Geenimuuntelulla olisi mahdollista tuottaa kasvilajikkeita, jotka olisivat satoisampia sekä kestäisivät paremmin tauteja ja tuholaisia. Vastaavasti geenimuuntelulla olisi mahdollista lisätä kanamunien ja karjan tuottoa.
Monet asiantuntijat on sitä mieltä, että geenimuuntelulla voitaisiin ratkasta iso osa maailman ruokapulasta. Kyse on lähinnä siitä halutaanko niin tehdä, ei niinkään siitä onko se mahdollista.
Voikin kysyä, että onko nirsoilla rikkaiden teollisuusmaiden asukkailla oikeutta estää kehitys? Ihmisten nirsoilusta ja kehityksen hidastamisesta seuraa se, että miljoonilta ihmisiltä jää puuttumaan se toivo paremmasta tulevaisuudesta, joka heillä muuten voisi olla.
Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos muuttaa pahimmassa tapauksessa suuren osan maapalloa täysin asumiskelvottomaksi. Ruokapula tulee tulevaisuudessa pahenemaan merkittävästi. Kuivuus ja kuumuus, sekä toisaalta tulvat, myrskyt ja merenpinnan nousu tulee tekemään selvän suuresta osasta maapallon ruokatuotantoa. Samaan aikaan ihmisten määrä kuitenkin edelleen kasvaa räjähdysmäisesti etenkin köyhissä maissaa.
Luulisi olevan kaikille selvää, että nykyinen meno ei voi jatkua loputtomiin. Maapallolla ei yksinkertasesti riitä perinteisillä menetlmillä tuotettua ruokaa kaikille ihmisille.
Geenimanipuloinnin estäminen ja siihen tähtäävän tutkimuksen hankaloittaminen tulee johtamaan nälänhädän pahenemiseen maailmanlaajuisesti.
Sekö on se mitä ihmiset haluavat?
Geenimuuntelu ja nälänhätä
31
4698
Vastaukset
- Mieti vähän
Ja kun sitä ruokaa sitten "riittäisikin" kaikille kehitysmaille yms. niin luuletko että ne ei heti lissäntyisi eksponentiaalisesti ja jälleen olisi nälänhätä? Ihan aikuisten oikeasti, mieti.
- jozzucca
nykyäänhän on jo niin, etteivät nälänhädästä kärsivien maiden asukkaat enää lisäänny ekspotentiaalisesti. he elävät mm. rokotteiden ym. muun avun vuoksi pidempään.
hekin ovat alkaneet ihannoida länsim,aiden tyyliä eli lapsia ei ole enää hirveätä liutaa, eikä tarvitsekaan olla kun suurin osa varttuu nykyään aikuiseksi saakka - Molekuuli-Piolgi
jozzucca kirjoitti:
nykyäänhän on jo niin, etteivät nälänhädästä kärsivien maiden asukkaat enää lisäänny ekspotentiaalisesti. he elävät mm. rokotteiden ym. muun avun vuoksi pidempään.
hekin ovat alkaneet ihannoida länsim,aiden tyyliä eli lapsia ei ole enää hirveätä liutaa, eikä tarvitsekaan olla kun suurin osa varttuu nykyään aikuiseksi saakkaMaapallo tuottaa yllinkyllin elintarvikkeita joten nälkä-ongelmaa ei pitäisi olla olemassa. Mutta kun pitää saada tuota biopolttoainetta ensiksi ja sitten taas katotaan jos ruokaa riittäisi köyhille maille
- rupattelua
Molekuuli-Piolgi kirjoitti:
Maapallo tuottaa yllinkyllin elintarvikkeita joten nälkä-ongelmaa ei pitäisi olla olemassa. Mutta kun pitää saada tuota biopolttoainetta ensiksi ja sitten taas katotaan jos ruokaa riittäisi köyhille maille
Nälkä seuraa ihmistä kuin hai laivaa.Lyhyen aikaa on liikaa,kohta ei lainkaan.Syklit vaihtuvat,nyt ollaan nälänhädän partaalla.Jotkut vain uskoo kepuun ja jumalaan.Siitä vain on lisähaittaa.Ruoka pitäisi tuottaa jatkuvasti ilman uusiutumattomia energioita.Vain siten päästään eroon suurista nälänhädistä.Kohta tuo nähdään,kun öljy loppuu.
- satotason kanssa
Onko sillä geenimuuntelulla sitten saatu lisättyä kasvien satoisuutta? Käsittääkseni tulokset tällä saralla ovat olleet aika laihoja.
- babwe
Muistan lukeneeni jostain että Zimbabwe kieltäytyi ottamasta vastaan ilmaista geeni muunneltua ruokaa.
Ei antanut järjestojen syottää nälkää näkeviä sillä.
Joten sillä lailla saat maailman ongelmat hävitettyä. - liikaa väestöä
ja siinä ei ole päällimäsenä ruokkimisen ongelmat - nytkin ylituotantoa - vaan mitä seuraa jos nykyiset 6 miljardia hamuavat samaa elintasoa kuin loisiva käenpoika USA?
- Ei me mutku...
Kyllä katastrofiin riittää sekin, että kaikki saavuttaisivat saman elintason kuin suomalaiset.
- fgfgfgty
Mikä ihmeen loisiva? Kyllähän totuus on se, että USA on se joka pyörittää hyvin suurta osaa koko maapallon taloudesta. Jos usaa ei olisi suomeltakin menisi hyvin suuri osa tuloista ja hyvinvoinnista. Suomi ja suurin osa euroopan maista olisi paljon paljon köyhempiä kuin nyt.
Sitäpaitsi todelliset loiset löytyy kyllä euroopasta. Eurooppalaisethan nimenomaan harrasti siirtomaapolitiikkaa, jolla riistettiin siirtomaista kaikki rikaudet ja luonnonvarat mitkä irti lähti. Ja kun luonnon rikaudet ei enää riittänyt eurooppalaiset alkoi kaupata afrikkalaisia orjiksi.
Amerikan valloitus ja sen alkuperäiskansojen ryöstökin on ihan eurooppalaisten tekosia. Amerikastakin laivattiin eurooppaan kaikki mikä irti saatiin.
Eli eurooppalaisilla ei ole kyllä mitään varaa syyttää usaa loisivaksi. - Et näytä ymmärtävän
fgfgfgty kirjoitti:
Mikä ihmeen loisiva? Kyllähän totuus on se, että USA on se joka pyörittää hyvin suurta osaa koko maapallon taloudesta. Jos usaa ei olisi suomeltakin menisi hyvin suuri osa tuloista ja hyvinvoinnista. Suomi ja suurin osa euroopan maista olisi paljon paljon köyhempiä kuin nyt.
Sitäpaitsi todelliset loiset löytyy kyllä euroopasta. Eurooppalaisethan nimenomaan harrasti siirtomaapolitiikkaa, jolla riistettiin siirtomaista kaikki rikaudet ja luonnonvarat mitkä irti lähti. Ja kun luonnon rikaudet ei enää riittänyt eurooppalaiset alkoi kaupata afrikkalaisia orjiksi.
Amerikan valloitus ja sen alkuperäiskansojen ryöstökin on ihan eurooppalaisten tekosia. Amerikastakin laivattiin eurooppaan kaikki mikä irti saatiin.
Eli eurooppalaisilla ei ole kyllä mitään varaa syyttää usaa loisivaksi.Geenimanipulointi on paha asia.
Ydinvoima on paha asia.
Taloudellinen kasvu on paha asia.
USA:n tekemiset on erityisen paha asia.
Se nyt vaan on niin. Ei pidä saivarrella. - kuluttaa 25%
fgfgfgty kirjoitti:
Mikä ihmeen loisiva? Kyllähän totuus on se, että USA on se joka pyörittää hyvin suurta osaa koko maapallon taloudesta. Jos usaa ei olisi suomeltakin menisi hyvin suuri osa tuloista ja hyvinvoinnista. Suomi ja suurin osa euroopan maista olisi paljon paljon köyhempiä kuin nyt.
Sitäpaitsi todelliset loiset löytyy kyllä euroopasta. Eurooppalaisethan nimenomaan harrasti siirtomaapolitiikkaa, jolla riistettiin siirtomaista kaikki rikaudet ja luonnonvarat mitkä irti lähti. Ja kun luonnon rikaudet ei enää riittänyt eurooppalaiset alkoi kaupata afrikkalaisia orjiksi.
Amerikan valloitus ja sen alkuperäiskansojen ryöstökin on ihan eurooppalaisten tekosia. Amerikastakin laivattiin eurooppaan kaikki mikä irti saatiin.
Eli eurooppalaisilla ei ole kyllä mitään varaa syyttää usaa loisivaksi.maailman ölyvaroista ja SE ON LOISIMISTA.
- ja nälänhätä
EU:n yhteinen maatalouspolitiikka, CAP, pitää huolen, että Suomesta ei tule omavaraista, vaikka kaikki pellot pantaisiin GMO-tuotantoon. Siitä EU ja Maailman kauppajärjestö WTO "sinisine laatikoineen" pitää huolen. Suomi ei ole saanut olla tähänkään mennessä omavarainen, ja tuotantokiintiöitä leikataan koko ajan (nyt sokeri, seuraavaksi tärkkelysperuna, sitten maito,...).
Kananmunista Suomessa on jo ylituotantoa, mikä on EU-tarkastajien mielestä väärin. EU vaikeuttaa kananmunien vientiä, koska ns. "suurilla EU-mailla" on etuoikeus vientiin, ei pienellä, syrjäisellä Suomella. Myöskään kehitysmaihin emme saa viedä EU-direktiivien takia. Siksi GMO-maatalous ei ratkaise maailman nälänhätäongelmaa.
Ilmastonmuutos on globaali ongelma, ei vain Suomen alueella. Ensin pitäisi saada kaikki maat suostumaan ns. Kioton sopimuksen ehtoihin, jotta voitaisiin alkaa hidastamaan sen etenemistä. GMO ei auta asiassa, mutta todennäköisesti se hillitsee väestönkasvua samaan tapaan kuin emakoilla: GMO-rehu estää tiineyden tuotantoeläimillä, mutta tavallinen ja luomurehu eivät.- Suomesta viedään
elintarvikkeita ulos! Kauraakin n. 500 miljoonaa kiloa vuodessa hevosille USA'han.
Kananmunavuoret ilmestyivät jo 60-luvulla kuten voi- ja vehnävuoret - samanaikaisesti tuotiin vehnää suomeen Kanadasta leipomoille kun suomalainen vehnä on lähinnä rehua kuin on se sitä tänäänkin.
Rukiinviljely ei kiinnosta - sitä tuodaan Saksasta ja Puolasta. - ghjkl
Suomesta viedään kirjoitti:
elintarvikkeita ulos! Kauraakin n. 500 miljoonaa kiloa vuodessa hevosille USA'han.
Kananmunavuoret ilmestyivät jo 60-luvulla kuten voi- ja vehnävuoret - samanaikaisesti tuotiin vehnää suomeen Kanadasta leipomoille kun suomalainen vehnä on lähinnä rehua kuin on se sitä tänäänkin.
Rukiinviljely ei kiinnosta - sitä tuodaan Saksasta ja Puolasta.Meillä on välillä ollut vehnässä niin korkeat sakoluvut, että myllyltä on pyydetty tuomaan vasta kun heillä on huonompaa tavaraa sekaan (tai muuten standardi ylittyy).
Maailmasta muuten loppuu vilja ihan lähi aikoina ja hinnat nousevat koko ajan. - suomalaiseen laatuun:
ghjkl kirjoitti:
Meillä on välillä ollut vehnässä niin korkeat sakoluvut, että myllyltä on pyydetty tuomaan vasta kun heillä on huonompaa tavaraa sekaan (tai muuten standardi ylittyy).
Maailmasta muuten loppuu vilja ihan lähi aikoina ja hinnat nousevat koko ajan.http://www.evira.fi/portal/fi/kasvintuotanto_ja_rehut/vilja/viljasadon_laatu/laatutekijat/sakoluku/
Tämä antaa leivälle 'kärkeä' ja sitä haetaan muualta maailmasta:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvintuotanto_ja_rehut/vilja/viljasadon_laatu/laatutekijat/sitkopitoisuus_ja_zeleny-luku/ - rftgjuklo
suomalaiseen laatuun: kirjoitti:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvintuotanto_ja_rehut/vilja/viljasadon_laatu/laatutekijat/sakoluku/
Tämä antaa leivälle 'kärkeä' ja sitä haetaan muualta maailmasta:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvintuotanto_ja_rehut/vilja/viljasadon_laatu/laatutekijat/sitkopitoisuus_ja_zeleny-luku/Eihän se sitkon nostaminen vaadi kuin urearuiskutuksen (typpeä) sopivassa vaiheessa kasvua.
- suomalaisen leivän
rftgjuklo kirjoitti:
Eihän se sitkon nostaminen vaadi kuin urearuiskutuksen (typpeä) sopivassa vaiheessa kasvua.
paskalle maistuminen?
Jo saksassa on toisin. - asdfghyjukl
suomalaisen leivän kirjoitti:
paskalle maistuminen?
Jo saksassa on toisin.Saksalaisesta vehnästähän sitä täälläkin tehdään.
Sama systeemi on muuten sielläkin, mutta harvempi missään urealla ruiskuttelee, kun ei se juuri hinnassa näy. Urea ei muuten maistu miltään erityiseltä ja kemiantehtaaltahan se tuleekin, joten eipä ole mitään biologista siellä alkupäässä. - ruisleipään
asdfghyjukl kirjoitti:
Saksalaisesta vehnästähän sitä täälläkin tehdään.
Sama systeemi on muuten sielläkin, mutta harvempi missään urealla ruiskuttelee, kun ei se juuri hinnassa näy. Urea ei muuten maistu miltään erityiseltä ja kemiantehtaaltahan se tuleekin, joten eipä ole mitään biologista siellä alkupäässä."Viljan kauppaantulomäärä pieneni 3 % vuonna 2004
Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen) tilastokyselytulosten mukaan kotimaisen viljan kokonaiskauppaantulomäärä vuonna 2004 oli 1 729 miljoonaa kiloa, eli 3 % vähemmän kuin vuonna 2003. Vuoteen 2003 verrattuna kauppaantulomäärä kasvoi vuoden alkupuoliskolla, mutta väheni loppupuoliskoilla.
Vuoden 2003 viljan kokonaissato oli 3 791 miljoonaa kiloa. Satokaudella 2003/04 kokonaiskauppaantulomäärä oli yhteensä 1 805 miljoonaa kiloa, eli sadosta tuli markkinoille noin puolet. Toinen puoli sadosta käytettiin tiloilla. Vuoden 2004 viljan kokonaissato, 3 619 miljoonaa kiloa, oli 4 % vuotta 2003 pienempi. Kauppaantulomäärä heijastelee voimakkaasti viljan kokonaissatoa, koska tiloilla käytetty viljamäärä pysyy suhteellisen vakiona vuodesta toiseen.
Vain vehnän kauppaantulo kasvoi
*VEHNÄN JA RUKIIN KAUPPAANTULO OLI YHTEENSÄ 556 MILJOONAA KILOA, JOSTA VEHNÄÄ OLI RUNSAAT 510 MILJOONAA KILOA JA RUISTA 46 MILJOONAA KILOA.*
Vehnää tuli markkinoille 5 % enemmän kuin edellisenä vuonna, mutta rukiin määrä väheni 13 %.
Rehuohraa tuli kauppaan vuoden 2004 aikana 543 miljoonaa kiloa, mikä on 1 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Mallasohran kauppaantulomäärä vuonna 2004 oli 135 miljoonaa kiloa eli määrä väheni 4 prosenttia edellisvuodesta. Kauran kauppaantulomäärä, 495 miljoonaa kiloa, oli 12 % eli 67 miljoonaa kiloa pienempi kuin vuonna 2003.
Viljan kauppaantulomäärät perustuvat Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen) suorittamaan yrityksille kohdistuvaan kyselyyn, jossa kaupalta, teollisuudelta sekä maa- ja metsätalousministeriön interventioyksiköltä kerättiin tiedot viljan ostoista suoraan viljelijöiltä vuoden 2004 aikana. Määrät perustuvat noin 40 yrityksen antamiin tietoihin."
Lähde: http://tike.mmm.fi/Default.htm
"Kotimainen ruis uhkaa loppua ensi talvena
(2005-06-25 25.6. 06:22)
Kotimainen ruis saattaa ensi talvena loppua kokonaan, sillä rukiin viljelyala on tänä kesänä poikkeuksellisen pieni.
Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen mukaan ruista on kylvössä vain 15 000 hehtaaria eli noin puolet tavanomaisesta viljelyalasta. Syynä on sateinen viime syksy, jolloin rukiin kylvö oli paikoin mahdotonta.
Myös uuden kevätruislajin viljely jää tänä kesänä vähäiseksi, sillä osa siemenviljaksi tarkoitetusta sadosta tuhoutui viime syksynä.
Rukiin omavaraisuus on viime vuodet ollut noin 60 prosenttia. Ruista tuodaan lähinnä Saksasta, Ruotsista, Tanskasta ja Puolasta.
Fazer Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka arvioi, että jo ensi talvena ruisleipää leivotaan jauhoseoksesta, joissa kotimaisen rukiin osuus on vain viitisen prosenttia. (STT)"
"Milloin ruisleipä on ruisleipä ja kauraleipä kauraleipä?
"Ravitsemustutkimuksissa ihmiset ilmoittavat syövänsä paljon ruisleipää. Tosiasiassa ihmiset ovat mieltyneet yhä enemmän pehmeään, vehnäpitoiseen leipään." Ulla Rauramo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja
Puolenkilon Ruisvehnäleipä -nimestä ostaja voisi päätellä leivän olevan kohtuullisen rukiinen, koska ruis on mainittu nimessä ensimmäisenä. Fazerin leivästä onkin vehnäjauhoja 61 prosenttia ja täysjyväruisjauhoja 5 prosenttia. Osa ihmisistä kuitenkin haluaisi suosia vehnän sijasta esimerkiksi ruis- ja kaurapitoisia leipiä, koska niissä on runsaasti terveydelle edullisia kuituja.
Leivän nimestä ei kuitenkaan aina pääse perille, mitä leipä oikeastaan sisältää.
Elintarvikevirastoon on tullut kuluttajilta kyselyjä leipien nimistä ja koostumuksesta.
– He ihmettelevät, että esimerkiksi jossakin ruisleivässä onkin vain 30 prosenttia ruista. Heidän mielestään tämä on väärin, selvittää ylitarkastaja Tytti Itkonen tuotevalvonnan osastolta.
Miksi monissa leivissä käytetään niin paljon vehnäjauhoja, Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Ulla Rauramo? – Vehnä kuohkeuttaa ja saa saa taikinan leipoutumaan paremmin. Vehnää käytetään paljon siitäkin syystä, että ihmiset ovat mieltyneet yhä enemmän pehmeään, vehnäpitoiseen leipään, hän perustelee.
Käyttävätkö leipomot paljon vehnää myös takia, että se on halpaa?
– En allekirjoittaisi tuota. Raaka-aineen osuus leivän hinnasta on kuitenkin suhteellisen pieni. Suurin osa leivän hinnasta koostuu yötyöleivonnasta, logistiikasta ja kaupan kuluista, vastaa Rauramo.
Yli puolet voi olla kauraa
Monien grahamleipien painosta grahamjauhoja on alle kymmenen prosenttia. Kauraleivissä on kauraa tavallisesti noin 10–16 prosenttia.
Ulla Rauramo kertoo, että uusien leivontatekniikoiden ansiosta kauraleipään voidaan laittaa kauraa yli puolet jauhojen määrästä, ja silti leivästä tulee kuohkeaa. Grahamia voidaan käyttää leipään noin 20–30 prosenttia, ja silti leipoutuvuus säilyy. Ohrarieskat voidaan tehdä sataprosenttisesti ohrajauhoista, mutta moniin ohrarieskoihinkin on alettu lisätä vehnäjauhoja.
– Syynä on se, että täysin ohrajauhoista leivotut rieskat murtuvat helposti. Vehnää on lisätty, jotta rieskan pystyisi vaikka taivuttamaan rullalle, Rauramo kertoo.
Saksassa tarkat rajat, Suomessa ei
Fazerin Porkkanavartaassa on porkkanaa 3 prosenttia, Linkosuon Perhe porkkanaleipäviipaleissa nelinkertainen määrä, 12 prosenttia. Missä raja menee – mikä riittää; milloin leipää saa kutsua porkkana-, graham, ruistai kauraleiväksi?
– Tällaisia rajoja ei valitettavasti ole Suomessa olemassa.On tapauskohtaisesti harkittava, tuleeko kuluttaja kenties harhaanjohdetuksi vai ei, vastaa Elintarvikeviraston Tytti Itkonen.
Toisin kuin Suomessa, Saksassa on määritelty tarkat rajat, milloin esimerkiksi ohraa sisältävän leivän nimi saa olla ohraleipä. Vaikka tarkat rajat eivät ohjaakaan Suomessa leipien nimiä, nimen pitää lain mukaan kuvata koostumusta.
Jos ruisleipä sisältää runsaasti myös vehnää, nimen pitäisi olla ruis-vehnäleipä. Jos vehnän osuus kauraleivästä on suuri, nimen pitäisi olla kaura–vehnäleipä.
Monet leivännimet ovat niin sanottuja fantasianimiä – esimerkiksi ”talonpojanleipä” ja ”maalaislimppu” – jotka eivät juuri kerro sisällöstä.
– Fantasianimet toki sallitaan, mutta sen lisäksi pitäisi mainita koostumusta kuvaava nimi, esimerkiksi sekaleipä, joka tarkoittaa, että tuotteessa on esimerkiksi kolmea viljaa lähes yhtä paljon, Tytti Itkonen tarkentaa.
Fantasianimi ei riitä
Laki määrää myös, että jos leivän nimessä tai sen yhteydessä mainitaan vaikkapa ”ohra”, ”kaura” tai ”porkkana” ainesosaluettelossa pitää mainita kyseisen aineen prosenttiosuus valmiista tuotteesta.
Ainesosaluettelo onkin asiakkaan paras keino tarkistaa, mikä on vaikkapa eniten ruista sisältävä leipä.
Ellei eri ainesosien prosenttiosuuksia ole mainittu, eli nimessä ei korosteta mitään ainesosaa, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, missä järjestyksessä valmistusaineet on lueteltu: eniten käytetty aine on mainittu ensimmäisenä, toiseksi eniten käytetty toisena ja niin edelleen.
Tiina Ellilä Aamulehti Sunnuntai 27. helmikuuta 2005" - dpok
ruisleipään kirjoitti:
"Viljan kauppaantulomäärä pieneni 3 % vuonna 2004
Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen) tilastokyselytulosten mukaan kotimaisen viljan kokonaiskauppaantulomäärä vuonna 2004 oli 1 729 miljoonaa kiloa, eli 3 % vähemmän kuin vuonna 2003. Vuoteen 2003 verrattuna kauppaantulomäärä kasvoi vuoden alkupuoliskolla, mutta väheni loppupuoliskoilla.
Vuoden 2003 viljan kokonaissato oli 3 791 miljoonaa kiloa. Satokaudella 2003/04 kokonaiskauppaantulomäärä oli yhteensä 1 805 miljoonaa kiloa, eli sadosta tuli markkinoille noin puolet. Toinen puoli sadosta käytettiin tiloilla. Vuoden 2004 viljan kokonaissato, 3 619 miljoonaa kiloa, oli 4 % vuotta 2003 pienempi. Kauppaantulomäärä heijastelee voimakkaasti viljan kokonaissatoa, koska tiloilla käytetty viljamäärä pysyy suhteellisen vakiona vuodesta toiseen.
Vain vehnän kauppaantulo kasvoi
*VEHNÄN JA RUKIIN KAUPPAANTULO OLI YHTEENSÄ 556 MILJOONAA KILOA, JOSTA VEHNÄÄ OLI RUNSAAT 510 MILJOONAA KILOA JA RUISTA 46 MILJOONAA KILOA.*
Vehnää tuli markkinoille 5 % enemmän kuin edellisenä vuonna, mutta rukiin määrä väheni 13 %.
Rehuohraa tuli kauppaan vuoden 2004 aikana 543 miljoonaa kiloa, mikä on 1 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Mallasohran kauppaantulomäärä vuonna 2004 oli 135 miljoonaa kiloa eli määrä väheni 4 prosenttia edellisvuodesta. Kauran kauppaantulomäärä, 495 miljoonaa kiloa, oli 12 % eli 67 miljoonaa kiloa pienempi kuin vuonna 2003.
Viljan kauppaantulomäärät perustuvat Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen) suorittamaan yrityksille kohdistuvaan kyselyyn, jossa kaupalta, teollisuudelta sekä maa- ja metsätalousministeriön interventioyksiköltä kerättiin tiedot viljan ostoista suoraan viljelijöiltä vuoden 2004 aikana. Määrät perustuvat noin 40 yrityksen antamiin tietoihin."
Lähde: http://tike.mmm.fi/Default.htm
"Kotimainen ruis uhkaa loppua ensi talvena
(2005-06-25 25.6. 06:22)
Kotimainen ruis saattaa ensi talvena loppua kokonaan, sillä rukiin viljelyala on tänä kesänä poikkeuksellisen pieni.
Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen mukaan ruista on kylvössä vain 15 000 hehtaaria eli noin puolet tavanomaisesta viljelyalasta. Syynä on sateinen viime syksy, jolloin rukiin kylvö oli paikoin mahdotonta.
Myös uuden kevätruislajin viljely jää tänä kesänä vähäiseksi, sillä osa siemenviljaksi tarkoitetusta sadosta tuhoutui viime syksynä.
Rukiin omavaraisuus on viime vuodet ollut noin 60 prosenttia. Ruista tuodaan lähinnä Saksasta, Ruotsista, Tanskasta ja Puolasta.
Fazer Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka arvioi, että jo ensi talvena ruisleipää leivotaan jauhoseoksesta, joissa kotimaisen rukiin osuus on vain viitisen prosenttia. (STT)"
"Milloin ruisleipä on ruisleipä ja kauraleipä kauraleipä?
"Ravitsemustutkimuksissa ihmiset ilmoittavat syövänsä paljon ruisleipää. Tosiasiassa ihmiset ovat mieltyneet yhä enemmän pehmeään, vehnäpitoiseen leipään." Ulla Rauramo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja
Puolenkilon Ruisvehnäleipä -nimestä ostaja voisi päätellä leivän olevan kohtuullisen rukiinen, koska ruis on mainittu nimessä ensimmäisenä. Fazerin leivästä onkin vehnäjauhoja 61 prosenttia ja täysjyväruisjauhoja 5 prosenttia. Osa ihmisistä kuitenkin haluaisi suosia vehnän sijasta esimerkiksi ruis- ja kaurapitoisia leipiä, koska niissä on runsaasti terveydelle edullisia kuituja.
Leivän nimestä ei kuitenkaan aina pääse perille, mitä leipä oikeastaan sisältää.
Elintarvikevirastoon on tullut kuluttajilta kyselyjä leipien nimistä ja koostumuksesta.
– He ihmettelevät, että esimerkiksi jossakin ruisleivässä onkin vain 30 prosenttia ruista. Heidän mielestään tämä on väärin, selvittää ylitarkastaja Tytti Itkonen tuotevalvonnan osastolta.
Miksi monissa leivissä käytetään niin paljon vehnäjauhoja, Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Ulla Rauramo? – Vehnä kuohkeuttaa ja saa saa taikinan leipoutumaan paremmin. Vehnää käytetään paljon siitäkin syystä, että ihmiset ovat mieltyneet yhä enemmän pehmeään, vehnäpitoiseen leipään, hän perustelee.
Käyttävätkö leipomot paljon vehnää myös takia, että se on halpaa?
– En allekirjoittaisi tuota. Raaka-aineen osuus leivän hinnasta on kuitenkin suhteellisen pieni. Suurin osa leivän hinnasta koostuu yötyöleivonnasta, logistiikasta ja kaupan kuluista, vastaa Rauramo.
Yli puolet voi olla kauraa
Monien grahamleipien painosta grahamjauhoja on alle kymmenen prosenttia. Kauraleivissä on kauraa tavallisesti noin 10–16 prosenttia.
Ulla Rauramo kertoo, että uusien leivontatekniikoiden ansiosta kauraleipään voidaan laittaa kauraa yli puolet jauhojen määrästä, ja silti leivästä tulee kuohkeaa. Grahamia voidaan käyttää leipään noin 20–30 prosenttia, ja silti leipoutuvuus säilyy. Ohrarieskat voidaan tehdä sataprosenttisesti ohrajauhoista, mutta moniin ohrarieskoihinkin on alettu lisätä vehnäjauhoja.
– Syynä on se, että täysin ohrajauhoista leivotut rieskat murtuvat helposti. Vehnää on lisätty, jotta rieskan pystyisi vaikka taivuttamaan rullalle, Rauramo kertoo.
Saksassa tarkat rajat, Suomessa ei
Fazerin Porkkanavartaassa on porkkanaa 3 prosenttia, Linkosuon Perhe porkkanaleipäviipaleissa nelinkertainen määrä, 12 prosenttia. Missä raja menee – mikä riittää; milloin leipää saa kutsua porkkana-, graham, ruistai kauraleiväksi?
– Tällaisia rajoja ei valitettavasti ole Suomessa olemassa.On tapauskohtaisesti harkittava, tuleeko kuluttaja kenties harhaanjohdetuksi vai ei, vastaa Elintarvikeviraston Tytti Itkonen.
Toisin kuin Suomessa, Saksassa on määritelty tarkat rajat, milloin esimerkiksi ohraa sisältävän leivän nimi saa olla ohraleipä. Vaikka tarkat rajat eivät ohjaakaan Suomessa leipien nimiä, nimen pitää lain mukaan kuvata koostumusta.
Jos ruisleipä sisältää runsaasti myös vehnää, nimen pitäisi olla ruis-vehnäleipä. Jos vehnän osuus kauraleivästä on suuri, nimen pitäisi olla kaura–vehnäleipä.
Monet leivännimet ovat niin sanottuja fantasianimiä – esimerkiksi ”talonpojanleipä” ja ”maalaislimppu” – jotka eivät juuri kerro sisällöstä.
– Fantasianimet toki sallitaan, mutta sen lisäksi pitäisi mainita koostumusta kuvaava nimi, esimerkiksi sekaleipä, joka tarkoittaa, että tuotteessa on esimerkiksi kolmea viljaa lähes yhtä paljon, Tytti Itkonen tarkentaa.
Fantasianimi ei riitä
Laki määrää myös, että jos leivän nimessä tai sen yhteydessä mainitaan vaikkapa ”ohra”, ”kaura” tai ”porkkana” ainesosaluettelossa pitää mainita kyseisen aineen prosenttiosuus valmiista tuotteesta.
Ainesosaluettelo onkin asiakkaan paras keino tarkistaa, mikä on vaikkapa eniten ruista sisältävä leipä.
Ellei eri ainesosien prosenttiosuuksia ole mainittu, eli nimessä ei korosteta mitään ainesosaa, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, missä järjestyksessä valmistusaineet on lueteltu: eniten käytetty aine on mainittu ensimmäisenä, toiseksi eniten käytetty toisena ja niin edelleen.
Tiina Ellilä Aamulehti Sunnuntai 27. helmikuuta 2005"Eihän se ole rehuvehnää, joka leipään laitetaan. Luuletko että leipomot erityisesti haluaisivat käyttää rehulaatuisia eriä tuotteisiinsa, vai mikä on ajatuksesi taustalla.
- kaiken pahan alku
> Geenimuuntelulla olisi mahdollista tuottaa
> kasvilajikkeita, jotka olisivat satoisampia sekä
> kestäisivät paremmin tauteja ja tuholaisia.
> Vastaavasti geenimuuntelulla olisi mahdollista
> lisätä kanamunien ja karjan tuottoa.
Lihansyönti on kaiken pahan alku ja juuri.
Nyt jo 70%:aa viljelypinta-alan sadosta menee rehuksi lihantuotantoon.
http://www.vegaaniliitto.fi/luentopaketti/luento8.html
Sen vuoksi ruokaa ei riitä kaikille. Toinen syy
lienee poliittinen.. Ruokaa ei halutakkaan riittävän kaikille. - väärässä
Päinvastoin,GM-kasvit eivät ole niukalla lannoituksella toimeentulevia.Kun energia kallistuu ja loppuu,niin tarvitaan ilman lannoitusta pärjääviä kasveja,joita GM-kasvit eivät ole.Teoria on aina teoriaa,pelkkää satua tämäkin.
- 76t89p+
Kohta on kehitysmaaolosuhteisiin räätälöityjä kasveja, joihin on yhdistetty kaikki kestävyysgeenit. Satotaso varmaan hiukan laskee aluksi, mutta eipä ole väliä kun se tulee tuholaisten kestona runsaasti takaisin. Oikeasti on niin, että tarvittaisiin kasvi joka on helppo ja halpa viljellä ja silti tuottaisi monipuolisesti ravitsevaa satoa. Ajatelkaa jos siihen vielä laitetaan vitamiinien ja välttämättömien rasvahappojen tuottoa lisää.
Kohta maailma oikeasti pelastuu, mutta vastustus on vähän turhan kovaa (ja asiantuntematonta). - puuttuu
76t89p+ kirjoitti:
Kohta on kehitysmaaolosuhteisiin räätälöityjä kasveja, joihin on yhdistetty kaikki kestävyysgeenit. Satotaso varmaan hiukan laskee aluksi, mutta eipä ole väliä kun se tulee tuholaisten kestona runsaasti takaisin. Oikeasti on niin, että tarvittaisiin kasvi joka on helppo ja halpa viljellä ja silti tuottaisi monipuolisesti ravitsevaa satoa. Ajatelkaa jos siihen vielä laitetaan vitamiinien ja välttämättömien rasvahappojen tuottoa lisää.
Kohta maailma oikeasti pelastuu, mutta vastustus on vähän turhan kovaa (ja asiantuntematonta).manpuloijilta,nimikin sen sanoo.Heidän motiivinsa on vain tienata muiden kustannuksella.Ne ovat ottaneet omiin käsiinsä jopa vaikutusten tutkimisen,joka sinänsä osoittaa alan olevan muös hyvin korruptoituneen.Luulisi täysjärkisen käsittävän senkin,että kasviin istutetut myrkkygeenit ovat kaikille syöjille myrkyllisiä.Samoin kasvinsuojelumyrkkyjä voidaan tietyn geenin avustuksella lisätä,mikä kasvattaa myrkkyjäämiä entisestään.
Tällä alalla vastuu on sysätty tietämättömille. - rdyfugiop
puuttuu kirjoitti:
manpuloijilta,nimikin sen sanoo.Heidän motiivinsa on vain tienata muiden kustannuksella.Ne ovat ottaneet omiin käsiinsä jopa vaikutusten tutkimisen,joka sinänsä osoittaa alan olevan muös hyvin korruptoituneen.Luulisi täysjärkisen käsittävän senkin,että kasviin istutetut myrkkygeenit ovat kaikille syöjille myrkyllisiä.Samoin kasvinsuojelumyrkkyjä voidaan tietyn geenin avustuksella lisätä,mikä kasvattaa myrkkyjäämiä entisestään.
Tällä alalla vastuu on sysätty tietämättömille.Entä jos jalostuksessa vain yhdistetään kaikki villien kantojen hyvät ominaisuudet superlajikkeeksi. Nythän ei ole tehty mitään lajien välisiä siirtoja, vaan on pelkästään säästetty kymmeniä vuosia aikaa ohittamalla perinteinen jalostus.
Geenimanipuloinnilla voidaan tehdä ihan mitä halutaan, eikä se näköjään ole kaikille niin helppo ymmärtää. - ole olemassa
rdyfugiop kirjoitti:
Entä jos jalostuksessa vain yhdistetään kaikki villien kantojen hyvät ominaisuudet superlajikkeeksi. Nythän ei ole tehty mitään lajien välisiä siirtoja, vaan on pelkästään säästetty kymmeniä vuosia aikaa ohittamalla perinteinen jalostus.
Geenimanipuloinnilla voidaan tehdä ihan mitä halutaan, eikä se näköjään ole kaikille niin helppo ymmärtää.Eikä ikiliikkujaa.Elämä perustuu pelkästään käytettävissä olevan energian määrään.Nyt valitettavasti energia on huimasti vähenemässä.Uusiutumattomat energiat kun kohta loppuvat.Tämä kasvien manipulointi on ihan turhaa tämän vuoksi.Tuotto vähenee mm lannoituksen vähetessä.Ihmisten pitäisi edes jotain perusasioita ymmärtää,jotta ei keitettäisi soppaa joka vain pahentaa nälkäongelmaa.
On muutettava käsitystä elintarviketuotannosta 180 astetta.Eli palattava pelkästään aurinkoenergian käyttöön elintarviketuotannossa. Se on vastenmielistä,mutta pakon sanelemaa.Useimmat jo ehkä ymmärtävät,että nuo bioenergiat eivät ratkaise,vaan pahentavat nälkäongelmaa. - gcphokn
ole olemassa kirjoitti:
Eikä ikiliikkujaa.Elämä perustuu pelkästään käytettävissä olevan energian määrään.Nyt valitettavasti energia on huimasti vähenemässä.Uusiutumattomat energiat kun kohta loppuvat.Tämä kasvien manipulointi on ihan turhaa tämän vuoksi.Tuotto vähenee mm lannoituksen vähetessä.Ihmisten pitäisi edes jotain perusasioita ymmärtää,jotta ei keitettäisi soppaa joka vain pahentaa nälkäongelmaa.
On muutettava käsitystä elintarviketuotannosta 180 astetta.Eli palattava pelkästään aurinkoenergian käyttöön elintarviketuotannossa. Se on vastenmielistä,mutta pakon sanelemaa.Useimmat jo ehkä ymmärtävät,että nuo bioenergiat eivät ratkaise,vaan pahentavat nälkäongelmaa.Manipuloidaan kaikki viljelykasvit käyttämään hyväksi biologista typensidontaa. Ajatelkaa miten paljon energiaa säästyy kun typpilannoituksesta voidaan luopua ja samalla sadon valkuaispitoisuus nousee.
Aurinkoenergian käyttöähän se viljely on ja kasveja kehittämällä sen energian tehokkuutta voidaan nostaa kohta aika paljon.
- kyllä lähtee .................
Geenimuuntelulla voidaan saada aikaan sikoja jotka alkavat heti synnyttyään kasvattamaan agressiivisesti syöpäkudosta ja siat ovat teuraspainoisia parissa kuukaudessa. Maistuukohan syöpäkasvain hyvältä, sekin kun on geenien repänosmaalisti tuottamaa kudosta..
- oudsghöos
Humanoiditkin ovat tunnetusti geenien tulosta ja niitähän noista possuista sitten tietysti tulee. Maasäteilykin lisääntyy koko maassa ja siihen auttaa vain horoskooppien lukeminen.
- lisäys
Onko geenimuuntelulla saatu kehitettyä satoisampia lajikkeita? Geenimuuntelulla on saatu kaikenlaisia uusia ominaisuuksia aikaan, esim. kasvitautien ja myrkkyjen kestävyyttä, mutta tietääkseni satotason lisäyksessä tulokset ovat olleet laihoja. Korjatkaa jos olen väärässä.
- E. asinus
Moneen kertaan on nähty, uusimpana esimerkkinä Fray Bentosin tehdas Uruguayssa, että "ympäristönsuojelu" tms. on lähinnä PR-temppu, jota käytetään tavallisen valtapolitiikan ajamiseen. Esimerkiksi Amerikassa geenimuuntelua ei ole kielletty. Ilmeisesti Euroopassa on kyse siitä, että eurooppalainen gm-tutkimus on jälkeenjäänyttä eikä täällä pystyttäisi kilpailemaan. Niinpä EU kieltää koko roskan, jotta amerikkalaiset eivät saisi kilpailuetua. Jos EU olettaisi, että EU pystyisi kilpailemaan gm-tutkimuksessa, niin gm:n salliva laki runnottaisiin läpi välittömästi.
Samanlaista pohjavirettä on nähtävissä sekä amerikkalaisessa että eurooppalaisessa suhtautumisessa nälänhädän poistamiseen. Amerikkalaiset gm-kasvit ovat steriilejä eikä niitä voi käyttää siemenviljana, joten on pakko ostaa joka vuosi uusi erä, ja viljelijä (ja siten koko maa) on riippuvainen Amerikasta. Eurooppalaiset taas pyrkivät kieltämään koko geenimuuntelun kehitysmaiden auttamiseksi.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1072785Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302385Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen212310Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631021906- 1141620
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1681335Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2821167- 711024
- 801024
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi238961