PCbsd:tä kokeilin

Mika....

Oikein mukavaltä systeemiltä vaikuttaa ja riittävän helppokin minunkaltaiselle windowsnyypälle. Käytettävyydeltään se vakutti jokseenkin samanlaiselta kuin linux kde työpöydällä, mutta totta siinä eroja linuxiin pinnanalla lienee. Iloinen yllätys oli, että esim. ylen areena toimi ilman mitään kodekkien asennuksia, kun ubuntussa piti niitä asennella ensteks. En vain saanut faktahommaa näkymään kokoruututilassa kuten se winukalla onnistui. Löysin softan, jolla fotari seiskankin sai asennettua helposti, ae oli varmaan joku wineviritys? pitkälti samoja softia siinä pyöritetään kuin linuxissakin joten ei liene kumempaa väliä käyttääkö linuxia vai tätä bsdtä.

3

1202

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä hyvä
    • Best Software Distribution

      Itsekin tuota kokeilin ja pääasiassa tykkäsin. Selkeä järjestelmä, jota varmaan on vain Redmondin tuotoksia käyttäneenkin helpohko operoida.

      Mukana tuleva KDE-ympäristö on valmiiksi PC-BSD:lle viilailtu ja konffailtu (apuohjelmineen), ja yksi tapa saada lisää ohjelmia on asentelemalla PBI -asennuspaketteja koneelle. PC-BSD:n kakkos-CD sisältää vain näitä PBI-paketteja

      Itse tosin laiskana suosin aina ports-puuta ohjelmien asennukseen. Jokusen PBI:nkin tietty testin vuoksi asentelin, mutta minun mielestäni ports-systeemi kyllä vie PBI:tä 6-0.

      Amarok-musiikkisoittimesta jäi jostain syystä kuvakkeet puuttumaan. Lisäksi PBI:stä asentamani verkko-ohjelmat "Etherape" ja "NMapFE" eivät tuntuneet toimivan, ilmeisesti (muistaakseni) joitain .so riippuvuuksia puuttui. Nuo sain kuitenkin ports:in kautta asennettua.

      Flash-playerin versio on vanhahko, joten esim. youtuben videoiden audio/video-synkka menee sekaisin vähänkään pidemmillä videoilla. Nyt tosin näyttää olevan saatavilla Wine:n, Firefoxin ja Flash 9:n sisältävä PBI-paketti.

      Ainakin omalla koneellani CD:ltä tiedostojen kopiointi melkein jumitti koko koneen: tiedostot valuivat kiintolevylle erittäin hitaasti, ja hiiri ja näppiskin jumittivat pahan kerran. Ilmeisesti jotain häikkää DMA:n kanssa? CDRW-asema on muutaman vuoden takainen, ainakaan Linuxilla ei ole ollut ongelmia sen kanssa.

      • hyvä hyvä

        "Itse tosin laiskana suosin aina ports-puuta ohjelmien asennukseen. Jokusen PBI:nkin tietty testin vuoksi asentelin, mutta minun mielestäni ports-systeemi kyllä vie PBI:tä 6-0."

        Joo vaikka toisaalta et tarvitse ports-puuta jos et aio kääntää ohjelmia lähdekoodista. Melkein kaikista porteista on tehty binääri-paketti. Ne voi asentaa ihan vaan pkg_add -r komennolla. Muistaakseni desktopbsdssä on graafinen ports/binäärien asennus mutta ei pbitä. Voisi sopia sulle sitten ehkä paremmin. Pcbsdn ja desktopbsdn välillä ei muuta eroa taida ollakaan.

        "Amarok-musiikkisoittimesta jäi jostain syystä kuvakkeet puuttumaan. Lisäksi PBI:stä asentamani verkko-ohjelmat "Etherape" ja "NMapFE" eivät tuntuneet toimivan, ilmeisesti (muistaakseni) joitain .so riippuvuuksia puuttui."

        Amarokhan on pc-bsdssä vakiona? Ei mulla mitään kuvake ongelmia ole kyllä ollut. Jotkut pbi paketit ovat kyllä niin vanhoja että linkittävät kirjastot väärin. Taitaa olla enemmänkin demonstraatio tuo pbi sivusto. Tarkoitus lienee että ohjelmien tekijät alkaa myöhemmin itse tekemään pbi paketteja ohjelmistaan.

        "Flash-playerin versio on vanhahko, joten esim. youtuben videoiden audio/video-synkka menee sekaisin vähänkään pidemmillä videoilla"

        Auttaisko flash-asetukset mitään? Hiiren oikealla napilla saa sen valikon mistä voi valita paljonko mikäkin sivusto saa tallentaa tavaraa koneelle.

        "Ainakin omalla koneellani CD:ltä tiedostojen kopiointi melkein jumitti koko koneen: tiedostot valuivat kiintolevylle erittäin hitaasti, ja hiiri ja näppiskin jumittivat pahan kerran. Ilmeisesti jotain häikkää DMA:n kanssa?"

        Joo dmesg komennolla saat näkymään kaikkea kivaa laitteistostasi. DMA saa päälle ja pois /boot/loader.conf tiedostosta. Pitäis näyttää tän tyyliseltä:

        %cat /boot/loader.conf
        linux_load="YES"
        ulpt_load="YES"
        vesa_load="YES"
        hw.ata.atapi_dma="1"
        autoboot_delay="1"
        beastie_disable="YES"

        Eli toi atapi_dma="1" tarkoittaa päällä ja 0 tarkoittaa pois päältä. Pcbsdssä saa graafisestikin säädettyä valikosta asetukset -> järjestelmän hallinta ja system manager. Jotain sen tapaista. Sitte sellainen pääkäyttäjän komento ku sysinstall kannattaa käydä läpi. Siellä on kaikkia kivoja juttuja mitä voi säätää. Varovasti tietty. Jos intoa piisaa niin freebsd käsikirja on hyvää iltalukemista.
        http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2783
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2360
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2140
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1924
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1776
    6. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    7. 132
      1744
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe