Naisia sorsitaan!

Lisää oikeustoimia!

SJL:n tasa-arvokyselyyn vastasi 863 tavallista journalistia.

Naisista 22 % katsoo uuden kyselyn mukaan, että miesten asema työpaikalla on selvästi parempi, miehistä vain 3 % on samaa mieltä. Naisista 60 % katsoo, että miesten asema on selvästi tai hieman parempi. Alle 2 % naisista katsoo, että naisten asema työyhteisössä on parempi. Miesten vastaava luku on noin 17 %. Miehistä 39 % katsoo, että palkkatasa-arvo toteutuu hyvin ja naisista vain 10 %. Miehistä yli puolet katsoo, että eri sukupuolilla on tasavertaiset mahdollisuudet edetä uralla, mutta naisista vain neljännes on tätä mieltä.

Hiukan vajaa puolet naisista katsoo, että uralla etenemisessä tasa-arvo toteutuu huonosti. Naisten mielestä ongelmia on palkkauksessa, uralla etenemisessä, työsuhteiden vakinaisuudessa, työaikojen jakautumisessa sekä haluttujen työtehtävien jakautumisessa. Miehet näkevät kaikissa näissä kysymyksissä tasa-arvon toteutuvan paremmin. Naisten mielestä hyvin monissa asioissa tasa-arvo toteutuu huonosti. Enemmän kuin joka viides koki, että työpaikalla on sukupuolista syrjintää.

Naisista sukupuoleen perustuvaa syrjintää katsoo olevan 28 %, miehistä vain 11 %. Sukupuolten välillä on hyvin selviä näkemyseroja kun tutkitaan naisten ja miesten etenemismahdollisuuksia työyhteisössä. Toimituksellisia päällikkötehtäviä tutkittaessa puolet naisista katsoo, että miesten on helpompi päästä näihin tehtäviin. Miehistä näin ajattelee vain 13 %.

Naisista 70 % katsoo, että naiset joutuvat useammin avustaviin tai huonosti palkattuihin tehtäviin ja miehistä vain 14 % on samaa mieltä. Yksikään naisvastaaja ei katso miesten joutuvan helpommin näihin avustaviin tehtäviin.

Naisista yli 40 % katsoo, että heidän tiedotusvälineessään on naisia syrjiviä tai vähätteleviä sisältöjä tai asenteita. Miehistä näin näkee alle joka viides.

Vähättelevää suhtautumista puheisiin ja ehdotuksiin on havainnut noin puolet vastanneista. Alle viidennes on havainnut loukkaavia huomautuksia. 30 % on havainnut loukkaavia kaksimielisyyksiä.

Noin joka kymmenes on havainnut sopimattomia ehdotuksia, fyysistä lähentelyä tai loukkaavia viestejä. Miesten ja naisten vastausten prosentit ovat hyvin lähellä toisiaan. Selkein ero on vähättelevän suhtautumisen kohdalla. Sitä naiset kokevat selvästi enemmän.


Naiset olivat hieman useammin pois työstä työrasituksen vuoksi. Työuupumus oli miehillä hieman tavallisempaa kuin naisilla.

Lähde: Journalistiliitto (referoitu)

5

1224

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • enemmän

      siinä on ainoa ero.

      • SIKA SIKA

        MEDIAN MAILMA ON SIKAMIEHIA TäYNNä! NIIN SE ON AINA OLLUT TOIVOTTAVASTI MUUTOS TAPAHTUU PIAN!


      • valitus loppuu kun epäkohta...

        vai mitä?


      • aikojen alusta
        valitus loppuu kun epäkohta... kirjoitti:

        vai mitä?

        Aina on ollut voimassa se totuus, että akat nalkuttavat asiasta kuin asiasta, koska tykkäävät siitä. Asennoitukaa positiivisemmin elämään.


    • Mad Caliban

      Asiathan eivät ole niin mustavalkoisia, naisia on paljon muun muassa pääluottamusmiehinä sekä uutispäälliköinä. Verrattuina muihin aloihin journalistinaisen palkka on parempi, naisen euro alalla taitaa olla 97 senttiä.
      On totta, että korkeimmissa esimiestehtävissä, kuten päätoimittajina tai toimitusjohtajina, naisia on vähän. Päätoimittajat ovat lähes poikkeuksetta miehiä, paikallislehtiä lukuun ottamatta. Aikakauslehdet ovat sitten taas asia erikseen.
      Sanomalehdistä tällä hetkellä Warkauden Lehti taitaa olla ainoa 6-päiväinen lehti, jolla on nainen päätoimittajana. Käsittääkseni vuoden alusta tapahtuu taas tilastomuutos, kun kyseisen lehden päätoimittaja siirtyy Iisalmeen, eli 7-päiväisen lehden johtoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1703
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      175
      1340
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1128
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1128
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      956
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      47
      916
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      69
      897
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      860
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      773
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe