Kaakao?

flavonoidi

Tossa läheisessä kaupassa on tarjolla kahta eri kaakaojauheta:

-Van Hoyten Cacao, ei kerrota kaakaopitoisuutta. Kerrotaan vaan, että "high fat cacao processed with alkali".

-Fazer Cacao 99,9%, eli käytännössä täyttä kaakaota?

Kumpaa näistä kannattaa juoda, jos haluaa terveellisempää kaakaota (flavonoideja), vai pitäisikö hankkia jotain muuta kaakaota?

Van Hoyten kaakao on paremman makuista, mutta epäilyttää sen kaakaopitoisuus, kun ei kerrota ollenkaan. Fazerin kaakao on kitkerämpää, mutta sen makuun kyllä tottuu.

Mites tuon kaakaorasvan kanssa? Noissa paketeissa kerrotaan, että Van Hoyten kaakaossa on 21g/100g ja Fazerin omassa 20g/100g. Kertyykö se elimistöön ja onko se vaarallista? Että meneekö siinä sitten flavonoidien hyöty hukkaan?

13

9437

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hmg

      Noista kahdesta valitsisin varmaan Fazerin. Kitkerämpi maku kaakaossa ymmärtääkseni kielii suuremmasta flavonoidimäärästä. Sitäpaitsi van houtenista sanotaan suoraan että "processed with alkali". Tämä käsittääkseni on prosessi joka tekee jauheesta hieman epäterveellisemmän. Mutta eihän sitä tiedä vaikka Fazerin jauhe olisi myös prosessoitu alkalilla, vaikkei erikseen sanota.

      Mutta vielä enemmän luotan Green and Black's luomukaakaojauheeseen. Sitä saa joistain marketeista, ja on hieman kalliimpaa.


      Kaakaon rasvasta sanotaan että ei ole epäterveellistä. En ole koskaan nähnyt vielä mitään huomion arvoista varoitusta kaakaon rasvan suhteen. Toki on olemassa niitä jotka pelkäävät kaikkea rasvaa, myös kaakaon, ja siksi varoittavat kaikesta rasvasta. Mutta ne eivät tiedä mitään ravintotiedon päälle eivätkä ihmisen fysiologian ja biokemian päälle.

      • Nokkso

        kaakaojauhe on omakin suosikkini, mutta on prosessoitu alkalilla. Alkalointi tehdään juuri tuon kitkeryyden vähentämiseksi. Ainakin luomuviineissä ja -tomaateissa on enemmän flavanoideja kuin tavallisissa, joten varmaan luomukaakaossa myös. Kaakaota keittäessä jauhetta ei kannata säästellä. Laitan 30g kaakaojauhetta mukilliseen.


      • bbbbb
        Nokkso kirjoitti:

        kaakaojauhe on omakin suosikkini, mutta on prosessoitu alkalilla. Alkalointi tehdään juuri tuon kitkeryyden vähentämiseksi. Ainakin luomuviineissä ja -tomaateissa on enemmän flavanoideja kuin tavallisissa, joten varmaan luomukaakaossa myös. Kaakaota keittäessä jauhetta ei kannata säästellä. Laitan 30g kaakaojauhetta mukilliseen.

        Mites saat noin suuren määrän kaakaota liukenemaan nesteeseen? Itellä tulee ongelmia jo ruokalusikallisen kanssa. Ei meinaa sulaa millään kaikki, vaan juomaan jää kokkareita ja juomisen jälkeen pohjalla on kerros kaakaota, vaikka kuinka sekoittais. Toki pidemmällä sekoitteluajalla liukenee enemmän, muttei yleensä kaikki silloinkaan. Sen takia yleensä pitäydyn noin ruokalusikallisessa, turha heittää hukkaan sitä....


      • Nokkso
        bbbbb kirjoitti:

        Mites saat noin suuren määrän kaakaota liukenemaan nesteeseen? Itellä tulee ongelmia jo ruokalusikallisen kanssa. Ei meinaa sulaa millään kaikki, vaan juomaan jää kokkareita ja juomisen jälkeen pohjalla on kerros kaakaota, vaikka kuinka sekoittais. Toki pidemmällä sekoitteluajalla liukenee enemmän, muttei yleensä kaikki silloinkaan. Sen takia yleensä pitäydyn noin ruokalusikallisessa, turha heittää hukkaan sitä....

        maidon mukiin, lisään jauheet ja kaadan lisää maitoa päälle ja sekoittelen muutaman minuutin. Kokkareita ei jää, mutta pohjalle voi jäädä ehkä gramma kuitua, mutta tosi vähän. Muki on 3 desiä.


      • A ja O
        Nokkso kirjoitti:

        maidon mukiin, lisään jauheet ja kaadan lisää maitoa päälle ja sekoittelen muutaman minuutin. Kokkareita ei jää, mutta pohjalle voi jäädä ehkä gramma kuitua, mutta tosi vähän. Muki on 3 desiä.

        Maito heikentää huomattavasti kaakaon flavonoidien imeytymistä. Siksi kaakao olisi terveellisyyttä ajatellen parempi tehdä veteen tai esimerkiksi kylmään kaura- tai soijamaitoon.


      • Nokkso
        A ja O kirjoitti:

        Maito heikentää huomattavasti kaakaon flavonoidien imeytymistä. Siksi kaakao olisi terveellisyyttä ajatellen parempi tehdä veteen tai esimerkiksi kylmään kaura- tai soijamaitoon.

        olen joskus kuullut, mutta en oikein usko siihen. Jos sinulla on antaa linkkiä jossa olisi vakavasti otettavaa tutkimustietoa asiasta lukisin mielelläni.

        Maun puolesta maitoon keitetty kaakao on mielestäni ehdottomasti parasta.


      • oletuss
        bbbbb kirjoitti:

        Mites saat noin suuren määrän kaakaota liukenemaan nesteeseen? Itellä tulee ongelmia jo ruokalusikallisen kanssa. Ei meinaa sulaa millään kaikki, vaan juomaan jää kokkareita ja juomisen jälkeen pohjalla on kerros kaakaota, vaikka kuinka sekoittais. Toki pidemmällä sekoitteluajalla liukenee enemmän, muttei yleensä kaikki silloinkaan. Sen takia yleensä pitäydyn noin ruokalusikallisessa, turha heittää hukkaan sitä....

        Itse laitan Fazerin kaakaojauheen ja sokerin kuppiin, ja lisään pienen lorauksen kylmää maitoa päälle.
        Sinä aikana kun maito kiehahtaa sekoitan kaakaon kupissa. Tämän jälkeen kaakao sekoittuu
        ihan itsestään maitoon.


      • bbbbb kirjoitti:

        Mites saat noin suuren määrän kaakaota liukenemaan nesteeseen? Itellä tulee ongelmia jo ruokalusikallisen kanssa. Ei meinaa sulaa millään kaikki, vaan juomaan jää kokkareita ja juomisen jälkeen pohjalla on kerros kaakaota, vaikka kuinka sekoittais. Toki pidemmällä sekoitteluajalla liukenee enemmän, muttei yleensä kaikki silloinkaan. Sen takia yleensä pitäydyn noin ruokalusikallisessa, turha heittää hukkaan sitä....

        Vanha viestiketju, mutta vastataan silti. Vatkaamalla ensin kaakaojauhe ja pieni tilkka kuumaa maitoa tahnaksi, johon loppu maito lirutellaan joukkoon koko ajan sekoittaen.

        - Hiuksien halontaa, mutta kaakaojauhe ei taida (kokonaan ainakaan) liueta maitoon vaan jää ns. suspensioksi. Jos kaakao seisoo kupissa vaikka yön yli, on jauhe lähes kokonaan laskeutunut pohjaan.


      • KaakaonYstävä
        bbbbb kirjoitti:

        Mites saat noin suuren määrän kaakaota liukenemaan nesteeseen? Itellä tulee ongelmia jo ruokalusikallisen kanssa. Ei meinaa sulaa millään kaikki, vaan juomaan jää kokkareita ja juomisen jälkeen pohjalla on kerros kaakaota, vaikka kuinka sekoittais. Toki pidemmällä sekoitteluajalla liukenee enemmän, muttei yleensä kaikki silloinkaan. Sen takia yleensä pitäydyn noin ruokalusikallisessa, turha heittää hukkaan sitä....

        Joitain hyväksi havaitsemiani
        http://eu.iherb.com/navitas-naturals-organic-cacao-nibs-16-oz-454-g/8257?rcode=mdv672

        http://eu.iherb.com/sunfood-raw-cacao-butter-1-lb-454-g/50400?rcode=mdv672

        http://eu.iherb.com/sunfood-organic-raw-cacao-powder-1-lb-454-g/59381?rcode=mdv672

        http://eu.iherb.com/california-gold-nutrition-vitamin-c-quali-c-1000-mg-60-veggie-caps/61864?rcode=mdv672

        http://eu.iherb.com/nature-s-way-alive-max-potency-multi-vitamin-no-added-iron-180-tablets/4120?rcode=mdv672


    • A ja O

      Ilmaisu "cacao processed with alkali" viittaa ns. hollantilaiseen kaakaon prosessointitapaan, jossa kaakaojauhe käsitellään kaliumilla (engl. Dutch process, voit googlettaa jos asia kiinnostaa enemmän). Näin kaakaon - ja suklaan jos tällaista jauhetta käytetään suklaan valmistuksessa - kitkeryys vähenee.

      Kaakaoon näin lisätty kalium on pelkästään terveellistä, koska moderneissa ruokavalioissa on yleisesti liian vähän kaliumia suhteessa natriumiin.

      Kun vielä hollantilaiseen tapaan prosessoitu kaakaojauhe on vielä paremman makuista, valitsen ilman muuta sen muiden sijaan.

      Kaakaon rasva on pääasiassa steariinihappoa, joka on sydän- ja verisuonielimistöä ajatellen melko neutraalia, se ei esimerkiksi kohota kolesterolia. Kun kaakaossa on kuitenkin terveellisiä, voimakkaina antioksidantteina toimivia flavonoideja, kaakaon kokonaisvaikutus sydän- ja verisuonielimistöä ajatellen on ehdottoman myönteinen.

      • tieodoksi...

        Jos nyt joku sattuu tätä viestiketjua vielä joskus lukemaan, niin itsekin tätä asiaa tutkineena. Van houten kaakaota ei kannata ostaa, koska se on prosessoitu natriumkarbonaatilla. Eli yllä olevan viestin tiedot eivät pidä paikkaansa. Green and Blacks luomukaakaojauhe prosessoidaan kaliumkarbonaatilla. Fazerin kaakaosta ei tietoa.


      • jauhe et
        tieodoksi... kirjoitti:

        Jos nyt joku sattuu tätä viestiketjua vielä joskus lukemaan, niin itsekin tätä asiaa tutkineena. Van houten kaakaota ei kannata ostaa, koska se on prosessoitu natriumkarbonaatilla. Eli yllä olevan viestin tiedot eivät pidä paikkaansa. Green and Blacks luomukaakaojauhe prosessoidaan kaliumkarbonaatilla. Fazerin kaakaosta ei tietoa.

        http://www.droste.nl/data/content/engels/study_material.php askissa nunnan kuva ja Van Houten kuului lapsuuteen.


      • tahtoo tehdä
        jauhe et kirjoitti:

        http://www.droste.nl/data/content/engels/study_material.php askissa nunnan kuva ja Van Houten kuului lapsuuteen.

        Paras kaakao syntyy aidosta suklaasta. Maitosuklaasta valmistettu kaakao on lasten mieleen, mutta kun makuaisti kehittyy, maistuvat myös tumman suklaan lukuisat nyanssit. Suklaan sulattaminen vaatii kärsivällisyyttä. Jos suklaa palaa kattilaan, lopputulos on kitkerä. Vesihaude on paras tapa sulattaa suklaa kaakaota varten. Sulanut suklaa sekoitetaan punaiseen maitoon ja maustetaan sopivan makeaksi sokerilla. Juoman voi myös maustaa hitusella kanelia tai kardemummaa. Kun koittaa juhlahetki, kaakaokupin voi koristella lorauksella löysäksi vatkattua kermaa
        Piristää punssilla, minttuliköörillä, amaretolla

        Mukaan mahtuu Hesan suurin korvapuusti


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miikka Pentikäinen, 28, on kuollut

      – Classicin liigaottelu siirtyi Lahtelaisen LASBin ja Classicin oli määrä kohdata keskiviikkona. https://www.aamulehti
      Maailman menoa
      352
      38722
    2. Särkynyt sydän

      Teit sitten selväksi ettet ole kiinnostunut. Kiitos siitä! Nyt on turha enää yrittää mitään, lähestyä tai edes jutella s
      Ikävä
      103
      7216
    3. Täytyy sanoa että on tämä aika mielenkiintoinen tilanne..

      Ihan en osaa vielä yhdistellä palasia, toisaalta tarvitseeko edes. Et vaan taida pystyä kokonaan päästämään irti, ja jos
      Ikävä
      31
      5550
    4. Jos haluat tietää miksi tykkään sinusta

      Niin siksi, koska sinusta huokuu sellaista lempeyttä ja seesteisyyttä ja olet lisäksi komea ilmestys. Jotenkin olet myös
      Ikävä
      21
      4108
    5. Paskakaivo Kuhmo

      Moniko teki uuden saostuskaivon, joka erittelee paskan ja nesteet imeytyskenttineen maassa taloissa. Kaikkien talojen pi
      Kuhmo
      58
      3324
    6. Oho! Dannyn, 82, seuralainen Helmi Loukasmäki, 23, paljastavissa kuvissa - Yksi sana kertoo kaiken!

      Mediassa on kerrottu, että Danny ja Helmi ovat muuttaneet uuteen kotiin Raumalle. Nyt Loukasmäki on jakanut omalla Insta
      Suomalaiset julkkikset
      67
      3249
    7. Uskotko yliluonnolliseen?

      Mitä jos tämä ns. kaivattusi on loitsunut sinut? Olettekos sitä ajatelleet, niinpä. Ette todellakaan. :D
      Ikävä
      64
      2487
    8. Mitä kuuluu?

      Toivottavasti sulla oli hyvä päivä tänään. Täällä on taas ollut niin negatiivista juttua. Oli pakko tulla sanomaan sinul
      Ikävä
      18
      2201
    9. En suuttunut missään vaiheessa

      Oon vaan herkkä ja tuskastunut. Mies se ei ole henkilökohtaista sinulle. Ei mitenkään päin. Sinä herkkänä vaan satut näk
      Ikävä
      12
      2154
    10. Trump on jo ihan seonnut...

      Nato maa uhkailee toista Natomaata....Amerikan tuho näyttää toteutuvan Trumpin kaudella 100 varmasti.
      Maailman menoa
      501
      2066
    Aihe