VILLAKOIRAN ulkoilutus

ariella

Hei te kaikki villakoiran omistajat! Olen hankkimassa joko kääpiö- tai toyvillistä. Pohdin vain, että miten hyvän lenkkitoverin esim. toyvillakoirasta saisi? Tykkään käydä 5-6km hölkkälenkillä pari kolme kertaa viikossa, joten miten pikkuinen selviäisi mukana?

10

733

Vastaukset

 • Kyllähän villakoirat ovat hyvin liikunnallisia, mutta ei toyvillakoirasta kuitenkaan hölkkäkaveriksi ihan ole. Toyt jäävät kooltaan jopa alle 3kg ja säkäkorkeudeltaan alle 28cm, jolloin juokseminen noinkin pitkää matkaa on sille liian vaativaa. Kyllä toyn kanssa voi ihan reipasta tahtia kävellä jopa 10 km hyvillä säillä. Sateet, tuulet ja pakkanen vaativat toyn pukemista sään mukaan, pakkasella jopa toppahaalariin. Itse harrastan toyn kanssa agilitya ja lyhyitä matkoja se juokseekin tosi vauhdikkaasti. Lenkillä juoksen sen kanssa muutaman sata metriä ja sitten edetään taas kävellen. Juoksukaveriksi parhaiten käy keskikokoinen villakoira, ja ehkä myös kääpiövillakoira, itselläni on keskikokoinen.

  • Itselläni on kolme villakoiraa. Keskikokoinen, kääpiö ja toy.

   Lenkkikaveriksi toy ei ole se parhain. Itse en uskolla edes juosta sen kanssa, sillä olisi kohtalokasta jos se äkisti pysähtyisikin tai juoksisi alle. Siinä kävisi huonosti jos juoksisi koiran päälle, jättäen sen jalkoihinsa. Pitkiä matkoja se jaksaa kävellä. Kymmenen kilometriä ei ole sille matka eikä mikään. Sen jälkeen keikkuu vielä kotona.

   Kääpiö (meillä säkä 32cm) Soveltuu jo vähän paremmin hölkkäyskaveriksi. Sekin tosin on pikkuruinen. Tarvitsee talvisin vaatetta usein. Oma kääpiöni on laiskanpuoleisempi, ei ole jostain syystä koskaan ollut kovin halukas lähtemään lenkille.

   Keskikokoinen (43cm) On mitä mainioin hölkkäkaveri. Ei tarvitse pelätä enää, että sen runnoo alleen vahingossa jostain syystä. Jaksaa touhuta ja pysyy menossa mukana. Ei myöskään ole niin herkkä palemaan, tosin niissäkin on myös yksilöllisiä eroja.

   Suosittelen sinulle keskikokoista villakoiraa ennemmin. Tai ainakin kääpiö, en suosittele toyta.


 • Kasvattajalta saatu neuvo: toylle sopiva lenkki on 3-4km, maksimissaan 5km. Kyllähän meidän toy pidemmällkin jaksaa ja välillä on tullut käveltyäkin. Rajotan lenkkeilyä sen vertaa että teen päivässä yhden pidemmän lenkin ja muut 3 kertaa ovat 1-2km. Ja en nyt ihan joka päivä sitä pitkää lenkkiä tee vaan tyydyn vähän vähempään, että koira saa välillä lepopäivän. Niinä päivinä voi laittaa vaikka kongiin tekemistä=) Lenkkikaveriksi sopii minunkin mielestäni ennemmin keskari. Ja olen huomannut myös että monet ihmiset tulevat kauhistelemaan jos näkevät minut enemmän kun 3km päässä kotiovelta=)

 • Meillä kääpiövillakoira, 1v, joka jaksaa n.8 km, kunnes alkaa väsyttää. uskon, että toy jaksaa vähintään 5 km. eli kyllä saisit hyvän hölkkäkaverin :)

 • Meillä keskari ja vedetään pyörän kanssa 30-50km lenkkejä ja vielä touhuta.

  • Ihan vaivauduit valheitasi kirjoittamaan?
   Eikö kotona ole tavoille opetettu, ja kannustettu rehellisyyteen?

   Varmasti löydät kaltaistasi seuraa muilta palstoilta, hus hus....


 • Meillä kääpiövillakoira, uros, 14 vuotta vanha. Uutena nuorukaisena jaksoi vaikka 10 km kävelyä ja juoksi kovaa. Nyt kun ikää on tullut, ei enää vointia ole. Talvella usein haluaa kotiin kun sai tarpeensa tehtyä eli ohjailee omistajaa kotiinpäin. Voi olla toki kylmäkin. Kesällä, viimeksi vielä hyvin jaksoi kävellä 3-4 km ja enemmänkin, mutta oli aika kömpelöä kävelyä.

  Nytkin kävelee kömpelösti, ja samaan lenkkiin menee enemmän aikaa, kuin vuosia sitten.

  Selittyy iällä ja on jo eläkeläinen. Ruokaa syö vähän, joten ei tule ko. koirat kalliiksi. Mutta ruokin hyvin, ettei nälässä ole. Kävelyn päätteeksi saa aina herkkuja.

 • Ap mikset osta suoraan rukkasta? Voisit käydä kävelyillä vetäen rukkasta perässäsi.

 • Itselläni on chiuaha, joka mielellään tekee n. 10 km:n lenkin pari kertaa päivässä jja joka päivä, paitsi tuulella ja sateella se on puettava lämpimästi.

 • Villakoiramme teki parhaina aikoina 5-10 km lenkkejä. Viime vuonna huomasi jo, että koko ajan samaan kilometriin meni enemmän aikaa, koira toki oli silloin 12 vuotta ja olisi nyt täyttänyt 13 - mutta piti lopettaa ennen juhlia kärsimykseen. Onneksi tehtiin kivuttomasti piikkiin!

  Syyksi paljastui lumpion sijoiltaan meno (lähes) etummaisessa jalassa ja tästä syystä koira kaatuili kävellessä maahan. Lisäksi ei voinut enää hypätä ja teki kipeää. Vinkui alas hyppäämistä että omistaja tulisi laskemaan. Portaita alas ei enää mennyt. Ulos hitaasti ja ontuen.

  Lopulta piti laittaa piikkii kun oli eläinlääkärin mukaan selässä tyrä, silmässä kaihea jolla huono näkö selittyi, ja kuurokin oli ja korvissa tulehdus. Koira piti lopettaa, koska oli myös sydänvikaa alkanut olemaan, eli todella kuuluva sivuääni. Ennen nukutusta oli ruokahaluton ja laihtunut!

  Lenkit oli korkeintaan 700 metrin pituisia viime aikoina, ja aina halusi kotiin, kotona lähinnä nukkui! Onneksi nukahti omistajan syliin, oli helpottunut, kun kivut lakkasi ja pääsi lepäämään!

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  245
  3752
 2. En ymmärrä holokaustin kieltäjiä?

  Aivan sama kuin kieltäisi ettei 2 maailmansotaa ole ollutkaan. Onko heillä pimeä alue tuolta osin vai onko se tahallista kieltämistä. Jos myöntäisi se
  Maailman menoa
  65
  590
 3. Tunsiko joku HA n ja missä oli töissä

  Myllymäen kaupunginosa liittyi surulliseen kaupunginosien joukkoon missä on tapahtunut kantasuomalaisten murha laittoman maahanmuuttajan toimesta. Pää
  Hämeenlinna
  40
  482