Pasteis de bacalhau

Suuren yleisön pyynnöstä tässä resepti suomeksi:

500 g perunasosetta
300 g kuivattua turskaa (bacalhau) liotettuna
1/2 - 1 sipuli pilkottuna
3-4 munaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
muskottipippuria maun mukaan
musta- tai valkopippuria maun mukaan
suolaa
valkosipulin kynsi hienonnettuna
hakattua persiljaa

Perunasose:

Keitä 600 g perunoita kuorineen pehmeäksi. Kaada vesi pois, kuori ja hienonna perunat soseeksi. Voit puristaa perunat esim. lävikön läpi. Huomaa, että rakenteen ei tarvitse olla muusin hienoa. Tarvitaan 600 g kokonaisisia perunoita, jotta saataisiin 500 g sosetta.

Bacalhau:

Liota kuivattua turskaa maidossa 1-2 vrk (vaihda maitoa muutaman kerran liotuksen aikana), valuta ja irrota kalalihan syyt toisistaan. Voit tehdä tämän koneellisesti, mutta mielestäni rakenne menee liian hienoksi. Muista poistaa mahdolliset ruodot ja nahka.

Miksi suositetaan maidossa liotusta? Maito ikäänkuin herättää kuivatun suolatun turskaan henkiin.

Kaada perunasose ja hienonnettu turska kulhoon, lisää muut kiinteät aineet ja mausteet. Muskottipippuri on voimakas mauste, etenkin jos raastat sitä kokonaisesta pippurista, joten olisin varovainen määrän kanssa.

Turska saatta olla vielä suolaista liotuksenkin jälkeen, joten käytä suolaa varovasti.

Lisää kolme munankeltuaista, sekoita ja arvioi rakenteen kiinteyttä. Jos se mielestäsi vaikuttaa kuivalta, lisää neljäs keltuainen. Muista, että massasta täytyy saada koossapysyviä turskapyöryköitä

Vatkaa valkuaiset suhteellisen kovaksi vaahdoksi, ei kuitenkaan liian kovaksi ja kuivaksi.

Kääntele valkuaisvaahto massaan kauhalla tai spatulalla (kaavin) varovasti. Älä sekoita. Munanvalkuaisilla pyritään kuohkeuttamaan rakennetta. Joissakin resepteissä munat lisätään massaan kokonaisina.

Tee massasta kahta ruokalusikkaa käyttäen soikeanmuotoisia pyöryköitä ja paista ne kuumassa öljyssä. Valuta kypsymisen jälkeen lävikössä.

Tarjoile kuumana.

Pyörykät voi myös pakastaa jäähdyttämisen jälkeen myöhemmin tarjottavaksi.

Bom appetite!

6

2160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bikerjerk

      ei ku testaamaan:)
      mitenhän ton tursksan ksnssa?
      Ei taida saada Suomesta kuivattuna.

      • ...Suomessa on ilmeisesti hankalaa. Hämeentien etniset kaupat mahdollisuuksina tulevat mieleeni, sillä yhdessä niissä muistan nähneeni kuivattua kalaa. Oliko se sitten turskaa, sitä en tiedä.


      • azoreilla käynyt
        masseur kirjoitti:

        ...Suomessa on ilmeisesti hankalaa. Hämeentien etniset kaupat mahdollisuuksina tulevat mieleeni, sillä yhdessä niissä muistan nähneeni kuivattua kalaa. Oliko se sitten turskaa, sitä en tiedä.

        Kuivattua turskaa on Suomessa perinteisesti nimitetty live- tai lipeäkalaksi. Taitaa nykyisin olla valmiiksi liotettua kaupan hyllyllä. Jouluisin sitä on yleisesti saatavana, muista ajoista en tiedä.


      • azoreilla käynyt kirjoitti:

        Kuivattua turskaa on Suomessa perinteisesti nimitetty live- tai lipeäkalaksi. Taitaa nykyisin olla valmiiksi liotettua kaupan hyllyllä. Jouluisin sitä on yleisesti saatavana, muista ajoista en tiedä.

        Bacalhau on suolattua, kuivattua turskaa. Portugalissa supermarketissa käyneet ovat ehkä sitä nähneet kokonaisina kaloina tai pienempiin osiin jo leikattuna, mahdollisesti myös pakattuna. Bacalhaulla on erillinen myyntipaikka kalatiskillä. Isompien kalojen leikkaamiseen käytetään mm. sahaa.

        Bacalhauta syödään Portugalissa ympäri vuoden.

        Bacalhauta ei lioteta lipeässä. Kotona se pehmennetään liottamalla se vedessä ja/tai maidossa vuorokaudesta-kahteen. Samalla kalasta poistuu ylimääräinen suola.

        Linkkejä:

        Lipeäkala:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Lipeäkala

        Bacalhau:

        http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau


        Tavallisimmat bacalhau-reseptit portugaliksi:

        http://www.zarco.net/files/bacalhau.html

        Resepti suomeksi:

        http://www.kookas.fi/articles/read/7370


      • ja haistettu
        masseur kirjoitti:

        Bacalhau on suolattua, kuivattua turskaa. Portugalissa supermarketissa käyneet ovat ehkä sitä nähneet kokonaisina kaloina tai pienempiin osiin jo leikattuna, mahdollisesti myös pakattuna. Bacalhaulla on erillinen myyntipaikka kalatiskillä. Isompien kalojen leikkaamiseen käytetään mm. sahaa.

        Bacalhauta syödään Portugalissa ympäri vuoden.

        Bacalhauta ei lioteta lipeässä. Kotona se pehmennetään liottamalla se vedessä ja/tai maidossa vuorokaudesta-kahteen. Samalla kalasta poistuu ylimääräinen suola.

        Linkkejä:

        Lipeäkala:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Lipeäkala

        Bacalhau:

        http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau


        Tavallisimmat bacalhau-reseptit portugaliksi:

        http://www.zarco.net/files/bacalhau.html

        Resepti suomeksi:

        http://www.kookas.fi/articles/read/7370

        Haisee marketissakin niin paljon, ettei tee mieli mennä lähelle kalatiskiä...
        Valmistettuna voipi olla hyvää, mutta itse nautiskeltu espadasta mieluimmin banaanin kera.
        http://www.arvokokkonen.fi/fileet/tuotefile/kalat01.htm


      • ja haistettu kirjoitti:

        Haisee marketissakin niin paljon, ettei tee mieli mennä lähelle kalatiskiä...
        Valmistettuna voipi olla hyvää, mutta itse nautiskeltu espadasta mieluimmin banaanin kera.
        http://www.arvokokkonen.fi/fileet/tuotefile/kalat01.htm

        Bacalhau jos mikään on osa portugalilaista (ruoka)kulttuuria. Sen maku ja hajut opitaan pienenä ja niistä tulee osa portugalilaisuutta. Harva portugalilainen voi kuvitella joulua ilman bacalhauta, vaikka sitä onkin tarjolla yhtä runsaasti ympäri vuoden eikä se enää ole mitenkään halpaakaan mihinkään aikaan vuodesta.

        Bacalhaun jälkeen kaloista toisella sijalla on todennäköisesti sardiini, joka on kesän lukemattomien festarien kestosuosikki.

        Azoreilla chicharro vie tilaa sardiinilta. Suosittelen chicharroa lämpimästi. Kala on noin pienen muikun kokoinen, friteerattu, rapea, mukavasti sormin syötävä.

        Matkailija näkee kohdemaansa ruoan vierailuhetkellä. Suurella osa siitä, etenkin täällä Portugalissa, on pitkä perinne takana. Makuihin ja hajuihin ei päde logiikka, ne ovat opittuja ja syöpyneitä tajuntaan,

        Peixe de espada -kalaa (mustaa ja hopeanväristä) on saatavana suuressa osassa Portugalia, samoin espadarte (a), miekkakalaa. Molemmat ovat tällä edullisia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      213
      1722
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      141
      1455
    3. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      72
      1238
    4. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      54
      1173
    5. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      74
      1065
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      109
      999
    7. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      55
      960
    8. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      6
      921
    9. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      870
    10. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      82
      850
    Aihe