6 vk mahakipuja takana

apua kaipaava

Tarvitsisin vertaistukea masuvaivaisten/koliikkilasten vanhemmilta.

Stoori lyhyesti. Meidän rakas tyttäremme kärsii kovasti masuvaivoista. Ilmaa menee ilmeisesti mahaan joka syötöllä ja vaikka imuote ok ja ns. ilmastoidut pullot käytössä (osittain korvikkeella, kun oma maito ei riitä). Korvikemerkit käyty läpi ja tuntuu, että mikään ei ole oikein sopiva. Imetyksen ja pullottelun välissä ja jälkeen röyhtäytellään, mutta ei aina tule sitäkään, ehkä n. tunnin päästä voi tulla. Neuvolan mukaan ei ole koliikkia vaan johtuu itku/huuto johtuu siitä, kun maito kulkee epäkypsyssä suolistossa. Tytöllä myös GER-oireisto. Nla:n mukaan siis nämä korjaantuvat ajan myötä. Tyttö kuitenkin itkee kovin joka syötön jälkeen välittömästi parhaimmillaan seuraavaan "ruoka-aikaan" asti. Eli päivällä ei nukuta kuin max. tunti. Jos nukahtaa niin herää vähän väliä säpsyen mahakipuun ja kipristelee ja vääntää kroppaa,kun sattuu. Yöllä nukkuu sentään joka yö (ainakin toistaiseksi) 5 tuntia. Lapsi ei viihdy kuin sylissä, koska kipuilee ja vain sylissä saa lohdun. Tutti ei kelpaa, vain tissi lohdukkeeksi. Neuvolassa kysyin huolestuneena, että miten lapsi pystyy motorisesti kehittymään, kun ei "voida" esim. leikkimatolla tai sitterissä pitää (viihtyy n. 5 min.). Sanoivat, että kyllä se siitä, kyllä koliikkilapsetkin ovat oppineet kävelemään. Tänään lekuri sanoi, että pitäisi pitää mm. mahallaan lattialla että oppii. Siihen jaksanut sitten vastata, että kun on yritetty, mutta ei voida huutavaa lasta siinä pitää, kun ei viihdy (lekuri ei ymmärtänyt huoltamme masuvaivoista) Kysyinkin nyt "kanssasisarilta":

- kuinka paljon lapsenne nukkuu päivällä tai nukkuuko ollenkaan

- oletteko saaneet "pysymään" leikkimatolla tai sitterissä

- onko motorinen kehitys edennyt "normaalisti"

- koska on hymyillyt tai ottanut kunnon katsekontaktia? Tuntuu, että irtoaakohan se hymykään koskaan, kun vaan koko ajan itkee tai jos ei itke, niin sitten nukkuu

- onko kantoliinasta/repusta ollut apua?

- ovatko disflatylit tai cuplatonit tai relat auttaneet? Meillä ei

Ja sitten ottaisin vastaan vielä vinkkejä millä pienen oloa saisi helpotettua. Eri kanto/sylkyttelyasennot on tiedossa. Turvakaukaloon rauhoittuu toisinaan. Lämmin kylpy ei auta.

11

3742

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...normaaleja

      Meillä on kahdesta koliikkilapsesta kasvanut ihan normaaleja muihin ikätovereihin verrattuna. Sinuna en ottaisi kauheasti stressiä siitä motorisesta kehityksestä. Koliikkilapsia joutuu aina pitämään enemmän sylissä ja kanniskelemaan, koska harva äiti raaskii kuunnella sitä itkua pitkään vaan yrittää lohduttaa lasta.

      Meillä itkuilut loppuivat molemmilla 3 kk:n iässä. En nyt tarkkaan muista miten motorinen kehitys edistyi, mutta mitä se sitten koko ihmisen elinkaaressa meinaa, jos joku vatsalleen kierähtäminen tai kävelemään lähteminen myöhästyy kuukaudella tai parilla. Kyllä ne kaikki tulevat (myös hymyt) sieltä vaikkakin usein hieman viiveellä.

      Meillä on kokeiltu varmaan kaikki mahdollinen ja mahdoton. Monesti on esim. ajeltu illalla autolla, että muksu rauhoittuisi auton tärinään. Joskus voi olla myös niin että mikään muu ei auta kuin aika. Koliikkiakin kun on monen eri tasoista. Jotkut itkee esim. pari tuntia illassa, pahimmat koko ajan hereillä ollessaan.

      Käsittääkseni kaikilla koliikkilapsilla tulee suolistossa jotain "valmiiksi" noin 3-4 kk:n iässä ja vatsavaivat häviävät. Kokemuksesta voin sanoa, että oma ihmetys oli suuri, kun oma tyttäreni kolmen kuukauden huudon jälkeen yhtäkkiä istua möllötti hiljaa sitterissään ja hymyili tyytyväisenä.

      Toivon sinulle jaksamista. Mikäli mahdollista, pyydä myös hoitoapua esim. isovanhemmilta tai muilta läheisiltä ihmisiltä noiden ensimmäisten kuukausien aikana. Ei äiti ole mikään kone vaan tarvitsee itsekin välillä hengähdystaukoja.

    • aika auttaa

      Tekstisi oli kuin meidän elämästä vielä kuukausi sitten. Nyt meillä vauva 3kk 3vko ja on hyvin onnellinen. Me myös kokeiltiin melkein kaikki mahdollinen, mut ei mistään mitään apua kunnes tuli se maaginen kolme kuukautta täyteen, niin heti helpotti. Tuntui, että voiko olla mahdollista, että vauva vaan hymyilee ja jokeltelee onnellisena. Nyt viihtyy lattiallakin jo tovin ja sitterissä pidempäänkin. Jos itkee, niin itku on aivan toisenlaista, kuin "vatsahuutoa". Nyt voin vasta sanoa nauttivani tästä esikoisestani, mutta en ois ikinä voinu uskoa miten raskasta se alku voi olla.
      Jaksamisia sulle kovasti!!!!

    • testattu

      maitoallergia? Meidän pojan ihan vastaavanlaisia oireita pidettiin myös koliikkina kunnes LOPULTA saatiin selvyys että raukalla olikin maitoallergia.

      • ap:n viestin kirjoittanut

        Ei ole testattu allergian mahdollisuutta, koska ei neuvolan lääkärin mielestä voi olla kyseessä, kun ei ilmene ihottumana. Mä sanoin, että tarvitseeko olla ihottumaa, jos tällä lapsella onkin suolisto-oireinen allergia, kun se mahakipu on ihan hirveetä. Sanoi vain, että kyll se siitä, ilmavaivaa, ilmavaivaa. Että yksityiselle kait pitäisi mennä...


      • oli..
        ap:n viestin kirjoittanut kirjoitti:

        Ei ole testattu allergian mahdollisuutta, koska ei neuvolan lääkärin mielestä voi olla kyseessä, kun ei ilmene ihottumana. Mä sanoin, että tarvitseeko olla ihottumaa, jos tällä lapsella onkin suolisto-oireinen allergia, kun se mahakipu on ihan hirveetä. Sanoi vain, että kyll se siitä, ilmavaivaa, ilmavaivaa. Että yksityiselle kait pitäisi mennä...

        nimenomaan suolisto-oireinen maitoallergia! Eli siis ei minkäänlaisia ihomuutoksia. Nyt joko sanot neuvolaihmisille suorat sanat että haluat vauvasi allergia tutkimuksiin tai sitten menet yksityiselle!
        Toinen vaihtoehto on että testaat itse kotona onko vauvalla maitoallergia, eli jos imetät niin et syö itse mitään missä on maitoproteiinia. Tai sitten ostat apteekista sitä vastiketta (esim almiron pepti). Ja kokeilun pitää kestää kaksi viikkoa vähintään.


      • listaa..
        ap:n viestin kirjoittanut kirjoitti:

        Ei ole testattu allergian mahdollisuutta, koska ei neuvolan lääkärin mielestä voi olla kyseessä, kun ei ilmene ihottumana. Mä sanoin, että tarvitseeko olla ihottumaa, jos tällä lapsella onkin suolisto-oireinen allergia, kun se mahakipu on ihan hirveetä. Sanoi vain, että kyll se siitä, ilmavaivaa, ilmavaivaa. Että yksityiselle kait pitäisi mennä...

        Eli vielä tässä listaa mitä sinä et saa laittaa suuhusi jos imetät ja haluat testata helpottuuko vauvan olo.
        Kiellettyjä ruoka-aineita maitoallergiselle ovat

        -maidon proteiinit: maitoproteiini, hera, heraproteiini, kaseiini, kaseinaatti, laktalbumiini
        -maito, maitojauhe, kerma
        -luomumaito, ternimaito, yömaito
        -hapanmaitotuotteet: piimä, jogurtti, rahka, viili, smetana, ranskakerma, kermaviili
        -vähälaktoosiset Hyla- ja Intotuotteet
        -laktoositon maitojuoma, laktoositon kerma, laktoositon jogurtti, herajuomat
        -jäätelöt ja maitopohjaiset vanukkaat
        -juustot, raejuusto, kotijuusto, tuorejuustot
        -voi, margariinit jotka sis. maitoa
        -kasvirasvapohjaiset jäätelöt, juustot ja rasvasekoitteet
        -lehmänmaitoa sisältävät äidinmaidon korvikkeet
        -vuohenmaito ja muiden nisäkkäiden maito
        -valmisruoat ja elintarvikkeet, joissa on käytetty maitoa tai maidon osia
        -ternimaitotabletit


    • liikaa ilmaa

      Voisit kokeilla pelkkää pulloruokintaa ja pitää taukoa imettämisessä. Voit esim. vuokrata sähköisen rintapumpun joksikin aikaa jotta saat tyhjennettyä rinnat kunnolla ja maidon tuotanto pysyy yllä.

      Uskon, että koliikkilasten vatsavaivat ovat nimenomaan ilmavaivoja. Ilma tulee vatsaan imiessä. Lapsi imee rintaa helposti 15-20 minuuttia kerrallaan. Pullosta saman satsin maitoa saa viidessä minuutissa. Rintaruokinnassa lapsi saa siis ilmaa sisäänsä paljon pitemmän aikaa kuin pullosta juodessaan.

      Kannattaa kokeilla NAN-korviketta. Meillä ja monella tutullani se on osoittautunut kaikkein vatsaystävällisimmäksi, parempi kuin esim. Tutteli Omneo jota markkinoidaan koliikkivaivoista kärsiville. Jos imetyksen lopettamisesta ei tunnu olevan mitään apua, voit jatkaa imetystä uudestaan. Voit myös halutessasi antaa pumpattua maitoa pullosta.

      Meillä meni muuten melkein parisen viikkoa ennen kuin Disflatyl-tipat alkoivat tehota, mutta sitten ne kyllä selvästi auttoivat.

    • heli

      Meillä myös saman tyyppisiä ongelmia. Vatsavaivat alkoivat 1 kk iässä, ja nyt poika on 2,5 kk, edelleen on vaivoja. Kaikkea on kokeiltu: vauvahierontaa, korvikkeen vaihtoa, Cuplatonia, Disflatyliä jne. Mikään ei tunnu selvästi auttavan, vaikkakin välillä on ollut myös parempia jaksoja. Vaivat eivät ole kokopäiväisiä, eli onneksi viihtyy välillä myös lattialla tai sitterissä.
      Kuulostaa siis kovin tutulta, voimia sinulle kovasti! Itse odottelen sitä kolmen kuukauden rajaa... Vaikka eihän se välttämättä siihen lopu.

    • Isi

      Hei! Aluksi täytyy sanoa, että koeta jaksaa. Aika auttaa, vaikka se tuntuu tuolla hetkellä aika lohduttomalta. meidän pikku prinsessalla oli koliikki asteikolla 1-10 11 siihen päälle refluksi, eli kaikki pulautettiin ulos mitä sisälle saatiin. Ei nukuttu yöllä ei päivällä, kuin pikku pätkiä. Kilpaa äidin kanssa kannettiin. Sai neiti ainakin kenguruhoitoa! :) Pahinmpaan mahakipuun auttoi, kun otin neidin syliin istumaan selkä rintaani vasten tukevasti kiinni. Sitten menin joustipatja sängyn laidalle istumaan ja sängyn jousien avustuksella aloin hiljalleen "hytkyä" sängyssä ylös alas. Näin pumppaamalla ja sitten välillä pikkuinen varovasti selälleen asettamalla, neiti sitten sai aina pieraistua pahimmat kaasut mahasta ja olo helpottui. Sitten ehkä saattoi vähän nukahtaakkin , monasti nukahti jo kesken hytkytyksen. Tämä sängyn reunalla hytkyminen vähän helpotti sitä jatkuvaa jalkojen päällä oloa ja huoneesta toiseen kävelemistä. Säästi samalla selkää. Sitten yksi mikä lohdutti pientä ja auttoi nukahtamaan oli, kun latasin matkapuhelimeen Röllin elefantti-Antin ja siili-Suhosen ja soitin sitä sitten kantaessani pienokaista huoneesta toiseen. Röllistä tuli sellainen lohduttaja, että itku loppui heti, kun Röllin laittoi soimaan. Nyt rakkaamme on jo 7 kuukautta. Koliikki ja refluksi jäi pois n. 3 maagisen kuukauden iässä, kun aloitettiin lääkärin opastuksella syömään kiinteää ruokaa. Nyt on sitten selvinnyt, että neidillä on myös maitoallergia, mutta enää ei itketä vaan hymyillään ja nauretaan. Ja nyt meillä on niin eloisa lattialla vipeltävä, ei vielä kävele,pikkuneiti että. Voisin sanoa, että on motoristisesti monta ikäistään kehittyneempi. Eli ei se jatkuva kantaminen sitä motoriikkaa hävitä. Mahakivut on ehkä kehittäneet tyttöön lisää jäntevyyttäkin. Cuplatonia käytettiin ja apua oli, huomasi kyllä jos ei oltu muistettu antaa. Kantoliinaa tai reppua ei käytetty, kun repussa ei viihtynyt/kyennyt olemaan. Koettakaa jaksaa, vaikka se koville ottaakin. Minä tiedän. Maailman paras ääni oli, kun yöllä pieni sai pieraistua pahimmat paineet ulos. Syli ja tissi on ne lohdut.
      Täytyy ajatella, että jos lapsi on muuten terve, ei ole vaikeaa kehitysvammaa tai muuta, niin tuon koliikkiajan tanssii vaikka päällään (hyvä sanoa, kun se on takanapäin, anteeksi).On suuri siunaus jos on saanut terveen lapsen, se ei ole mikään itsestään selvyys. Mutta nyt toivotan teille ja kaikille jaksamisia ja kaunista kesää! :)

    • nasuliini 83

      Heippa.
      Meillä tytöllä ollut jonkin verran lähinnä ilta ja syötönjälkeistä itkuisuutta,ja masu vaivoja ja pulauttelua aika paljon.
      Kaikki korvikkeet kokeiltiin,ennekuin veljen vaimo sanoi että tuttelilla on sellainen maito kuin omneo jota tehdään jauheesta.
      Siinä maitoproteiini on jotenkin käsiteltyä ja siinä on todella paljon vähemmän laktoosia (meillä molemmilla on laktoosi intoleranssi ja isosisko saa myös vain laktoositonta ruokaa ja maitoa)
      Ja vähemmän siinä on jotain muuta ainetta joka aiheuttaa vatsakipua,mutta en nyt sitä tarkalleen muista.
      Me on tätä syöty nyt 3pv ja 1päivän jälkeen jo huomasin eron,tyttö ei itkenyt illalla vatsakipuja ollenkaan.kakkakin tuli ilman huutoa :)pulauttelua vielä on jonkin verran,mutta ei läheltäkään niin paljon kuin ennen.
      Ei meillekkään neuvolasta tästä sanottu mitään.

    • _sonsku_

      Oletko kokeillut hieroa kevyesti vaavin masua? Ilma poistuu normaalia tietä silloin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      86
      6063
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2556
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2063
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1817
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1621
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1418
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1331
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1327
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe