessa elimistö hyökkää itse itseään vastaan, ja se on virus, johon ei ole mitään hoitoa, vaan se parantuu itsestään. Lääkäri sanoi, et 80 prossan tod.näköisyydellä mun näkö palautuu täysin entiselleen. Mutta on myös mahdollista että jotain haittaa voi jäädä.

Sain kortisonia mikä lieventää turvotusta. Mul ei koske yhtään silmiin ja nään paremmin kun on aurinkolasit päässä. Olisin tosi kiitollinen jos on jollain enemmän tietoa viruksesta. Tai jos jollain olis omakohtaisia kokemuksia, niin olisin tosi kiinnostunut kuulemaan. Tää tuntuu tosi hurjalta että näkö heikkeni yhtäkkiä näin nopeesti. Haluisin myös tietää, et jos jollain on ollu sama tauti, että kuinka nopeesti tauti alkoi parantua? Ja kuinka virusta kannattaisi mahd.hoitaa? Sain nyt 2,5 vk:a sairaslomaa. Ahdistaa kun töissä on hirvee kiire ja nyt en pysty mitenkään tekee töitä kun näkö on niin paljon huonontunu. Tai varmaan jotenki pystyisin, mut tosi hitaasti.

3

2503

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Amppea sairastava

      Hei,

      huomasin vasta tänään viestisi, joka koskettaa kovin minuakin. Olisin kiinnostunut jakamaan kanssasi tietoa tästä sairaudesta!

    • amppeliini

      Törmäsin vasta näin myöhään viestiisi.
      Mielenkiintoista, että löytyy joitakin kohtalotovereita.
      Itselläni alkoi amppe (tai apmppe - kuten jotkut sanovat) huhtikuussa. Näkö lähti toisesta silmästä lähes kokonaan. Silmälääkärit olivat ihmeissään ja aluksi mulle arvottiin diagnoosiksi veritulppa silmässä. Sitten alkoi harmaita sumuläiskiä tulla toiseenkin silmään. Aloitettiin autoimmuunisairauksien tutkimukset (siis reuma jne.), ei mitään. Ilmeisesti jonkin asteinen iriitti oli myös päällä, johon sain kortisonitippoja. Lopulta varmistui amppe (vaikka sitäkään ei alkuun nimetty, vaan sanottiin vain "joku virus").
      Muutaman viikon päästä näkö alkoi palautumaan, MUTTA... pieniä arpia silmäpohjaan on jäänyt kumpaankin, toiseen silmään (siihen josta näkö lähti lähes kokonaan) on jäänyt arpia enemmän. Näköelämykseni on siis tänäkin päivänä (puoli vuotta taudin alusta) vääristävä, ts. rivit saattavat "kiemurrella", varsinkin jos teksti on kovin tieheää. Myös huonot valaistusolosuhteet vaikuttavat tähän pahentavasti. Samoin väsymys, flunssa, stressi, olen huomannut! Rivit menevät välillä päällekäin, niin että näen "kahtena". Esim. autojen rekisterikilvet: kuin olisi kaksi kilpeä päällekäin. Tämäkin on välillä huonompi, välillä hieman parempi. Mutta ei koskaan "entisensä"...
      Eli haittaa on ainakin minulle jäänyt. No, ehkä alan jo hiukan tottua tilanteeseen, pakkohan se on. Käyn yhä kontrolleissa silmäpolilla. Luullakseni jonkin asteinen haitta tästä jäänee kai loppuelämäksi. Tosin aivot voivat ajan kuluessa kaiketi tottua hyvinkin "silmätäpliini".
      Eräs lääkäri on ollut melko positiivinen, että vielä voisi edistystä tapahtua, mutta pari muuta oli kyllä sitä mieltä, etteivät ne arvet sieltä enää mihinkään katoa... Eli katsotaan päivä kerrallaan. Töissä olen vähän ollut, katsotaan sitäkin nyt hetki kerrallaan, - minkälaista työtä sitä sitten loppuelämänsä tekeekin, on selvää, että silmien pitää antaa välillä levätä ja ottaa rauhallisesti...
      Ai niin, olen ollut ymmärtävinäni, että joskus tämä tauti voi olla pahakin, se voi iskeä kai muuallekin elimistöön ja joku on kaiketi kuollutkin (harvinaista!). Eli on syytä olla tyytyväinen, että on päässyt näin vähällä!

    • Anonyymi

      Nipalla on ollut

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe