Saako itse valita?

Sanitus

Olen tässä mietiskellyt että saako sen laulun/kappaleen yms valita itse kun kirkkoon astellaan käytävää pitkin? Voiko se tulla cd:ltä vai soitetaanko aina uruilla? Mites virret, montako niitä pitää olla ja saako päättää itse?

14

3755

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • valita itse

   Kyllä se on pappi ja kanttori, jotka noi asiat päättää keskenään oman halunsa mukaisesti, että mitä lauletaan/soitetaan ja kuinka paljon ja missä vaiheessa. Aamen!

   • on!

    Usko pois!


  • saa valita itse....

   Ainakin marssit saa valita itse, tietenkin on kysyttävä kanttorilta käykö (ei ihan joka "biisiä" voi kirkossa soittaa). Virsiä voi ehdottaa. Mitä jos menisit kysymään omasta kirkkoherranvirastosta?

  • vuonna 2002

   Kävin mieheni kanssa kuuntelemassa etukäteen erilaisia häämarsseja kanttorin johdolla, kun tiesimme, ettemme halua mitään perinteistä ja kanttorin osaamista häämarsseista on vaikea tietää etukäteen. Itse valitsimme häämarssimme. (Mitä tahansa musiikkia ei saa olla!)

   Samoin meillä oli tarkka tietoisuus siitä, millaisen kaavan haluamme (morsiusmessu?). Valitsimme myös itse luettavat tekstit ja virret. Pappi pääsi helpommalla!?! Hänellä huolenaiheena puhe, yms

   • ei ole

    mutta olen kuullut tapauksesta, jossa pari halusi häämarssiksi saku sammakon ja kanttori sitten sovitti sen uruille..


  • Rouva -07

   Kanttorilla on aikamoinen diktatuuri siitä, mitä hän soittaa. Jos kanttori sattuu olemaan sitä mieltä, että haluamanne kappale ei sovi kirkossa soitettavaksi, niin hän ei sitä myöskään siellä soita. Voi olla myös niin, että kappale sopii kirkossa soitettavaksi, mutta kyseinen kanttori ei välttämättä osaa sitä tai ei halua harjoitella uutta kappaletta. Tietysti jos julkkikset menevät naimisiin, kanttori soittaa häissä ihan mitä vaan... Nämä kaikki äsken mainitsemani tapaukset pohjautuvat joko omaan tai tuttavien kokemukseen.

  • häähullu

   Kaikki kappaleet eivät kelpaa kirkossa esitettäviksi. Kappaleiden täytyy sopia hengelliseen tilaan soitettaviksi ts. ne eivät saa loukata hengellistä aatetta. Aina täytyy muistaa, että kirkkohäissä on kyseessä kirkollinen toimitus.

   Entisen kotiseurakuntani kanttori ei tuttavieni häissä suostunut soittamaan Romanssia, koska siinä lauletaan "Sua vain yli kaiken mä rakastan..." ja kanttorin mielestä ihmisen tulee rakastaa Jumalaa yli kaiken.

   Toinen kanttori taas suostui soittamaan häämarssina Star Warsin tunnusmusiikin. Tämä perusteltiin sillä, että Star Warsissa hyvä taistelee pahaa vastaan jne.

   Yön Rakkaus on lumivalkoinen -kappale ei myöskään kelpaa kirkossa esitettäväksi kohdan "... ei ole Jumalaa..." takia. Ei ole väliä, mitä tällä kohdalla tarkoitetaan, vaan siinä todetaan näin. Kappaletta ei myöskään voida esittää, jos siitä on ko. kohta muutettu, koska se alkuperäisessä tekstissä lukee ja näin loukkaa kristillistä uskoa.

   Kappaleita kannattaa tiedustella vihkikirkon kirkkoherranvirastosta ja häissä soittavalta kanttorilta. Toiset kirkkoherrat ja kanttorit ovat tiukempia ja toiset sallivampia.

  • Rituliina

   Kyllä me ainakin saimme ihan itse valita mitä siellä soitetaan tai lauletaan. Ainoat rajoitukset voi tulla siinä, jos valitsette jotain mikä kaksotaan, ettei sovi kirkossa soitettavaksi, mutta ei niiden laulujen tarvitse olla virsiä, jos ei halua. Menkää vaan reippaasti keskustelemaan asiasta vihkivän papin kanssa ja kertokaa ehdotuksenne.

   • kanttorilla on ylin valta m...

    tai näin sen ainakin pitäisi olla. Itse olen pappi ja näin on meillä sovittu.
    Samoin kanttori osaa itse sanoa, mitkä kappaleet hän osaa soittaa tai pystyy harjoittelemaan häihin mennessä. Samoin hän pystyy arvioimaan voiko juuri kyseisen kirkon uruilla soittaa toivottua kappaletta, niin että se kuulostaa hyvältä (pienten sivukirkkojen uruissa voi olla rajoituksia, kun ovat luonnollisestikin vaatimattomampia vehkeitä kuin isoissa kirkoissa)


   • Röhnä-Reino

    ... kanttori on seurakunnan musiikkielämän diktaattori ja kirkkoherran sana hyttysen ininää!


   • fjdks
    Röhnä-Reino kirjoitti:

    ... kanttori on seurakunnan musiikkielämän diktaattori ja kirkkoherran sana hyttysen ininää!

    No ei kanttori tai vihkipari kyllä tule kirkkoherrallekaan sanomaan, mitä hän puhuu häissä!!


  • niitä

   pitäisi päästä itse valitsemaan. Eiköhän papilla ja kanttorilla ole useammista häistä kokemuksia joten tietävät mitä niissä soitetaan!

  • kanttori2

   Musiikkiahan maailmasta löytyy vaikka kuinka paljon, ja häistä saa omannäköisensä. Vihkimisessä yleensä live-musiikkkia, uruilla tai jollain muulla soittimella. Ei levyltä.

   Häämusiikit valitaan yhdessä parin ja kanttorin (papin) kanssa keskustellen ja sopien.
   Monet seurakunnat järjestävät häämusiikkikonsertteja, joihin voi mennä kuuntelemaan erilaisia vaihtoehtoja. Levyjäkin löytyy esim. kirjastoista aika paljon. Kolleegani Marko Hakanpään häämusiikkisivuilta löytyy erilaisia vaihtoehtoja.
   Kaikki kanttorit eivät kaikkea osaa (mitä oudompi toive, sitä aikaisemmin yhteydenotto!), eivätkä kaikki kauniit kappaleet kuulosta hyvältä uruilla soitettuna. Ja kaikilla uruilla ei voi soittaa kaikkea, urut kun ovat joka kirkossa erilaiset. Esim. viritys ja muut seikat vaikuttavat. Kannattaa olla yhteydessä oman seurakunnan kanttoriin ja keskustella asiasta.

   Virsiä kaavassa on yksi, mutta voi olla kolmekin. Saa valita itse.

   Hyviä häitä!

   • sanitus

    KIITOS asiallisesta ja tietopitoisesta viestistä, tälläistä vastausta tulevana morsiamena arvostan ja otan ilolla vastaan, kultaisia ja kilttejäkin ihmisiä vielä löytyy :))


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiedätkö autereen?

   Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
   Tunteet
   13
   2067
  2. Mikä tekee kaivatustasi

   haluttavan?
   Ikävä
   109
   1863
  3. Naisten pitäisi lähestyä miehiä enemmän.

   Milloin viimeksi lähestyit miestä ja pyysit kahville tai treffeille?
   Sinkut
   134
   1495
  4. Jos Harris saa naiset liikkeelle,niin kenties.....

   Myöskin Nikki Haleyn tukijat lupasivat Harrikselle tukensa.Harris vain 2-3% jäljessä vaikka ei ole edes viellä ehdokas.
   Maailman menoa
   153
   1108
  5. Luulin olevani ainoa... Mutta jättääkö muutkin tosiaan lääkärikäynnit sivuun?

   Lueskelin netistä uutisia ja iltalehdessä oli juttua, että ihmiset eivät hakeudu hoitoihin. Luulin olevani ainoa, joka t
   Maailman menoa
   96
   1082
  6. Olit kiinnostunut mutta

   varovaisesti. Elämä koetellut sua mies? 😔
   Ikävä
   76
   1064
  7. Joonas Rask viettänyt omasta

   mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
   Maailman menoa
   2
   841
  8. Yksi syy miksi kaipaan sua

   On se että luulen sun ymmärtävän mua hyvin. Ollaan jokseenkin samanlaisia vaikka hyvin erilaisia.
   Ikävä
   52
   790
  9. No oletko miten paljon miettinyt

   Sitä että mentäiskö me naimisiin? Mieheltä
   Ikävä
   67
   789
  10. Olet hyvin

   rakastettava ja kaipaan sinua.
   Ikävä
   38
   788
  Aihe