Paluumuuttajien tausta

paluumuuttajien lapsi

Suomesta on muuttanut porukkaa useaan otteeseen ulkomaille. Uskoakseni nämä erilaiset kokemukset paluumuutosta on helposti selitettävissä juuri tuolla faktalla. 50-, 60- ja 70-luvuilla muutettiin sankoin joukoin Ruotsiin. Muuttajat olivat kouluttamattomia duunareita, jotka työllistyivät Ruotsiin paremmilla palkoilla/työehdoilla. Toisen ryhmän muodostavat 80-, 90- ja 2000 -luvulla ulkomaille muuttaneet suomalaiset, jotka edustavat ihan eri sukupolvea; heillä on kielitaitoa ja koulutusta ja Suomi oli tuolloin jo huomattavasti vauraampi kuin heidän vanhempiensa aikana.

Paluumuuttajat ovat siis lähtökohtaisesti erilainen joukko. Kielitaitoa, työkokemusta ja ehkäpä koulutustakin ulkomailla kerännyt kolmekymppinen paluumuuttaja on eri asemassa Suomessa kuin viisikymppinen, kouluttamaton duunari, joka lähestyy lujaa vauhtia eläkeikää ja tehnyt koko työuransa vieraassa maassa.

Suomi on muuttunut 90-luvulla monella tapaa ja yksi merkittävimmistä muutoksista on uusliberalistisen ajattelun massiivinen vyörytys, joka näkyy erityisesti koventuneena arvomaailmana, minkä Ruotsista palanneet suomalaiset ovat panneet merkille. Suomalaiset eivät ole enää tasavertaisia, vaan heitä arvioidaan kylmästi irtisaatavan taloudellisen hyödyn mukaan; Ruotsista Suomeen muuttanut kouluttamaton, koti-ikävää poteva keski-ikäinen ei ole houkutteleva "kohde" pelkkiä voittoja hamuavalle suomalaiselle hallinnolle. Sen sijaan kolmekymppinen Nokian DI, joka tuo pitkäksi venähtäneeltä ulkomaankomennukselta kakaroita ja vielä korkeastikoulutetun ulkomaalaisen puolisonsa, onkin sitten ihan toinen juttu. Suomi on tässä nettosaaja; tulee uusia veronmaksajia ja saadaan valmiiksi koulutettua työvoimaa. Viranomaiset tekevät kaikkensa pitääkseen nämä ihmiset Suomessa. Sen sijaan eläkeikää lähestyvä kouluttamaton "ulkomaalainen" tipahtaa mitä luultavammin ensin työttömäksi, sitten sossun luukulle asioimaan somalien kanssa ja saa lopulta samanlaista kohtelua osakseen suomalaisilta kuten somalit.

Täällä on myös puhuttu nk. "kaksoisverotuksesta" tai sairasvakutuusmaksujen perimisestä toisesta maasta saatavista eläketuloista, mikä on vastoin EU:n direktiivejä. Muistan tästä joskus puhuneeni erään suomalaisen tuttavani kanssa, joka on erikoistunut julkishallintoon ja -lakiin. Hän puuskahti vastaukseksi, että sietääkin periä niiltä maksun siitä, kun tulevat tänne kuolemaan! Eihän niiden hoidosta synny muuta kuin valtavia kuluja ja Ruotsi on saanut kaiken hyödyn! Pysykööt poissa! Tämä vastaus valottanee varsin hyvin Nyky-Suomessa vallitsevaa hyytävää asenneilmastoa.

8

2291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Paluumuuttaja, joka perui

      Totta puhut.
      Ajattelin jokin aika sitten muuttaa takaisin, mutta olen perunut nyt sen ajatuksen. Suomi ei ole enää se avosylin lapsensa vastaanottava äitihahmo.
      Unohdit kuitenkin erään ryhmän - nimittäin ne, jotka menevät naimisiin ulkolaisen kanssa ja siksi muuttavat toiseen maahan. Niin. - Mutta entä kun tulee ero, puoliso kuolee? Olisi kiva saada palautetta myös tälläisestä!
      Entä lapset? Miten moni ulkomaille muuttavien lapsista oikein tulee Suomeen?

      • Pre Kaarina

        Jouduin paluumuuttamaan väkisin Yhdysvalloista koska ulkomaalaisen puolison kanssa tuli ero. En olisi halunnut muuttaa takaisin.
        Helpointa muutto olisi henkisesti jos se tapahtuisi vapaaehtoisesti.


      • Jatko?
        Pre Kaarina kirjoitti:

        Jouduin paluumuuttamaan väkisin Yhdysvalloista koska ulkomaalaisen puolison kanssa tuli ero. En olisi halunnut muuttaa takaisin.
        Helpointa muutto olisi henkisesti jos se tapahtuisi vapaaehtoisesti.

        Miten sinulle sitten kävi? Sopeuduitko hyvin Suomeen? Entä lapset, jos on? On varmaan suuri muutos tulla Yhdysvalloista takaisin.


    • Pre Kaarina

      Suomen historia niin kuin sitä sinulle ei koskaan kerrottu:

      Lahtarin orjina olleet työläiset innostuivat itsenäistymisestä niin, että päättivät itsenäistyä myös lahtareista. Lahtarit kansanmurhaaja Mannerheimin johdolla aloittivatkin työläisten ennennäkemättömän murhaamisen joka loppui vissiin siihen, että lahtari sai huudella komentojaan tyhjille tehdashalleille kun työläiset olivat vankileirillä tai paenneet Venäjälle.

      Suomeen ei saatu diktaattoria Saksasta ja Venäjän diktaattori oli tapettu ja lopulta lahtarin oli pakko tehdä väliaikaisia myönnytyksiä työläisille ja köyhälistölle.

      Seuraava innostus oli Adolf Hitler, olihan hn oppinut lahtareilta mallin omiin keskitysleireihinsä. Suomalainen brändituote menestyy maailmalla! Puolueet kuitenkin kinasivat keskenään aatun kansallismielisten oppien omaksumisessa eikä mitään muuta saatu aikaan kuin nyrkin punomista Neuvostoliiton suuntaan sekä pari ammuttua Neuvostoliiton vakoojakonetta. Mainilan laukausten jälkeen tällaisetkin asiat sopivasti unohdettiin. Melkein kuin tilaustyönä hoidettu ihan niin kuin Bin Laden ja WTC.

      No, sitten taas tapettiin suomalaisia työläisiä ja köyhiä joita oli päässyt vahingossa syntymään pitkin Venäjän kankaita ihan kuin vastapuolikin oli ammuttanut sinne paenneet suomalaiset joukkohautoihinsa.

      Sodan jälkeen oli taas tehdashallit tyhjinä ja lahtarin oli pakko olla nöyrä. Tosin sellaiset, joista ei töihin ollut, kuten loukkaantuneet veteraanit, joutuivat roskalaatikoihin. Tuolloin ei biojäteastioita tunnettu. Yksikin nuori sanoi pelkäävänsä roskien vientiä kun siellä kuitenkin olisi kaukopartiomies kuolleena makaamassa roskiksessa. Siihen äiti oli halveksuen sanonut niiden olleen vain puiden takana viisi vuotta lusmuilleita pelkureita. Tämä siis porvarien asenne juuri sodan jälkeen.

      Kansanmurhaaja, pyöveli Mannerheimistä tehtiin kansallissankari. Sen patsas ja sille nimetty katu on yhä helsingissä. Siellä on myös ulkomainen diktaattori Aleksanteri patsaineen. Venäläiset tulevat tänne kuvaamaan omaa diktaattoriaan. Heidän maassaan diktattorien kuvat on jo kaadettu.

      Nykypäivän Suomessa alin palkka on 36 senttiä tunti, katso sosiaalisen yrityksen työehtosopimus, ellet usko. Muutkin palkat ovat nimellisiä ja "oikeidenkin" palkkojen kanssa huijataan. Ihmisoikeuksissa Suomi saa punakynää jatkuvasti Euroopassa.

      Suomi on kehitysmaa ja tulee aina olemaan.

      Suomessa menestyksekkäin innovaatio on keskitysleirien jälkeen ollut Veikko Hurstin laupeudentyön leipäjonot. Ne nimittäin kasvavat vuosi vuodelta.

      • hula palo

        On sulla jutut .oletko käynyt Tamperetta kauempana koskaan?Mannerheim,Paasikivi ja Kekkonen pelastivat Suomelle itsenäisyyden .Tämä on hyvä maa ,sen huomaa kun kiertää mailmaa työ hommissa muuallakin kuin SUOMESSA ,sitten mitä tulee ihmisiin jotka ovat lähteneet työn perässä ulkomaille ,täytyy sanoa sääli Suomi on menettänyt osan parhaimmasta ja ahkerimmasta sekä koulutetusta työvoimasta.


    • Vatskara

      Kun lapsi joutuu muuttamaan uuteen maahan, se ei oo välttämättä kauhean helppoa hänellekään. On ikävä jättää ystävät, joita ei nää pitkään aikaan. Toki kirjeenvaihto helpottaa hiukan oloa, mutta kuitenkin. Jos on tykännyt asua jossain maassa, se voi olla vaikea luopua paikasta.
      Uudessa maassa saattaa olla erilainen tapa kohdella ihmisiä ja siihen oppiminen voi viedä aikaa. Esim. jossakin halataan paljon ihmisiä ja jossakin maassa sitä ei harrasteta. Jossakin kulttuurissa saatetaan olla kovempia kuin toisessa.

    • "lomalla vaan"

      Olen eläkeläinen ja saisin sen eläkkeen kyllä suomeenkin, mutta aion pitää itseni kirjoilla ruotsissa ihan piruillessani vaan. Suomi ei nimittäin välittänyt minusta ja monista muista silloin 60 - 70-luvun vaihteessa. Ruotsissa oli töitä. Nyt saan ruotsalaista elökettä, mutta asun suomessa mahdollisimman kauan. Käyn ruotsissa ainoastaan lain vaatiman ajan, että saan ajella ruotsin rekkarissa olevalla uudella mersullani suomessa oloni ajan.
      Sitten toinen kiva juttu. Suomi joutuu kustantamaan, (pohjoismaisen yhteissopimuksen mukaan), mahdolliset terveyspalvelujen kulut. Saan näin "kostaa" maalle, joka ei välittänyt kansalaisistaan. Veroni maksan tietenkin ruotsiin.

      • ja eläkeläinen?

        No jo on ihmeasenne "kypsällä" eläkeläisellä!
        Ai että on tarvetta vielä "kostaa". Etkö tuohon ikään mennessä ole vielä kehittynyt korkeammalle tasolle? Vielä ilkeät rehennellä, olisit edes hiljaa. Minäkin asun Ruotsissa, mutta en ole onneksi noin röyhkeä ajatuksiltani. Minä mieluummin ajattelen, että aina Suomeen päin etua mieluummin. Kai sitä itselläkin oli syynsä kun tuli tänne, mutta noin kyyniseksi en tosiaan halua tulla! Myös tuo asenne on outo, että "ei välittänyt" - just nykyistä erään liiton piirissä esiintyvää ajatuskantaa. Kieriskellään itsesäälissä. Samoista lähtökohdista muutkin ponnistivat ja pärjäsivät - ja eivät katkeroituneet ja ruvenneet "kostamaan". No omapa on asiasi, mutta sääliksi käy noin pieni sydän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      641
      20217
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      103
      16975
    3. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      395
      9581
    4. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      102
      7525
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      20
      5202
    6. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      224
      4480
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      133
      2417
    8. Mitä hänellä oli päällään kun viimeksi näit hänet?

      Avoimia vastauksia saa kirjoitella... Ehkä joku saattaa tunnistaa itsensä kommenttien joukosta :)
      Ikävä
      62
      1545
    9. Meidän tarinako on ohi?

      Ootko niin päättänyt?
      Ikävä
      115
      1500
    10. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      41
      1317
    Aihe