Minne taltioituu sivuhistoriat ja salasanat...
Mulla menee kone vaihtoon ja haluaisin tyhjätä esim. käyttämieni anonyymien sähköpostien viittaukset... Vai mihin perustuu se, että jos ottaa uuden sähköpostin käyttöön niin kone kysyy heti, että haluatko tallentaa salasanan...
Kun siihen vastaa että "en halua", niin kone ei ikinä enää saman osoitteen osalta sitä kysy... käyttäjätunnus on siis jossain tallessa, koska kone muistaa ettei enää kysytä...
Muita ohjeita tyhjennykseen???? Taltioituuko webbiin kirjoitetut jutut myös kovikselle... jonnekkin?????
Mulla menee kone vaihtoon ja haluaisin tyhjätä esim. käyttämieni anonyymien sähköpostien viittaukset... Vai mihin perustuu se, että jos ottaa uuden sähköpostin käyttöön niin kone kysyy heti, että haluatko tallentaa salasanan...
Kun siihen vastaa että "en halua", niin kone ei ikinä enää saman osoitteen osalta sitä kysy... käyttäjätunnus on siis jossain tallessa, koska kone muistaa ettei enää kysytä...
Muita ohjeita tyhjennykseen???? Taltioituuko webbiin kirjoitetut jutut myös kovikselle... jonnekkin?????
Vastaukset 2
Vanhimmat
No joo, kaikki sivuthan tallettuvat joksikin aikaa välimuistiin kun
nettiä selailee ja jos niiden päälle ei ole kirjoitettu uutta dataa,
osaava henkilö saa ne palautettua näkyviin.
Oikeastaan päälle kirjoitetun tiedonkin alta voi saada palautettua
tietoa tiettyyn rajaan asti, mutta harva sen homman osaa.
Varma tapa on kirjoittaa tuhottavien tietojen päälle moneen kertaan
satunnaista bittimössöä. Sitä ei tarvitse itse tehdä, vaan siihen
on valmiita ohjelmia.
Esim. Privacy Eraser Pro:n avulla saa tuhottua kaikki selailujäljet,
salasanat ym. ohjelmien käyttötiedot pysyvästi. Kokeiluversio osoitteessa:
http://www.privacyeraser.com/download.htm
-> Download site 1 tai 2 -> asenna -> käynnistä ohjelma -> valitse välilehdiltä
kaikki tuhottavat ja start cleaning.
Ohjelma osaa myös tuhota tyhjän tilan vanhat tiedot palautuskelvottomiksi,
mutta sitä tuskin nyt tarvitaan (kestää tosi kauan),
eli sen erase free disk space -jutun voi jättää tekemättä.
"Ohjelma osaa myös tuhota tyhjän tilan vanhat tiedot palautuskelvottomiksi,
mutta sitä tuskin nyt tarvitaan (kestää tosi kauan),
eli sen erase free disk space -jutun voi jättää tekemättä."
Tyhjä tila kannattaa ilman muuta pyyhkiä, koska juuri sieltä on erittäin helppo kaivaa deletoitua dataa esiin. Deletointi EI tuhoa tietoa, vaan poistaa viittauksen siihen, eli "antaa koneelle luvan" kirjoittaa päälle. Jos mitään ei ole kirjoitettu päälle, tieto on täysin tallessa ja palautettavisa.
Varminta olisi pyyhkiä KOKO levy tyhjäksi. Eraser tekee tämän, mutta en tiedä yksityiskohdista tarkemmin. Siinä kai tehdään käynnistävä levy (tai USB-tikku) jolla kone käynnistetään ja sitten kirjoitetaan kaiken sisällön päälle totaalinen tuho. Sen jälkeen käyttis asennetaan uudestaan. Suunnilleen tähän tapaan se menee.
Henkilökohtaisia tietoja voi olla koneella jemmassa semmoisissakin paikoissa, mistä niitä ei löydä tai osaa hakea (vaikkapa index.dat -tiedostot). Itse luovuttaisin vain totaali-ylikirjoitetun kovalevyn. Jotkin haittaohjelmatkin osaavat kaivaa vanhoja tietoja esiin. Ei edes tarvitse, että uusi omistaja olisi epärehellinen tai utelias.
Jos henkilötiedot joutuvat vääriin käsiin, siitä voi seurata paljon hankaluuksia. Parempi vaikka liioitella kuin katua.