Kierreportaat

Nimimerkki

Mikähän on idea kun nykyään tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että kierreportaat kääntyvät vastapäivään? Yleensähän ihmiset on oikeakätisiä, pitävät mielellään oikealla kädellä kiinni kaiteesta, joka sitten tarkoittaa sitä että alaspäin tullaan portaiden kapeaa puolta.

Onko tämä joku uusi muoti vai onko jossain todettu että näin päin on helpompaa tai hienompaa?

8

3056

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arkkitehti.

      Asialle on aivan looginen selitys, miksi kierreportaiden on hyvä kiertyä vastapäivään. Ja se menee näin:

      Ihmisethän pitävät yleensä miekkaa oikeassa kädessä. Ja kun joudut vetäytymään yläkertaan puolustaessasi kotiasi vihollisen hyökkäysteltä, teet sen yleensä selin ja rintamasuunta vihollista vastaan, samalla itseäsi miekalla puolustaen. Näin voit pitää vasemmalla kädellä kaiteesta kiinni, ja oikea puoli jää vapaaksi miekkailua ajatellen.

      Toinen selitys asialle on se, että kierreportaita on ihan yhtä paljon, sekä vasempaan että oikeaan kiertyviä. Pohjaratkaisu sanelee suunnan. Sinä noteeraan t helpommin ne, jotka ovat itsellesi hankalammat. Silloin kun kaikki sujuu kannaltasi helposti, et edes huomaa asiaa.

      • Nimimerkki

        Tarkoitin siis sitä, että portaat nousee vastapäivään. Eli oikeakätisen puolustajan olisi hankalaa sohia nousevaa vihollista.

        Ja siis näissä tapauksissa portaita nousevan ja laskeutuvan on hankalaa niitä kävellä. Miksi niitä pitää tehdä samanverran jos toinen on huonompi, vai onko se vain makuasia?


    • Yleisesti

      Kierreportaat ovat melko huonot portaat nousta joka tapauksessa ja yleensä kierreportaiden rakentamisen perusteet ovat joko ulkonäkösyyt
      tai sitten edullisuus (varsinkin metalliportaissa joissa tehdään mahd. suuria sarjoja - kierreportaassahan kaikki askelmat ovat täsmälleen samanlaisia) - joten luultavasti tuota kätisyyttä ei kukaan ole tosissaan paljon miettinyt.

      U- ja L- portaat, olivat ne sitten lepotasollisia tai eivät ovat mukavampi vaihtoehto - portaiden kätisyyden määrää tietenkin pohjaratkaisu, josta määräytyy porrasaukon muoto, kantavien tai osastoivien rakenteiden aiheuttamat rajoitteet portaiden sijoitteluun.

      • Nimimerkki

        Nyt ajattelin lähinnä toimistorakennuksia. Omalla duunipaikalla, joka on suht uusi rakennus, kaikki kierreportaat nousee vastapäivään. Samoin kiinnitin huomiota kauppakeskus Sellossa siihen että niin uudella, kuin vanhallakin puolella kierreportaat on kaikki "väärään" suuntaan.

        Tilasta en uskoisi olevan pulaa kuin toimistorakennuksissa, mutten jaksa uskoa että toiseen suuntaan kiertävät portaat veisi siellä enemmän tilaa.

        Se on vähän katkeraa jos kukaan ei ole oikeasti kiertosuuntia miettinyt. Minua rasittaa tuo asia hirveästi, ehkä pitää ottaa yhteyttä eduskuntaan... :)


    • tuhertelija

      Itsekin olen huomannut pitäväni enemmän myötäpäivään nousevista portaista, sillä käsijohteelle on mielestäni käyttöä lähinnä portaita laskeuduttaessa. Erityistä syytä "väärin päin" nouseviin kierreportaisiin ei ole, kuten keskustelussa on jo todettu, lukuun ottamatta mahdollisia ulkonäkö- ja tilasyitä.

      Portaat, etenkin kierreportaat, ovat tosiaan kuitenkin yleensä toissijainen kulkuväylä kerrosten välillä, joten on hyvin mahdollista, ettei niiden "oikeaan" kiertosuuntaan aina ole kiinnitetty kovin suurta huomiota. Toisaaltahan joku saattaa myös olla eri mieltä "oikeasta" suunnasta.

    • kuolee

      noin 200 henkilöä päivässä vain siitä syystä, että käyttävät oikeakätisille tehtyjä vimpaimia.

      Älkää nyt hyvät ihmiset viekö meiltä vielä vastapäivään kiertyviä portaitakin!

      Sitäpaitsi ainakin Bauhausista saa kumpaan suuntaan tahansa kiertyvät kierreportaat, joten
      äkkiä sinne, aukeaa huomenissa klo 9.

      • terv. vasuri

        Vastapäivään kiertyvät portaat ovat perseestä.

        Syy: jykkiä portaita on helpompi kiivetä kuin laskeutua (vrt. kuka lasketuu tikkaat naama edellä?). Siksi kierreportaissa liikennevirran pitäisi kulkea "sisäkiaarteen puolella" ylöspäin ja ulkoreunalla tultaisiin alaspäin.

        Jostain kumman syystä melkein kaikki mieleen tulevat kierreportaat niin asuinkerrostaloissa kuin Myyrmannin ostoskeskuksessa "pyörivät väärään suuntaan" eli vastapäivään, jolloin portaissa pitäisi olla vasemmanpuoleinen liikenne. Tätähän ei 99 % tallustelijoita tajua, vaan pitää kiinni oikeanpuoleisesta liikenteestä -> ylös kiipeävät teputtavat pitkillä, loivilla askelmilla ja alavirtaan tullaan kuin tikkaita pitkin, kaiteessa roikkuen.


    • DIplari

      Olen sama mieltä ja oikeakätinen. Alastulo on aina vaarallisempaa ja koska meillä on oikeanpuoleinen liikenne, niin alas tulevalla pitää olla käsi kiinni kaiteessa ja jalka leveämmällä askelmalla. Ylös menevä voi odottaa sisäkaarteessa sen verran, että alas menevä pääsee ohi. Eli myötäpäivään nouseva on turvallisempi nykyään. Sinänsä on totta tuo, mitä keskiaikaisten linnojen kierreportaista ja miekasta sanotaan, mutta siinä on aivan eri lähtökohta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      980
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      238
      775
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe