Kaitafilmin tallennus?

Maarit Koo

Hei!

Onko kellään kokemusta, mikä olisi hyvä keino siirtää vanhat kaitafilmit nykymuotoon, kun kaitafilmikonetta ei ole. Ei olla löydetty, joko mennyt rikki tai palautettu jonnekkin.

Ja nyt olisi helpompi katsoa varmaankin DVD-muodossa. Voisikohan itse kuvata valkokankaalta vai onko parempi viedä jonnekin? Ja se vielä, kun ne ovat vielä "sekaisin" aikajärjestyksestä... ei ole vielä kaikkia saatu katsottua läpi, miten järjestykseen pitäis laittaa.

Siskoni oli ostanut juuri JVC gz-mg77 kovalevyllisen videokameran, pitäisikö kamera ottaa lainaan? Varmaan ääni pitäisi sulkea, ettei kuvaa kaitafilmin hyrinää.... onnistuuko? Vai onko parempia kokemuksia? Meiltä löytyi useita pieniä keloja, pari isoa pussia... materiaalia on siis aika paljon. En tiedä minkä tyyppinen filmi se on, Kodak ja reikä on laidalla.


Ja, löytyisikö oikeastaan mistään "vanhaa" kaitafilmikonetta, vois itse katsoa näitä filmejä omas kotona? Yks kaveri sai vanhalta naapuriltaan lainaksi, sen kone toimi kuin sen oma, oli eri tyyppinen filmi. Olis kiva oma myös hommata...?

9

1422

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ammattilaisella

      On jotku siirtänyt kaitafilmejä DVD muotoon videokameralla kuvaten valkokankaalta, mutta laatu ei ole kummoista.
      On olemassa palveluita tuohnkin hommaan.

      http://www.reelone.fi/

    • työlästä hommaa

      käytettyjä hyviä projektoreita on vähän saatavilla - kysyttyä tavaraa on ja siksi myös arvokkaita. Projektori vaatii huollon, puhdistuksen ja toiminnan tarkastuksen. Lamppu noissa on kallis varaosa ja nopeudensäätöä tai filmityypin valintaa ei ole kaikissa malleissa.

      Kamerassa ja projektorissa täytyy olla manuaalisäätöjä tarpeeksi, jotta kuvasta tulee hyvää. Äänet, leikkeiden järjestelyt ym. voi tehdä tietokoneella, kun kaikki ovat dvd:llä. Editointiohjelma siis ostamaan polttavan dvd:n rinnalle ja niiden käyttö opiskelemaan. Projektori 50-100 euroa (joskus hyviä on myynnissä joitain huuto.netissä: http://tinyurl.com/2burae), editointiohjelma 100euroa. Hyvin aikaa opiskeluun ja testailuun.

      Lopulta tuo on hikistä hommaa, koska vanhat koneet eivät yleensä rullaa yhtähyvin kuin digivehkeet. Jos intoa ja kuntoa riittää, aluksi videokurssille paikkaa varaamaan.

      Tai vie filmit jonnekkin, jossa ovat tehneet tuota samaa ennenkin. Itse siirrätin filmit (kypsyttyäni hommaan) aika edullisesti, että tiesin mitä niissä oli. Myöhemmin osan niistä vielä skannautin.

    • todella

      ,mutta voit kuvaa parantaa jonkin verran ohjelmien avulla, tossa linkki
      http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/VirtualDub_plugien_käyttö_movie_edit_pro_11_plus
      josta näet yhden tavan ja käytännössä esiintyvän valopisteen ongelman. Tuolta löytyy kaitispuolelta, jotain muitakin ohjeita siirtoon.

    • Maarit Koo

      Onko jollakullakin jokin arvio, jos pieniä keloja olisi esim. 100 kpl ja niitä rupeaa siirteleen?
      Ainakin sais tallennettua nykymuotoon, itse vois kenties sitten järjestellä niitä sisältöjä uudestaan, jos filmiliike vain siirrättää, kun ei välttämättä ole isolla määrällä helppo saada "aikajärjestykseen"... mutta sitten tietysti tulee se viitseliäisyys... viitsiikö siirtää ja järjestää sama juttu kuin digikuvissa, parempi kerralla järjestyksessä, sitten pysyy paremmin järjestyksessä kuin "myöhemmin" :)

      Mitä oikeastaan se kustannus tulisi olemaan?

      Varmasti helpointa olisi, jos firma teettää, varmaan silloin myös ei tulisi kaitafilmin suriseva ääni videokameraankaan häiritsevästi.

      • googlella

        http://www.kameratek.fi/kaitafilminsiirto.html sivun mukaan 100 kelaa sisältää n. 350-400minuuttia = n.800 euroa. 2e / kela = 200euroa. Voi mahtuu 7 dvd:lle (1 tunti/levy) = 70 euroa. Yhteensä 1070e.

        http://www.tannerhuollot.fi/digisiirto.html#C7 sivun mukaan 100 pikkukelaa yhteensä 1350e.

        Mutta kysy tarjouksia siirtopaikoista tarkemmin. Ehkä joku tekee pakettitarjousta. Sellaiseen kalliimpaan workprintersiirtoon laitoin itse vain tärkeimmät filmaukset, halvemmat siirrot muualla.


    • Super 8
      • siirtäää

        ei kannata siirtää kaikenlaisia satunnaisia otoksia parhailla tekniikoilla ja laaduilla, rahat menee ja ei siinä isosti viisastu, jos pusikot ovat parhaalla laadulla skannailtu.


    • Höpö.

      Kyllähän nuo helposti siirtyvät ihan videokameralla kuvaamalla. Projektoreita voi koittaa metsästää vaikka huuto.netistä ja jotkut valokuvausliikkeetkin saattavat niitä vuokrata.

      Mutta vinkkeihin:

      Käytännössä olen huomannut, että valkokangasta parempi on ihan tavallinen valkoinen kopiopaperi, A3 kokoa. Se heijastaa aivan tarpeeksi hyvin, mutta siitä jää pois helmiäiskankaan ikävät helmiäiset.

      Älä projisoi kauas, valovoima heikkenee. Eli heijastat kuvan suhteellisen pieneksi (hyvin edellämainitsemaani paperiin sopivaksi.

      Laita kamerasta kaikki automaatit pois päältä, etenkin automaattitarkennus. Se pumppaa aivan turhaan kun se yrittää etsiä tarkennusta.

      Äänistä ei tarvitse välittää, saat ne koneella kuitenkin jälkeenpäin pois. Mutta toki äänen tallennuksen saa useissa kameroissa kytkettyä myös pois.

      Kun alat pyörittelemään niitä vanhoja filmejä projektorissa, huomaat että filmiportti on aina aivan roskainen. Osta valmiiksi purkillinen paineilmaa (löytyy ihan tavallisessa spraypullossa). Sillä on helpoin putsata filmiportti.


      Puuha on tosiaan aikaa vievää. Itse kuvasin aikoinani faijan 60-luvun alun filmejä SuperVHS:lle. Nyt pitäisi siirtää ne uudestaan digille ja sieltä DVD:lle. Kunhan vaan jaksaisi ryhtyä hommaan..

      • kaitis

        Itse filmasin juuri noin, mutta kuvaukset menivät pilalle loppuakohden koska roskaa heijastu filmeihin. Kysynkin; kuinka putsaan filmiportin ja missä kyseinen paikka on projektorissa??


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      424
      2962
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      100
      2286
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      349
      1996
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1903
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1757
    6. 158
      1212
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1207
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      96
      1144
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1052
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      927
    Aihe