Bulgarian ruokakulttuuri/erikoisuuksia

kiinnostunut..

Eli mitä paikallisia ruokia ja erikoisuuksia suosittelette maistamaan? Bulgarian ruokakulttuurista en juuri tiedä muuta kuin että se on saanut vaikutteita kreikkalaisesta ja turkkilaisesta ruuasta.

28

8737

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tietoa janoava

      "tyypillisiä alkuruokia, jotka saattavat vaikuttaa puistattavilta mutta jotka todellakin ovat erinomaisia. Paneeratut aivot, voiaivot, voissa käristetty vasikankieli, paneroitu kananmaksa, kananmaksa voissa ja grillattu hanhenmaksa ovat herkkuja, joita sinun on kokeiltava, jos haluat kokeilla jotain tyypillistä bulgarialaista ruokaa. "

      Tämä on Tjareborgin Bulgarian kohdeopaskirjasta (kannattaa muuten käydä nettisivuilla katsomassa tuo, siellä on paljon ruokakulttuurista), mutta siis onko joku oikeasti syönyt siellä Vasikankieltä tai paneerattuja aivoja? Voitteko suositella maistamaan niitä?

      Kaipaisin itse myös vinkkejä noista hieman tavallisemmista herkullisista ruuista? :)

      • aaadddaa

        shopska salaattia bulgaarialaiset syövät usein ns. alkusalaattina,se on vähän kuin kreikkalainen salaatti, sirenejuustolla . erillaiset lihavartaat ovat hyviä ja lihapadat. tarator kurkkukeitto on virkistävä kuumana päivänä . muutenhan turistikohteiden ravintolissa on jo paljon länsimaalaisia vaikutteita , mutta jos haluaa paikallisruokia niin kannattaa mennä syrjempään . vihannesmössöt kanssa hyviä . jos sinulla on esim, puolihoito niin esim , hotelleissa päivällisellä usein paikallis ruokia. hyviä ovat.


      • mutta oikeasti

        "tjären" opas kertoo mitä kummallisempia asioita, joilla ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä !
        Ja sen on laatinut "muka yliopistotasoinen ihminen, jolla on vuosien kokemus Bulgarian matkakohteista".
        Niissä käyneenä sanoisin, että kyseisellä henkilöllä ei hajuakaan monesta paikasta tai ruuista.


      • TurboLateksi
        mutta oikeasti kirjoitti:

        "tjären" opas kertoo mitä kummallisempia asioita, joilla ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä !
        Ja sen on laatinut "muka yliopistotasoinen ihminen, jolla on vuosien kokemus Bulgarian matkakohteista".
        Niissä käyneenä sanoisin, että kyseisellä henkilöllä ei hajuakaan monesta paikasta tai ruuista.

        tui ei ule purvoo sen kamlissenpaa ei ole siun isal


      • Anonyymi

        Parasta syötävää eläimessä on kieli. Uskomatonta jos joku ei tiedä siitä mitään.


    • herkkuruoka

      Kavarma lihapata on ehdoton suosikkini. Sen kaveriksi, suoraan uunista tullut pyöreä valkosipuliöljyllä/voilla sivelty leipä. Ei ole pettänyt koskaan. Ensimmäisen kerran söin tuota yhdistelmää lähes 30 vuotta sitten.Nyt viimeksi heinäkuussa.
      Tarator, eli kylmä kurkkukeitto leivän kanssa hyvä hellepäivän lounasruoka. Puhumattakaan shopskasalaatista.
      Miellyttäviä makunautintoja!

    • kulinaristi.

      Kavarma ja riisi. Ehdoton ykkönen. Ihanaa ruokaa... onneksi sitä saa kohta taas :)

    • kiinnostunut..

      kiitos paljon vastauksista. Huomenna lähtö Bulgariaan. Tuosta salaatista olen joskus kuullutkin mainittavan, mutta tarator-keitto ihan uusi. Täytyy maistaa, kuulostaa jännältä tuo kylmä kurkkukeitto :) (onko tehty tuoreesta vai suolakurkusta)

      • aaddaaaaaa

        maust ,jugurtti . tuore kurkku , tilli .pippuri suola .


    • Pliska

      Kun bulgarialainen ruoka kiinnostaa ja jos satutte kaymaan Varnassa kannattaa pistaytya Paraklisassa Yoan Eksarth-kadulla, se on lahella Merisotamuseota ja\ tai Morska Sirenassa satamassa. Molemmissa saa huolella valmistettua wanha-bulgarialaista ruokaa. Molemmat ravintolat omistaa sama rouva. Muutama vuosi sitten Morska Sirenasta sai ostaa hanen kirjoittamaansa englanninkielista keittokirjaa.

    • todoroff

      Paraklisalla on näköjään sivu myös facebookissa ,.Minulla on ensi kesänä taas matka Bulgariaan ,Menen allinclusive- hotelliin , mutta se ei estä syömästä muuallakin . Jos joku paikka houkuttelee ,niin voin pistäytyä tutustumassa.

      • todoroff

        Eipä näy hirveän usein päivitetty .


      • Anonyymi
        todoroff kirjoitti:

        Eipä näy hirveän usein päivitetty .

        Po: hirveän usein päivitetyn.


    • pliska

      Paraklisan ja Morska Sirenan omistaja on Petka Mihova. Hänen keittokirjansa nimi on Let The Soul Partake of the Delight - Bulgarian Traditional Dishes.

      Omia suosikkejani bulgarialaisista ruuista on jo mainittu porsaanlihasta, sienistä, tomaateista ja sipulista tehty Kavarma Kebab. Turkkilais-saksalaisen Dönerkebabin kanssa sillä ei ole muuta yhteistä, kuin nimi. Bulgarialaiset perinne ruuat, joiden nimissä on sana kebab, ovat giuvets-savipadassa tehtyjä pataruokia. Döneriäkin toki saa kaupunkien pikaruokakioskeista. Lampaanlihasta tehtyä Barde Kebab-pataa ei saa ihan joka paikasta. Varnassa olen syönyt sitä Morska Sirenassa ja Sofiassa siinä mainiossa Bulgarian luostarien ruokaperinteeseen erikoistuneessa ravintolassa, jonka nimen olen unohtanut. Siellä syömäni Barde Kebab oli parasta koskaan maistamaani lammasruokaa. Sofian reissulla maistoin paneerattuja öljyssä friteerattuja lampaan aivoja. Niissä oli hyvä vähän maksamainen maku. Ravintola taisi olla Kashtata. Kolmas maininnan arvoinen ravintola Sofiassa oli Pri Yavata. Sofiassa oli myös mainio venäläinen ravintola Peter I.

      Kolmas suosikkigiuvetsini on Sirene po Shopski, sirenejustoa Sofian seudun tapaan. Sirene on valkoinen fetan tapainen hapan juusto. Sirene po Shopskissa on reilu viipale sireneä, tomaattia, sipulia ja mietoa chiliä. Teen silloin tällöin Sirene po Shopskia kotona iltapalaruuaksi. Se on hyvää ja helppo valmistaa.

      Bulgarian liharuokien päämauste on subritza (=`rooman pippuri`=kynteli). Kynteliä saa suomalaisistakin kaupoista. Bulgarian toreilla sitä on myynnissä tuoreena ja kuivattuna. Se on myös tärkeä osa bulgarialaista maustesekoitusta sarena solia.

      Lihapullat on bulgariaksi kyufteta. Tai ne ovat ulkomuodoltaan oikeasti jotain meikeläisten lihapullien ja pienten jauhelihpihvien väliltä. Niitä saa turistialueiltakin monista paikoista. Oma suosikkini on grillattu kyufteta kaskaval-juustolla. Kaskaval on bulgariassa ja pohjois-kreikassa yleinen keltainen kova vähän cheddaria muistuttava juusto.

      Sarmi on viininlehteen, punajuurenlehteen tai kaalinlehteen tehty kääryle. Suomalainen kaalikääryle on legendan mukaan Balkanilta kotoisin. Tarina kertoo, että helsinkiläisen kaartin pataljoonan kokit toivat sen reseptin Bulgarian tuliaisena Venäjän ja Turkin sodasta, johon he osallistuivat osana Venäjän joukkoja. Varnan katukioskeista saa Macedonian sarmia, joka on hyvin samanlainen, kuin suomalainen kaalikääryle. Varnalaisessa versiossa on enemmän lihaa ja mausteita, kuin meikäläisissä eineskääryleissä.

      Kreikan matkoilta tuttua moussakaa saa myös bulgariassa, jossa se tehdään usein perunoista ja sienistä, munakoisomoussakaa olen syönyt Kreikassa ja Turkissa, en Bulgariassa.

      Tyypillinen bulgarialainen lisuke on paprikoista tehty luytenitsa-kastike. Se on hyvää grillatun lihan ja kalan kanssa. Suomessa sitä saa joistain etnisistä kaupoista, esim. Tampereella sitä on Al Medinassa Hämeenkadulla. Sieltä saa myös Sirenejuustoa.

      Banitsa on philotaikista tehty piiras. Sitä saa erilaisilla täytteillä. Tavallisin täyte on sirenejuusto, mutta olen syönyt ainakin kala-, jauheliha-, kana-, pinaatti- ja sienitäytteistä banitsaa.

      Kalaruuista kannattaa kokeilla friteerattua Mustanmeren haita, akulaa. Sitä on usein saatavilla turistialueidenkin ravintoloissa. Paistettu taimen ja paistettu makrilli ovat myös hyviä, jos kalasta pitää. Varnan Meripuistossa on ainakin ollut Morska Shatra niminen ravintola, josta saa edullisesti meidän frittimuikkujamme muistuttavia kaloja. Ne maistuvat oluen kera. Parasta kalaruokaa ja palvelua Varnan Meripuistossa olen saanut kalaravintola Tambaktussa. Söin siellä meriahventa.

      Bulgaria on viinimaa, punaviinit ovat lähes poikkeuksetta hyviä. Valkoviineissä on enemmän epätasaisuutta, niistä oma suosikkini on Khan Krum Traminer.
      Bulgarialaiset oluet ovat myös hyviä. Minun suosikkimerkkejäni ovat Zagorka ja Shumenko. Vaimoni pitää suomalaisoluita muistuttavasta Astikasta. Suurin paikallinen olutmerkki taitaa olla Kamenitza. Varnassa saa paikallista Varna-olutta.

      Mastika on kreikkalaisen ouzon bulgarialainen vastike, anisviina. Rakija on pontikkaa ja Pliska on brandy. Paras rakija on mielestäni se persikoista tehty. Luumuviinaa on myös saatavilla, sen bulgarialaista nimeä en nyt muista.

      • Anonyymi

        Hyvä kertomus


    • pliska

      Paneroidut aivot eivät siis ole provo, mutta älkää pelästykö ei niitä turistialueilla saa. Itsekin olen löytänyt niitä vain ravintola Kashtatassa Sofiassa. Heti piti maistaa. Kananmaksaruokia on paremmin tarjolla, Varnassakin olen niitä syönyt, samoin kieltä. Mtta niissä nyt ei ole mitään ihmeellistä, niitä syön kotonakin.

    • pliska

      Tuo mainitsemani sofialainen ´luostariravintola`on nimeltään Manarstiska Magernitsa. Heidän sivunsa ovat täällä: http://www.magernitsa.com/?q=en
      Magernitsan sivuilla on menu, siitä saa jonkinmoisen tuntuman sofian ravintoloiden hintatasoon. Kun käytte Sofiassa, poiketkaa Manastirska Magernitsassa. Suosittelen.

      Varna on hivenen Sofiaa kalliimpi ravintoloiden hintatasoltaan ja turistialueet ovat tietysti vielä hintavampia. Turistialueilla on hyviä ja huonompia ruokapaikkoja, taso vaihtelee. Niissä harvoissa on ravintola-alan ammattilaisia töissä, turistialueiden ravintoloissa on paljon mm. opettajia ja opiskelijoita töissä. Köyhässä matalan palkkatason maassa monet tekevät useampaa työtä.
      Turistialueiden ulkopuolella ravintoloiden taso on keskimäärin parempi.

      Varnassa on kaksi suositeltavaa pikaruokaketjua: Gotzila ja Happy Bar & Grill. Gotzila on pasta-, salaatti- ja pizzapaikka. Happy on kanaruokapaikka. Tosin bulgarialaiseen tapaan molemmista saa joitain bulgarialaisiakin annoksia ja Happysta kiinalaista ruokaa. Happysta saa myös bulgarialaisia raaka-/kotimakkaroita.

    • pliska

      Manastirska Magernitsa on vähän keskitasoa kalliimpi sofialaisravintola. Pistän tähän vertailun vuoksi varnalaisen Mustamerimuseon ja akvaarion kahvilan/ravintolan hinnaston/menun. Olen käynyt itse täällä usein oluella ja välipalalla, friteeratut pikkukalat maistuvat hyvin oluen kera. Ne näyttävät nyt maksavan noin 80 centtiä 250 g annos. Listalla on näköjään aivojakin, niitä en ole täällä syönyt. Akvaarion baari on sieltä edullisemmasta päästä Varnan ravintolapalveluja. Linkki heidän menuunsa on tässä: http://bgglobe.net/en/objects/view/2986/Snack-Bar-Aquarium-Varna-Black-sea-coast-Town-of-Varna

      • pliska

        Tässä on vielä linkit Happyn ja Gotzilan menuihin. Happyn listassa ei ole valitettavasti hintoja, mutta paikoissa on melko samanlainen hintataso, joten Gotzilan listalta saat tuntumaa myös Happyn hintoihin. Happyn lista on uusiutunut radikaalisti, sitten viime näkemän. Kotimakkarat ovat pysyneet listalla, shushit ovat tulleet siihen uutuuksina mukaan. Niitä näyttää nykyään saavan myös Gotzilasta.

        Molemmilla ketjuilla on useita ravintoloita Varnan keskustassa, niistä suosikkini ovat Slivnitsalla oleva Happy Sevastopol ja Maria Louisa-kadun Gotzila.

        Tässä ovat linkit: http://www.happy.bg/en/home.html

        http://www.godzila.bg/index.php/en/menu/listing/28

        Vielä lyhyt kommentti hevosenlihakeskusteluun. Lukanka-makkara (esim. Akvaarion baarin listalla oleva flat sausage on usein tehty hevosenlihasta. Lukanka on litteä metwurstityyppinen makkara.


      • pliska
        pliska kirjoitti:

        Tässä on vielä linkit Happyn ja Gotzilan menuihin. Happyn listassa ei ole valitettavasti hintoja, mutta paikoissa on melko samanlainen hintataso, joten Gotzilan listalta saat tuntumaa myös Happyn hintoihin. Happyn lista on uusiutunut radikaalisti, sitten viime näkemän. Kotimakkarat ovat pysyneet listalla, shushit ovat tulleet siihen uutuuksina mukaan. Niitä näyttää nykyään saavan myös Gotzilasta.

        Molemmilla ketjuilla on useita ravintoloita Varnan keskustassa, niistä suosikkini ovat Slivnitsalla oleva Happy Sevastopol ja Maria Louisa-kadun Gotzila.

        Tässä ovat linkit: http://www.happy.bg/en/home.html

        http://www.godzila.bg/index.php/en/menu/listing/28

        Vielä lyhyt kommentti hevosenlihakeskusteluun. Lukanka-makkara (esim. Akvaarion baarin listalla oleva flat sausage on usein tehty hevosenlihasta. Lukanka on litteä metwurstityyppinen makkara.

        Unohdin mainita, että giuvetspataruokiin laitetaan usein vähän ennen valmistumista päälle ´kansi`, joka on tehty jogurtista ja kananmunasta.


    • pliska

      Jos nuo bulgarian herkut: aivot, hai, kananmaksa, kylmä kurkkukeitto ym. eivät kiehdo perheen lapsia ja tulette ostoksille Varna Malliin, ei syytä huoleen. Siellä on McDonalds, kanaravintola KFC , Subway ja muita kansainvälistä ruokaa tarjoavia paikkoja.
      Isille sieltä löytyy olutbaari Batof, jossa on 30 hanaa eri Euroopan maiden oluterikoisuuksia.

      http://www.mallvarna.com/en/foodcourt/index.html

      McDonalds, ja KFC löytyvät myös Varnan keskustasta. Turistialueilla lähes kaikki ravintolat tarjoavat kansainvälistä ruokaa.

    • losovi sarmi

      Aivot yms. ruoat on aika harvinaisia ruokalistoilla. Päivän keittona voi olla mahalaukkukeitto joskus. Grillattu kananmaksa on herkkua kuten grillattu maksa muutenkin niille, jotka siitä pitävät.
      Ei ruokapaikkaa tarvitse valkata, joka paikassa löytyy tavallisia paikallisia ruokia ja muunneltuja versioita ns. kansainvälisistä.
      PS. Gjyvets=savipata ja myös savipadassa tehty pataruoka.

    • Rosa50

      Kiva lukea asiallisia ja asiantuntevia juttuja! Onko jollain tietoa ja kokemusta Burgasin hyvistä ruokapaikoista?

    • jovain3

      bistro garden.. aivan hullun halpaa ja hyvää ruokaa, bigskewer nams.. eli hemmetin isossa miekassa grillattua lihaa ja kasvista ym.. ja valkosipulileipä on todella hyvää ja shopska salaatti

    • Nina Dobreva

      Bulgarialainen ruoka on välimerellistä ruokaa. Löytyy paljon kalaa ja lihaa mutta hedelmiä syödään paljon aamiaisella, varsinkin sellaisia joissa on nestettä kuten kiiwi,vesimeloni,mandariini jne.. johtunee siitä että jaksaa sitten kuumana päivänä liikkua ulkona.

    • Anonyymi

      millaisia kavarma-ruukkuruokia on ?sisältö kiinnostaa ja hintataso yhdeltä? vai tehdäänkö vain vähintään kahden annoksia?osaatteko suositella jotain tiettyä ravintolaa tätä ruokaa koskien juuri kultahietikolta ja mahtaako vielä saada n. 8-10e hintaan eli 16-20 levaa.

      Juomat muut tietysti erikseen jälkkärit jne. Kokemusta kavarmasta 15 v. takaa ja muisti pätkii ku kauhee krapula ja ei menny ku 1/3 alas, ja tarjoilija ei kyllä tykänny ku kansallisruoka ei kelvannut....

      Ennen tuota sai k-hietikolta Sofia-ravintolasta, joka lopetettu! Mainostakaapa hintoineen bulgarialaista kavarmaruokaa, maku,määrä hinta,palvelu jne. siisteys,asiakaspalvelu, nopeus.

    • Anonyymi

      jee

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2405
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      38
      1389
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      56
      1327
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1146
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1126
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1113
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      10
      1077
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1063
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1012
    Aihe