Niin, kun olen kuullut että ruuan paistaminen paistinpannulla ei ole oikein suotavaa kovin usein. Onko tässä nyt kyse siitä, että kun siihen laitetaan sitä rasvaa mukaan, ettei ruoka palaisi? Vai tuleeko siitä paistamisesta jotain myrkkyä tai muuta. Itse laitan rypsiöljyä hieman paistinpannulla ja lämmitän sitten ruuan siinä..onko tämä muka epäterveellisempää kuin esim. uunissa uunivuoassa lämmittäminen?
paistinpannulla ruuan paistaminen
11
4493
Vastaukset
- stabiileja rasvoja
Paistamiseen kannattaa käyttää rasvoja, jotka eivät pilaannu kuumuudessa. Parhaita ovat kookosrasva, naudan rasva ja sian rasva. Voi käy mataliin lämpöihin. Kasviöljyt ovat kaikkein epästabiileimpia, yleensä pilaantuneita jo pullossa. Liika käristys ei ole hyväksi millekään ruoka-aineelle.
- Miten se menikään?
Annoitpa terveellisiä vinkkejä! Kookosrasvassa ei ole pisaraakaan hyvää rasvaa, vaan se on kokonaan epäterveellistä kovaa rasvaa, jota tulisi välttää.
Nimenomaan kasviöljyjä tulisi käyttää, koska niissä on elintärkeitä rasvahappoja. Täytyy vain pitää lämpötila tarpeeksi alhaisena, ettei rasva pala. Esim. oliiviöljy kestää korkeintaan vain 180 astetta. Rypsiöljy on paistamisessa parempi.
Paistaminen ei siis ole epäterveellistä, jos käyttää laadukkaita kasviöljyjä ja matalia lämpötiloja.
Jotkut vihannekset on jopa parempi kevyesti paistaa kuin esim. keittää. Otetaan vaikkapa kukkakaali. Se sisältää paljon vesiliukoista C-vitamiinia. Jos sen keittää vedessä, vitamiineista liukenee suuri osa veteen. Siksi kukkakaali on parempi kevyesti paistaa, jolloin vitamiinit ei mene hukkaan.
Olen lukenut, että jotkut pannut, jos niitä kuumentaa tyhjillään tai lähes tyhjänä todella korekisiin lämpötiloihin, alkavat erittää myrkkyjä. Senkin tähden kasviöljyjen käyttö on suositeltavaa: ei tule vahingossakaan kuumennettua pannua liikaa! - pitää...
Noin yksinkertaistettuna tuo homma ei voi pitää paikkaansa. Esim. Etelä-Euroopassa paistetaan lähes kaikki oliiviöljyllä ja siellä löytyy maailman terveintä väestöä, esim. Kreetalta, jossa kaikki suorastaan ui kasvisöljyssä.
- voivoit
Miten se menikään? kirjoitti:
Annoitpa terveellisiä vinkkejä! Kookosrasvassa ei ole pisaraakaan hyvää rasvaa, vaan se on kokonaan epäterveellistä kovaa rasvaa, jota tulisi välttää.
Nimenomaan kasviöljyjä tulisi käyttää, koska niissä on elintärkeitä rasvahappoja. Täytyy vain pitää lämpötila tarpeeksi alhaisena, ettei rasva pala. Esim. oliiviöljy kestää korkeintaan vain 180 astetta. Rypsiöljy on paistamisessa parempi.
Paistaminen ei siis ole epäterveellistä, jos käyttää laadukkaita kasviöljyjä ja matalia lämpötiloja.
Jotkut vihannekset on jopa parempi kevyesti paistaa kuin esim. keittää. Otetaan vaikkapa kukkakaali. Se sisältää paljon vesiliukoista C-vitamiinia. Jos sen keittää vedessä, vitamiineista liukenee suuri osa veteen. Siksi kukkakaali on parempi kevyesti paistaa, jolloin vitamiinit ei mene hukkaan.
Olen lukenut, että jotkut pannut, jos niitä kuumentaa tyhjillään tai lähes tyhjänä todella korekisiin lämpötiloihin, alkavat erittää myrkkyjä. Senkin tähden kasviöljyjen käyttö on suositeltavaa: ei tule vahingossakaan kuumennettua pannua liikaa!Kannattaa käyttää vain voita.
- ylilämpöinen härra
Nimenomaan korkeissa lämpötiloissa äkisti pannulla kypsennetty ruoka on terveysriski.
Noin valmistettuun ruokaan tulee karsinogeenejä, syöpää kehittäviä tekijöitä.
Lempeä haudutus on hyvä vatsalle ja valmistettavalle ruualle. - paistaa..
Terveydelle vaarallisia aineita syntyy kun paistetaan (käristetäään) liian kuumalla lämpötilalla siihen sopimattomia rasvoja. Hieman miedommilla lämpötiloilla mitään ongelmaa ei ole.
- öljy,-,.,.
on kaikkein terveellisintä ja parasta pannulle...sanokaa mitä sanotte...
- näin on
öljy,-,.,. kirjoitti:
on kaikkein terveellisintä ja parasta pannulle...sanokaa mitä sanotte...
Rypsiöljy pesee oliviöljyn..
- valurautaa
"..Suikaleet mitä pannusta lähtee niin kyllähän ne sitten helposti jonkun pihvistä löytyy.."
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/1673 - rypsiöljy
Uuniruoka on toki terveellisempää kuin pannulla paistettu, siinä ei tarvitse käyttää rasvaa niin paljoa kuin pannulla paistettaessa.
Olet valinnut oikein, pannulla paistettaessa rypsiöljy on hyvää - parempaa kuin oliiliöljy, joka ei kestä korkeita lämpötiloja. Oliiviöljy sopii paremmin salaatteihin.
Käytä teflonpannua, se ei tarvitse paljoa rasvaa. Valurautapannusta tosin luikenee ruokaan jonkin verran rautaa, mutta sitä saa muualtakin. - Anonyymi
Hyviä pointteja täällä paistinpannuista! Moni on maininnut valuraudan ja teflonin, mutta myös hiiliteräspannut ovat kiinnostavia niiden ominaisuuksien vuoksi. Olen huomannut, että hiiliteräspannut vaativat alkuun sisäänajoa, mutta kun niistä pitää huolta, niissä on loistava tarttumaton pinta ja ne kestävät vuosia. Jos kiinnostaa oppia erilaisista paistotekniikoista ja siitä, miten eri pannut vaikuttavat ruoanlaittoon, tässä on hyvä yhteenveto aiheesta https://minasydankoti.fi/paistinpannujen-kaytto-ja-tekniikat/
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 2139203
En löydä sinua
En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k265978- 1024858
- 584823
- 853945
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.743473- 583437
Ne oli ne hymyt
Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä262926Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv582882- 432691