kummiksi vaikka

hän ei kuulu kirkkoon?

Tietääkö kukaan? Olemme miettineet lapsellemme kummiksi parasta ystäväämme joka ei valitettavasti itse kuulu kirkkoon joten onko mahdollista että hän voisi kuitenkin olla kummi jos toisiksi kummeiksi valitaan aviopari jotka kuuluvat kirkkoon??

9

1318

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei pakkokummille

      Jos ystävä ei "valitettavasti" kuulu kirkkoon, niin hänenhän täytyy kirkkoon liittyä ollakseen virallisesti kummi? Miksi täytyy olla virallinen kummi? Verotekniset syyt eivät taida samallatavalla vaikuttaa asiaan, kuten parisuhteen rekisteröinnissä. Mitä jos hän on vaan Teppo/Teija setä/täti. Eikö se riitä? Mitä lisäarvoa kumminimitys tuo asiaan, eikö se toiminta ole tärkeämpää kuin titteli.. tietysti jos kummin on tarkoitus teidän tapauksessa "olla apuna lapsen kristillisessä kasvatuksessa", niin voi olla aika nihkeää että ei-kristitty tuollaista ristiä ottaisi kantaakseen (pun intended). Tosin voi olla että kirkkoon kuuluvakin jättää kristillisen kasvatuksen tekemättä... josta tulikin mieleeni että pitää erota kirkosta...

    • Ei onnistu

      Virallisten kummien on oltava jonkin hyväksytyn uskontokunnan jäseniä. Asiaan ei tietenkään vaikuta että toiset viralliset kummit ovat jonkin hyväksytyn uskontokunnan jäseniä.

      Epävirallinen kummi voi olla kuka vain ja epävirallinen kummius voi alkaa ja loppua koska vain.

      • mapee

        joillakin papeila on taipumus olla kivoja ja hyväksyä lapsen kummiksi ihan papereihin asti sellaisia jotka ei ole seurakunnan jäseniä.

        Asia on aika koominen kun toisaalla on pappi joka ei voi tehdä työtään naispapin, uskovan ihmisen kanssa, mutta toisaalla voidaan kristillistä kasvatusta antamaan valita henkilö joka ei omaa samaa kristillistä näkemystä..


      • Oikea pappi vastaa
        mapee kirjoitti:

        joillakin papeila on taipumus olla kivoja ja hyväksyä lapsen kummiksi ihan papereihin asti sellaisia jotka ei ole seurakunnan jäseniä.

        Asia on aika koominen kun toisaalla on pappi joka ei voi tehdä työtään naispapin, uskovan ihmisen kanssa, mutta toisaalla voidaan kristillistä kasvatusta antamaan valita henkilö joka ei omaa samaa kristillistä näkemystä..

        Kukaan pappi ei voi hyväksyä viralliseksi kummiksi kirkkoon kuulumatonta/rippikoulun käymätöntä/ei-konfirmoitua henkilöä.

        Tällainen ihminen voi olla lapsen läheinen ystävä, mutta ei virallinen kummi. Sanoohan se jo järkikin, että kirkkoon kuulumaton ihminen lapsen kristillisenä esikuvana ym. on ristiriitainen ajatus.


    • nimiäiset

      Ristiäiset ovat _uskonnollinen_ toimitus joille kullakin uskonnollisella yhteisöllä (ortodoksit, evlutit, katolilaiset jne) on omat kaavansa ja sääntönsä. Kummin tehtävä uskonnollisen yhteisön kannalta on tukea vanhempia nimenomaan lapsen uskonnollisessa kasvatuksessa kristinuskoon. Tällöin lienee itsestään selvää että ihmistä, joka ei edes koko uskontokuntaan kuulu, ei mitenkään voida nimetä evankelisluterilaisen kastetoimitukseen ja tähän uskontokuntaan liitettävän vauvan kummiksi..!

      JOS sen sijaan ette itsekään ole uskovaisia(?) eikä uskonnollisuus, virret ja rukoileminen teille sen erityisemmin mitään merkitse vaan haluatte vain järjestää perinteisen tyyppisen juhlat (koska niin on aina tehty ja kuuluu tehdä) suosittelen lämpimästi järjestämään ristiäisten sijaan nimiäiset. Näin teimme itse, takana molemmilla vanhemmilla täysin tapauskovaiset kodit.

      Nimiäiset ovat siviiliseremonia jossa siviilikummeiksi voi nimetä vapaasti ihan kenet vanhemmat ikinä haluavat. Sillä onko kummi minkään uskonnollisen yhteisön jäsen tai ei, ei ole mitään merkitystä. Myös seremonian sisällön saa halutessaan päättää vapaasti, ei ole sidottu kirkon pakolliseen vakiokavaan.

      Puhuja nimiäisiin voidaan pyytää esim. Pro-Seremonioista, josta saa myös todella kauniit kummitodistukset:

      http://www.pro-seremoniat.fi/juhlat/nimiaiset.phtml

      Tietoa eräiden perinteisen tyyppisten nimiäisten käytännön järjestelyistä ja tilaisuudesta löytyy esim.

      http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=116&conference=4500000000000616&posting=22000000028239098

      Googlettamalla sanan "nimiäiset" löytyy runsaasti lisää tietoa.

    • epävirallinen

      Me emme kuulu kirkkoon. Silti meitä on pyydetty "kummeiksi". Meillä on siis 2 kummilasta.

      Toinen kummilapsistamme kastettiin vapaakirkossa, sinne meidät hyväksyttiin virallisiin kirjoihin, ainakin meillä sellainen käsitys on. Toiselle kummilapsellemme olemme ns. haltijakummeja, hän kuuluu ev.lut. kirkkoon, ja hänellä on myös 2 "tavallista" kummia. Koemme, että olemme ihan yhtä tärkeitä kuin "oikeat" kummit ja uskaltaisin sanoa että olemme ne tärkeimmät ja läheisimmät kummit hänelle.

      Itse olen ollut todella mielissäni, kun meitä on pyydetty kummeiksi, vaikka emme edes kirkkoon kuulu. Nuoremman kummilapsen kohdalla sanoin jopa, että voin liittyä kirkkoon, jos vanhemmat niin haluavat. Mutta minulle korostettiin, että olen ihan yhtä tärkeä kummi kuin kirkonkirjojen viralliset kummit.

      Omilla lapsillamme on kaikilla 4 haltijakummia, joista osa kuuluu kirkkoon, osa ei. Korostamme sanaa haltijakummi, koska tiedämme, että joillekin virallinen, kirkon esittämä kummius-kanta on se ainoa ja oikea.

      Mielestämme kummin tehtävä on nykyään enemmän olla se tärkeä ja läheinen, hyvän esimerkin antava aikuinen lapsen lähellä. Siihen kelpaa, vaikkei kirkkoon kuuluisikaan.

      Eli kantani on, että pyytäkää kaverianne kummiksi, tehkää hänelle kummikirja itse, jos seurakuntanne pappi sattuu olemaa niin ahdasmielinen, että virallisiin kirjoihin teitä ei lasketa. Meillä on itsetehty kummikirja, ja se on ihan yhtä tärkeä kuin aitokin.

      • omat säännöt

        "Toinen kummilapsistamme kastettiin vapaakirkossa, sinne meidät hyväksyttiin virallisiin kirjoihin, ainakin meillä sellainen käsitys on."

        En tiedä vapaakirkkolaisten säännöistä yksityiskohtaisesti. Usein kuitenkin nämä pienemmät suuntaukset (lestadiolaiset, metodistit, vapaakirkolliset, helluntailaiset jne jne) joita suuntauksia Suomessa on sadoittain, hyväksyvät kummeiksi myös oman yhteisönsä ulkopuolisia henkilöitä. Näin lähinnä koska osan voisi olla vaikea vain omasta pienestä suuntauksesta löytää kummit. Usein kuitenkin pysytään oman suuntauksen sisällä.

        Tavallaan tietysti erikoista että vanhemmat haluavat pyytää lapsen uskonnollista kasvatusta tukemaan (= kummin tehtävä uskonnollisessa yhteisössä) ihmisen oman suuntauksensa ulkopuolelta. Tämä kai sitten riippuu uskonnollisuuden syvyydestä, esim. lestadiolaisuudessa todella vaikea kuvitella että kummiksi ikinä pyydettäisin joku ei-lestadiolainen... :)

        "Toiselle kummilapsellemme olemme ns. haltijakummeja, hän kuuluu ev.lut. kirkkoon, ja hänellä on myös 2 "tavallista" kummia."

        Suomen evlut-kirkon säännöt taas puolestaan sanovat että kummeja on oltava vähintään kaksi ja että heidän _on oltava_ evlut-kirkon jäseniä. Näin ollen lapsella on siis evlut-kirkon silmissä vain kaksi virallista kirkon kirjoihin merkittyä kummia.

        Yleensä nämä tilanteet (kaksi virallista jäsenkummia ja extrana kaksi jotka eivät ole jäseniä) juontuvat juuri siitä että vanhemmille itselleen uskonnollisuus tai kirkko ei merkitse juuri mitään (kun kerran ei uskonnollisia ihmisiä halutaan kummiksi), mutta vauvan juhlalle (joka perinteen vuoksi ehdottomasti halutaan viettää) ei vain muuta mallia tiedetä kuin evlut-uskontokunnan ristiäiset. Tämä on vähän surku.

        Kun tällaista kummikikkailua huomattavasti järkevämpää näissä tilanteissa olisi yksinkertaisesti järjestää juuri nimiäiset jolloin esim. tässä tapauksessa kaikki 4 siviilikummia olisivat juuri tasan yhtä virallisia ja samassa asemassa. Kaikki voivat seistä samassa paikassa itse toimituksessa ja saada samat esim. pro-seremonioiden kauniit kummitodistukset.

        Evankelisluterilaisen kirkon jäsenmäärän kokoajan tippuessa lähes prosentin vuosivauhtia veikkaanpa että pelastaakseen omaa jäsenkatoaan (kun talous perustuu pitkälti lapsikasteeseen -> tulevat veronmaksajat liitetään heiltä itseltään kysymättä) ja hiljentääkseen nimiäisten nousevaa suosiota tullaan seuraavan 10-15 vuoden sisällä näkemään kirkon sääntömuutos jossa myös ei evlut-jäsenet hyväksytään kummeiksi ;)


      • ihan oikea pappi

        "jos seurakuntanne pappi sattuu olemaa niin ahdasmielinen, että virallisiin kirjoihin teitä ei lasketa."

        Kyse ei ole ahdasmielisyydestä, vaan kirkkolaista.


    • äitsä_2005

      Hei
      Minä en kuulu kirkkoon,mutta olen kaverini tytön "kummi". Minun lisäkseni näitä oikeita kummeja oli 4kpl. Nimeni lukee kastetodistuksessa alimmaisena.
      Voithan kysyä jos kaverisi tahtoo liittyä kirkkoon ja olla oikea kummi?!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      433
      3130
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2512
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      370
      2359
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2045
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1857
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1277
    7. 166
      1265
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1111
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      967
    Aihe