Käännöksistä

robbaaja

Täällä on joskus ollut juttua käännöksistä ja niiden laadusta. Päätin aloittaa tämän keskustelun uudelleen, koska se on aina yhtä ajankohtainen.

Näin ihan ensimmäiseksi totean, että luen itse fantasiaa vain ja ainoastaan alkuperäiskielellä. Lopetin suomennosten lukemisen noin 10 vuotta sitten, kun en pitänyt käännöksistä. Suosittelenkin kaikille, että luette fantasiaa vain ja ainoastaan alkuperäiskielellä, jos kielitaitoa on riittävästi.

Olen jo jonkin ihmetellyt mm. näitä asioita:

- Miksi Terry Brooksin Shannara-kirjoista on käännetty suomeksi vain toinen sarja eli The Heritage of Shannara? Kukaan täysjärkinen ei mielestäni aloita lukemaan Shannara-sarjaa toisesta sarjasta, koska kirjojen tapahtumia ei ymmärrä täydellisesti, ellei ole lukenut ensimmäistä sarjaa.

- Miksi ihmeessä suomentajilla on into kääntää paikannimiä ja henkilöiden nimiä väärin?

- Miksi Raymond E. Feistin sarjalle on tehty samalla tavalla kuin Terry Brooksin sarjalle? (Feistin sarjasta on jätetty kääntämättä The Riftwar Saga ja kaksi ns. Midkemia-kirjaa eli Prince of Blood and The King's Buccaneer.)

6

429

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • just a man of science

      Et ole ainoa, joka on ihmetellyt näitä juttuja.

      Epäilen, että Brooksin ja Feistin käännösten taustalla on se, että kustantamo on ottanut menestyneimmän sarjan ja päättänyt kääntää vain sen, mikä on minusta väärin.

      Onneksi osaan englantia, joten olen voinut lukea kaikki kirjat.

    • The Rat

      Käännöskuningas lienee Brinin Tähtisumu täyttyy. Kustantaja ilmeisesti päätti että vain trilogian keskimmäinen osa myy tarpeeksi...

      Sinänsä kyllä hyvä kirja. Enkä ole ihan varma haluanko niitä kahta muuta lukeakaan, pitäisi hommata sitten koko trilogia englanniksi (on kyllä tuo Uplift aika suosittu maailmalla, ilmeisesti 3 3 kirjaa).

      Mutta pääsääntöisesti kustantaja suomentaa joko myyvää tai hyvää kirjallisuutta. Kaikkeen ei vain ole rahaa näin pienellä kielialueella, joten valikointia tapahtuu... Ja sarjan suomentaminen voidaan toki jättää keskenkin, jos lukijoita ei ole tarpeeksi (sääli ettei jätetä jos lukijoita on tarpeeksi). :(

      Kyllä, tietysti, kirjat tulisi aina lukea lähtökohtaisesti alkukielellä. Kuitenkin useistakin syistä tulee luettua käännöskirjoja silloin tällöin (esim. lahjat). Tämän tapahtuessa pyrin lukemaan koko mahdolllisen sarjan samalla kielellä, juuri johtuen nimien kääntämisestä.

      Nimiä taas käännetään tai ei. Yleensä voitaisiin sanoa, että olisi hyvä kääntää alkukieliset nimet (esim. englanninkielisessä tekstissä voisi kääntää yleiset englantilaiset nimet (george = yrjö) ja toisaalta englanninkielestä johtuvat nimet (snapes = kalkaros) - jonkinlainen looginen linja olisi kuitenkin valittava, eli joko kääntää kaikki tai sitten ei mitään (ilman hyvää syytä)). Oliko tarpeeksi pitkä sulkuhässäkkä?

      Eipä muuta, Timppa Pasilasta lopettelee tähän.

      • robbaaja

        Nuo Potterin naurettavan heikot käännökset taitavat olla jo klassikkoesimerkkejä siitä miten nimiä ei pidä kääntää suomeksi. Aika monet ovat haukkuneet niiden käännökset.

        En ole itse lukenut Pottereista kuin ekan osan, koska en pahemmin välitä niistä kirjoista (ne ovat niin huonoja ja lapsellisia, ettei niitä voi lukea - ne sopivat vain lapsille, koska ne ovat hyvää lastenkirjallisuutta). Pysyttelen aikuisten fantasiassa, jotta ei tule pettymyksiä.


    • chibiusa

      jos jonkun fantasiakirjan alkuperäiskieli on semmoinen jota et ymmärrä olenkaan, niin mitä teet silloin. jätät lukematta koska et ymmärrä kyseistä kieltä vai alistut kohtaloosi ja luet suomen kiellellä kyseisen kirjan jos on suomeksi saadavilla.

      • miia65

        70-luvun kuolevassa kyläkoulussa ei kyllä enkkua pahemmin oppinut. Ja sattui sellaiset opet vielä yläasteellakin että joku näki painajaisunia vielä vuosia jälkenpäinkin.
        Ihme kyllä nelikymppisenä netissä roikkuessa alkoi jotakin ymmärtää ja neljäs Potteri sitten piti saadakin heti uutena.
        Sen kahlaaminen oli aika työlästä, mutta niin palkitsevaa: päästä nyt loppuun asti. Nyt luen jo muutakin fantasiaa, mutta esim Abhorsen onnistui vain sen takia että pari ensimmäistä osaa oli lukenut suomeksi. Eli maailma oli jo tuttua.

        Eli siitä vaan rohkeasti välittämättä siitä että alussa on outoja käsitteitä, kyllä ne viimeistään kolmannen kerran vastaan tullessa ymmärtää asiayhteidestä.
        -älä turhaan käytä sanakirjaa, se hidastaa. Jos välistä jääkin joku lause ymmärtämättä, eteenpäin vaan porskuttaen, kyllä juonessa pysyy. Ja yllättäen huomaatkin ymmärtäväsi
        -parin ensimmäisen sivun jälkeen huomaat että et enää yritä suomentaa mielessäsi tekstiä :D


      • robbaaja

        Mulla on kylmä linja... Jää lukematta, jos alkuperäiskieltä ei ymmärrä. Olen pettynyt niin pahasti käännöksiin, etten enää koske niihin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      198
      4666
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      274
      2750
    3. 134
      1707
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1401
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      203
      1357
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1124
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1077
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1057
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1051
    Aihe