Marokon kokemus

maroc fani

Meidän ensimmäinen muttei varmasti viimeinen Marokonmatka oli kyllä aikamoinen kokemus. Kaikki alkoi kaupunkikierroksella ja bussin kanssa matkasimme kukkulan laelle joihin meihin iski täydellinen kaupustelijoiden armeija. Kyse ei siis ollut jostain pienestä kaupustelusta vaan myyjät tiesivät tasan tarkkaan kuinka vedättää uusilta tyhmiltä turisteilta rahat pois kun he eivät vielä osaa tingata. Hekin ovat jo päässeet rahan makuun ja ovat aivan äimän käkenä jos joku osaa vielä tingata. Mieheni kaulaan kiedottiin käärme ja maksusta olisi voinut kuvata. Tyttärelle annettiin syliin karitsa ja taas olisi saanut kuvata. Myytiin koruja, kameliratsastusta, paitaa ja vaikka mitä. Kaikki tapahtui ennenkuin kukaan ehti reagoida lainkaan. Vuorella oli myös "omia oppaita" jotka työskentelivät ihan omaan pussiinsa. Alkuun tuntuvat ystävällisiltä ihmisiltä jotka haluavat olla ystävällisiä mutta lopussa seisookin avoin käsi...rahaa, rahaa, rahaa.Menee hetki tajuta, että ahaaaaaaa...näin se homma toimii. Kukkulan laelta oli myös mahdollisuus ja tarkoitus ihailla Agadirin komeaa näkymää mutta tämä ei ollut mahdollista kuin siellä vartioineen poliisin vieressä seisoen. Siihen eivät kaupustelijat tulleet. Aivan uskomatonta sakkia, ei voi heitä ainakaan yrityksen puutteesta syyttää.Ja arvon oppaamme ei meitä osannut tähän varustaa lainkaan.
Mitä tästä opimme? Siis jos et halua ystävällisiä palveluksia pitää se tehdä selväksi HETI tai muuten se on myöhäistä.
Samoin on taksien laita. Oppaamme kertoi, että pikkutaksille ei sitten kannata maksaa kuin 1 dirhami korkeintaan. Kukkua kanssa. Hehän eivät lähteneet yhdestä dirhamista mihinkään vaan palasivat juttelemaan mukavia muiden taksimiesten kanssa. Ja summa pitää todellakin sopia ennenkuin astutte taksiin muuten se voi muuttua vaikka miksi matkan varrella.
Kerjäläisiin siellä törmää tämän tuosta. Vieläkin tunnen pienen kerjäläistytön sormien hivelevän käsivarsiani kun hän sinnikkäästi kerjäsi.
Paikallisessa marketissa joka on kaupungin laidalla, paikalliset kulkevat kuin muulit laumassa ja pistävät tummat silmät seuraavat turistin menoa.Tunnet vähintäänkin olevasi kuin turisti niin avointa ja vihamielistä on tuijotus.
Soukeissa meno on kuin villilännessä vähintään ja siellä myydään melkein mitä tahansa. Kannattaa tingata julkeasti! Ensin ainakin puolet pois hinnasta ja sitten ei kannata paljon nostaa. He haluavat rahasi joka tapauksessa ja ovat valmiita tinkaamaan. Jos saat myyjän kyyneliin kuten minä silloin olet tingannut todella hyvin!
Ranta ei ole perinteinen ranta jossa saat rauhassa löhöillä ja kuunnella aaltoja (paitsi jos olet hotellisi yksityisellä pienen pienellä rantatilkulla joka on narulla rajattu). Siellä on sata ja yksi muuta häiriötekijää jotka takaavat sen, ettet todellakaan saa olla viittä minuuttia kauempaa rauhassa. Kerran laskimme, että ensimmäisen puolen tunnin aikana oli meitä käynyt kiusaamassa jo viisi kaupustelijaa. Ja he tulevat uudestaan ja uudestaan...Ali Baba...osta hyvä matto. Osta kello, osta munkki, osta leipä, osta koru, osta tatuointi. Osta osta osta.
Rannalla on myös niin kovat virtaukset alle 10-vuotias tee mitään yksin rantavedessä paitsi lähtee virtausten mukana seilaamaan kohti kanarian saaria. Rannat ovat muuten siistit mutta pikisilmiä on sielläkin liikaa.
Vaikkakin Marokko on erilainen, kun siihen pääsee sisään voi siihen joko ihastua tai vihastua. Me taisimme kuitenkin ihastua ja palaamme varmasti takaisin.
Hotellimmekin oli aivan mainio, Agadir Beach Club. Parhaat päivänsä jo nähnyt mutta meitä ainakin palveltiin varsin hyvin. Ruoka oli tasokasta ja ilmapiiri varsin rento ja verkkainen. Johtui osin ehkä siitä, että se oli vanhojen mummojen ja pappojen täyttämä. Meille se kuitenkin sopi oikein mainiosti kun ravintolat ja baarit eivät houkuttaneet.
Marrakech on luku sinänsä. Uskomaton paikka. Liikenne on jotain sellaista, että kilttiä, lainkuuliaista hirvittää. Aina ei ole mitään kaistoja...vaan on tuhat eri kaistaa jossa kukakin menee millä menee ja miten taitaa. Vauhdissa on kuitenkin syytä pysyä tai muuten paukkuu. Marrakechissä sitä huomaa että suomessa on aika suppea kulkuvälineistö...autoa ja pyörää pääasiassa, kun toisaalta voit mennä aasilla, hevosella, kävellen (keskellä katua), minkälaisella autolla tahansa. Vain mielikuvitus on kattona. Mutta vauhti on luja ja tarakalla voi olla koira, vuohi tai pikkulapsi tai mummo.
Hyvän loman vietimme pääosin. Tarkkana kyllä kannattaa olla niin kaikki sujuu mukavammin.

7

2045

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oirooppalainen

      kerjääminen on kätevä vaihtoehto työnteolle. se on kumma kun islam on niin kehittynyt uskonto (omasta mielestään) eikä se silti osaa rakentaa taloutta, sivilisaatiota eikä muutakaan, mitä sitten muslimit tulevat Euroopasta hakemaan.

    • No näinhän se vähän on. Vakuitettavasti nuo kirjoittajan mainitsevat asiat tuntuvat tutuilta. Kaikki on vähän kaaosmaista varsinkin jos on ensimmäistä kertaa islamilaisessa maassa. Agadirissa on vähän liikaa basaarikauppoja.Siellä olevat henkilöt työskentelevät provisiopalkalla, joten tältä kannnalta katsottuna myyjien innokkuuskin saa ymmärtämystä. Paras tapa on olla reagoimatta myyjiin.Sikäläiset kauppiaat eivät oikein ymmärrä sitä, että matkailija haluaa esim tutustua tuotteisiin eikä heti sisään tultua ryntää ostamaan. Muutosta on kuitenkin pikku hiljaa tapahtumassa. Marokko on runsasväkiluinen maa, ja työttömyyttä on paljon.Onko tämä sitten järjestelykysymys tai ei niin siihen en ota kantaa.ON ikävää että esim., tuolla Kasbah kukkulan näköalapaikalla törmää heti kaupustelijoihin. Yksi poliisi tai vartija ei paljon helpota asiaa.Ranta-alueella on suositeltavinta mennä näille vartioiduille, mutta maksullisille alueille.

      Yhteen asiaan haluaisin vielä puuttua, ja se on tuo taksikysymys. Taksilla ajaminen on halpaa Agadirissä, mutta yhdellä dirhamilla eiu kyllä selviä. Tämän suhteen on kysymyksessä ilmeinen väärinkäsitys. Esim. AQgadirissa on kahdenlaisia takseja. Oranssinväriset ovat kaupunkitakseja, jotka eivät aja kaupungin ulkopuolelle. Niissä on taksamittaripakko.Oman kokemukseni mukaan taksamittari yleensä menee päälle heti, mutta viimeistään silloin kun mainitsee siitä tai osoittaa mittaria kädellään.Näissä takseissa hintaa ei tarvitse sopia erikseen.Niissä hyvin harvoissa tapauksissa jossa mittaria ei ole pantu päälle niin olen maksanut vain 5 dirhamia.(1dirhami on vain n.0,10 euroa.)Kaupungin alueella lyhyt matka on maksanut 5 dirhamia vaikka mittari näyttää alle sen. Illalla kello 20 jälkeen taksimatkan hinta on kaksinkertainen.Toinen taksityyppi on isompi ja Agadirissa väriltään valkoinen. Tämä taksi ajaa kaupungin ulkopuolelle ja tätä taksia käytettäessä hinta on aina sovittava erikseen.

      Yleisesti ottaen tällä matkailijalle on kuitenkin jäänyt suhteellisen myönteinen kuva. Seuraavalla kerralla kaikki näyttää aivan toisenlaiselta.Kalevi

    • asenteessasi

      "pikku" ongelmaa tuo paikallisten nimittely "pikisilmiksi". Ellet voi hyväksyä muita kansallisuuksia vertaisinasi tai kunnioittaa sitä faktaa, että olet vieraana heidän maassaan (he eivät sinua sinne pyytäneet), pysy kotoisessa Suomen maassa.

      • pilkun

        viilaaminen, kirjoittaja ei osoittanut mitään halveksuntaan tai suvaitsemattomuuteen viittaavaa, varsin maltillinen, jopa positiivinen matkakertomus, hyvine ja huonoine puolineen.

        Joten jos sinä et kärsi lukea, syystä tai toisesta, ihan ok kertomusta, täytynee hakea sitä asennevammaa sinusta.

        Henk.kohtaista kytköstä tähän maahan, sekö herkistää mielen?


      • hailakka
        pilkun kirjoitti:

        viilaaminen, kirjoittaja ei osoittanut mitään halveksuntaan tai suvaitsemattomuuteen viittaavaa, varsin maltillinen, jopa positiivinen matkakertomus, hyvine ja huonoine puolineen.

        Joten jos sinä et kärsi lukea, syystä tai toisesta, ihan ok kertomusta, täytynee hakea sitä asennevammaa sinusta.

        Henk.kohtaista kytköstä tähän maahan, sekö herkistää mielen?

        Koko kertomus oli halveksuntaan, miten olis kun Suomessa matkailleet kertoisivat hailakoista,
        kiskurihintaisista takseista jne.


      • maroc fani
        hailakka kirjoitti:

        Koko kertomus oli halveksuntaan, miten olis kun Suomessa matkailleet kertoisivat hailakoista,
        kiskurihintaisista takseista jne.

        Tarkoitus ei ole ketään halveksia mihinkään suuntaan, ikävää jos koet sen niin. Ja oishan se ihan hyvä että suomessa matkaavat turistit kirjoittaisivat suomen KISKURITAKSEISTA, ei haittaa minua lainkaan. Marokko on mielenkiintoinen, salaperäinen monimuotoinen maa johon kannattaa tutustua. Herätti enemmän ajatuksia kuin jokin turvallinen massaturismimesta, sekä positiivisesti että osin negatiivisestikin.


      • jalajala

        olet aivan oikeassa.jos minä en tykkää jostakin tai valitan olosuhteista, miksi tuppaan sinne.voi hyvä ihminen pysy siellä koti suomessasi


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4255
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      125
      1661
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1477
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1422
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1294
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      49
      1185
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1116
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1091
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      63
      1071
    Aihe