kuinka moni käyttää paalirehussa jotain säilöntäainetta? Ja jos käyttää niin onko jotain eroa havaittavissa normaalisti tehtyyn, eli ilman säilöntäainetta tehtyyn? ku paalaustouhu alko, nii monet käytti täälläpäin jotai happoo, mutta pikuhiljaa kaikilta on hapottimet kadonnu vermeistä.. aluksi meil käytettii melassia, mutta sotki se vain, ja kauhia vaiva ohentaa ainetta ja sitte pullottaa se kulietella pellolle..
Siirtyminen aumarehusta ilman aineita tehtyyn paalirehuun paranti säilönnällistä laatua ja vähensi säilöntätappion olemattomiin. Viimekesän rahuissa yksi mätä paali, vajaaksi jääny vihantakaura paali.. nyt pitäs viel parantuu ku on tuo silppuava paalain. onhan sitä tyhjiösäilöntää ennenkin yritetty, mutta vasta käärityissä paaleissa se onnistuu. Hajottajabakteerit tukehtuvat, kun kuluttavat kaiken hapen mitä muovin sisällä on, eikä homeitiötkää lisäänny hapettomassa tilassa.
rehun tekua
17
2886
Vastaukset
- tuotantoneuvojalta
onko näin.
- mukaan
ku rehujen labroista kattoo ni säilönnälliset arvot on huomattavasti paremmat kuin aumarehuissa on ollut. maito ja muurahaishapo arvo on 2-5 välillä, ennemmin vaihteli 10-40 välillä.. rasvahapot 1-7 aumarehuissa 10-40 liukosessa typessä sama juttu, ilman aineita olevissa paaleissa alle 10, aumoissa ollut monasti lähelle 50 arvoo. Voihappo itiot on varmasti kotoosin esikuivatusta siilorehusta, noukinvaunut ja tarkkuus silppurit on semmosia ja tämmösiä.. tulee liikaa tavaraa siilolle, ei ehditä tiivistää, mistä muusta se välihome voi olla kotoosin? aiva keskellä siiloo voi olla hometta.. ja mun tietääkseni home on vaarallisempaa ku mädäntynyt rehu.. mätää elukat ei syö..
Emminä tiä mistää meijerin laatuneuvojista, ei täs 10 vuoden aikana oo kuullukkaa semmosista.. kait ne saa hyvät prosentit valiolta, ku saavat käännytettyä paalaajia hapon käyttöön. jostain syystä eivät tykkää valiolla laskee säilönnällistä laatua kuiville paaleille, mutta tuoreille laskevat.. ja 9 näyttää olevan kaikki millä on arvosana.
Ja jos tuo ei onnistuis ilma happioo nii täs paalitouhus mitää järkee oliskaa... muovit maksaa noin 30% enemmän ku saman rehumäärän hapot.. ja sillä 30% pitäs rakentaa siilot, pestä ne, muovittaa, painottaa.. jotenki niinku ei nappaa. ja paaleissa saa 2 eri laatua yhtä aikaa syöttään, ja laatua saa vaihdettua hyni nopeasti, ja kesällä saaa syöttää lisärehuna jos laitumet tekee välipään.
- arruri I virtanen
artturin noopelia laitetaan ja kelpaa elukoille.
Ilman ei tehdä ja biolokiset piimät jotenkin aina vaan arveluttavat.
Tyhjiöpaaleja harvoin näkee.
Parin päivän päästä paalauksesta aina jokunen reikä paalissa ja vuoden mittaan vaan lisääntyvät.
Kun sais kunnon myrkyt paalimuoviin, että linnut ja myyrät pysyis poissa.- tyhjiöpaaleja
koska 6x muovi on käytännössä ilmatiivis, aerobinen mikrobitoiminta kuluttaa hapen loppuun, rehu periaatteessa steriloisuu, periaatteessa jäljelle jää anaerobisia elämänmuotoja, mutta koska ne eivät selviä hapekkaassa kaasukehässä, näinollen parin kuukauden kuluttua paalaamisesta on ilman happoa tehty rehu puhdasta. eli tottahan niissä paalaushetkellä happea on, mutta se yhdistyy hiileen luontaisen mikrobitoiminnan vuoksi, muodostaen CO2 kaasua, jonka pitoisuuden kasvaessa aerobiset bakteerit hiljalleen kuolevat, kanta kerrallaan. Maittavuus? emmää tiä, keskituotto 9000 ja parhaat reilussa 11.000 nousi 500 keskiarvo säilöntämenetelmän vaihdossa. puhtaus.. noh, yksi listerioosi ollu ku vihantavilja paaleissa oli kolmannes multaa per paali.. hiukanko pölisi viime kesänä nevalla ku niitti kauravainioo..
niih, linnut on ongelma.. tosin.. kerran va on naakkalauma käyny tekemässä tuhoja, ja myyriäkää ei oo ny muutamiin vuosiin ollut ongelmaksi..
- tehdään suurelta osin
ilman mitään happoa. Ja suuntaus näyttää lisääntyvän (ainakin urakoitsijan tiedon mukaan)
Omat emot ja sonnit syövät ilman happoa tehtyä rehua, eikä ongelmia ole ollut. - 12 v. kokemuksella
Hapotta on paalattu, ja korkeatuottoisille lypsylehmille eikä ongelmia ollut. Meijerin testiin lähetettiin näyte, samasta paalista, toinen rastitettiin ilman happoa ja toinen hapolla. Yllättävän paljon parempaa oli valion analyysin mukaan se muka hapolla tehty rehu! Sillä onko happoa käytetty vai ei ei ole merkitystä jos paaliin tulee reikä ennenkuin käyminen on loppunut. Pilaantuu se hapollinenkin paali. Paalirehun kustannus nousee vaan turhan suureksi hapolla! Vaikka kyllä ne siilotkin maksaa melko paljon! Suurin merkitys lienee siinä että kun paalainta joskus vaihtaa hapoton paalain on kysytty käytettynäkin!
Etu on sekin että ruokinnassa pystytään tarvittaessa vaihtamaan rehuerää, siilosta se on melko mahdotonta.- vuosittain
noin 7000-12000 paalia ja koneissa on valmius joka lähtöön. Toisille laitetaan AIV2 toisille 2000 toisille prima joillekin bioprofitia jollekin josilacia toisille taas ei mitään. Kaikki tyytyväisiä olleet.
Itse käytän biologista tai sitten en mitään. Tuore vaatii hapon, todella kuiva taas ei tarvi (eikä hyödy) mi(s)tään.
Riippuu siis olosuhteistakin.
Rehuarvot ja tuotokset olleet aina kohdallaan, eikä laatupoikkeamia ole maidossa ollut.
Joo, neuvojat kyllä aina ovat neuvomassa, mutta ei pidä antaa aihetta niille päästä neuvomaan.
Eurot ne on mitkä näissä hommissa ratkaisee. Ja muulle konsultille kuin Herra Eurolle pitää yrittäjän olla kuuro. - on mökkiläisten
vuosittain kirjoitti:
noin 7000-12000 paalia ja koneissa on valmius joka lähtöön. Toisille laitetaan AIV2 toisille 2000 toisille prima joillekin bioprofitia jollekin josilacia toisille taas ei mitään. Kaikki tyytyväisiä olleet.
Itse käytän biologista tai sitten en mitään. Tuore vaatii hapon, todella kuiva taas ei tarvi (eikä hyödy) mi(s)tään.
Riippuu siis olosuhteistakin.
Rehuarvot ja tuotokset olleet aina kohdallaan, eikä laatupoikkeamia ole maidossa ollut.
Joo, neuvojat kyllä aina ovat neuvomassa, mutta ei pidä antaa aihetta niille päästä neuvomaan.
Eurot ne on mitkä näissä hommissa ratkaisee. Ja muulle konsultille kuin Herra Eurolle pitää yrittäjän olla kuuro.touhua.Talolliset ja muut tsiviljelijät tekevät rehun siiloon tai torniin.
- ihmetystä?
vuosittain kirjoitti:
noin 7000-12000 paalia ja koneissa on valmius joka lähtöön. Toisille laitetaan AIV2 toisille 2000 toisille prima joillekin bioprofitia jollekin josilacia toisille taas ei mitään. Kaikki tyytyväisiä olleet.
Itse käytän biologista tai sitten en mitään. Tuore vaatii hapon, todella kuiva taas ei tarvi (eikä hyödy) mi(s)tään.
Riippuu siis olosuhteistakin.
Rehuarvot ja tuotokset olleet aina kohdallaan, eikä laatupoikkeamia ole maidossa ollut.
Joo, neuvojat kyllä aina ovat neuvomassa, mutta ei pidä antaa aihetta niille päästä neuvomaan.
Eurot ne on mitkä näissä hommissa ratkaisee. Ja muulle konsultille kuin Herra Eurolle pitää yrittäjän olla kuuro.omien kokemusten mukaan tuore ilman happoa tehty on parempaa kuin kuivaksi päästetty hapoton. Meinaan sitä tuoretta sydään siihen tahtin ku sitä ehtii avantilal ajamaan eteen, kuivan perään ei ole semmosta kiirutta..
- tarvikkaan
ihmetystä? kirjoitti:
omien kokemusten mukaan tuore ilman happoa tehty on parempaa kuin kuivaksi päästetty hapoton. Meinaan sitä tuoretta sydään siihen tahtin ku sitä ehtii avantilal ajamaan eteen, kuivan perään ei ole semmosta kiirutta..
syödä samaan tahtiin kuin tuoretta, koska ry/kg ka ratkaisee syöntitarpeen, tuoretta on syötävä enemmän jotta saavutetaan sama ry määrä.
Siinä se ero. Nykyisellä kustannusrakenteella on hullua tehdä säilörehu tuoreena. En väitä että se olisi huonompaa, molemmilla päästään samaan tuotokseen, mutta kun se vasi tulee kupista niin halvalla ettei sitä kannata pellolta ajaa ja säilöä ;-) - Mie vaan
on mökkiläisten kirjoitti:
touhua.Talolliset ja muut tsiviljelijät tekevät rehun siiloon tai torniin.
On talollisten hommaa ja paalaus mökkilöäsiten.. Enpä menis sanomaan noinkaan... Vaikka kyllähän se niin on että aumaan / siiloon teet halvemmalla muovikustannuksilla kuin paaleihin että senpä takia sitä voi ollakki että se on tallollisten hommaa ku on niin pirusti jo velkaa ennestää niin pitää säästää ku on se taloki toisin näillä joilla on jo mökki ja vara paalata ; )
Biologiset säilöntä-aineet on parhaita.
- Ottakaaselvää
Happoa käyttäviltä viljelijöiltä puuttuu täydellisesti ammattitaito. Maitohappo toimii myös aiv hapoissa pH:n laskijana.
- hohjaa
Ja sinä olet ilmeisesti nauttinut happoa suun kautta?
- olliiiii
hapolla parempi r ehu mutta syö koneet.
- kertoomistä
En ole liki kahteenkymmeneen vuoteen happoa käyttäny paalatessa, ei säilöntä ja homeongelmia. Analyysit jos pyytää saa paremmat lukemat kun ruksaa käyttöön säilöntäaineen vaikkei sitä oo
- aikavie
Toi alottaja on hei jo kuollu on tästä sen verran aikaa
- SiitäHuolimatt
aikavie kirjoitti:
Toi alottaja on hei jo kuollu on tästä sen verran aikaa
Mutta rehu säilyyyyy
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 931692
Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.
https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr2141359- 831298
Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!55962Aika usein mietin sitä
Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t46911- 47908
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman38888Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !
Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si9854- 46832
IS Viikonloppu 26.-27.4.2025
Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika35799