Suuren yleisön pyynnöstä tässä resepti suomeksi:
500 g perunasosetta
300 g kuivattua turskaa (bacalhau) liotettuna
1/2 - 1 sipuli pilkottuna
3-4 munaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
muskottipippuria maun mukaan
musta- tai valkopippuria maun mukaan
suolaa
valkosipulin kynsi hienonnettuna
hakattua persiljaa
Perunasose:
Keitä 600 g perunoita kuorineen pehmeäksi. Kaada vesi pois, kuori ja hienonna perunat soseeksi. Voit puristaa perunat esim. lävikön läpi. Huomaa, että rakenteen ei tarvitse olla muusin hienoa. Tarvitaan 600 g kokonaisisia perunoita, jotta saataisiin 500 g sosetta.
Bacalhau:
Liota kuivattua turskaa maidossa 1-2 vrk (vaihda maitoa muutaman kerran liotuksen aikana), valuta ja irrota kalalihan syyt toisistaan. Voit tehdä tämän koneellisesti, mutta mielestäni rakenne menee liian hienoksi. Muista poistaa mahdolliset ruodot ja nahka.
Miksi suositetaan maidossa liotusta? Maito ikäänkuin herättää kuivatun suolatun turskaan henkiin.
Kaada perunasose ja hienonnettu turska kulhoon, lisää muut kiinteät aineet ja mausteet. Muskottipippuri on voimakas mauste, etenkin jos raastat sitä kokonaisesta pippurista, joten olisin varovainen määrän kanssa.
Turska saatta olla vielä suolaista liotuksenkin jälkeen, joten käytä suolaa varovasti.
Lisää kolme munankeltuaista, sekoita ja arvioi rakenteen kiinteyttä. Jos se mielestäsi vaikuttaa kuivalta, lisää neljäs keltuainen. Muista, että massasta täytyy saada koossapysyviä turskapyöryköitä
Vatkaa valkuaiset suhteellisen kovaksi vaahdoksi, ei kuitenkaan liian kovaksi ja kuivaksi.
Kääntele valkuaisvaahto massaan kauhalla tai spatulalla (kaavin) varovasti. Älä sekoita. Munanvalkuaisilla pyritään kuohkeuttamaan rakennetta. Joissakin resepteissä munat lisätään massaan kokonaisina.
Tee massasta kahta ruokalusikkaa käyttäen soikeanmuotoisia pyöryköitä ja paista ne kuumassa öljyssä. Valuta kypsymisen jälkeen lävikössä.
Tarjoile kuumana.
Pyörykät voi myös pakastaa jäähdyttämisen jälkeen myöhemmin tarjottavaksi.
Bom appetite!
Pasteis de bacalhau
6
2092
Vastaukset
- bikerjerk
ei ku testaamaan:)
mitenhän ton tursksan ksnssa?
Ei taida saada Suomesta kuivattuna....Suomessa on ilmeisesti hankalaa. Hämeentien etniset kaupat mahdollisuuksina tulevat mieleeni, sillä yhdessä niissä muistan nähneeni kuivattua kalaa. Oliko se sitten turskaa, sitä en tiedä.
- azoreilla käynyt
masseur kirjoitti:
...Suomessa on ilmeisesti hankalaa. Hämeentien etniset kaupat mahdollisuuksina tulevat mieleeni, sillä yhdessä niissä muistan nähneeni kuivattua kalaa. Oliko se sitten turskaa, sitä en tiedä.
Kuivattua turskaa on Suomessa perinteisesti nimitetty live- tai lipeäkalaksi. Taitaa nykyisin olla valmiiksi liotettua kaupan hyllyllä. Jouluisin sitä on yleisesti saatavana, muista ajoista en tiedä.
azoreilla käynyt kirjoitti:
Kuivattua turskaa on Suomessa perinteisesti nimitetty live- tai lipeäkalaksi. Taitaa nykyisin olla valmiiksi liotettua kaupan hyllyllä. Jouluisin sitä on yleisesti saatavana, muista ajoista en tiedä.
Bacalhau on suolattua, kuivattua turskaa. Portugalissa supermarketissa käyneet ovat ehkä sitä nähneet kokonaisina kaloina tai pienempiin osiin jo leikattuna, mahdollisesti myös pakattuna. Bacalhaulla on erillinen myyntipaikka kalatiskillä. Isompien kalojen leikkaamiseen käytetään mm. sahaa.
Bacalhauta syödään Portugalissa ympäri vuoden.
Bacalhauta ei lioteta lipeässä. Kotona se pehmennetään liottamalla se vedessä ja/tai maidossa vuorokaudesta-kahteen. Samalla kalasta poistuu ylimääräinen suola.
Linkkejä:
Lipeäkala:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lipeäkala
Bacalhau:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau
Tavallisimmat bacalhau-reseptit portugaliksi:
http://www.zarco.net/files/bacalhau.html
Resepti suomeksi:
http://www.kookas.fi/articles/read/7370- ja haistettu
masseur kirjoitti:
Bacalhau on suolattua, kuivattua turskaa. Portugalissa supermarketissa käyneet ovat ehkä sitä nähneet kokonaisina kaloina tai pienempiin osiin jo leikattuna, mahdollisesti myös pakattuna. Bacalhaulla on erillinen myyntipaikka kalatiskillä. Isompien kalojen leikkaamiseen käytetään mm. sahaa.
Bacalhauta syödään Portugalissa ympäri vuoden.
Bacalhauta ei lioteta lipeässä. Kotona se pehmennetään liottamalla se vedessä ja/tai maidossa vuorokaudesta-kahteen. Samalla kalasta poistuu ylimääräinen suola.
Linkkejä:
Lipeäkala:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lipeäkala
Bacalhau:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau
Tavallisimmat bacalhau-reseptit portugaliksi:
http://www.zarco.net/files/bacalhau.html
Resepti suomeksi:
http://www.kookas.fi/articles/read/7370Haisee marketissakin niin paljon, ettei tee mieli mennä lähelle kalatiskiä...
Valmistettuna voipi olla hyvää, mutta itse nautiskeltu espadasta mieluimmin banaanin kera.
http://www.arvokokkonen.fi/fileet/tuotefile/kalat01.htm ja haistettu kirjoitti:
Haisee marketissakin niin paljon, ettei tee mieli mennä lähelle kalatiskiä...
Valmistettuna voipi olla hyvää, mutta itse nautiskeltu espadasta mieluimmin banaanin kera.
http://www.arvokokkonen.fi/fileet/tuotefile/kalat01.htmBacalhau jos mikään on osa portugalilaista (ruoka)kulttuuria. Sen maku ja hajut opitaan pienenä ja niistä tulee osa portugalilaisuutta. Harva portugalilainen voi kuvitella joulua ilman bacalhauta, vaikka sitä onkin tarjolla yhtä runsaasti ympäri vuoden eikä se enää ole mitenkään halpaakaan mihinkään aikaan vuodesta.
Bacalhaun jälkeen kaloista toisella sijalla on todennäköisesti sardiini, joka on kesän lukemattomien festarien kestosuosikki.
Azoreilla chicharro vie tilaa sardiinilta. Suosittelen chicharroa lämpimästi. Kala on noin pienen muikun kokoinen, friteerattu, rapea, mukavasti sormin syötävä.
Matkailija näkee kohdemaansa ruoan vierailuhetkellä. Suurella osa siitä, etenkin täällä Portugalissa, on pitkä perinne takana. Makuihin ja hajuihin ei päde logiikka, ne ovat opittuja ja syöpyneitä tajuntaan,
Peixe de espada -kalaa (mustaa ja hopeanväristä) on saatavana suuressa osassa Portugalia, samoin espadarte (a), miekkakalaa. Molemmat ovat tällä edullisia.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1367549Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde361833Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja251830- 911593
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1791515Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p104958- 49890
Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme
Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri28800- 31749
Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja21709