Saako itse valita?

Sanitus

Olen tässä mietiskellyt että saako sen laulun/kappaleen yms valita itse kun kirkkoon astellaan käytävää pitkin? Voiko se tulla cd:ltä vai soitetaanko aina uruilla? Mites virret, montako niitä pitää olla ja saako päättää itse?

14

3818

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • valita itse

      Kyllä se on pappi ja kanttori, jotka noi asiat päättää keskenään oman halunsa mukaisesti, että mitä lauletaan/soitetaan ja kuinka paljon ja missä vaiheessa. Aamen!

      • on!

        Usko pois!


    • saa valita itse....

      Ainakin marssit saa valita itse, tietenkin on kysyttävä kanttorilta käykö (ei ihan joka "biisiä" voi kirkossa soittaa). Virsiä voi ehdottaa. Mitä jos menisit kysymään omasta kirkkoherranvirastosta?

    • vuonna 2002

      Kävin mieheni kanssa kuuntelemassa etukäteen erilaisia häämarsseja kanttorin johdolla, kun tiesimme, ettemme halua mitään perinteistä ja kanttorin osaamista häämarsseista on vaikea tietää etukäteen. Itse valitsimme häämarssimme. (Mitä tahansa musiikkia ei saa olla!)

      Samoin meillä oli tarkka tietoisuus siitä, millaisen kaavan haluamme (morsiusmessu?). Valitsimme myös itse luettavat tekstit ja virret. Pappi pääsi helpommalla!?! Hänellä huolenaiheena puhe, yms

      • ei ole

        mutta olen kuullut tapauksesta, jossa pari halusi häämarssiksi saku sammakon ja kanttori sitten sovitti sen uruille..


    • Rouva -07

      Kanttorilla on aikamoinen diktatuuri siitä, mitä hän soittaa. Jos kanttori sattuu olemaan sitä mieltä, että haluamanne kappale ei sovi kirkossa soitettavaksi, niin hän ei sitä myöskään siellä soita. Voi olla myös niin, että kappale sopii kirkossa soitettavaksi, mutta kyseinen kanttori ei välttämättä osaa sitä tai ei halua harjoitella uutta kappaletta. Tietysti jos julkkikset menevät naimisiin, kanttori soittaa häissä ihan mitä vaan... Nämä kaikki äsken mainitsemani tapaukset pohjautuvat joko omaan tai tuttavien kokemukseen.

    • häähullu

      Kaikki kappaleet eivät kelpaa kirkossa esitettäviksi. Kappaleiden täytyy sopia hengelliseen tilaan soitettaviksi ts. ne eivät saa loukata hengellistä aatetta. Aina täytyy muistaa, että kirkkohäissä on kyseessä kirkollinen toimitus.

      Entisen kotiseurakuntani kanttori ei tuttavieni häissä suostunut soittamaan Romanssia, koska siinä lauletaan "Sua vain yli kaiken mä rakastan..." ja kanttorin mielestä ihmisen tulee rakastaa Jumalaa yli kaiken.

      Toinen kanttori taas suostui soittamaan häämarssina Star Warsin tunnusmusiikin. Tämä perusteltiin sillä, että Star Warsissa hyvä taistelee pahaa vastaan jne.

      Yön Rakkaus on lumivalkoinen -kappale ei myöskään kelpaa kirkossa esitettäväksi kohdan "... ei ole Jumalaa..." takia. Ei ole väliä, mitä tällä kohdalla tarkoitetaan, vaan siinä todetaan näin. Kappaletta ei myöskään voida esittää, jos siitä on ko. kohta muutettu, koska se alkuperäisessä tekstissä lukee ja näin loukkaa kristillistä uskoa.

      Kappaleita kannattaa tiedustella vihkikirkon kirkkoherranvirastosta ja häissä soittavalta kanttorilta. Toiset kirkkoherrat ja kanttorit ovat tiukempia ja toiset sallivampia.

    • Rituliina

      Kyllä me ainakin saimme ihan itse valita mitä siellä soitetaan tai lauletaan. Ainoat rajoitukset voi tulla siinä, jos valitsette jotain mikä kaksotaan, ettei sovi kirkossa soitettavaksi, mutta ei niiden laulujen tarvitse olla virsiä, jos ei halua. Menkää vaan reippaasti keskustelemaan asiasta vihkivän papin kanssa ja kertokaa ehdotuksenne.

      • kanttorilla on ylin valta m...

        tai näin sen ainakin pitäisi olla. Itse olen pappi ja näin on meillä sovittu.
        Samoin kanttori osaa itse sanoa, mitkä kappaleet hän osaa soittaa tai pystyy harjoittelemaan häihin mennessä. Samoin hän pystyy arvioimaan voiko juuri kyseisen kirkon uruilla soittaa toivottua kappaletta, niin että se kuulostaa hyvältä (pienten sivukirkkojen uruissa voi olla rajoituksia, kun ovat luonnollisestikin vaatimattomampia vehkeitä kuin isoissa kirkoissa)


      • Röhnä-Reino

        ... kanttori on seurakunnan musiikkielämän diktaattori ja kirkkoherran sana hyttysen ininää!


      • fjdks
        Röhnä-Reino kirjoitti:

        ... kanttori on seurakunnan musiikkielämän diktaattori ja kirkkoherran sana hyttysen ininää!

        No ei kanttori tai vihkipari kyllä tule kirkkoherrallekaan sanomaan, mitä hän puhuu häissä!!


    • niitä

      pitäisi päästä itse valitsemaan. Eiköhän papilla ja kanttorilla ole useammista häistä kokemuksia joten tietävät mitä niissä soitetaan!

    • kanttori2

      Musiikkiahan maailmasta löytyy vaikka kuinka paljon, ja häistä saa omannäköisensä. Vihkimisessä yleensä live-musiikkkia, uruilla tai jollain muulla soittimella. Ei levyltä.

      Häämusiikit valitaan yhdessä parin ja kanttorin (papin) kanssa keskustellen ja sopien.
      Monet seurakunnat järjestävät häämusiikkikonsertteja, joihin voi mennä kuuntelemaan erilaisia vaihtoehtoja. Levyjäkin löytyy esim. kirjastoista aika paljon. Kolleegani Marko Hakanpään häämusiikkisivuilta löytyy erilaisia vaihtoehtoja.
      Kaikki kanttorit eivät kaikkea osaa (mitä oudompi toive, sitä aikaisemmin yhteydenotto!), eivätkä kaikki kauniit kappaleet kuulosta hyvältä uruilla soitettuna. Ja kaikilla uruilla ei voi soittaa kaikkea, urut kun ovat joka kirkossa erilaiset. Esim. viritys ja muut seikat vaikuttavat. Kannattaa olla yhteydessä oman seurakunnan kanttoriin ja keskustella asiasta.

      Virsiä kaavassa on yksi, mutta voi olla kolmekin. Saa valita itse.

      Hyviä häitä!

      • sanitus

        KIITOS asiallisesta ja tietopitoisesta viestistä, tälläistä vastausta tulevana morsiamena arvostan ja otan ilolla vastaan, kultaisia ja kilttejäkin ihmisiä vielä löytyy :))


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      47
      3045
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2291
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      122
      1680
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1533
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1067
    6. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      169
      934
    7. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      44
      891
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      846
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      71
      791
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      754
    Aihe