mietityttää

Rampou

Tässä muutama päivä sitten tutkiskelin naaras- ja koirasundulaattini touhuja, ja hoksasin koiraan lauleskelevan innokkaasti naaraalle. Alussa naaras istui pesäpöntön "lauluorrella" ja nakerteli pesäpöntön sisäänmenoreiän reunoja. sitten ne lensivät toiselle orrelle ja koiras alkoi laulamaan vielä innokkaammin, laittoi jalkansa naaraan kylkeen ja oksensi sille. En ole ennen huomannut että se laittaisi jalan sen kylkeen kiinni. Naaras ei varmaan oikein pitänyt siitä kun nousi niin korkealle. Pesäpönttö on ollut niiden häkissä jo varmaan n. 3kk. Undulaatit itse ovat nyt n. 3 vuotiaita.

1. Vaikka nyt ei olekaan kevät,
voivatko undut pesiä ihan mihin vuodenaikaan tahansa?
2. Tarkoittaako se jotain kun naaras nakertelee pesäpöntön sisäänmenoaukon reunoja? Undut eivät aiemmin ole pöntöstä kiinnostuneet.
3. Kun aukaisen undueni häkin ovet ja tutkailen niitä, ne eivät tee elettäkään tullakseen ulos häkistä. Miksi ne eivät tule ulos, vaikka voisi kuvitella niiden innostuvan kun pääsevät lentelemään vapaana huoneessa?
4. Undut istuivat erään hyllyn päällä rauhallisesti kylki kyljessä. Yhtäkkiä naaras aukaisi nokkansa koiasta päin ja ne alkoivat nokkimaan toisiaan. Naaras muutenkin pomottaa koirasta, usein myös ovat soovussa ja rapsuttelevat toisiaan. Onko normaalia?
5. Onko myös normaalia jos koiras istuu peilin edessä ja laulelee innokkaasti ja keikuttelee päätään peilikuvalleen ja vieläpä tökkii sitä nokallaan, vaikka naaras on ihan vieressä? Onko sillä käytöshäiriöitä vai onko normaalia?

ohhoh, tulipas pitkä, mutta toivon todella että joku asiantunteva osaisi vastata näihin! :) Kiitos!

2

249

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      Sisällä elelevällä häkkilinnullahan olot ja ravintotilanne yms tekijät pysyvät suunnilleen samana joten ne voivat periaatteessa pesiä milloin vain. Käytännössä tavallisimmat häkkilinnut tulevat usein meikäläisissä oloissa pesimävireeseen keväällä ja syksyllä jolloin päivänpituus vastaa niiden luontaisia kotioloja, päiväpituutta voi toki sisätiloissakin säätää pimennysverhojen ja oikean valaistuksen avulla linnuille sopivaksi ympäri vuoden (10-14 h päivänpituus).

      Nakertelu on usein merkkinä siitä että pesäkoloa ollaan vailla tai ainakin pesänrakennusta harjoitellaan tulevaa varten...

      Ovatko linnut sitten jo aiemmin tottuneet lentelyyn? Jos ovat niin voi olla että niillä on pesimävire käynnistymässä eivätkä halua poistua pöntön läheltä, tai eivät vain halua tunkea ovelle samaan aikaan kun itse siinä hääräät.. Jos taas linnut ovat uusia tulokkaita tai niitä jostain kumman syystä ei vaan ole aikaisemmin lennätetty niin kaikki uusi on linnuille aina vähän pelottavaa ja häkistä poistumistakin pitää harjoitella!

      Pikku nahistelu rakastavan parinkin kesken on ihan normaalia eikä siitä kannata huolestua niin kauan kun ei selvästi ole vahingoittamismeininki päällä ja veri ja höyhenet pöllyä. Undumaailmassa vallitsee akkavalta ja naaras voi välillä aika tuimastikin pistää koirasta ojennukseen jos sen lähentely-yritykset eivät juuri sillä hetkellä miellytä. Koiraan lirputtelu kaikelle elolliselle ja elottomalle on sekin vallan normaalia touhua, johonkinhan se into on purettava jos kaveria ei aina kiinnosta jutut. Yksinäiselle linnulle peili on usein turhankin kiehtova ja voi saada aikaan ihan sairaalloistakin peilifiksaatiota, mutta useamman linnun asuttamaan häkkiin sen yleensä voi laittaa ilman ongelmia.

      Pönttö undulaateille laitetaan vain jos on tarkkaan harkittu että niitä halutaan pesittää ja vain ja ainoastaan sen pesinnän ajaksi. Ovatko emot varmasti terveitä ja pesimään soveliaita eivätkä ole sukua toisilleen? Poikaset ovat toki söpöjä, mutta kai olet perehtynyt pesitykseen ja esim siihen miten emojen ruokinta muuttuu poikasaikana ja mahdollisesti jo pesintää suunnitellessa? Entä onko jo selvillä mihin mahdolliset poikaset laitetaan kun ne kasvavat, voitko pitää ne itse jos eivät menkään kaupaksi?
      Ylipäätäänkin pesitys kannattaa harkita huolella ja miettiä miksi juuri tämän parin pitäisi pesiä.

    • vähän myös

      Tuossa tuli aika hyvin vastaukset, mutta haluaisin tuohon peili juttuun vielä.. Olen kuullut, että häkissä ei ole hyvä pitää peiliä, jos siellä asustaa koiras ja naaras undulaatti, varsinkin, jos ne ovat pesintä puuhissa. Koiras nokkii peilikuvaansa, se ei ymmärrä, että se on vaan peilikuva, vaan luulee sitä kilpailevaksi koiraaksi. Olen kuullut, että joskus koiraat ovat satuttaneet itsensä pahoin, kun ovat kilpailleet peilikuvaansa vastaan :s suosittelisin ottamaan peilin pois häkistä, ettei satu vahinkoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 197
      2732
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      239
      2640
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      65
      2356
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      196
      1841
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1328
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1297
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      22
      1266
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1234
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      158
      1132
    Aihe