Oulunjoen kunnan raja

uteliass

Tietääkö kukaan mistä entisen Oulunjoen kunnan raja kulki? Netistä ei karttoja löytynyt.

9

4578

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • historioitsija

      Kyseessä on Oulujoen kunta. Sen raja on muuttunut niin monta kertaa, joten vaikea on tässä jokaista yksityiskohtaa kertoa. Siihen kuuluivat nykyiset Tuira, Toppila, Pyykösjärvi, Laanila, Kastelli ja niiden itäpuoliset alueet. (Varmaan nykyinen Oulun Kiviniemi, Kaakkuri, Kaukovainio jne. olivat myös Oulujokea.) Oulun kaupungin alue oli aluksi vain keskustaa. Sitten Oulu laajeni 1880-luvun lopun 1900-luvun alkupuolella mm. Tuiraan. 1938 Oulujoelta liitettiin Ouluun Koskela, Pyykösjärvi, Laanila ja Hintta. 1947 Kastellin alue liitettiin Ouluun. (Esim. Kuivasjärvi ja Pateniemi kuuluivat Haukiputaan kuntaan ennen.) 1960 Myllyoja, Haapalehto, Korvensuora ja Kuivasjärvi liitettiin Ouluun. (viimeinen siis Haukiputaan kunnasta, muut Oulujoen kunnasta.) Oulujoen kunnantalo oli joskus nykyinen Oulunsuun pirtti. Oulujoen kunnan alue pieneni, joten se lakkautettiin 1965. (Samana vuonna Pateniemi liitettiin Haukiputaasta Ouluun.) Tämän lisäksi Oulujoen kunnalla oli paljon ns. enklaavialueita muiden kuntien alueilla. Niitä oli mm. Utajärven kunnassa. Sen takia Oulujoen kunnan alueita luovutettiin myös naapurikuntiin. Oulujoen kunnan aluista pääosa liitettiin Ouluun. Osia liitettiin Kempeleen, Tyrnävän, Haukiputaan, Oulunsalon, Kiimingin, Utajärven ja Ylikiimingin kuntiin.

      • uteliass

        Kiitos ERITTÄIN paljon!


      • uteliass
        uteliass kirjoitti:

        Kiitos ERITTÄIN paljon!

        Jos nyt vielä kehtaisi kysyä, tietääkö kukaan niistä enklaavialueista enempää? :)


      • myös utelias

        Hei, ulkopuolisena liityn tähän keskusteluun. Arvoisa historioitsija, tiedätkö, missä oli Oulujoen kunnantalo ja kunnan jonkinmoinen keskus juuri ennen kuntaliitosta (Ouluun)vuonna 1964?


      • sama.
        myös utelias kirjoitti:

        Hei, ulkopuolisena liityn tähän keskusteluun. Arvoisa historioitsija, tiedätkö, missä oli Oulujoen kunnantalo ja kunnan jonkinmoinen keskus juuri ennen kuntaliitosta (Ouluun)vuonna 1964?

        Aiemmissa maantiekartoissa oli mainittu Oulujoki niminen paikka siellä missä on nykyisin Kirkkokangas ja Oulujoen kirkko. Itse luulin, että Oulujoen keskus on ollut siellä. Mitään sellaista ei tietenkään ollut.

        Kirjoissa väitetään, ettei kunnan alueelle muodostunut koskaan mitään kirkonkylää. Sanginsuuhun olisi suunniteltu kuntakeskusta, mutta sellainen suunnitelma ei toteutunut. Oulujoen kirkon seutua olisi kutsuttu myös kirkonkyläksi, mutta mitään kunnallista keskusta siellä ei ole ollut. Tosin siellä oli kansakoulu. Oulunsuun kylää ilmeisesti pidettiin jonkinlaisena keskuksena, koska Oulunsuun pirtti oli kunnallishallinnon keskus toiseen maailmansotaan asti. Kunnanjohtajaa ei tainnut Oulujoella ehtiä olemaan. Oulujoen kunnantoimisto siirtyi Oulun keskustaan, aluksi Asemakadulla. 1950-luvulla kunnanvirasto toimi osoitteessa Kansankatu 7. (Oiskohan nykyisin Mäkelininkatu.)


      • Seepe
        myös utelias kirjoitti:

        Hei, ulkopuolisena liityn tähän keskusteluun. Arvoisa historioitsija, tiedätkö, missä oli Oulujoen kunnantalo ja kunnan jonkinmoinen keskus juuri ennen kuntaliitosta (Ouluun)vuonna 1964?

        Sangin sillan juurella oleva keltainen puutalo. Tien toisella puolella on seurakuntatalo ja rakenteilla oleva lessujen rauhanyhdistys.


    • historioitsija

      Lisää tietoa: Joskus 1780-luvun lopulla Oulun kaupungin rajaksi määriteltiin: pohjoisessa Holstinsalmi ja Oulujoki, idässä Koskenniska, etelässä Kiviniemi ja Oritkari, lännessä Nuottasaari. Ympärillä oli Oulujoen kuntaa eli Oulun maalaiskuntaa. Pohjoisessa tuli Haukiputaan raja suurinpiirtein nykyisen Rajakylän kohdalla. (Siihen aikaan ei ollut sellaista kaupunginosaa.) Pyykösjärven ja Kuivasjärven välillä on myös ollut Oulujoen ja Haukiputaan välinen kunnanraja.

      Oulujoella oli viisi kylää: Oulunsuu, Pikkarala, Sanginjoki, Korvenkylä ja Kiviniemi. Oulunsuuhun kuuluivat mm. Toppilan, Tuiran, Laanilan, Hintan, Erkkolan, Parkkisen, Kastellin, Maikkulan, Iinatin, Juuruksen, Alakinnusen, Turkan tilat. Pikkaralaan kuuluivat mm.: Pukki ja Pikkarainen. Sanginjokeen kuuluivat mm. Holtinkoski, Laukkala, Sankilampi. Korvenkylään kuuluivat mm. Koskelan, Taskisen, Järvenkorven, Liikasen ja Saviharjun tilat. Kiviniemeen kuuluivat mm. Kleemola, Fiskari, Peräkuivala.

      Sitten pohjoispuolelta siirrettiin Tuiran, Alalaanilan ja Toppilan alueita 1890-1920. Kurkelanranta 1924. Laanila, Hintta, Koskela ja Järvenkorpi (Pyykösjärvi) 1938. Kastellin, Erkkolan ja Värtön alueet 1947. Haapalehto, Myllyoja, Korvensuora 1961. 1965 siirrettiin muu osa kunnasta (Kiviniemi-Pikkarala-Sanginjoki). Sanginjoen pohjoisosa kuului Ouluun jo aiemmin.

      Moni nykyisistä kaupunginosista on syntynyt myöhemmin, joten sen nimisiä paikkoja ei välttämättä tuohon aikaan ollut.

      1965 Oulujoen asukkaista n. 4700 tuli oululaisia, 64 kempeleläistä, 71 utajärvinen ja 86 ylikiiminkiläinen.

      Todellakin Oulujoen kunnalla oli ulkometsäalueita (enklaaveja) toisten kuntien alueilla. Pinta-alaltaan ne olivat suuremmat kuin itse emopitäjä. (Sellaisia alueita oli mm. Oulunsalon kunnalla vielä muutama vuosi sitten.) Isojaon ajoilta ne ovat. Oulujoen kunnan alueita oli mm. Vuotossa, Puutturinjärvellä, Kivijärvellä, Sanginjärvellä ja Juorkunassa. Nämä olivat nykyisten Ylikiimingin ja Utajärven kuntien alueilla.

      • uteliass

        Kiitos lisätiedoista.


    • sama.

      Tähän voidaan vielä lisätä se, että ensimmäinen Oulujoen alueliitos oli Oulunsalon kunnan eroaminen itsenäiseksi kunnaksi 1882.

      Ja toinen pikku lisäys se, että 1965 liitettiin Ouluun iso alue Kiviniemi-Kaakkuri-Madekoski-Pikkarala-Sanginjoki. Siihen kuului myös suuri osa Oulunsuun kylän alueista. ne mitä ei aiemmin liitetty Ouluun (esim. Maikkula).

      Sanginjoen pohjoisosa on ilmeisesti kuulunut Ouluun jo 1600-luvulta lähtien?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taas syytöntä illlllkkaa rangaistiin

      Niin se vain paha saa palkkansa ja rääsyämiselle ja räkimiselle laskettiin hinta. Ottaisi nyt tuo onneton lusikan kauni
      Haapavesi
      82
      1299
    2. Vähemmän metsien hakkuita, enemmän sähköautoja

      Siinä ilmastopaneelin neuvot tiivistettynä kuinka Suomi saavuttaa ilmastotavoitteensa. https://yle.fi/a/74-20155596 "S
      Maailman menoa
      202
      1088
    3. Kadun transhoitoja - Suomalainen dokkari kertoo yhden ihmisen tarinan: "Miks oon ikinä..."

      Mielenkiintoinen dokkari tv:ssä. Sametti poistatti rintansa, kohtunsa ja munasarjansa ja eli vuosia miehenä. Pitkään pä
      Maailman menoa
      62
      1068
    4. Sun ajatttelu tuo vaan julmuutta mut kukaan muu nainen ei voi korvaa sua

      Mut sun ajattelu saa mut itsetuhoseks ja uhmaan lakiakin😭😭💀 Se väärinymmärryksen määrä on käsittämätöntä. Helpottais
      Ikävä
      12
      999
    5. Asunnottomuus lisääntyy

      Petteri Orpon hallituksen leikkaukset ihmisoikeusjärjestö Amnestyn syynissä. Jokaisella on oikeus omaan kotiin. Jopa työ
      Maailman menoa
      161
      988
    6. Sulle on tullut

      Viesti mesessä, tietääkseni. Olis ihan kiva saada vastauskin sulta, kaunis nainen😊 Mieheltä
      Ikävä
      103
      963
    7. Minä pyydän,

      jos yhtään minua haluat, näytä se jotenkin. Kosketa tai sano jotain joka rikkoo rajoja. Ota vaikka olematon roska hiuksi
      Ikävä
      68
      876
    8. Olen rakastunut sinuun mies edelleen

      Meidän yhteys on jossain ihan muualla kuin netissä, muistetaan se. Kaunista päivää sinulle 😍
      Ikävä
      119
      791
    9. Tiesin, että olet jotenkin paha ihminen

      Vaikka muuta osaat esittää.
      Ikävä
      77
      725
    10. Ihmeelliseltä pikkunaiselta....

      Jatkakaa vaikka tässä jos on jotain mitä joku haluaa että mä näen... En jaksa, eikä mua kiinnosta sitä jätti ketjua t
      Ikävä
      121
      724
    Aihe