Pasteis de bacalhau

Suuren yleisön pyynnöstä tässä resepti suomeksi:

500 g perunasosetta
300 g kuivattua turskaa (bacalhau) liotettuna
1/2 - 1 sipuli pilkottuna
3-4 munaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
muskottipippuria maun mukaan
musta- tai valkopippuria maun mukaan
suolaa
valkosipulin kynsi hienonnettuna
hakattua persiljaa

Perunasose:

Keitä 600 g perunoita kuorineen pehmeäksi. Kaada vesi pois, kuori ja hienonna perunat soseeksi. Voit puristaa perunat esim. lävikön läpi. Huomaa, että rakenteen ei tarvitse olla muusin hienoa. Tarvitaan 600 g kokonaisisia perunoita, jotta saataisiin 500 g sosetta.

Bacalhau:

Liota kuivattua turskaa maidossa 1-2 vrk (vaihda maitoa muutaman kerran liotuksen aikana), valuta ja irrota kalalihan syyt toisistaan. Voit tehdä tämän koneellisesti, mutta mielestäni rakenne menee liian hienoksi. Muista poistaa mahdolliset ruodot ja nahka.

Miksi suositetaan maidossa liotusta? Maito ikäänkuin herättää kuivatun suolatun turskaan henkiin.

Kaada perunasose ja hienonnettu turska kulhoon, lisää muut kiinteät aineet ja mausteet. Muskottipippuri on voimakas mauste, etenkin jos raastat sitä kokonaisesta pippurista, joten olisin varovainen määrän kanssa.

Turska saatta olla vielä suolaista liotuksenkin jälkeen, joten käytä suolaa varovasti.

Lisää kolme munankeltuaista, sekoita ja arvioi rakenteen kiinteyttä. Jos se mielestäsi vaikuttaa kuivalta, lisää neljäs keltuainen. Muista, että massasta täytyy saada koossapysyviä turskapyöryköitä

Vatkaa valkuaiset suhteellisen kovaksi vaahdoksi, ei kuitenkaan liian kovaksi ja kuivaksi.

Kääntele valkuaisvaahto massaan kauhalla tai spatulalla (kaavin) varovasti. Älä sekoita. Munanvalkuaisilla pyritään kuohkeuttamaan rakennetta. Joissakin resepteissä munat lisätään massaan kokonaisina.

Tee massasta kahta ruokalusikkaa käyttäen soikeanmuotoisia pyöryköitä ja paista ne kuumassa öljyssä. Valuta kypsymisen jälkeen lävikössä.

Tarjoile kuumana.

Pyörykät voi myös pakastaa jäähdyttämisen jälkeen myöhemmin tarjottavaksi.

Bom appetite!

6

2073

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bikerjerk

      ei ku testaamaan:)
      mitenhän ton tursksan ksnssa?
      Ei taida saada Suomesta kuivattuna.

      • ...Suomessa on ilmeisesti hankalaa. Hämeentien etniset kaupat mahdollisuuksina tulevat mieleeni, sillä yhdessä niissä muistan nähneeni kuivattua kalaa. Oliko se sitten turskaa, sitä en tiedä.


      • azoreilla käynyt
        masseur kirjoitti:

        ...Suomessa on ilmeisesti hankalaa. Hämeentien etniset kaupat mahdollisuuksina tulevat mieleeni, sillä yhdessä niissä muistan nähneeni kuivattua kalaa. Oliko se sitten turskaa, sitä en tiedä.

        Kuivattua turskaa on Suomessa perinteisesti nimitetty live- tai lipeäkalaksi. Taitaa nykyisin olla valmiiksi liotettua kaupan hyllyllä. Jouluisin sitä on yleisesti saatavana, muista ajoista en tiedä.


      • azoreilla käynyt kirjoitti:

        Kuivattua turskaa on Suomessa perinteisesti nimitetty live- tai lipeäkalaksi. Taitaa nykyisin olla valmiiksi liotettua kaupan hyllyllä. Jouluisin sitä on yleisesti saatavana, muista ajoista en tiedä.

        Bacalhau on suolattua, kuivattua turskaa. Portugalissa supermarketissa käyneet ovat ehkä sitä nähneet kokonaisina kaloina tai pienempiin osiin jo leikattuna, mahdollisesti myös pakattuna. Bacalhaulla on erillinen myyntipaikka kalatiskillä. Isompien kalojen leikkaamiseen käytetään mm. sahaa.

        Bacalhauta syödään Portugalissa ympäri vuoden.

        Bacalhauta ei lioteta lipeässä. Kotona se pehmennetään liottamalla se vedessä ja/tai maidossa vuorokaudesta-kahteen. Samalla kalasta poistuu ylimääräinen suola.

        Linkkejä:

        Lipeäkala:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Lipeäkala

        Bacalhau:

        http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau


        Tavallisimmat bacalhau-reseptit portugaliksi:

        http://www.zarco.net/files/bacalhau.html

        Resepti suomeksi:

        http://www.kookas.fi/articles/read/7370


      • ja haistettu
        masseur kirjoitti:

        Bacalhau on suolattua, kuivattua turskaa. Portugalissa supermarketissa käyneet ovat ehkä sitä nähneet kokonaisina kaloina tai pienempiin osiin jo leikattuna, mahdollisesti myös pakattuna. Bacalhaulla on erillinen myyntipaikka kalatiskillä. Isompien kalojen leikkaamiseen käytetään mm. sahaa.

        Bacalhauta syödään Portugalissa ympäri vuoden.

        Bacalhauta ei lioteta lipeässä. Kotona se pehmennetään liottamalla se vedessä ja/tai maidossa vuorokaudesta-kahteen. Samalla kalasta poistuu ylimääräinen suola.

        Linkkejä:

        Lipeäkala:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Lipeäkala

        Bacalhau:

        http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau


        Tavallisimmat bacalhau-reseptit portugaliksi:

        http://www.zarco.net/files/bacalhau.html

        Resepti suomeksi:

        http://www.kookas.fi/articles/read/7370

        Haisee marketissakin niin paljon, ettei tee mieli mennä lähelle kalatiskiä...
        Valmistettuna voipi olla hyvää, mutta itse nautiskeltu espadasta mieluimmin banaanin kera.
        http://www.arvokokkonen.fi/fileet/tuotefile/kalat01.htm


      • ja haistettu kirjoitti:

        Haisee marketissakin niin paljon, ettei tee mieli mennä lähelle kalatiskiä...
        Valmistettuna voipi olla hyvää, mutta itse nautiskeltu espadasta mieluimmin banaanin kera.
        http://www.arvokokkonen.fi/fileet/tuotefile/kalat01.htm

        Bacalhau jos mikään on osa portugalilaista (ruoka)kulttuuria. Sen maku ja hajut opitaan pienenä ja niistä tulee osa portugalilaisuutta. Harva portugalilainen voi kuvitella joulua ilman bacalhauta, vaikka sitä onkin tarjolla yhtä runsaasti ympäri vuoden eikä se enää ole mitenkään halpaakaan mihinkään aikaan vuodesta.

        Bacalhaun jälkeen kaloista toisella sijalla on todennäköisesti sardiini, joka on kesän lukemattomien festarien kestosuosikki.

        Azoreilla chicharro vie tilaa sardiinilta. Suosittelen chicharroa lämpimästi. Kala on noin pienen muikun kokoinen, friteerattu, rapea, mukavasti sormin syötävä.

        Matkailija näkee kohdemaansa ruoan vierailuhetkellä. Suurella osa siitä, etenkin täällä Portugalissa, on pitkä perinne takana. Makuihin ja hajuihin ei päde logiikka, ne ovat opittuja ja syöpyneitä tajuntaan,

        Peixe de espada -kalaa (mustaa ja hopeanväristä) on saatavana suuressa osassa Portugalia, samoin espadarte (a), miekkakalaa. Molemmat ovat tällä edullisia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4295
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      125
      1681
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1497
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1422
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1304
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      51
      1207
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1126
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1091
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      66
      1083
    Aihe