Lehmä vai Lammas?

vasikka/karitsa

Voinko hankkia lehmän tai lampaan lemmikiksi?

Se olisi vasikka tai karitsa eli luonani ihan pienestä pitäen.
Onko sillä luovutusikää?

Sitä ei teurastettaisi.
Se saisi olla laitumella sekä tallissa.
Sitä taluteltaisiin, harjattaisiin mm.

Tarvitseeko lehmä tai lammas jotakin erikoista ruoaksi?
Riittääkö heinä ja joku rehu?


Me asumme isossa omakotitalossa maalla.
Pihalla on mm. talli, koirakennel, lantala, laitumia, ratsastuskenttä, aitta jne..

Se siis saisi oman karsina paikan, jossa pohjalla olisi purua, jossakin kohtaa heinää, ämpäri jossa rehua sekä juoma-ämpäri/automaatti.
Lisäksi olisi muutama lelu...


Kertokaas kokemuksenne lehmästä ja lampaasta.
Kauan ne elävät?
Paljon ne tarvitsevat seuraa?
Ovatko ne lauma eläimiä?

Jos tulisi vasikka, voinko totuttaa sen johonkin hevoseen/poniin, niin, että se saisi siitä seuraa ja turvaa?
Meillä nimittäin on 2 ponia ja 3 hevosta, joista 1 on ravihevonen ja 2 ovat vuokralla.


Olen jotenkin vain kiinnostunut "erikoisista" lemmikkieläimestä.
Olisi ihana omistaa lehmä tai lammas! :)

22

4852

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vasikka/karitsa

      Unohdin sanoa, että se siis olisi yöt sisällä ja päivät ulkona.

      Oikeastaan suurimman osan päivästä.

      Sitten olisi pari kysymystä..:
      Voiko lehmällä ratsastaa?
      En tarkoita sitä miten hevosilla ratsastetaan vain silleen, että on vain selässä ja kävelee sen kanssa.

      Voiko lehmää tai lammasta uittaa?

      • *******

        Mikset ota samantien hevosta? Joku kiltti eläkeponi?


    • vasikka/karitsa

      Unohdin sanoa, että se siis olisi yöt sisällä ja päivät ulkona.

      Oikeastaan suurimman osan päivästä.

      Sitten olisi pari kysymystä..:
      Voiko lehmällä ratsastaa?
      En tarkoita sitä miten hevosilla ratsastetaan vain silleen, että on vain selässä ja kävelee sen kanssa.

      Voiko lehmää tai lammasta uittaa?

      • - - -

        Lehmällä ei voi ratsastaa, koska se on rakentunut eri tavoin kuin hevonen. Ratsastus tuottaa lehmälle kipuja, koska selkä alkaa vääntymään notkolle.


      • Anonyymi
        - - - kirjoitti:

        Lehmällä ei voi ratsastaa, koska se on rakentunut eri tavoin kuin hevonen. Ratsastus tuottaa lehmälle kipuja, koska selkä alkaa vääntymään notkolle.

        Kyllä niillä voi ratsastaa oon itekkin


      • Anonyymi
        - - - kirjoitti:

        Lehmällä ei voi ratsastaa, koska se on rakentunut eri tavoin kuin hevonen. Ratsastus tuottaa lehmälle kipuja, koska selkä alkaa vääntymään notkolle.

        Lehmällä voi ratsastaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä niillä voi ratsastaa oon itekkin

        Just näi oon itekki kokeillu


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lehmällä voi ratsastaa

        niin voi :D


    • sonni/lehmä

      vasikka ja jos otat sen terninä (n.10päivän ikäinen) niin saat siitä hienon ystävän kun se tottuu sinuun. tuttisankon tarviit ja mitä pitempään juotat(n.3kk) sitä riippuvaisemmaksi se sinusta tulee.heti alusta alkaen tarjoat puhdasta vettä, kuivaa heinää ja väkirehua. rotuna kävisi hyvin aberdeen tai herehord tai HC(pienikokoisia). jos otat HC:n niin sille ei tarvii antaa väkirehua ja eläimiä mieluusti oltava 2kpl koska nauta on laumaeläin, mutta pärjää hyvin hevosen kanssa. vuosina lehmä elää n.15 vuotta ja jos sonnin kastroi niin siitä tulee lauhkea ja alusta alkaen opetat päitsiin niin ei mitään ongelmia kuletuksen kanssa ja ratsataa voi.lehmät ei tykkää uida ja lampaan turkki kastuu ja tulee painavaksi lambi hukkuu helposti. lammas tietysti on pieni ja hyvä pihamaan nurmenleikkaaja. muista että lehmästä kasvaa rodusta riippuen 300-750 kilonen ja sonni taas on painavampi.

      • Entinen lehmänpitäjä

        Lehmä pitää olla korvamerkillinen ja ehkä valtakunnallisessa eläinrekisterissäkin, olisit siis kotieläintilallinen.
        Ota muuten suomenkarja vasikka, tulee samalla sitä rotua säilytettyä. On kyytöä, ruskeaa ja valkeaa lapin lehmää. Sitten vielä poijitat sen ja vasikka imee emoaan. Ongelma on sitten vain se, että karjasi lisääntyy jollet henno teurastuttaa sitä jälkikasvua.


    • eläin rakas

      kyllä sen voi jos tilaa on vasikoitten luovutus ikä on 2viikkoa.. lampaita en tiedä.... lehmälle ja lampaalle käy tavallinen laidun ja lisäksi viljaa ja kivennäistä ja vettä.. eli suoraan sanottuna heinä ja jokin rehu riittävät hyvin.. lehän ikä riippuu hyvin paljon siitä miten sitä kohdellaan ikä lehmillä vaihtelee syntymästä 14 vuoteen asti ellei sairastu.. seuraa on hyvä olla kyllä lehmän tai lampaan voi laittaa hevosten luo jos itse tahtoo koti eläimet ovat laumaeläimiä

    • ...kuin lehmä.Lehmä näet syö paljon enempi kui hevonen ja sontii myös,eikä sen sonta ole niin siistiä kuin hevosen.Jotta lehmä lypsäisi,sen pitää poikia,siis tehdä vasikka.Maito sitävastoin olisi oikein terveellistä,mutta hirmuisen työlästä saada pois lehmästä.Yksi lehmä olisi todella huono ratkaisu,sillä se ei piittaa hevosista kavereina.-Mutta ellet ole tutustunut VUOHEEN,siinä olisi sinulle kyltymättömän utelias ja hauska lemmikki.Varsinkin pukkikili,joka oppii sen sadat metkut. Suosittelen.

    • eläinrakas^^

      hei! minulla itsellä on kaksi hevosta ja kaksi lehmää ja vuohipukki. Lehmät tulee toimeen hyvin hevosten kanssa ja pukin. itse pukki ja toinen hevonen on ylimmät ystäväkset. Lammas on laumaeläin jota suosittelisin ottamaan kaksi mutta lammas pärjää kyllä ilmankin jos on vain muita kavereita. Lehmä pärjää heppojen kanssa kyllä hyvin yksinkin mutta lehmäkin on laumaeläin. Minä ehdottaisin sinulla vuohia koska itselläni on niitä ollut ja se pukki tulee aina mukaan ratsastus ja ajolenkeille mukaan .haittapuolena on tosin se että ne menävät herkästi langoista jos ei opeta kunnolla lankakäyttäytymistä a jos ottaa naaraan niin tulee valeraskauksia ja pitäisi lypsuu mutta jos ottaa pukin sitäkään ongelmaa ei ole. pukkimme ei ole koskaa ketään puskenut :) uskon että voit ottaa lampaan tai lehmän

    • mngjfgtfifbvaz

      Pakko vastata vaikka ilmoitus on vanha. Lehmällä VOI ratsastaa!! Jos haluaa ratsastaa lehmällä niin se täytyy hankkia kun se on vasikka niin sitä voi kouluttaa! Tiedän monia lehmiä joilla ratsastetaan!! Aluksi lehmä ei pidä siitä että sen selässä kökötetään mutta kyllä se siitä lähtee. Lammas tarvitsee kaverin koska se on lauma eläin.

    • olopol

      meillä on yksi lammas. sen äiti hylkäs sen, onneks se selviyty. ps nyt se on {2v],
      ja se on meillä meidän osote on yty hahahahahahahahaha.

    • Joopa!

      Ehkä olisi parempi,että aiheen aloittaja lukee aiheesta muualla,ettei ihan oo hukassa teijjän ihmeellisten mielipiteittenne kanssa. NO JOO! kannattaa ottaa kuules joku liharotuinen,ehottomasti vielä aberdeen angus joka sekoaa ku sen vasikan luokse mennään! ja ratsunhan sonnistakin saa,kyllä juu,u :D:D en kiellä... Haluan olla näkemässä kun joku päättää suinpäin hankkia lehmän "lemmikiksi"...

      mutta tämähän on minun mielipide,tykkäsitte tai ette...

    • Lehmänomistaja

      Lehmien pitää olla rekisterissä! Lisäksi sellaisen pitämiseen tarvitaan luvat, eikä lehmiä siten myydä ulkopuolisille.
      Muutenkin lehmän pito poikkeaa huomattavasti hevosen pidosta. Lehmä sotkee huomattavasti enemmän, eikä sen jätöksiä voi nostella samalla tavalla lantakärryihin, koska se uloste on enemmän sellaista velliä. Lehmä myös syö lähes koko kellonympäryksen, lukuun ottamatta aikaa jonka se nukkuu, ja märehtii. Se siis tarvitsee paljon enemmän ruokaa kuin hevonen. Tosin, kun lehmää ei käytetä maidontuotantoon, sen ruokatarve saattaa hieman laskea, mutta ei sentään hevosen tasolle.
      Tuo vuohi sen sijaan voisi olla paljon parempi. Vuohi on lammasta ketterämpi, ja sitä voisi olla hauskempaa talutella. Uitosta en vuohettomana tiedä, jmutta jos se osaa uida niin voihan sitä ainakin rannan lähettyvissä uitella.

      • Kyselijä...

        Jos lehmä sitten sairastuu eikä toivu siitä, miten sitten menettelet. Annatko lehmän olla vaan vai pyydätkö jonkun lopettamaan sen. Syötkö sitten lemmikkilehmäsi vai toimitatko sen Honkajoelle ongelmajätelaitokselle?


    • Osaatko

      Osaatko lypsää käsin vai miten meinasit tyhjentää utareet? Mihin laittaisit lehmän lypsyn ajaksi kiinni?

    • jassu

      moi! kyllä lehmällä voi ratsastaa (: itselläni on shettiksen kokoinen mini lehmä ja ratsastan sillä (: painan noin 35 kg... pienen mini lehmänrajoitus on 40 kg ja niiä saa uittaa (: ei muuta...

      • Jeesjees0000

        Suosittelen aina ensin hankkimaan sitä oikeaa tietoa ennen kuin eläimen hankkii. Esimerkiksi vasikan sekä karitsan hoidossa on otettava huomioon se seikka, että ne ovat märehtijöitä, ja niiden on saatava oikeanlaista rehua ja rehua tulee tarjota jo pienestä pitäen, jotta eläimestä kehittyy märehtijä. Pötsin kehitys saattaa muuten ontua. Ja kyllä, naudalla voi ratsastaa sekä ajaa! Edellämainituthan ovat oivallisia tapoja virikkeellistää eläintä sekä tällä tavoin estää käyttäytymishäiriöitä ja luonnevikoja, ja pitää eläimen mieli virkeänä. Jos taas aikoo ensimmäisen nautansa hankkia, suosittelen suomenkarjarotuja (jotka ovat ay-ja holstein-rotuja pienempiä) tai vaihtoehtoisesti holsteinia tai ay-lehmää. Lihakarjarodut ovat sen verran jämerämpiä ja luonteeltaan asteen verran itsepäisempiä.


    • Anonyymi

      Tää tulee aika myöhään mut ottaisin ite lehmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      34
      2498
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      8
      1922
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1393
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1270
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1265
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1191
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1111
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1055
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1034
    10. 15
      1014
    Aihe