PROSESSORIN VAIHTAMINEN!

Anne

Hei kaikki tietotekniikasta tietoiset!

Voisitteko ystävällisesti neuvoa minulle, miten prosessori vaihdetaaan. Eli mitä kaikki toimenpiteitä siihen liittyy? Missä prosessori itseasiassa edes sijaitsee, onko se sen tuulettimen alla?

Toivoisin perusteltuja vastauksia ja olen hyvin kiitollinen jos tätä kautta saan asiasta tietoa. Itselleni on vanha tietokone ja olen alkanut vähän kiinnostumaan sen eri osien päivittämisestä. En kuitenkaan tiedä oikein mitään laitteistopuolen juttuja tietotekniikasta.


pusuja Annelta avuista... :)

26

13837

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pena
      • tahna

        Noilla sivuilla ei neuvottu, miten tahnaa levitetään!
        Hyvät ohjeet kuvien kanssa on täällä:
        http://www.arcticsilver.com/arctic_silver_instructions.htm
        Eli ensin puhdistetaan isopropanolilla core ja siilin pohja, sitten levitetään mahdollisimman ohut kerros tahnaa coren päälle siilin pohjaan (joka hangataan "puhtaaksi" kangaspalalla).


    • Pertsa

      Ennenkuin teet mitään, hieman perusasioita joita ei edellisissä viesteissä kerrottu: Koneessasi käytettävän prosessorin määrää täysin emolevy. Emosta myös riippuu, minkämerkkinen prossu siihen käy (Intel vai AMD). Ensin pitäisi tietää, mikä kone ja emolevy sinulla on ja mikä prossu siinä tällä hetkellä on. Emolevyn valmistajalta saa tietää, mitä prossuja emo tukee. Jos kone on kovin vanha ei ole lainkaan varmaa, että prossua voi vaihtaa. Usein ns. merkkikoneet ovat tällaisia. Jos hankit koneeseesi myös uuden emolevyn silloin prossunkin voi vaihtaa. Usein itse kootut koneet ovatkin paljon paremmin päivitettävissä kuin valmiina paketteina ostetut merkkikoneet. Mikrojen valmistajat eivät ole halukkaita tekemään koneistaan päivitettäviä vaan myyvät mieluummin aina uuden koneen...
      Varsinaisen prosessorin vaihtaminen ei ole kovin vaikeaa. Prossu sijaitsee prosessorituulettimen alla emolevyllä. Jos irrotat tämän jäähdyttimen, näet minkälainen suoritin siellä nyt on. Prosessorin ja alumiinisen jäähdyttimen välissä on hieman valkoista jäähdytystahnaa, joka edistää lämmön siirtymistä kuumasta prossusta jäähdyttimeen. Jos et tiedä mitä olet tekemässä, pyydä apua asennuksessa.

    • Lisätietoa
      • Epa12345

        Mulla on fuijitsu siemensin kone joku ehkä 3 - 4 vuotta vanha vaihoin just äskettäin tähän näyttiksen ati radeon hd 5550 ja nyt olen ostamassa uutta prossua käyköhän tähän minun koneeseen tuo prossu katoin kyllä että kanta on sama mutta katoin että riittääkö tuossa tila kun näyönohjain on iha nsen alla ja katoin että se jäähdytysritilä on iso niin mahtuukohan se


    • pekius

      sijaitseeko prosessori aina jonkinmoisen tuulettimen alla?

      • ∞²

        Nykyprossut tuottaa niin paljon lämpöä, että sen päällä on pakko olla jonkinlainen jäähdytyselementti. Käytännössä oikeastaan aina prossu jäähtyy siilillä, johon on kiinnitetty tuuletin.

        Toki passiivisiakin (ilman tuuletinta) prossujäähyjä on, mutta niitä ei löydy merkkikoneista. Tällaisissa on varsin megalomaaninen heatpipe jäähdytyssiili ja tehokas kotelotuuletus.


    • Avuton Apina

      Olne ajatellut ,että voinko vahingossa laittaa näytön ohjaimen kiinni prossorin kiinnitys paikkaan.....jos voin mitä käy ??????? kertokaa

      • avulias Aatu

        Onnistuu ihan yhtä helposti kuin se, että autoon talvirenkaita vaihtaessa tunkee renkaan vahingossa pakoputken paikalle.


    • V.V.V.N

      Katoaako tiedostot jos vaihtaa prossun olis kiva tietää etten menetä kalliita tiedostoja

      • ilmasiitiedostoi

        etoo kuitenkaa niist mitää maksanu


      • KxBo268G

        Mikä mielenhäiriö sai jatkamaan ikivanhaa ketjua?


      • tiedot-ei-katoa

        Ei katoa. Ei ainakaan pitäisi. Eihän siinä kiintolevyä pahemmin käsitellä.


      • Insinjööri

        Tiedot katoaa vain kovalevyn mukana prosessori ei varastoi tietoa


    • tietokonefriikki

      Pystyykö kaikille tietokoneille vaihtamaan prossun ja kova levyn? itte oon hommaamassa jotain käytettyä tietskaria ja mulla ei oo kauheesti rahaa. Ajattelin että hommaisin jonkin tehottoman vanhan romun joka ei ehkä edes toimi. Voisin vaihtaa kun oma setä osaa neuvoa ja sillä taitaa olla jotain peli tietokoneen osia. Kannattaako hommata fujitsu konetta vai mikä on hyvä?

      • EiFujitsulle

        Hommaisin ennemmin koneen, jonka joku on itse kasannut tai maksanut firmalle kasaamisesta (ehkä parempi ja voi olla takuutakin?). Tällöin voidaan olla lähes 100% varmoja, että koneessa ei ole komponenttivalmistajien jippoja, jotka estävät tai vaikeuttavat osien vaihtoa. Myös virtalähde yleensä tusinatavaraa Fujitsuissa, eli esim. jo näytönohjaimen vaihto tehokkaampaan voi olla kohtalokasta sille.

        Kannattaa myös ottaa selvää mikä prosessorin kanta kyseisessä koneessa on ja ehkä mitä osia sedälläsi on, jotta ovat yhteensopivia. Nykyinen yleinen prosessorikanta on LGA1151, sitä ennen oli LGA1150 ja sitä ennen LGA1155. Näiden rinnalla LGA2011-v3, mutta se on selkeästi kalliimpi ja peruskäytössä eroja ei tule esiin.


      • AsusDeluxe

        Niin, kannattaisko ennemmin pyytää sitä setää kasaamaan jonkinlainen järkevä aihio, jota sitten myöhemmin päivittelet parempaan.

        Mahdollisimman standardi kotelo ja kunnon virtalähde pohjaksi, niin siitä on sit hyvä jatkaa.
        Pakettikoneet on usein tosiaan tehty niin viekkaasti, ettei niistä oikein käyttökelpoisia osia jää kun alkaa konetta parantelemaan. Kaikki menee kuitenkin uusiksi, joten en näe kamalasti mieltä ottaa sellaista raatoa edes rakentelun pohjaksi.


      • tehdessä-oppii

        Pöytäkoneen kanssa värkkäämällä on hyvä aloittaa. Ei haittaa vaikka on vanha romukin. Romun kanssa virheet ei koidu kovin kohtalokkaiksi. Siinä oppii.
        Käyttää vain toisiinsa sopivia komponentteja ja katsoo netistä ohjeita ja käyttöoppaita. Näin yleensä onnistuu.


    • Markus_50

      Jos vaihdat itse prossun niin tuulettimen ja prossun väliin tulee sitten se tahna, muuten voi jäähdytys pettää. Kaikille aloittajille tiedoksi, youtube on täynnä juttuja tietokoneen kasauksista eli kannattaa hetki katsella niitä.

    • piitahna-riitää

      Tahnaa vain hyvin ohut kerros. Eikä sitten mitään sähköä johtavaa tahnaa, vaikka naapurin nörttihimopelaaja kehuis että tämä silver on overclockfoorumin testivoittaja jne.

    • fg3jurgiu3

      Kukapa semmosta käyttää tahnaa mikä johtaa sähköä varsinki prosessorin päälle :D

      • tahna_on_vaarallista

        Kyllä prosessorin päällä käytetään erinomaisen hyvin sähköä johtavaa kuparijäähdytintäkin.

        Kysymys on nyt lähinnä siitä, että kömpelyksen tahnalla roiskiessa sitä saattaa joutua vääriin paikkoihin.

        Tällöin sähköä mahdollisesti johtava tahna saattaa aiheuttaa vaaratilanteita, samoin kuin sähköä johtamatonkin, sekä tietokoneen toimimattomuutta.


      • Anonyymi

        Niin, kun tuuletttimen pohja johtaa sähköä, olisi varmaankin tarpeellista eristää tuulettimen pohjan ja prosessorin pinnan väli. Koska sitä väliä ei tarvitse eristää, voimme päätellä, ettei prosessorin pinnassa kulje minkäänlaisia sähkövirtoja koneen ollessa käytössä.


    • opetteleEng

      youtube videot... Ja google englanninkieliset haut

      Laita hyvin pieni pallo keskelle, pienempi kuin herne.

      • yksinkertaista

        Laitettavan tahnan määrä riippuu sen pinnan pinta-alasta, minkä sen on tarkoitus peittää, ja peittää hyvin ohuelti.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1691
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1317
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe