Vihreää valkosipulia!

Minä vaan

Ostin tässä päivänä muutamana pizzeriasta pizzan, johon laitettiin valkosipulia. Kun pääsin kotiin ja avasin laatikon oli valkosipuli muuttunut vihreäksi. Pizzaa jäi vielä muutama pala seuraavaksi aamuksi. Aamulla valkosipuli oli aivan tummanvihreää. Tietääkö kukaan mikä saa aikaan moisen värinmuutoksen? Onko sipuli syömäkelpoista? En syönyt niitä vaan nypin ne pois.

20

19673

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • syömäkelpoista

   En nyt muista mistä tuo ilmiö johtuu, mutta täysin syötävää se kynsilaukka olisi ollut. Hassua, jos et valkosipulin ystävänä ole ennen törmännyt asiaan!

   • Jos nyt oikein muistan niin yksikyntinen ns. kiinalainen valkosipuli pakkaa muuttumaan vihertäväksi kai ilman tms. vaikutuksesta. Mutta kuten jo toisessa vastauksessa - ei se makua haittaa!


  • sipuli4eva

   Olisiko johtunut mausteista? Käytän ruoissa paljon esim. currya, kurkumaa, chiliä jne, ja usein seuraavana päivänä sipulit ja valkosipulit ovat imaisseet itseensä vihertävän sävyn. Pizzan kastikkeessahan edellämainittuja usein on.

   • turhuudenjumala

    en kyllä ole ikinä törmännyt pitsaan, jonka kastikkeessa olisi ollut curry-MAUSTESEOSTA tai kurkumaa... chiliin olen kyllä törmännyt...

    lainaus hesarin nyt-liitteestä:

    Miksi valkosipuli muuttuu toisinaan vihertäväksi tai sinertäväksi kun tekee öljy- ja viinietikkapohjaista salaatinkastiketta?

    vastaus: Valkosipulin vihertyminen on ongelma johon ei ole suoraa vastausta. Todennäköisintä on, että valkosipulit vihertyvät tai sinertyvät oksidoitumisen seurauksena. Oksidoituminen taas saattaa johtua ruuan muista raaka-aineista, tai jopa ruuanvalmistusastiasta. Asiaan saattaa vaikuttaa myös valkosipulin laatu ja voimakkuus, jotka vaikuttavat sipulin happopitoisuuksiin, ja jotka osaltaan vaikuttavat ruuan kemiallisiin muutoksiin.

    Koska selkeää vastausta sinertymiselle ei ole, myöskään vastausta siihen, miten sinertymisen/vihertymisen voisi välttää, ei ole. Ruuan makuun värin vaihtuminen ei vaikuta, ja valkosipuli myös pysyy syömäkelpoisena väristä riippumatta.


  • kynsikäs

   Muistaakseni valkosipulin väri voi muuttua jäähtyessään, eli kun sitä on kuumassa pizzassa tms. ja ruoka jäähtyy tai kylmenee, valkosipuli muuttuu vihreäksi. Tarkempaa syytä ilmiölle en osaa kertoa.

  • Tuuuuu

   Tehtiin juuri äidin kanssa purkkiin valkosipuliöljyä, jossa kuitenkin valkosipulia on enemmän kuin öljyä. Parin päivän sisällä muuttui vihertäväks (varsinkin siinä kohti kun purkki seisoi pitemmän aikaa huoneenlämmössä, mutta en usko että lämpötila vaikuttaa kamalasti, en tiedä..??). En vannomaan mene, mutta maku jopa parantui, kun oli seissyt pari päivää (ja muuttunut vihreäksi). Olen vannoutunut valkosipulin ystävä ja voin siksi sanoa edeltävän. Aiemmin olen tehnyt valkosipuliöljyä missä öljyä on enemmän kuin sibalia, ja silloin valkosipuli pitää normaalin värinsä. Ehkä kyse on siis jonkunlaisesta hapettumisesta? Maku ei ainakaan vihreän värin myötä muutu yhtään huonompaan suuntaan, päin vastoin.

   Ketjuhan on aloitettu 2007 mutta näin neljän vuoden jälkeen on hieno tulla kertomaan kokemuksia.

  • Hakket

   Mullakin oli sinertävää

  • ph

   johtuu valkosipulin puristimesta,onko alumiinia esim.

   • Mites sitten veitsellä ?

    Vitun pelle


  • Matkailija Glad

   Muutaman viikon vietin Kiinassa ja nyt on selvää,etten koske pitkällä tikullakaan kiinalaisiin salaatteihin (uivat paskaliemessä) Ja eritoten varon kiinalaista valkosipulia!!! Ne valkaistaan kiinassa kloriitilla joka on hemmetinmoinen myrkky!!! Olkoon väri mikä tahansa niin ei sitä pidä väkisin myrkyllä valkaista!

   • nyfiken

    Kiitos tiedosta.


  • Jussi.Ht

   Tein pari päivää sitten marinoituja valkosipuleita, ja ne muuttuivat osaksi vihreiksi/sinertäviksi.

   Keitin kokonaisia valkosipuleita 3 minuuttia, jäähdytin juoksevassa vedessä ja kuorin. Marinaadiin etikkaa (tavallista ja vadelmaetikkaa), öljyä, chilimaustetta, meiramia, basilikaa, oreganoa, suolaa ja sokeria.

   Valkosipulien ne osat, jotka jäivät keittämisessä raaimmiksi eli sisäosat, alkoivat kahden päivän jälkeen vihertää/sinertää. Mielenkiintoista.

  • haisuli

   valkosipuli on indikaatori, rikki valkosipulissa tulee pinnalle. Epäilen ja melkein tiedän että kyse on pilaantumisesta, koska oksensin juustosta joka oli tullu uunista ja päällä valkosipulia, 15 min syömisestä. Eltaantunut öljy, vanhentunu juusto, samasta kaupasta ostettu juusto saanut oksentaan aikaisemminkin .... mutta ehkä juuston kemikaali, juoksete muutaa valkosipulin vihreäksi. Myrkylliseltä vaikuttaa. Tai ne myy väärällä päivämäärällä juustojansa. 1-2 tunnin päästä kun pitsa oli jäähtymässä valkosipuli muutui myrkynvihreäksi, sen vieressä pöydällä oleva testi valkosipuli murska ei ole muuttunut miksikään tunnissa. Pitääpä alkaa käyttään valkosipulia indikaattorina.

   • haisuli

    Tein uuden kokeen lämmitin valkosipulimurskaa, se alko vihertään ja lämmitin kynnen se ei alkanut vihertään. Empä nyt tiedä tosta indikaattori hommasta,saataa se silti pitää pikkaansa, tästä tämän enempää, kai se rikottu valkosipuli erittää rikkiä helpommin. Pitäisi olla kemisti selittämässä tätä, eipä löytyny exaktiakaan tietoa mistään.

    Mutta Lidlin juustoissa on silti jotain vikaa, ei voi syödä oksennan samantien.


  • gegegergreg

   Jos valkosipuli vihertää kun sen lämmittää tai laittaa lämpimänruuan päälle. On se merkki tuoreudesta valkosipuli on silloin tuore.

  • 788

   mulla on vihreetä valkosipulia leivänpäällä.... meinaan jotta niitä vihreitä naatteja leikon siihen ja hyvää on. Talvivalkosipuleista en ota niitä jotta kasvavat ja voimistuvat oikein isoiksi ja meheviksi mutta keväällä laitoin kynsiä maahan ihan syöntiä varten... kokeilkaapa....kyllä on hyvää.

  • Sossimies

   teen kotona valkosiputahnaa. suolaa, etikkaa, öljyä/vettä ja 3-4 kokonaista valkosipulia. eli koko paketi. veän suvasekottimella mössöksi. aamulla se on vihreä ku nurmikko.

  • kynnetön

   Valkkari reagoi happojen sekä karoteenien kanssa ja muuttuu vihertäväksi ..joissain pikkelseissä jopa siniseksi

  • Anonyymi

   Tutkiiko elintarvikevirasto Kiinasta tuotavia valkosipuleja ?

   Kiinahan lienee melko saastunut maa, joten missä niitä valkosipuleja siellä kasvatetaan ja millä kastellaan, ennen tuontia Suomeen ?

  • Anonyymi

   Olen käyttänyt kymmeniä vuosia valkosipulia siten, että murskaan kynnet ja sekoita ne hunajan ja sitruunan kanssa. Nyt eka kerran väri muuttui sini-vihreäksi. Kiitos Teille, jotka rohkaisitte nauttimaan seoksen, vaikka hieman arvelutti.
   Tervetuloa. Arto

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Linnanjuhlat: Tiina Kaukasen asu aivan kauhea lankaviritelmä

   Ja loukkaus arvokkaita juhlia, maata, veteraaneja, Salea ja muita juhlijoita kohtaan. Siis miten joku kehtaa alittaa riman niin pahasti, koska voisi t
   Maailman menoa
   207
   1634
  2. Olet mielenkiintonen ja kiehtova. Erikoinen epänormaali ihminen

   Siksi kiinnostava. Hyvää yötä. Saan kai sanoa ystäväni? Saanhan ?
   Ikävä
   50
   1374
  3. Oho! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki poseeraa sensuellissa pitsiasussa! Some kuumana: "Merenneito"

   Onko tämä sitten Suomineito vai merenneito? Helmi Loukasmäki tuli julkisuuteen Dannyn assistenttina. Nuori nainen on totuttu näkemään somessa varsin
   Kotimaiset julkkisjuorut
   41
   1299
  4. Mikä nyt on

   Ihmisiä katoaa, ruumiita löytyy. Suntista löytynyt ruumis...
   Kokkola
   80
   1218
  5. Nyt mies ryhdistäydytään

   molemmat IRL. Jos molemmilla on tunteita. Ei heitetä niitä roskiin. Hyvää yötä.
   Ikävä
   124
   1175
  6. Haapaveden hiippari

   Jokos sen kylillä pyörivät hiipparin henkilöllisyys on selvinny joka tuijottelee ikkunoista ja tulee yöllä taloihin sisälle?
   Haapavesi
   27
   979
  7. Nyt on irvokas kuva Sannasta

   Sanna Marinille lämmin vastaan­otto Albaniassa suomen itsenäisyyspäivänä https://is.mediadelivery.fi/img/658/c0b897a1f79adf3fb623b0485bdec65f.jpg.web
   Maailman menoa
   253
   910
  8. Ano Turtiaisen kättely huipentaa Linnan juhlat!

   Koska kaikki kansanedustajat on aina kutsuttu Linnan juhlin, siellä tulee pian näkymään myös Ano Turtiaisen mahtava urheilijanvartalo! Ei ole epäilys
   Maailman menoa
   111
   799
  9. Mulle kyllä riittäisi

   🥰 kun ekaksi vaan pitäisit kädestä kiinni 🤝 ja katselisit silmiin. 👀
   Ikävä
   46
   766
  10. Pitäisikö metsänomistajien siirtyä tuottamaan polttopuuta?

   Metsänomistajat saavat tätä nykyä kuitupuusta niin vähäisen hinnan että verrattuna polttopuuhun he tiensivat paremmin. Onhan polttopuulla talvella jo
   Maailman menoa
   67
   692
  Aihe