Korkea verenpaine ja suola

milloin laskee?

Hei,
minulla on verenpaine ollut korkealla ilmeisesti turhan runsaan suolan käytön takia. Olen nyt radikaalisti vähentynyt suolan saantia ja lisännyt vihannesten ja hedelmien syöntiä. Olo on hieman helpottanut, mutta onko teillä kokemuksia, kuinka kauan menee, että verenpaine palautuu (toivottavasti) terveellisempiin lukemiin? Onko kyse päivistä vai viikoista? Eli kuinka nopeasti suolan käytön vähentäminen näkyy verenpaineessa?!

25

8347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hiilihydraattien osuutta ruokavaliossasi. Kun vähennät suolan käyttöä niin kannattaisi myös siirtyä käyttämään käsittelemätöntä merisuolaa. Tavallinen suola on teollisesti voimakkaasti käsiteltyä.

      • mutta..

        Tää on aika kinkkinen homma tuon hiilihydraatin kanssa, kun olen kova urheilemaan mm. juoksen pitkiä lenkkejä ja pyöräilen. Olen lopettanut suolan lisäämisen ruokiin sekä katson, että syömäni tuotteet joko eivät sisällä suolaa tai sisältävät vähän suolaa. Mutta urheilijana pitäisi jostain saada aika reilusti hiilihydraattejakin jotta jaksaa, mutta miten ja millaisista tuotteista ne saisi, jottei samalla tuo suolahomma "leviä" taas käsiin?! Ja tuntuu, että nykyään suolaa on ihan joka tuotteessa, eniten ärsyttää että ns. kevyt tuotteisiin lisätään suolaa (!) ilmeisesti parantamaan makua, kun rasva yms. poistetaan.


      • mutta.. kirjoitti:

        Tää on aika kinkkinen homma tuon hiilihydraatin kanssa, kun olen kova urheilemaan mm. juoksen pitkiä lenkkejä ja pyöräilen. Olen lopettanut suolan lisäämisen ruokiin sekä katson, että syömäni tuotteet joko eivät sisällä suolaa tai sisältävät vähän suolaa. Mutta urheilijana pitäisi jostain saada aika reilusti hiilihydraattejakin jotta jaksaa, mutta miten ja millaisista tuotteista ne saisi, jottei samalla tuo suolahomma "leviä" taas käsiin?! Ja tuntuu, että nykyään suolaa on ihan joka tuotteessa, eniten ärsyttää että ns. kevyt tuotteisiin lisätään suolaa (!) ilmeisesti parantamaan makua, kun rasva yms. poistetaan.

        joudutaan aina lisäämään kaikenlaista lisäämään makua kun rasvoja poistetaan. Siksi en syö mitään sellaista missä lukee sana kevyt. Kun minulla oli korkea verenpaine niin vähensin hiilihydraatit minimiin ja siirryin käyttämään luonnollisia rasvoja kuten voita. Elimistöllä on kaksi polttoainetta, rasva ja sokeri. Jos ravinnossa on runsaasti hiilihydraatteja niin elimistö muuttaa ne sokeriksi ja polttaa ne aina ensin. Kun hiilarit ovat minimissä niin elimistö alkaa polttaa rasvaa.

        Varsinkin kestävyysurheilijat joutuvat tämän asian kanssa tekemisiin. Valentin Kononenkin harjoitteli pelkällä vesitankkauksella kun hänen täytyi opettaa elimistönsä käyttämään rasvaa polttoaineena. Kaikki urheilijat pystyvät hyödyntämään hiilareita mutta vain harva pystyy hyödyntämään rasvavarastoja, jotka riittävät lähes loputtomasti.


      • Na+ Cl- -ioneja..

        Mitä se voimakas teollinen käsittely tuo lisää suolaan? Taikka poistaa siitä?


      • eroon lisäravinteista

        Mitä se merisuola oikeasti sisältää?
        Yritin googletella ja löytää, mutta en onnistunut löytämään tarkkaa tietoa. Pääaines on NaCl (n. 95 %) ja seuraavaksi eniten merisuolassa on MgSO4 ja KCl ja päälle jotain hiven- ja kivennäisaineita. Hiven- ja kivennäisaineiden määräksi mainitaan eri lähteissä jotain väliltä 82 - 92. Mitä nämä tarkkaanottaen ovat? Pitoisuudet? Joukossa myrkkyjä? Raskasmetalleja?

        Mietin vaan, että voisiko siirtymällä merisuolaan jättää multi-tabsi yms. jättää apteekkiin!


    • vaikuttaa

      Suolan käytön muutokset vaikuttaa nopeasti (1-2 vuorokautta) verenpaineeseen.

    • verenpainelääkkeiden kanssa?

      Verenpaineen nousun ehkäisemiseksi suositellaan mineraalisuolaa, noin puolet NaCl ja loput KCl.

      Verenpainelääkeitä syöviltä kuitenkin kielletään kaliumin määrää nostavat tuotteet, siis myös mineraalisuola.

      Eikö tässä tilanne ole plus miinus nolla, kun joutuu vaihtamaan mineraalisuolan 'tavalliseen'?

      Suola (NaCl) nostaa verenpainetta saman verran kuin lääke laskee, joten lääkeannos joudutaan tuplaamaan?

      • ?käyttää

        Meillä ainakin on jo aikoja sitten lopetettu suolan käyttö esim. aamupuurossa. Pakostikin suolaa saa jo leivissä ym. valmisteissa enemmän kuin tarvitsee. Hyvin monessa ruoassa suolan voi yksinkertaisesti jättää pois, maun kärsimättä.


    • hmg

      Tässä hyvä Jon Barronin artikkeli suoloista ja suoloista, englanniksi.

      http://www.jonbarron.org/newsletters/06/7-31-2006.php


      Itse olen omakohtaisesti kokenut että puhdistamaton/raffinoimaton luonnonsuola kuten harmahtava Atlantinmerisuola (Celtic Sea Salt) ei nosta painetta, vaan pikemmin pitää sitä hyvänä. Raffinoidut suolat ovat sitten eri asia, ne ovat ongelmallisia monella eri tavoin.

      • puutostauti?

        Jos merisuola auttaa verenpaineeseen, pohjimmiltaan on kai kyse puutostaudista? Ravinnosta puuttu hiven- ja kivennäisaineita?


      • hmg
        puutostauti? kirjoitti:

        Jos merisuola auttaa verenpaineeseen, pohjimmiltaan on kai kyse puutostaudista? Ravinnosta puuttu hiven- ja kivennäisaineita?

        Näin näyttäisi olevan asian laita. Käsittääkseni puutetta on elektrolyytti mineraaleista. Joko orgaanisesta Natriumista tai orgaanisesta Magnesiumista, tai molemmista jopa.

        Lukemani (eri lähteistä) perusteella olen käsittänyt että orgaanista Natriumia ei saa kuin puhdistamattomista suoloista. Raffinoitujen suolojen, kuten vitivalkoinen pöytäsuola, Na on pilattua Na:ta, ts. epäorgaanista, joten se ei toimi elimistössä kuten orgaaninen Na. Puhdistamaton Atlantinmerisuola (Celtic Sea Salt) sisältää myös aika mukavasti orgaanista magnesiumia, nopeasti ja tehokkaasti imeytyvässä muodossa. Tämä selittäisi miksi kys. Atlantinmerisuola on aika tehokas poistamaan ongelmia jotka johtuvat elektrolyyttien (orgaaninen Na, Mg) vajeesta - kuten rytmihäiriöt, lihaskrampit, suonenvedot, ummetus, kohonnut verenpaine.

        Orgaanista Natriumia löytyy myös toki kasveista ja eläinkunnan raaka-aineista (kunhan ei yli-kypsennettyjä), mutta määrät ovat suhteellisen pieniä verrattuna ihmisen tarpeeseen. Siksi on viisasta käyttää päivittäin jotain puhdistamatonta luonnonsuolaa kuten Atlantinmerisuolaa. Huom. että marketit myyvät merisuolan nimellä hienokiteistä suolaa. Mutta jos siinä on paakkuuntumisenestoainetta se ei ole puhdistamatonta, vaan sitä pilattua raffinoitua. Aito puhdistamaton luonnonsuola ei sisällä mitään lisättyä ainetta.

        Eli on nähtävästi niin että ihmiset syövät paljonkin "suolaa", mutta koska se on raffinoitua niin heillä on puutosta orgaanisesta natriumista, ja se epäorgaaninen Na mitä suolassaan on aiheuttaa eri ongelmia elimistössä.

        Orgaanisen magnesiumin vaje on aika tavallista länsimaissa. Ensinnäkin ihmiset syövät Mg-köyhää ruokaa nykyään, kuten valkoista leipää. Ja valkosokeri ryöstää sitä vähäistä mitä saavat ruoastaan. Ja Mg on lämpöherkkä mineraali, joten jos syö paljon kypsennettyä ruokaa, erit. ylikypsennettyä, niin voi helposti tulla vaje tästä elektrolyytistä. Se selittäisi verenpainetaudit meilläpäin.

        Itse olen syönyt yli 10 vuotta luonnonsuolaa enkä ole kokenut verenpaineongelmaa, nestekeräymää tms. Tänä päivänä käytän kolmea eri luonnonsuolaa, harmaata Atlantinmerisuolaa, intiaanisuolaa, ja Himalajan kristallisuolaa. Paras on mielestäni Atlantinmerisuola. Siinä on eniten magnesiumia, joka on todella tärkeä mineraali, ja se on puhtain näistä kolmesta siinä mielessä että olen havainnut Himalajan suolassa sulaamatonta ainetta joskus, ts. kiveä, ja intiaanisuolasta jää vesilasin pohjaan useimmiten jotain punaista joka ei liukene, eli siinä on jotain pientä epäpuhtautta, mitä lienee. Yhteensä käytän luonnonsuolaa 3-5 teelusikallista päivässä, joskus jopa enemmän. Ei ole koskaan suonenvetoja, lihaskramppeja, rytmihäiriötä. Ei myöskään ummetus vaivaa. Ja verenpaine on jatkuvasti hyvä. Viimeksi kun mittasin oli 114/80. Sitä edeltävänä päivänä kun kahdesti mittasin, minuutin välein, oli 116/69 ja 114/68. Ikää on 33v. Eli näin minulla.


        Kannattaa tosiaan minimoida raffinoidun suolan sisäänottoa ja käyttää (ripotella ruoan päälle, laittaa juomaveteen) päivittäin raffinoimatonta suolaa, suosittelen harmahtavaa Atlantinmerisuolaa. Täältä sitä ei löydä kuin luontaistuotekaupasta, ja se on halvempi kuin Himalajan kristallisuola ja intiaanisuola. Saa sekä karkeakiteisenä että hienoksijauhettuna.


      • Na+ Cl-
        hmg kirjoitti:

        Näin näyttäisi olevan asian laita. Käsittääkseni puutetta on elektrolyytti mineraaleista. Joko orgaanisesta Natriumista tai orgaanisesta Magnesiumista, tai molemmista jopa.

        Lukemani (eri lähteistä) perusteella olen käsittänyt että orgaanista Natriumia ei saa kuin puhdistamattomista suoloista. Raffinoitujen suolojen, kuten vitivalkoinen pöytäsuola, Na on pilattua Na:ta, ts. epäorgaanista, joten se ei toimi elimistössä kuten orgaaninen Na. Puhdistamaton Atlantinmerisuola (Celtic Sea Salt) sisältää myös aika mukavasti orgaanista magnesiumia, nopeasti ja tehokkaasti imeytyvässä muodossa. Tämä selittäisi miksi kys. Atlantinmerisuola on aika tehokas poistamaan ongelmia jotka johtuvat elektrolyyttien (orgaaninen Na, Mg) vajeesta - kuten rytmihäiriöt, lihaskrampit, suonenvedot, ummetus, kohonnut verenpaine.

        Orgaanista Natriumia löytyy myös toki kasveista ja eläinkunnan raaka-aineista (kunhan ei yli-kypsennettyjä), mutta määrät ovat suhteellisen pieniä verrattuna ihmisen tarpeeseen. Siksi on viisasta käyttää päivittäin jotain puhdistamatonta luonnonsuolaa kuten Atlantinmerisuolaa. Huom. että marketit myyvät merisuolan nimellä hienokiteistä suolaa. Mutta jos siinä on paakkuuntumisenestoainetta se ei ole puhdistamatonta, vaan sitä pilattua raffinoitua. Aito puhdistamaton luonnonsuola ei sisällä mitään lisättyä ainetta.

        Eli on nähtävästi niin että ihmiset syövät paljonkin "suolaa", mutta koska se on raffinoitua niin heillä on puutosta orgaanisesta natriumista, ja se epäorgaaninen Na mitä suolassaan on aiheuttaa eri ongelmia elimistössä.

        Orgaanisen magnesiumin vaje on aika tavallista länsimaissa. Ensinnäkin ihmiset syövät Mg-köyhää ruokaa nykyään, kuten valkoista leipää. Ja valkosokeri ryöstää sitä vähäistä mitä saavat ruoastaan. Ja Mg on lämpöherkkä mineraali, joten jos syö paljon kypsennettyä ruokaa, erit. ylikypsennettyä, niin voi helposti tulla vaje tästä elektrolyytistä. Se selittäisi verenpainetaudit meilläpäin.

        Itse olen syönyt yli 10 vuotta luonnonsuolaa enkä ole kokenut verenpaineongelmaa, nestekeräymää tms. Tänä päivänä käytän kolmea eri luonnonsuolaa, harmaata Atlantinmerisuolaa, intiaanisuolaa, ja Himalajan kristallisuolaa. Paras on mielestäni Atlantinmerisuola. Siinä on eniten magnesiumia, joka on todella tärkeä mineraali, ja se on puhtain näistä kolmesta siinä mielessä että olen havainnut Himalajan suolassa sulaamatonta ainetta joskus, ts. kiveä, ja intiaanisuolasta jää vesilasin pohjaan useimmiten jotain punaista joka ei liukene, eli siinä on jotain pientä epäpuhtautta, mitä lienee. Yhteensä käytän luonnonsuolaa 3-5 teelusikallista päivässä, joskus jopa enemmän. Ei ole koskaan suonenvetoja, lihaskramppeja, rytmihäiriötä. Ei myöskään ummetus vaivaa. Ja verenpaine on jatkuvasti hyvä. Viimeksi kun mittasin oli 114/80. Sitä edeltävänä päivänä kun kahdesti mittasin, minuutin välein, oli 116/69 ja 114/68. Ikää on 33v. Eli näin minulla.


        Kannattaa tosiaan minimoida raffinoidun suolan sisäänottoa ja käyttää (ripotella ruoan päälle, laittaa juomaveteen) päivittäin raffinoimatonta suolaa, suosittelen harmahtavaa Atlantinmerisuolaa. Täältä sitä ei löydä kuin luontaistuotekaupasta, ja se on halvempi kuin Himalajan kristallisuola ja intiaanisuola. Saa sekä karkeakiteisenä että hienoksijauhettuna.

        En oikein ymmärrä käsitettä orgaaninen ja ei orgaaninen natrium.

        Suola on natriumkloridia (NaCl) ja vedessä se liukenee ioneikseen Na ja Cl-, ja vasta tässä muodossa on ns. biologisesti aktiivinen. Miten tässä näkyy se organisuus?

        Uskon kyllä, että merisuolassa on tuon NaCl:n lisäksi pieniä määriä 'jotain' hyvää ihmiselle, olemmehan me merestä kotoisin!


      • jos siirtyy merisuolaan?

        Entäs jodin saanti? Jos siirtyy puhtaaseen merisuolaan, siihen ei ole lisätty jodia. Onko merisuolassa luonnostaan riittävästi jodia?


      • heikosti liukenevaa
        hmg kirjoitti:

        Näin näyttäisi olevan asian laita. Käsittääkseni puutetta on elektrolyytti mineraaleista. Joko orgaanisesta Natriumista tai orgaanisesta Magnesiumista, tai molemmista jopa.

        Lukemani (eri lähteistä) perusteella olen käsittänyt että orgaanista Natriumia ei saa kuin puhdistamattomista suoloista. Raffinoitujen suolojen, kuten vitivalkoinen pöytäsuola, Na on pilattua Na:ta, ts. epäorgaanista, joten se ei toimi elimistössä kuten orgaaninen Na. Puhdistamaton Atlantinmerisuola (Celtic Sea Salt) sisältää myös aika mukavasti orgaanista magnesiumia, nopeasti ja tehokkaasti imeytyvässä muodossa. Tämä selittäisi miksi kys. Atlantinmerisuola on aika tehokas poistamaan ongelmia jotka johtuvat elektrolyyttien (orgaaninen Na, Mg) vajeesta - kuten rytmihäiriöt, lihaskrampit, suonenvedot, ummetus, kohonnut verenpaine.

        Orgaanista Natriumia löytyy myös toki kasveista ja eläinkunnan raaka-aineista (kunhan ei yli-kypsennettyjä), mutta määrät ovat suhteellisen pieniä verrattuna ihmisen tarpeeseen. Siksi on viisasta käyttää päivittäin jotain puhdistamatonta luonnonsuolaa kuten Atlantinmerisuolaa. Huom. että marketit myyvät merisuolan nimellä hienokiteistä suolaa. Mutta jos siinä on paakkuuntumisenestoainetta se ei ole puhdistamatonta, vaan sitä pilattua raffinoitua. Aito puhdistamaton luonnonsuola ei sisällä mitään lisättyä ainetta.

        Eli on nähtävästi niin että ihmiset syövät paljonkin "suolaa", mutta koska se on raffinoitua niin heillä on puutosta orgaanisesta natriumista, ja se epäorgaaninen Na mitä suolassaan on aiheuttaa eri ongelmia elimistössä.

        Orgaanisen magnesiumin vaje on aika tavallista länsimaissa. Ensinnäkin ihmiset syövät Mg-köyhää ruokaa nykyään, kuten valkoista leipää. Ja valkosokeri ryöstää sitä vähäistä mitä saavat ruoastaan. Ja Mg on lämpöherkkä mineraali, joten jos syö paljon kypsennettyä ruokaa, erit. ylikypsennettyä, niin voi helposti tulla vaje tästä elektrolyytistä. Se selittäisi verenpainetaudit meilläpäin.

        Itse olen syönyt yli 10 vuotta luonnonsuolaa enkä ole kokenut verenpaineongelmaa, nestekeräymää tms. Tänä päivänä käytän kolmea eri luonnonsuolaa, harmaata Atlantinmerisuolaa, intiaanisuolaa, ja Himalajan kristallisuolaa. Paras on mielestäni Atlantinmerisuola. Siinä on eniten magnesiumia, joka on todella tärkeä mineraali, ja se on puhtain näistä kolmesta siinä mielessä että olen havainnut Himalajan suolassa sulaamatonta ainetta joskus, ts. kiveä, ja intiaanisuolasta jää vesilasin pohjaan useimmiten jotain punaista joka ei liukene, eli siinä on jotain pientä epäpuhtautta, mitä lienee. Yhteensä käytän luonnonsuolaa 3-5 teelusikallista päivässä, joskus jopa enemmän. Ei ole koskaan suonenvetoja, lihaskramppeja, rytmihäiriötä. Ei myöskään ummetus vaivaa. Ja verenpaine on jatkuvasti hyvä. Viimeksi kun mittasin oli 114/80. Sitä edeltävänä päivänä kun kahdesti mittasin, minuutin välein, oli 116/69 ja 114/68. Ikää on 33v. Eli näin minulla.


        Kannattaa tosiaan minimoida raffinoidun suolan sisäänottoa ja käyttää (ripotella ruoan päälle, laittaa juomaveteen) päivittäin raffinoimatonta suolaa, suosittelen harmahtavaa Atlantinmerisuolaa. Täältä sitä ei löydä kuin luontaistuotekaupasta, ja se on halvempi kuin Himalajan kristallisuola ja intiaanisuola. Saa sekä karkeakiteisenä että hienoksijauhettuna.

        Punainen väri mangaanista ja raudasta?


      • hmg
        Na+ Cl- kirjoitti:

        En oikein ymmärrä käsitettä orgaaninen ja ei orgaaninen natrium.

        Suola on natriumkloridia (NaCl) ja vedessä se liukenee ioneikseen Na ja Cl-, ja vasta tässä muodossa on ns. biologisesti aktiivinen. Miten tässä näkyy se organisuus?

        Uskon kyllä, että merisuolassa on tuon NaCl:n lisäksi pieniä määriä 'jotain' hyvää ihmiselle, olemmehan me merestä kotoisin!

        Voi olla että olen käyttänyt väärin termejä orgaaninen ja epäorgaaninen tässä asiassa. Kuitenkin kun olen eng.kielistä materiaalia lukenut niin näihin törmää joskus kun puhutaan mineraaleista ravitsemusmielessä. Kun sanovat että jokin mineraali on epäorgaaninen niin tarkoittavat käsittääkseni että se ei ole siinä luonnollisessa muodossa missä solumme kykenee optimaalisesti hyödyntämään sitä. Vaan pikemmin se on enemmän tai vähemmän sellaisessa muodossa että se tuottaa ongelmia elimistölle. (Toivoisin ymmärtäväni täysin näitä kemiaan liittyviä juttuja. Sen verran käsitän että on olemassa orgaanista kemiaa ja epäorgaanista.)

        Olen lukenut että ruoasta saatavat mineraalit ovat orgaanisia, koska, jos kasveista puhutaan niin ne ovat muokanneet epäorgaanisia mineraaleja maaperästä orgaaniseen muotoon, jolloin me ihmiset hyödymme niistä. Käsittääkseni meidän on vaikeata hyödyntää epäorgaanisia mineraaleja esim. syömällä kivimateriaalia. Sen verran myös käsitän että teknisesti "orgaaninen" meinaa että mukana on hiili.

        Muistaakseni Barron kirjoitti että epäorgaaninen Na on sikäli ongelmallinen että elimistö yrittää päästä siitä eroon. Ensimmäinen keino on munuaiset. Kun munuaisten kapasiteetti ei enää riitä eliminointiin niin elimistö vapauttaa vettä sitomaan tai varastoimaan epäorg. Na kudoksiin, tätä kutsutaan nestekeräymäksi. Huonompi homma on silloin kun ihminen ei juo tarpeeksi vettä, jolloin elimistö joutuu ottaa solujen ulkopuolella olevaa vettä neutraloimaan epäorgaaninen Na. Tällöin solut kuolevat ennenaikaisesti.

        Suola on erään määritelmän mukaan NaCl. Kuitenkin, jos katsotaan puhdistamatonta merisuolaa niin siinä suurin osa on NaCl, Barronin mukaan muistaakseni joku 84 %, ja loput on muita mineraaleja. Puhdistamattomassa merisuolassa on ainakin 84 eri mineraalia tai alkuainetta. Raffinoitu suola, jos pöytäsuolasta puhutaan, on NaCl johon lisätty jonkin verran jodia. Muut 81 alkuainetta puuttuvat. Tämä on luonnoton suola.
        Tuosta ionihommasta en ymmärrä mitään, ikävä kyllä. Veljeni joka ymmärtää epäorgaanisen kemian päälle yritti kerran opettaa jotain ioneista muttei mennyt kaaliin.

        En yhdy siihen että ihminen on merestä kotoisin.


        Muuten tosi mielenkiintoinen keskusteluaihe tämä suolajuttu.


      • hmg
        jos siirtyy merisuolaan? kirjoitti:

        Entäs jodin saanti? Jos siirtyy puhtaaseen merisuolaan, siihen ei ole lisätty jodia. Onko merisuolassa luonnostaan riittävästi jodia?

        Puhtaassa merisuolassa on luonnostaan jodia jonkun verran. Nyt en tiedä tarkkaa määrää. Mutta uskoisin että siinä on riittävästi jodia. Ainakin monet artikkelit jotka käsittelevät puhdistamatonta merisuolaa mainitsevat siinä olevaa jodia, joten siitä päättelen että siinä on sen verran että on mainitsemisen arvoista.

        Seuraavassa Celtic Sea Salt analyysissa ei ole jodi mukana...

        http://www.curezone.com/foods/salt/Celtic_Sea_Salt_Analysis.asp


      • biokemisti
        hmg kirjoitti:

        Voi olla että olen käyttänyt väärin termejä orgaaninen ja epäorgaaninen tässä asiassa. Kuitenkin kun olen eng.kielistä materiaalia lukenut niin näihin törmää joskus kun puhutaan mineraaleista ravitsemusmielessä. Kun sanovat että jokin mineraali on epäorgaaninen niin tarkoittavat käsittääkseni että se ei ole siinä luonnollisessa muodossa missä solumme kykenee optimaalisesti hyödyntämään sitä. Vaan pikemmin se on enemmän tai vähemmän sellaisessa muodossa että se tuottaa ongelmia elimistölle. (Toivoisin ymmärtäväni täysin näitä kemiaan liittyviä juttuja. Sen verran käsitän että on olemassa orgaanista kemiaa ja epäorgaanista.)

        Olen lukenut että ruoasta saatavat mineraalit ovat orgaanisia, koska, jos kasveista puhutaan niin ne ovat muokanneet epäorgaanisia mineraaleja maaperästä orgaaniseen muotoon, jolloin me ihmiset hyödymme niistä. Käsittääkseni meidän on vaikeata hyödyntää epäorgaanisia mineraaleja esim. syömällä kivimateriaalia. Sen verran myös käsitän että teknisesti "orgaaninen" meinaa että mukana on hiili.

        Muistaakseni Barron kirjoitti että epäorgaaninen Na on sikäli ongelmallinen että elimistö yrittää päästä siitä eroon. Ensimmäinen keino on munuaiset. Kun munuaisten kapasiteetti ei enää riitä eliminointiin niin elimistö vapauttaa vettä sitomaan tai varastoimaan epäorg. Na kudoksiin, tätä kutsutaan nestekeräymäksi. Huonompi homma on silloin kun ihminen ei juo tarpeeksi vettä, jolloin elimistö joutuu ottaa solujen ulkopuolella olevaa vettä neutraloimaan epäorgaaninen Na. Tällöin solut kuolevat ennenaikaisesti.

        Suola on erään määritelmän mukaan NaCl. Kuitenkin, jos katsotaan puhdistamatonta merisuolaa niin siinä suurin osa on NaCl, Barronin mukaan muistaakseni joku 84 %, ja loput on muita mineraaleja. Puhdistamattomassa merisuolassa on ainakin 84 eri mineraalia tai alkuainetta. Raffinoitu suola, jos pöytäsuolasta puhutaan, on NaCl johon lisätty jonkin verran jodia. Muut 81 alkuainetta puuttuvat. Tämä on luonnoton suola.
        Tuosta ionihommasta en ymmärrä mitään, ikävä kyllä. Veljeni joka ymmärtää epäorgaanisen kemian päälle yritti kerran opettaa jotain ioneista muttei mennyt kaaliin.

        En yhdy siihen että ihminen on merestä kotoisin.


        Muuten tosi mielenkiintoinen keskusteluaihe tämä suolajuttu.

        Sinun on syytä lisätä kemian perustaitojasi ja -ymmärrystäsi, ennen kuin jatkat näissä asioissa asiantuntijana esiintymistä.

        Ajatuksissasi on jujua, mutta perustietojen puute ja ymmärrys romuttaa koko jutun.


      • A ja O
        jos siirtyy merisuolaan? kirjoitti:

        Entäs jodin saanti? Jos siirtyy puhtaaseen merisuolaan, siihen ei ole lisätty jodia. Onko merisuolassa luonnostaan riittävästi jodia?

        Merisuolan jodipitoisuus ei riitä.

        Korkeaan verenpaineeseen terveellisin suola on mineraalisuola, jossa on natriumkloridin lisäksi myös kaliumkloridia ja magnesiumsuoloja. Mineraalisuolaa saa tavallisista ruokakaupoista ja niitä on eri merkkisiä. Mineraalisuolan verenpainetta alentavasta vaikutuksesta on myös tutkimustietoa.


      • A ja O kirjoitti:

        Merisuolan jodipitoisuus ei riitä.

        Korkeaan verenpaineeseen terveellisin suola on mineraalisuola, jossa on natriumkloridin lisäksi myös kaliumkloridia ja magnesiumsuoloja. Mineraalisuolaa saa tavallisista ruokakaupoista ja niitä on eri merkkisiä. Mineraalisuolan verenpainetta alentavasta vaikutuksesta on myös tutkimustietoa.

        Jodipitoista suolaahan on leivissä,makkarassa,suolakurkuissa,säilykkeissä,ym.Joten ei ole pelkoa jodin puutteesta,jos sitä pelkää.On kolme valkoista joita tulisi välttää,tapettu suola,tapettu vehnä,tapettu sokeri.Eli raffinoitu,jalostettu,puhdistettu,miten halutaankin sitä toimenpidettä kutsua.
        näillä kuolleilla,ravinteettomilla mössöillä me sitten täytämme vatsaamme päivittäin.


      • ewht
        hmg kirjoitti:

        Voi olla että olen käyttänyt väärin termejä orgaaninen ja epäorgaaninen tässä asiassa. Kuitenkin kun olen eng.kielistä materiaalia lukenut niin näihin törmää joskus kun puhutaan mineraaleista ravitsemusmielessä. Kun sanovat että jokin mineraali on epäorgaaninen niin tarkoittavat käsittääkseni että se ei ole siinä luonnollisessa muodossa missä solumme kykenee optimaalisesti hyödyntämään sitä. Vaan pikemmin se on enemmän tai vähemmän sellaisessa muodossa että se tuottaa ongelmia elimistölle. (Toivoisin ymmärtäväni täysin näitä kemiaan liittyviä juttuja. Sen verran käsitän että on olemassa orgaanista kemiaa ja epäorgaanista.)

        Olen lukenut että ruoasta saatavat mineraalit ovat orgaanisia, koska, jos kasveista puhutaan niin ne ovat muokanneet epäorgaanisia mineraaleja maaperästä orgaaniseen muotoon, jolloin me ihmiset hyödymme niistä. Käsittääkseni meidän on vaikeata hyödyntää epäorgaanisia mineraaleja esim. syömällä kivimateriaalia. Sen verran myös käsitän että teknisesti "orgaaninen" meinaa että mukana on hiili.

        Muistaakseni Barron kirjoitti että epäorgaaninen Na on sikäli ongelmallinen että elimistö yrittää päästä siitä eroon. Ensimmäinen keino on munuaiset. Kun munuaisten kapasiteetti ei enää riitä eliminointiin niin elimistö vapauttaa vettä sitomaan tai varastoimaan epäorg. Na kudoksiin, tätä kutsutaan nestekeräymäksi. Huonompi homma on silloin kun ihminen ei juo tarpeeksi vettä, jolloin elimistö joutuu ottaa solujen ulkopuolella olevaa vettä neutraloimaan epäorgaaninen Na. Tällöin solut kuolevat ennenaikaisesti.

        Suola on erään määritelmän mukaan NaCl. Kuitenkin, jos katsotaan puhdistamatonta merisuolaa niin siinä suurin osa on NaCl, Barronin mukaan muistaakseni joku 84 %, ja loput on muita mineraaleja. Puhdistamattomassa merisuolassa on ainakin 84 eri mineraalia tai alkuainetta. Raffinoitu suola, jos pöytäsuolasta puhutaan, on NaCl johon lisätty jonkin verran jodia. Muut 81 alkuainetta puuttuvat. Tämä on luonnoton suola.
        Tuosta ionihommasta en ymmärrä mitään, ikävä kyllä. Veljeni joka ymmärtää epäorgaanisen kemian päälle yritti kerran opettaa jotain ioneista muttei mennyt kaaliin.

        En yhdy siihen että ihminen on merestä kotoisin.


        Muuten tosi mielenkiintoinen keskusteluaihe tämä suolajuttu.

        Olet ollut liikaa yksin. sori.


      • suolaa
        kynäilijä kirjoitti:

        Jodipitoista suolaahan on leivissä,makkarassa,suolakurkuissa,säilykkeissä,ym.Joten ei ole pelkoa jodin puutteesta,jos sitä pelkää.On kolme valkoista joita tulisi välttää,tapettu suola,tapettu vehnä,tapettu sokeri.Eli raffinoitu,jalostettu,puhdistettu,miten halutaankin sitä toimenpidettä kutsua.
        näillä kuolleilla,ravinteettomilla mössöillä me sitten täytämme vatsaamme päivittäin.

        Suolan saantisuositus on 5g (n. 1 teelusikallinen) päivässä. Silti suomalaiset saavat sitä lähes tuplat päivittäisestä suosituksesta. Periaatteessa tuo 5g tulee juuri "salaa", koska lähes joka elintarvikkeeseen suolaa on lisätty. Ei siis tarvitsisi käytännössä ollenkaan lisätä suolaa ruokaan! Itse en ole koskaan edes totuttanut itseäni siihen ja hyvin on ruoka maistunut. Liiallinen suolan nauttiminen turruttaa makuhermoja ja usein sitä lisätään aina vaan enemmän.. Esim. omilla vanhemmillani kun käyn syömässä, niin tekee tiukkaa syödä koko ateria, koska liika suola alkaa tökkiä. Ja itse he usein vielä kysyvät että onko nyt riittävästi.

        Eli unohtakaa kaikki mineraali ja intiaanisuolat, älkääkä lisätkö suolaa ollenkaan. Helppoa.


    • Halpamyrkky

      Muutamassa päivässä alkaa näkyä.

      Tarkista aina kaupassa käydessäsi ostosten suolamäärät!

    • Syökää suolaa vaan! Mutta jättäkää rasva pois ruo'asta.

      • mytti

        Mikäs pöljä sä olet???


      • Otaksun vaan, että jättämällä kaiken rasvan pois ruokavaliosta saa verenpaineen pysymään normaalOtaksun vaan, että jättämällä kaiken rasvan pois ruokavaliosta saa verenpaineen pysymään normaalina.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6043
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3821
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      245
      2151
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1850
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1299
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1266
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      303
      1065
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      939
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe