Koululaisen puhumattomuus

.................

Muutin tekstistä muutaman kohdan yksityisyyden suojelemiseksi.

Minulla on kouluikäinen tyttö. Hän ei puhu kenellekään muulle kuin omalle perheelleen. Koulussa hänellä ei ole kavereita, koska tytön sanojen mukaan kaikki pitävät häntä outona. Tyttöni on myös hyvin ujo ja arka.

Olemme jutelleet opettajan, kuraattorin ja erityisopettajan kanssa sekä käyneet psykologilla, mutta silti tuntuu, ettei oikein ole saanut selvyyttä asioihin. Koulussa ongelmat ovat niin vaikeita hänelle, että sieltä ehdotettiin HOJKS:in laatimista ja siihen perusteena olisi kielelliset vaikeudet, vaikka siis mitään varsinaisesti ei ole diagnosoitu, mutta tuo puhumattomuus vaikeuttaa hänen koulunkäyntiään ja elämäänsä.

Lapsellani on myös hankaluuksia liikunnassa. En tiedä, johtuuko se ujoudesta, että hänellä on vaikeaa toimia liikuntaryhmässä esim. koulussa, vai voiko taustalla olla jotain motoriikan ongelmia? Hänen on vaikea ottaa palloa kiinni ja muutenkin liikkuminen on sellaista kömpelöä. Tytön on myös vaikeaa tehdä mitään liikesarjoja yms. Vapaa-ajalla hän ei ole halukas liikunnan pariin.
Kävelemään hän oppi ihan ikäistensä tahdissa. Pienenä hänellä oli oma persoonallinen kävelytyylinsä, jota on vaikea selostaa.

Lapseni ei myöskään viihdy isoissa ryhmissä. Esim. tavallinen koululuokka on hänelle aivan liian iso. Häntä ahdistaa kouluun meno. Kerran yhden jutun takia luokassa oli paikalla jotain alle 10 oppilasta ja voin sanoa, että tytössäkin eron kyllä huomasi. Hän viihtyi paljon paremmin koulussa.

Hän eristäytyy joukoissa. Kun meillä oli serkkuja kylässä, niin tyttö kyllä meni touhuamaan mukaan, mutta lopulta toiset leikkivät yhdessä ja meidän tytteli luki sarjakuvia sängyllä. Muulloinkin olen huomannut hänessä tällaisen "tavan", että hän kyllä menee vaikkapa leikkiin mukaan, mutta silti on joukosta eristyksissä.

Koulussa hän ei puhu paljon mitään. Kysyttäessä hän vastaa kyllä lyhyesti ja joskus kysyy jotain jopa oma-aloitteisesti, mutta mitään pitkiä lauseita hän ei puhu. Hän valittaa myös sitä, että kukaan ei kuulemma koskaan ymmärrä hänen puhettaan ja hän saa toistaa kaiken sanomansa aina.
Kotona hän kyllä puhuu, mutta silti jotenkin jopa kotonakin hänen on vaikea ilmaista ajatuksiaan jollain tavalla.

Olemme noilla asiantuntijoilla käyneet, koska puhumisen ongelma haittaa paljon lapseni elämää. Häntä on pidetty varsin arkana ja ujoja ja pelokkaana lapsena, mutta pelkään, että tässä voi olla jotain muutakin taustalla. Onko kenelläkään muulla kokemuksia, ja kun tuo HOJKS-juttu sekoitti pääni, niin voiko tässä olla ihan varsinaisestikin joku kielellinen ongelma taustalla?

6

1979

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiinnostaa tietää

      Miten tytön puhe kehittyi varhaislapsuudessa? Oliko puheen kehitys hidasta tai puhe epäselvää? Oletteko koskaan epäilleet puheen ymmärtämistä?
      Miten tyttö puhuu kotona teidän kanssa? Onko puhe sujuvaa ja normaalia ikätason mukaista?
      Miten aikaisemmin lapsi toimi muiden lasten kanssa?

      Lapsissa on persoonallisuuseroja. Ei kaikkien tarvitse olla sosiaalisia ja viihtyä isossa joukossa. Mukauttamiseen, erityisopetukseen siirtämiseen pitäisi perusteena olla oppimisenvaikeudet ei persoonallisuuden piirteet. Onko lapsellasi lukihäiriö, oppimisen vaikeuksia? Dysfasia ja dysleksia ovat osittain rinnakkaisia, ei välttämättä.

      Itse olen ihan amatööri, kuten suurin osa tällä palstalla. Mutta olen kyllä (oman lapsen vuoksi) lukenut ihan ammattilaisille tarkoitettuja kirjoja ja lapsesi kohdalla tulee mieleeni aika vahvasti epäilys mutismista, valikoivasta puhumattomuudesta.

    • Asperger-pojan äiti

      Tyttärelläsi voi olla esim Aspergerin syndrooma, lievä autismi, joka ilmenee vetäytymisenä, kontaktivaikeuksina ja motorisena kömpelyytenä. As-lapsilla on usein myös kielellisiä vaikeuksia.
      Tytöillä Aspergerin syndrooma on harvinainen, mutta ajatellaan myös, että heidän kohdallaan tapaukset jäävät usein piiloon, kun oireet ovat lievemmät kuin pojilla.

      On myös mahdollista, että tyttärelläsi on dysfasia eli kielellinen hahmotusvaikeus. Siihenkin liittyy usein motoorisia ongelmia.

      Sinuna veisin lapsen neurologisiin tutkimuksiin. Siellä selviää mikä tytärtäsi vaivaa. Pyydä koululääkäriltä lähete.

      HOJKS tarkoittaa henkilökohtaista opetus ja kasvatussuunnitelma, joka laaditaan kaikille erityisoppilaille.

      • voivat jäädä

        piiloon, uskon siihen, että tytöillä on kyllä aspergeria. Itse olen asperger-nainen. Olin kouluaikana todella hiljainen, minua kiusattiin koulussa, pidettiin outona (kuten vieläkin).

        Suosittelen kirjaa Nero, nörtti vai normaali, sitä voi tilata esim. autismiliitosta tai myös kirjastosta sitä saa.

        Ei kannata päästää lasta psykologille tai psykiatrille vaan aspergeria tuntevan neurologin pitäisi tutkia hänet ja tehdä testit.


    • neuvoska

      lastenneurologian puolen tutkimuksissa diagnoosin saamiseksi. Tulee mieleen paljon vaihtoehtoja; hahmotusvaikeudet (joihin viittaa liikunnan vaikeus), oppimisvaikeudet (kielelliset vaikeudet/lukihäiriö), psyykkiset ongelmat (joku ahdistuneisuushäiriö), tarkkaavaisuusongelmat (joihin usein liittyy hahmotuksen ja oppimisen vaikeuksia)...

      Ehdottomasti kannattaa käyttää monialaisissa tutkimuksissa kokonaiskuvan saamiseksi. Et kerro, mitä esim. psykologi on tutkinut? Onko hän vain paneutunut puhumattomuuteen (mutismiin) vai onko tehnyt kattavan testauksen eri taitojen kartoittamiseksi? Tiedetäänkö, onko lapsen kielellisten vaikeuksien taustalla esim. kuulomuisti-, puheenymmärtämis- tai käsitteiden omaksumisen ongelmia? Onko lapsella matematiikassa vaikeuksia esim. ymmärtää lukusuoraa (lukujen suuruuksia) tai ymmärtää laskutoimituksia?

      Oppimisvaikeudet voivat aiheuttaa kovaa psyykkistä stressiä ja ahdistusta, kun lapsi jatkuvasti kokee ettei selviä, eikä mahdollisesti oikein hahmota ja hallitse ympäristöään. Mahdollista on myös että taustalta löytyy joku sosiaalisia ongelmia selittävä diagnoosi, esim. tuo asperger tai joku muu.

      Kunnassa eivät siksikään mielellään lähetä keskussairaalatason/yliopistosairaalatason tutkimuksiin, koska sellainen tutkimuspaketti on aika kallis kunnalle, mutta vaadi että kunnollinen diagnoosi on oltava ennen kuin toimenpiteisiin kannattaa ruveta! Se vasta kallista on että hoidellaan summassa. Voihan olla että lapsi tarvitsee toiminta-/puheterapiaa.

      Ja vielä sanoisin, että sinä tunnet lapsesi ja osaat kuvata hänen erityisominaisuuksiaan hyvin. Muista silti tukea häntä myös tavallisena, rakkaana lapsena. Joskus tuntuu että niin helpottavaa kuin lapsellekin on kuulla, että outoudelle on lääketieteellinen selitys, tarvitsee lasta myös suojella liialta tiedolta; siltä mitä kaikkea hän ei osaa, ja muistuttaa, että luokassa on monia muita, joille samat asiat ovat vaikeita.

    • aineenope

      Opettajan näkökulmasta sanoisin, että ryhdy pitämään lapsesi puolia. Olen opettanut valikoivaa mutistia tavallisessa yläkoulussa ja voin sanoa, että sydäntä särki hänen puolestaan. Suuret ryhmät, vaihtuvat opettajat ja käytävillä vellova nuorisolauma ei ole se, mitä tuollaisten ongelmien kanssa painiva lapsi kaipaa. Kyseinen oppilas ei pystynyt puhumaan edes opettajille! Minkälaista se mahtoi hänelle olla:(

      Ongelmia ja "outouksia" tuntuu olevan niin paljon, että vaikeuksien taustalla ilmeisesti on jokin neurologinen poikkeavuus. Ensimmäinen askel on järjestää tyttö kattaviin tutkimuksiin.

      Toivottavasti tytölle järjestyy mahdollisen diagnoosin jälkeen pienryhmäpaikka. Rauhallisemmassa ja turvallisemmassa ympäristössä hänen vahvuutensa tulevat paremmin esiin ja hän voi rauhassa opetella esimerkiksi sosiaalisuutta.

      Monesti tutkimukset, diagnoosit ja toimenpiteet kuitenkin edellyttävät toimia vanhemmilta!

    • 1243

      ...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      205
      8317
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4708
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2270
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2158
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1955
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1845
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1756
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1653
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1458
    Aihe