energiajäte??

mitä on energiajäte?Kerätään oransseihin laatikoihin, mutta mihin sitä käytetään?Poltetaanko se? Mitä sinne voi laittaa?
Ilmianna
Jaa

2 VastaustaEnergiajäte on kaikki polttokelpoinen yhdyskuntajäte jonka sisältämä energia voidaan hyödyntää polttamalla lämpövoimalassa (1100-astetta), siitä saadaan sähköä ja lämpöä.
Useimmat muovit ja sellaiset paperit ja pahvit, jotka eivät sovellu pahvinkeräykseen. Energiajätteessä ei saa olla esim: ongelmajätteitä,metallia,lasia ym.

Palaessa syntyy myrkyllisiä savukaasuja,jos olet epävarma mitä laitat energiajätteeseen tai sen laadusta,useimmiten on siinä iso tarra oranssinvärisessä jäteastiassa,mitä siihen astiaan saa laittaa.

Älä kuitenkaan polta muovia takassa,saunanpesässä,tai nuotiolla. Poltettaessa muodostuu myrkyllisiä savukaasuja,jotka kehittävät mm syöpää.

Energiajätteen keräykseen kelpaavat:

-muovipullot
- astiat-esineet
- paperit,kartongit, ja pahvit,jotka eivät sovellu normaaliin kierrätykseen.

- muovipussit,-kassit ja kelmut
- muovikannet ja korkit
-kartonkitölkit ja muut nestepakkaukset
- styroxalustat ja kotelot
-pienehköt puutavarat,esim appelsiini tai omenalaatikot,ATK-LEVYKKEET.

ENERGIAJÄTTEEN KERÄYKSEEN EIVÄT KELPAA:

PVC-muovit (muovitunnus on 03)
mm.muoviputket,letkut,sähköjohdot,lattiapäällysteet,sadetakit,kerniliinat ja niiden kotelot,muovikortit ns. syväved läpipainopakkaukset ja lelupakkaukset.

Kumi,nahka,tekstiilit,vaipat ja siteet.

Lumppu ja muut vaatteet esim lummppukeräykseen ja muut tekstiilit,yritä ensin tarjota ehjää jollekin ystäville,sitten lahjoitukseen kirpputoreille(Pelastusarmeijan Seurakuntien jne,,,,)

-pölylynimuripussit ja ne tupakantumpit sekajätteeseen!

Painekyllästetty puu on ongelmajätettä,se erilliseen keräykseen,mm Rautakaupat pitävät lavoja k.o jätteelle tai vie itse kaatopaikalle,siellä on oma kasa sellaiselle jätteelle.

- alumiinipaperit,menevät kaatopaikajäteeseen,huonekalut kierrätykseen tai lopussa kaatopaikalle,joka on sitten maksullista vastaanottamista,

Sähkö-ja elektroniikkaromulle on oma kierrätysjärjestelmänsä,sitä ottavat vastaan erilliset jäteasemat,myös jotkut jätekeskukset, jne...älä heitä k.o jätettä SEKAJÄTTEESEEN,EIKÄ MUUHUNKAAN JÄTEASTIAAN,VAAN SILLE TARKOITETTUUN VASTAANOTTOPISTEESEEN.

Rakennusjätettä vastaanottavat jäteasemat ja siihen erikoistuneet esim Ecomurske,mutta on huomioitava, että maalattu,lakattu ja jollakin ongelmaaineella käsitelty puuaines kuuluu erilliskeräykseen jätekkeskukseen.

Tässä jotakin Energiajätteestä,toisella nimellä voisi kutsua hyötyjätteeksi.

Monelle muulle on useimmiten järjestetty erillisiä jätekeräysastioita,joissa selekästi pitäisi lukea, että tämä on lasijätteelle,metallijätteelle,ongelmajätteelle,paperi-ja puhdaspahvijäte. jne....

ympäristöhuollon.at
Ilmianna
Jaa
joissa alumiini pinnoite?
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

energiajäte??

mitä on energiajäte?Kerätään oransseihin laatikoihin, mutta mihin sitä käytetään?Poltetaanko se? Mitä sinne voi laittaa?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta