Lääkkeet ja Kela

korvauskysymys..

Jos ja kun kerran syön lääkkeitä, mitä Kela ei korvaa, niin tarkoittaako se sitä, että minulla ei sitten koskaan se 620€ täyty? Kyse siis resptilääkkeistä, mitä ei silti ilman reseptiä saakaan. Tuo summa alkaa olla täynnä tältä vuodelta.

Entä verotus? Voiko sinne vielä liittää apteekkikuitteja? Ja jos voi, niin mikä on se summa, mistä alkaen jotain hyötyä verotuksellisesti? Ja pitääkö reseptit myös liittää?

10

2891

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niin se KELA.n lääkekatto

      ei kerry. Onko sinulla kaikki lääkkeet sellaisia että ne eivät ole peruskorvattaviakaan?
      Eikä näitä lääkkeitä voisi vaihtaa sellaisiksi, jotka kuuluvat korvauksen piiriin?

      Voit hakea hoitotukea. Eri asia sitten saatko sitä.

    • lääkekattoa

      kartuttavat vain sairausvakuutuslain nojalla korvattavat lääkkeet, niiden omavastuista lasketaan vuotuinen omavastuu.

    • SAP

      Osasta lääkärin määräämistä, sairauden hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä maksetaan Kelan sairausvakuutuskorvausta. Korvattavat lääkkeet ovat yleensä reseptilääkkeitä, mutta myös tietyistä sairauden hoitoon määrätyistä itsehoitolääkkeistä voi saada korvauksen. Tällaisia ovat mm. perusvoiteet ja kliiniset ravintovalmisteet. Myös hammaslääkärin määräämistä hammassairauksien hoitoon käytettävistä lääkkeistä saa korvauksen.


      Korvattaviin lääkkeisiin eivät kuulu lääkevalmisteet, joiden hintaa Sosiaali- ja terveysministeriön alainen Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) ei ole hyväksynyt. Jos lääkeyritys ei ole hakenut tuotteelleen korvausperusteeksi hyväksyttävää hintaa, määrittelee yritys hinnan itsenäisesti. Korvausta ei myöskään makseta, jos lääkkeet on määrätty terveydentilan ylläpitämiseksi tai sairauksien ehkäisemiseksi.



      Korvaus lasketaan prosenttiosuutena suoraan lääkkeen hinnasta. Lääkeostoista maksetaan korvausta kolmessa eri korvausryhmässä.

      Peruskorvaus on 42% lääkkeen hinnasta
      Alempi erityiskorvaus on 72% lääkkeen hinnasta
      Ylempi erityiskorvaus on 100% lääkkeen hinnasta, mutta kustakin lääkkeestä peritään 3 euron omavastuu

      Lähes kaikista reseptilääkkeistä saa automaattisesti vähintään peruskorvauksen. Joidenkin lääkkeiden peruskorvattavuutta on kuitenkin rajoitettu, jolloin korvausoikeutta haetaan erikseen Kelan toimistosta. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto B hakijan sairaudesta ja sen hoitoon tarvittavan lääkkeen tarpeellisuudesta. Luettelo rajoitetusti peruskorvattavista lääkkeistä löytyy mm. Kelan internet-sivuilta.

      Alempaa tai ylempää erityiskorvausta maksetaan tietyissä sairauksissa, jotka valtioneuvosto on päättänyt erityiskorvattaviksi. Kela on asettanut edellytykset, joiden tulee täyttyä, jotta oikeus erityiskorvaukseen voidaan myöntää. Oikeutta erityiskorvaukseen haetaan erikseen lääkärin tekemän lausunnon B perusteella. Lausunnon tulee yleensä olla sairaalatutkimuksiin perustuva tai erikoislääkärin laatima. Erityiskorvausta maksetaan kustannuksista, jotka ovat syntyneet sen jälkeen, kun lääkärinlausunto B on toimitettu Kelaan. Merkintä oikeudesta erityiskorvattavuuteen tehdään Kela-korttiin (esim. 205 = krooninen verenpainetauti tai 103 = diabetes).


      LÄÄKKEIDEN LISÄKORVAUKSET (NS. KATTOSÄÄNTÖ)
      Asiakkaalla on oikeus lisäkorvaukseen, jos korvauksen piiriin kuuluvista lääkkeistä, perusvoiteista tai kliinisistä ravintovalmisteista maksetut omavastuuosuudet ylittävät kalenterivuoden aikana tietyn summan (627,47 euroa vuonna 2007). Kustannuksiin ei lasketa lääkkeitä, jotka on ostettu ilman reseptiä, eikä lääkkeitä, jotka eivät kuulu Kelan korvausten piiriin.

      Lisäkorvaus on 100 %, mutta asiakkaalta peritään 1,5 euron omavastuu samalla kertaa ostetusta enintään 3 kuukauden hoitoaikaa vastaavasta lääkemäärästä. Omavastuu on lääkekohtainen, eli esimerkiksi kahden samalla kertaa ostettavan lääkevalmisteen hinnaksi tulee 3 euroa.

      Kelassa seurataan vuotuisen lisäkorvaukseen oikeuttavan omavastuurajan täyttymistä apteekista saatujen tietojen perusteella. Kun raja on ylittynyt, Kela lähettää asiakkaalle tästä tiedon ja ohjeet lisäkorvauksen hakemisesta.
      Lisäkorvausta haetaan hakemuslomakkeella, johon liitetään kuitit niistä lääkeostoista, joista korvausta haetaan (kattorajan ylittäneet lääkekustannukset). Kuitit voi korvata merkityttämällä ostokset apteekissa miinuskirjaan.
      Hakuaika on kuusi kuukautta sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana lisäkorvauksen saamiseen oikeuttava omavastuuraja on täyttynyt.

      Lääkkeiden maksukuitit kannattaa siis säilyttää tai merkityttää ostot miinuskirjaan

      Monet apteekit tekevät asiakkaan ja apteekin välisen sopimus lisäkorvauksen laskuttamisesta. Tällöin asiakas maksaa apteekissa kattorajan ylittävistä lääkekustannuksista vain lääkekohtaisen omavastuuosuuden (1,5 euroa), eikä korvausta kattorajan ylittävistä lääkekustannuksista tarvitse hakea erikseen Kelasta.

    • SAP

      Suoranaisesti sairaus- ja lääkekuluja ei voi vähentää, mutta on olemassa veronmaksukyvyn alentumisvähennys.
      (TVL= tuloverolaki)

      Jos verovuonna Suomessa asuneen henkilön veronmaksukyky hänen ja hänen perheensä käytettävissä olevat tulot ja varallisuus huomioon ottaen on erityisistä syistä, kuten elatusvelvollisuuden, työttömyyden tai sairauden johdosta olennaisesti alentunut, vähennetään hänen puhtaasta ansiotulostaan kohtuullinen määrä, ei kuitenkaan enempää kuin 1400,00 euroa. (TVL 98 §).

      Vähennystä laskettaessa otetaaan huomioon verovelvollisen ja hänen perheensä kokonaistilanne. Ensin on tutkitaan se , onko veronmaksukyky lain tarkoittamasta erityisestä syystä olennaisesti alentunut. Sen jälkeen tutkitaan, onko vähennys myönnettävissä ottaen huomioon verovelvollisen ja hänen perheensä veronalaiset ja verovapaat tulot ja varallisuus.

      Veronmaksukyvyn alentumisvähennystä ei yleensä voida myöntää täysimääräisenä , jos yksinäisen verovelvollisen vuositulon määrä ylittää 13500 euroa tai puolisoiden yhteenlaskettu vuositulon määrä ylittää 23500 euroa. Vähennystä ei myönnetä osittaisenakaan, jos yksinäisen verovelvollisen vuositulon määrä ylittää 22000 euroa tai puolisoiden yhteenlaskettu vuositulon määrä ylittää 35000 euroa. Edellä mainittuja tulorajoja korotetaan 2500 eurolla jokaista verovelvollisen huollettavana olevaa lasta kohti.

      Vuositulolla tarkoitetaan verovelvollisen puhtaiden ansiotulojen ja pääomatulojen yhteismäärää.

      Yksinomaan suurten sairauskulujen perusteella vähennys myönnetään, edellyttäen, että TVL 98 §:n 2 momentin edellytykset täyttyvät, eivätkä yllä mainitut tulorajat sitä estä .

      Kaikista tulorajoista voidaan tapauskohtaisen harkinnan ja esitetyn selvityksen perusteella poiketa.

      Varallisuus otetaan tulorajojen lisäksi huomioon ratkaistaessa vähennyksen myöntämistä. Jos verovelvollisen tulot ylittävät edellä mainitut ylemmät tulorajat (21.500/35.000 euroa), veronmaksukyvyn alentumisvähennys sairaskulujen perusteella harkitaan tapauskohtaisesti.

      Jos perheessä on huollettavana kehitysvammainen alaikäinen lapsi ja perheen veronalaiset kokonaistulot ovat alle 25000 euroa, veronmaksukyvyn alentumisvähennyksenä vähennetään 1100 euroa. Jos tulot ovat 25100–50000 euroa, vähennys on 700 euroa. Jos tulot ovat yli 50000 euroa, vähennystä ei myönnetä.

      Puheena olevia lääkekuluja hyväksytääm enintään lääkekatto sen jälkeen perityt omavastuut.
      Siis kaikki sairaskulukuitit kannattaa perheessä säilyttää.
      Jos on jäänyt viime vuosina hakematta, kannattaa kysäistä verotoimistosta. On olemassa ns. perustevalitus, jolla voidaan hakea muutama vuosi takautuenkin muutosta verotukseen.

      • pienipalkkanen........

        kauheeta kun pienestä palkastaan vähempikin rahan meno saa aikaan että talos romuttuu kaatuu...itsellä monta sairautta..4 ja lääkekulut ei taida ylittyä silti..


      • Monisairas
        pienipalkkanen........ kirjoitti:

        kauheeta kun pienestä palkastaan vähempikin rahan meno saa aikaan että talos romuttuu kaatuu...itsellä monta sairautta..4 ja lääkekulut ei taida ylittyä silti..

        Niin on. Mutta minkäs teemme kun HALLITUS SÄÄTÄÄ, EDUSKUNTA PÄÄTTÄÄ.
        Tuo lause iskostui jo kouluaikana päähän yhteiskuntaopin tunneilla.


    • anonyymi_sYK

      Tiedän että suuret lääkekustannukset oikeuttavat hoitotukeen mutta Kela ei sitä julkisesti kerro. Paljon muitakin tukia joista Kela on hiljaa..... paitsi maahanmuuttajat!

      • Tarrkkuutta

        Käypäs Kelan sivuilla katsomassa hoitotuen määräytymisperusteista. Siellä ihan julkisesti sanotaan hoitotuen saamisperusteissa mm .."Lääkekustannukset
        Kustannusten tulee aiheutua sairaudesta tai vammasta, jonka perusteella hoito- tai vammaistuki myönnetään.

        Reseptilääkkeistä huomioidaan asiakkaan omavastuu. Myös sellaisten lääkkeiden kustannuksia voidaan huomioida, joista ei saa sairasvakuutuslain mukaista korvausta. Tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti."


      • Mitämit

        Kyllä kela tiedottaa seikkaperäisesti kaikista tuistaan mm. omilla nettisivuillaan. Käyppä vilkaisemassa Googlesta vaikka Kelan etuudet.


      • Böööööö

        Onko maahanmuuttajatkin joitain tukia, joita suomalaiset voi hakea? Kylläpä Kela on ollut hiljaa tuollaisista tuista. Saako niitä hakee ruuaksi vai kotiapulaiseksi?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5339
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3447
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      193
      1484
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1003
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe