Pasteis de bacalhau

Suuren yleisön pyynnöstä tässä resepti suomeksi:

500 g perunasosetta
300 g kuivattua turskaa (bacalhau) liotettuna
1/2 - 1 sipuli pilkottuna
3-4 munaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
muskottipippuria maun mukaan
musta- tai valkopippuria maun mukaan
suolaa
valkosipulin kynsi hienonnettuna
hakattua persiljaa

Perunasose:

Keitä 600 g perunoita kuorineen pehmeäksi. Kaada vesi pois, kuori ja hienonna perunat soseeksi. Voit puristaa perunat esim. lävikön läpi. Huomaa, että rakenteen ei tarvitse olla muusin hienoa. Tarvitaan 600 g kokonaisisia perunoita, jotta saataisiin 500 g sosetta.

Bacalhau:

Liota kuivattua turskaa maidossa 1-2 vrk (vaihda maitoa muutaman kerran liotuksen aikana), valuta ja irrota kalalihan syyt toisistaan. Voit tehdä tämän koneellisesti, mutta mielestäni rakenne menee liian hienoksi. Muista poistaa mahdolliset ruodot ja nahka.

Miksi suositetaan maidossa liotusta? Maito ikäänkuin herättää kuivatun suolatun turskaan henkiin.

Kaada perunasose ja hienonnettu turska kulhoon, lisää muut kiinteät aineet ja mausteet. Muskottipippuri on voimakas mauste, etenkin jos raastat sitä kokonaisesta pippurista, joten olisin varovainen määrän kanssa.

Turska saatta olla vielä suolaista liotuksenkin jälkeen, joten käytä suolaa varovasti.

Lisää kolme munankeltuaista, sekoita ja arvioi rakenteen kiinteyttä. Jos se mielestäsi vaikuttaa kuivalta, lisää neljäs keltuainen. Muista, että massasta täytyy saada koossapysyviä turskapyöryköitä

Vatkaa valkuaiset suhteellisen kovaksi vaahdoksi, ei kuitenkaan liian kovaksi ja kuivaksi.

Kääntele valkuaisvaahto massaan kauhalla tai spatulalla (kaavin) varovasti. Älä sekoita. Munanvalkuaisilla pyritään kuohkeuttamaan rakennetta. Joissakin resepteissä munat lisätään massaan kokonaisina.

Tee massasta kahta ruokalusikkaa käyttäen soikeanmuotoisia pyöryköitä ja paista ne kuumassa öljyssä. Valuta kypsymisen jälkeen lävikössä.

Tarjoile kuumana.

Pyörykät voi myös pakastaa jäähdyttämisen jälkeen myöhemmin tarjottavaksi.

Bom appetite!

6

2207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bikerjerk

      ei ku testaamaan:)
      mitenhän ton tursksan ksnssa?
      Ei taida saada Suomesta kuivattuna.

      • ...Suomessa on ilmeisesti hankalaa. Hämeentien etniset kaupat mahdollisuuksina tulevat mieleeni, sillä yhdessä niissä muistan nähneeni kuivattua kalaa. Oliko se sitten turskaa, sitä en tiedä.


      • azoreilla käynyt
        masseur kirjoitti:

        ...Suomessa on ilmeisesti hankalaa. Hämeentien etniset kaupat mahdollisuuksina tulevat mieleeni, sillä yhdessä niissä muistan nähneeni kuivattua kalaa. Oliko se sitten turskaa, sitä en tiedä.

        Kuivattua turskaa on Suomessa perinteisesti nimitetty live- tai lipeäkalaksi. Taitaa nykyisin olla valmiiksi liotettua kaupan hyllyllä. Jouluisin sitä on yleisesti saatavana, muista ajoista en tiedä.


      • azoreilla käynyt kirjoitti:

        Kuivattua turskaa on Suomessa perinteisesti nimitetty live- tai lipeäkalaksi. Taitaa nykyisin olla valmiiksi liotettua kaupan hyllyllä. Jouluisin sitä on yleisesti saatavana, muista ajoista en tiedä.

        Bacalhau on suolattua, kuivattua turskaa. Portugalissa supermarketissa käyneet ovat ehkä sitä nähneet kokonaisina kaloina tai pienempiin osiin jo leikattuna, mahdollisesti myös pakattuna. Bacalhaulla on erillinen myyntipaikka kalatiskillä. Isompien kalojen leikkaamiseen käytetään mm. sahaa.

        Bacalhauta syödään Portugalissa ympäri vuoden.

        Bacalhauta ei lioteta lipeässä. Kotona se pehmennetään liottamalla se vedessä ja/tai maidossa vuorokaudesta-kahteen. Samalla kalasta poistuu ylimääräinen suola.

        Linkkejä:

        Lipeäkala:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Lipeäkala

        Bacalhau:

        http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau


        Tavallisimmat bacalhau-reseptit portugaliksi:

        http://www.zarco.net/files/bacalhau.html

        Resepti suomeksi:

        http://www.kookas.fi/articles/read/7370


      • ja haistettu
        masseur kirjoitti:

        Bacalhau on suolattua, kuivattua turskaa. Portugalissa supermarketissa käyneet ovat ehkä sitä nähneet kokonaisina kaloina tai pienempiin osiin jo leikattuna, mahdollisesti myös pakattuna. Bacalhaulla on erillinen myyntipaikka kalatiskillä. Isompien kalojen leikkaamiseen käytetään mm. sahaa.

        Bacalhauta syödään Portugalissa ympäri vuoden.

        Bacalhauta ei lioteta lipeässä. Kotona se pehmennetään liottamalla se vedessä ja/tai maidossa vuorokaudesta-kahteen. Samalla kalasta poistuu ylimääräinen suola.

        Linkkejä:

        Lipeäkala:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Lipeäkala

        Bacalhau:

        http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau


        Tavallisimmat bacalhau-reseptit portugaliksi:

        http://www.zarco.net/files/bacalhau.html

        Resepti suomeksi:

        http://www.kookas.fi/articles/read/7370

        Haisee marketissakin niin paljon, ettei tee mieli mennä lähelle kalatiskiä...
        Valmistettuna voipi olla hyvää, mutta itse nautiskeltu espadasta mieluimmin banaanin kera.
        http://www.arvokokkonen.fi/fileet/tuotefile/kalat01.htm


      • ja haistettu kirjoitti:

        Haisee marketissakin niin paljon, ettei tee mieli mennä lähelle kalatiskiä...
        Valmistettuna voipi olla hyvää, mutta itse nautiskeltu espadasta mieluimmin banaanin kera.
        http://www.arvokokkonen.fi/fileet/tuotefile/kalat01.htm

        Bacalhau jos mikään on osa portugalilaista (ruoka)kulttuuria. Sen maku ja hajut opitaan pienenä ja niistä tulee osa portugalilaisuutta. Harva portugalilainen voi kuvitella joulua ilman bacalhauta, vaikka sitä onkin tarjolla yhtä runsaasti ympäri vuoden eikä se enää ole mitenkään halpaakaan mihinkään aikaan vuodesta.

        Bacalhaun jälkeen kaloista toisella sijalla on todennäköisesti sardiini, joka on kesän lukemattomien festarien kestosuosikki.

        Azoreilla chicharro vie tilaa sardiinilta. Suosittelen chicharroa lämpimästi. Kala on noin pienen muikun kokoinen, friteerattu, rapea, mukavasti sormin syötävä.

        Matkailija näkee kohdemaansa ruoan vierailuhetkellä. Suurella osa siitä, etenkin täällä Portugalissa, on pitkä perinne takana. Makuihin ja hajuihin ei päde logiikka, ne ovat opittuja ja syöpyneitä tajuntaan,

        Peixe de espada -kalaa (mustaa ja hopeanväristä) on saatavana suuressa osassa Portugalia, samoin espadarte (a), miekkakalaa. Molemmat ovat tällä edullisia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkähän takia ns. persuille ei tunnu työ maistuvan?

      Vaikuttavat olevan joutoväkeä syystä tai toisesta  – työttömiä tai työeläkeloisia. Muiden rahoilla pötköttelevää väkeä,
      Maailman menoa
      73
      4271
    2. Miksiköhän vasemmistossa on niin paljon ns. tapatyöttömiä ja muita köyhiä?

      Tokihan Minja Koskela oli sitä mieltä, että ei terveenkään ihmisen ole pakko tehdä töitä, sitä neuvoa moni vassu noudatt
      Maailman menoa
      17
      2738
    3. Olit ihan

      Kiihkona silloin. Sen näki ja lähes tunsi. Ei tainnut olla kaukana et olisit vetänyt lähellesi jos siihen olisi hetki tu
      Ikävä
      24
      2497
    4. Kyllä on Vasemmistoliitosta Koskelan johdolla tullut todellinen ääripuolue

      se on niin tulipunainen kuin olla voi, ja selvästi haluaa jatkuvasti eripuraa, ja repiä kansaa kahtia. Siinä on jo vuod
      Maailman menoa
      15
      2432
    5. Trump huonommassa kunnossa kuin Usasta virallisesti sanotaan?

      "Terveys on vakaa mutta ei normaali".Uskallan melkein sanoa,että Trumpin terveydentilaa kaunistellaan.Myös se että se nu
      Maailman menoa
      109
      2318
    6. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      110
      2194
    7. Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa miljonääriveroa

      Kertoo vasemmistoliiton teettämä kysely. Veron ulkopuolelle jätettäisiin asunto. "Puolet vastaajista oli sitä mieltä, e
      Maailman menoa
      99
      2151
    8. Evoluutioon ja alkuräjähdykseen uskominen vaatii todella vahvaa uskoa

      Että tyhjästä syntyi ja kehittyi kaikki se mitä näemme ympärillämme.
      Luterilaisuus
      609
      1946
    9. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

      TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
      Suomalaiset julkkikset
      14
      1945
    10. Yleveron tuotto siirrettävä S-ryhmälle

      Yleisradio on mukana kansanmurhassa. Tuollaista ei voi tukea verovaroin. S-ryhmä on ainoa selkärankainen iso toimija S
      Maailman menoa
      23
      1683
    Aihe